Despre smartphone, la viitor. Oare cum va arăta?

În afara funcțiilor telefonice, de comunicare prin voce, smartphone -ul actual nu mai păstrează nicio altă legătură cu vechiul telefon mobil cu butoane. Ecranul tactil a devenit principalul element prin intermediul căruia îl poți manevra, cele câteva butoane fizice încă prezente fiind de folos doar la ajustarea volumului sau la pornirea terminalului. Funcțiile tactile tactile au rolul principal acum. Sunt ușor de utilizat, sunt intuitive, chiar și un copil mic se deprinde să le folosească în doar câteva minute.

Față de clasicul telefon mobil, smartphone-ul oferă acces rapid la conținut multimedia (audio/foto/video), la site-urile de socializare, la navigare pe internet, la citirea cărților sau la jocuri cu o grafică tot mai complexă, adică cam la tot ce are nevoie utilizatorul modern. Funcțiile de comunicare prin voce au un rol secundar acum, mulți preferă să scrie mesaje sau să apeleze interlocutorii prin servicii adiacente internetului. De asemenea, smartphone-ul nu necesită operațiuni complicate de mentenanță, update-urile software se fac în general automat, astfel că sunt foarte de simplu de utilizat și pe placul majorității utilizatorilor.

Deși ecranele tactile pe telefoanele mobile apăruseră mai înainte, putem spune că adevarata revoluție în lumea smartphone-ului actual a început în momentul lansării primei generații de iPhone. Pe lângă design-ul modern, acestea au atras și prin simplitatea în utilizare a interfeței, care permite să ajungi la setările necesare doar prin câteva apăsări de ecran și să pornești o aplicație imediat, doar printr-o simplă apăsare cu degetul. Dar și prin faptul că ai la dispoziție toate aplicațiile compatibile într-un singur loc, în Store, nu mai trebuie să cauți în neștire pe internet sau să te informezi pe forumuri de specialitate despre cum le poți instala.

De atunci, cam știți ce s-a întâmplat, cine s-a orientat rapid către acest tip de telefon și de sistem de operare a avut numai de câștigat, cei care nu au înțeles ce li se întâmplă și au continuat să livreze software depășit au dispărut în negurile istoriei telecom.

Totul bine și frumos, smartphone-ul a avut o evoluție surprinzătoare în ultima decadă, fiind unul dintre principalele motoare ale industriei electronicelor de consum. În jurul lui s-au construit alte piețe și industrii, de software, de servicii telecom și cloud, de hardware și IT, de accesorii, de electronice de consum și exemplele nu se opresc aici. Și pesemne că istoria lui va continua mulți ani buni de acum încolo, evoluând în același timp cu tehnologiile de profil.

Dar nu credeți că industria producătoare de telefoane inteligente a devenit cam plictisitoare? Că de câțiva ani nimic nou și cu adevărat inovativ nu a mai fost anunțat pe piața smartphone-urilor?

Da, au mai fost scăzuți câțiva milimetri la silueta terminalelor, câteva grame la greutatea lor, ecranele se văd foarte bine acum iar rezoluția full HD a devenit standard chiar și pentru clasa medie de telefoane. De asemenea, am văzut câteva schimbări majore în liniile de design ale unor mari producători (mai ales la Samsung!!!), rezoluția camerelor foto s-a stabilizat pe la un 16-20Mpix, calitățile native din punct de vedere foto-video apropiindu-se și chiar depășindu-le în anumite cazuri pe cele ale compactelor.

Actualmente concurența între producători pare a fi mai mult la nivelul puterii de procesare, noile telefoane având procesoare cu mai multe nuclee, tactate la o frecvență tot mai înaltă, cu mai multă memorie RAM (și care se încing tot mai tare). Să nu vă mire dacă peste numai vreo doi ani vor apărea telefoane cu 8GB memorie RAM, după ce anul acesta ștacheta a fost ridicată la 4GB.

Da, cu siguranță că în ultima decadă smartphone-ul a evoluat, atât din punct de vedere fizic, cât și la nivel de performanță sau al funcțiilor oferite. Smartphone-ul actual este o unealtă completă pentru comunicare, informare, navigare și orientare, pentru divertisment multimedia și gaming portabil, plus că a devenit o adevărată cameră foto-video. Are multiple funcții pe care, de ce să nu o recunosc, nu le intuiam acum 10 ani.

Dar pare că totul a stagnat de vreo câțiva ani, la ora actuală majoritatea producătorilor rezumându-se la declarații pompoase de marketing și PR sau la implementarea unor funcții complet inutile.

Microsoft-Display-Dock-Gallery-1-jpg

Dar… Dar unde sunt mini-computerele de buzunar promise, care pot fi conectate imediat la tastaturi și ecrane mai mari, pentru o experiență completă ca pe un PC sau sau pe un laptop? Sau unde este autonomia de cel puțin o săptămână pe care o apreciam la telefoanele cu butoane de acum 10 ani?

Da, au fost încercări ale celor de la Motorola și ASUS dar atât, pare că au rămas doar o pagină uitată în istoria telecom. Nu au perseverat, nu au continuat, au cam lasat-o baltă. Singurii care au îndrăznit să vină cu ceva nou, palpabil și chiar viabil, sunt cei de la Microsoft, prin soluția Continuum de conectare a telefonului la un monitor, o tastatură și un mouse, pentru a putea lucra la fel ca pe un computer. Oare va fi o soluție adoptată și de alți producători? Pentru că momentan doar Acer a anunțat telefoane cu suport de acest gen.

Cât despre autonomie, ați observat și voi, cele mai vândute accesorii pentru un smarpthone, alături de foliile pentru ecran și husele de protecție, sunt acum și acumulatorii externi, a căror piață parcă a explodat în acest an. Iar pe final de an Apple a “inovat”, din nou, cu o hidoasă husă cu acumulator suplimentar încorporat.

Unde sunt adevăratele phone-camera, cu lentile cu zoom optic și senzori mai serioși? Samsung s-a jucat puțin pe această nișă de piață cu modelele Galaxy, dar văd că anul ăsta nu au mai anunțat nimic serios. Dar atât, nimic mai serios. Am mai văzut de curând un model interesant de la Panasonic, ASUS are un nou telefon de acest gen, anunțat iarna trecută și care va fi pe piață abia acum. Și cam atât.

Mă așteptam la granzii lumii foto să facă ceva (aka Canon și Nikon), să vină cu soluții care să merite atenția, care să mă facă să renunț la a-mi mai dori o cameră foto compactă. Nu au făcut-o și văd că încă nu s-au trezit. Pesemne că scăderile agresive ale vânzărilor de camere foto nu îi deranjează, și nici statisticile din care reiese că telefoanele sunt cele mai utilizate la realizarea de poze la ora actuală…

Plus că niciun alt sistem de operare mobil nu și-a mai gasit locul intre liderii Android și iOS. Lui Firefox OS tocmai ce i-a fost anunțat decesul și nici viitorul lui Windows 10 Mobile nu arată prea roz (deși este un sistem de operare care personal îmi place și cu potențial).

Oare cum vor arăta telefoanele mobile peste 10 ani? Oare ce tehnologii vor schimba viitorul acestei industrii?

O dată cu sporirea performanțelor și încorporarea unor ecrane cu rezoluție tot mai mare, nu e de mirare că acumulatorii actuali abia țin pasul și că sunt tot mai rare cazurile în care sunt capabili să ofere două zile de autonomie. Viitorul la acest capitol pare a fi nano-tehnologia, care promite acumulatori cu mult mai compacți și cu o capacitate mai mare, care se incarcă mai repede și care au o protecție superioară la supraîncălzire. Iar soluțiile de încarcare prin inducție electromagnetică, fără fir, vor fi ceva obișnuit peste 10 ani.

Toate smartphone-urile din viitor ar trebui să fie waterproof, să reziste cu succes dacă intră în contact cu lichidele, accidental sau voit. Există tehnologii în dezvoltare, de câțiva ani chiar. Poate peste 10 ani vor fi utilizate și la o scară mai largă.

Oare ecranul tactil poate evolua? Și nu mă refer numai din punct de vedere al rezoluției de afișare, al unghiurilor de vizualizare sau al contrastului. Oare tehnologiile digitale vor putea simula și mai eficient realitatea?

tactus

Se pare că da, după cum ne-o dovedesc specialiștii de la Tactus. Practic, aceștia au creat o tehnologie care face să apară din ecran butoane transparente fizice, la cerere. Cum ar fi să iasă butoanele tastaturii virtuale din ecran, să nu mai ai nevoie de o tastatură pe bluetooth în husa de protecție? Este momentan o tehnologie încă în fază de prototip dar care s-ar putea să fie omniprezentă la smartphone-urile sau tabletele din 2025.

Și nici eforturile celor de la Fujitsu nu sunt de neglijat. Care au creat o tehnologie cu ultrasunete capabilă să ofere senzația tactilă a unei anumite texturi pe ecran. Poate ați auzit de tehnologia celor de la Senseg, care se pare că poate fi integrată fără probleme în device-urile pe care le utilizăm acum. Și care crează senzația unei texturi prin vibrații electrostatice. Dar cu siguranță că multe alte centre de cercetare și dezvoltare lucrează la soluții similare. Un lucru este cert, ecranul tactil nu va mai fi la fel peste 10 ani.

Oare telefoanele mobile de peste 10 ani vor avea suprafața frontală acoperită în totalitate de ecran? Oare vor apărea mai multe smartphone-uri cu ecran secundar pe spate, e-ink sau pe baza altor tehnologii care consumă mai puțină energie? Pentru afișarea notificărilor sau pentru citirea cărților in format electronic? Găsiți viabile soluțiile gen YotaPhone?

Smartphone

Sau ce spuneți de ecranul flexibil, care se pliază sau care se îndoaie? Am văzut deja smartphone-urile semi-flexibile LG G Flex, care personal nu m-au convins. Nu sunt la fel de optimist referitor la acest gen de tehnologie, nu-i văd utilitatea practică la un smartphone, deși lucrurile ar sta cu totul altfel pentru un smartwatch cu rol complet de smartphone.

Cu siguranță că smartphone-urile viitoare vor fi și mai performante, vor deveni acele mini-computere de buzunar, capabile să fie de folos și pentru activități productive, nu numai pentru informare, socializare și comunicare. Cu siguranță că acest lucru va depinde și de evoluția sistemelor de operare mobile, implicit de aplicațiile care vor fi dezvoltate pentru acest gen de activități.

La fel, tehnologiile de transfer wireless vor fi mai performante, mai rapide, cu o mai bună acoperire. Mai mult ca sigur că în 2025 traficul de date mobil se va face pe tehnologie 5G, de 70 de ori mai rapidă decât cele actuale. Practic, veți putea descărca un film de pe internet în doar câteva secunde. De asemenea, lag-ul streaming-ului video de pe smartphone pe consola de jocuri sau pe televizorul 4K (poate chiar 8K) va dispărea, imaginile vor fi fluente și fără sacadări. Iar realitatea augmentată, care îți poate livra informații în timp real pe ecran, chiar și dacă vei fi in roaming, va fi ceva banal, la ordinea zilei, așa cum este Google Maps acum.

Poate că viitoarele tehnologii de transfer wireless vor ajuta și la impunerea pe piață a modulelor foto externe, adevărate camere foto care permit controlul direct de pe smartphone. De exemplu, modelele QX de la Sony nu s-au bucurat de prea mare succes, în primul rând pentru că imaginile live nu sunt chiar fluide, ci sacadate. Asta în ciuda faptului că sunt camere adevărate, cu senzori performanți și care permit realizarea unor imagini comparabile cu cele facute de camerele foto mirrorless. O nouă apariție este și modelul DxO One care, deocamdată, se scaldă cam în aceleași ape.

samsung-modular-camera-phone-patent-1

Însă momentan niciun telefon nu poate concura cu o cameră foto mirrorless sau chiar dslr din punct de vedere al calității imaginilor rezultate. Poate că, peste 10 ani, situația va fi alta. De exemplu, se aude că Apple și Samsung lucrează la dezvoltarea unor camere duale, cu două lentile, care pot captura imagini mai de calitate, atât la nivelul detaliilor cât și al paletei coloristice. Iar noi detalii apărute pe internet ne dezvăluie un sistem modular pentru camera foto la care lucrează inginerii de la Samsung. Cu siguranță că smartphone-ul va evolua și la acest capitol, rămâne doar să vedem cum și cât.

De asemenea, s-ar părea că viitoarele smartphone-uri nu vor mai avea nevoie de carduri SIM, toate informațiile necesare fiind stocate pe un chip e-SIM direct încorporat. Există deja discuții pentru acest gen de tehnologie între giganții Apple și Samsung și operatorii de telecomunicații, chiar zvonuri că va fi integrată în viitoarele iPhone 7 și Samsung Galaxy S7.

Spațiul de stocare va fi în continuare o componentă esențială și la smarpthone-urile viitoare. Stocarea în cloud va fi la ordinea zilei, ținând cont atât de vitezele superioare de transfer mobile cât și de acoperirea tot mai bună a acestui gen de servicii. Dar nu m-ar mira să văd telefoane cu o capacitate de stocare internă de 512GB sau, de ce nu, 1TB.

Smartphone

Datele și credențialele de acces de pe smartphone vor fi protejate atât prin citirea amprentei cât și prin scanarea irisului, cum am văzut în filme. Deja am văzut soluții de acest la Fujitsu și pe noile terminale Microsoft. Iar NFC va deveni o componentă standard pe toate smartphone-urile, fiind utilizată și la plățile mobile, nu numai pentru conectarea cu o pereche de căști sau cu un microsistem audio.

Smartphone

Un concept la fel de interesant și pe care îl văd realizabil peste 10 ani este cel al telefonului modular. Proiectul Ara de la Google vă este deja cunoscut, oare de ce nu s-ar concretiza mai devreme sau mai târziu? Cumperi un modul de bază, la care poți schimba în timp camera foto, acumulatorul, capacitatea de stocare internă sau, de ce nu, procesorul sau cantitatea de memorie RAM. A fost amânat un momentan, dar să nu vă mire dacă peste o decadă vom căuta componente de telefon așa cum o facem acum cu piesele hardware pentru unitățile desktop PC.

Ce aș mai vrea să văd pe un smartphone în cazul în care va deveni o unealtă complet capabilă și de sarcini productive? Un mini-proiector pentru a vedea imaginile la dimensiuni mai generoase. De asemenea, mă aștept ca funcțiile de control vocal să fie tot mai eficiente, chiar asociate cu inteligență artificială. Asistentul personal virtual va fi capabil să răspundă unor întrebări mai complexe, la fel cum ar face-o un interlocutor uman.

Voi ce părere aveți? Cum vor arăta telefoanele peste 10 ani? Ce tehnologii credeți că se vor impune?

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *