Despre tablete, despre situația lor actuală dar și despre viitorul lor

Tabletele nu mai sunt deloc ceva ieșit din comun, au devenit echipamente obișnuite și comune într-o lume în care tehnologia avansează extraordinar de mult de la an la an. Am mai spus-o de câteva ori, acum 10 ani nu-mi închipuiam că vor exista tablete atât de compacte și capabile să redea filme full HD, nu-mi imaginam smartphone-ul actual, cu rol și de cameră foto-video, plus multe altele, și nici cum va evolua laptopul, către siluete tot mai subțiri și performanțe superioare, atât din punct de vedere al puterii de procesare cât și din cel al autonomiei de funcționare. Nu puteam concepe existența sistemelor portabile hibride, care se pot transforma rapid din laptop în tabletă, și invers. Practic, ultima decadă ne-a aduse surprize plăcute din acest punct de vedere, totul datorită evoluției tehnologice.

Miniaturizarea componentelor, creșterea randamentului acestora, implicit a puterii de procesare, eficientizarea consumului de energie, dezvoltarea unor tehnologii tot mai peformante pentru ecrane, a dus la apariția unor echipamente portabile tot mai subțiri, tot mai ușoare, dar mai peformante și cu o autonomie mai bună (afirmație mai puțin validă în cazul smartphone-urilor).

De asemenea, nu-mi pot închipui cum vor arăta tableta, smartphone-ul sau PC-ul peste 20 de ani. Poate că se vor contopi toate într-un singur device, așa cum o arată tendințele actuale, poate că nu.

iPad a fost prima tabletă de generație nouă!

vaio

Ecranele tactile au apărut pe echipamentele portabile încă din anul 2004, când au fost lansate laptopurile Sony Vaio-U cu sistem de operare Windows XP. Chiar am avut ocazia să folosesc ulterior modele de la HP și de la Fujitsu sau Panasonic, de altfel hibridele 2-în-1 ale acelei perioade.

Genul acela de sisteme portabile nu s-au bucurat de un real succes în piață, atât datorită limitărilor de ordin tehnologic ale ecranului tactil, care putea fi utilizat mai mult cu un stylus, cât și pentru că acel sistem de operare, Windows XP, nu era tocmai pregătit pentru o utilizare nativă și ergonomică în mod tactil.

iPad Air 2

Adevărata expansiune a tabletelor, ca și în cazul smartphone-ului actual, a avut la origini compania americană Apple. Practic, tableta modernă, dacă o putem numi așa, a apărut o dată cu lansarea primului model iPad de la Apple, în ianuarie 2010, acum șase ani.

De ce să nu o recunoaștem, până la iPad industria producătoare habar nu avea cum trebuie să arate o tabletă. Cum trebuie să fie o tabletă. Ce trebuie să facă o tabletă pentru a fi cu adevărat utilă și la îndemâna utilizatorilor. Conceptele concrete pentru dezvoltarea unor astfel de produse încă nu fuseseră stabilite până în acel moment, iPad-ul reușind să impună o direcție clară, o rețetă care se va dovedi de succes. Practic a redefinit conceptul de “tablet-computing”, a impus un mod de lucru intuitiv și natural.

Iar după acest punct de cotitură toată industria de profil a început să producă cu febrilitate acest gen de echipamente. Samsung, Motorola, ASUS, Acer, HP, Lenovo, toți granzii industriei au venit cu propriile modele, unii având parte succes, alții nu.

Tabletele au amenințat chiar și existența PC-ului!

Și acum îmi aduc aminte de titlurile alarmante ale specialiștilor și analiștilor industriei de profil, în care prooroceau dispariția pc-ului, a laptopului. Mai țineți minte titluri de genul “Era PC-ului a apus!”, “PC-ul este pe cale de dispariție!” și multe altele. Sau de prezentările de marketing cu diverși șefi de mari companii care se foloseau numai de tabletă în activițile desfășurate la birou, vă mai aduceți aminte?

Titluri și articole preluate chiar și în presa de specialitate de la noi și cărora nu le-am dat crezare niciodată dintr-un motiv pe cât se poate de practic: pentru că tabletele cu un sistem de operare mobil nu au nici acum aplicații complexe pentru productivitate și creativitate de genul celor de pe PC. Am văzut Photoshop pentru tabletă, nu se poate compara cu varianta de PC. Am văzut office-urile de pe Android, nu au mai nimic în comun cu cele de pe Windows, poate doar așezarea butoanelor. Și exemplele pot continua… Clar este că pentru anumite activități electronice, PC-ul cu Windows este în continuare de preferat.

Nu neg, tableta a avut o ascensiune fulminantă și a canibalizat practic piața sistemelor PC, vânzările acestora scăzând alarmant în comparație cu cele ale tabletelor. Și nu este de mirare, mirajul ecranului tactil a atras o bună parte a cumpărătorilor.

Pentru că tabletele au fost și sunt în continuare capabile să ofere mai tot ceea ce are nevoie un utilizator obișnuit, care face lucruri obișnuite. Care se dă pe net, mai cască gura la ce se întâmplă pe Facebook sau pe Twitter, mai se uită la niște poze pe Flickr sau la videoclipuri pe Youtube, mai verifică casuța poștală electronică, mai face un videochat cu rubedeniile de peste hotare etc. Unii mai citesc și câte o carte în format electronic dar majoritatea se uită la seriale sau la filme, ba se mai si joacă, pentru că au la dispoziție titluri tot mai interesante, cu o grafică tot mai complexă.

Dar acum vremurile nu mai sunt chiar atât de roz pentru tablete…

Dar iată că numai după șase ani piața de profil a tabletelor este în scădere la ora actuală. De exemplu, cel mai recent raport IDC arată că în cel de-al treilea trimestru al anului 2015 au fost livrate cu 12.6% mai puține unități, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

tablete

După cum se vede, Apple rămâne principalul producător de tablete, urmat de Samsung, Lenovo, ASUS și Huawei. Per total piață au fost livrate 48.7 milioane de tablete, 20.3% dintre acestea fiind iPad-uri. Însă singurii producători încă pe plus sunt chinezii de la Lenovo și de la Huawei, care pesemne că au inundat piața de profil cu multe tablete ieftine.

Ce-i drept, scăderi ale pieții au fost consemnate încă de anul trecut, când în top 5 încă mai apărea Amazon.com iar ASUS era pe locul 3. Anul acesta Huawei a intrat în top 5, în locul amazon.com, în timp ce ASUS a cedat poziția chinezilor de la Lenovo, care le fac probleme și pe piața pc-urilor.

Un alt studiu, dat publicității în vara acestui an, sugerează că livrările de tablete în 2015 vor scădea cu 8% față de anul trecut.

operare

Android rămâne principalul sistem de operare mobil folosit pe tablete, cu o cotă de 66%. De remarcat că sistemul de operare Windows este singurul pe plus, cu o creștere estimată de aproximativ 60% față de anul trecut.

Singurul segment din piața tabletelor care este pe creștere este cel al hibridelor 2-în-1. IDC estimează că în 2015 vor fi livrate cu 86.5% mai multe portabile hibrid decât în 2014. Mai exact, vor fi puse la vânzare 14.7 milioane de unități.

Chiar sunt curios cum vor arăta rapoartele pe final de an, plus noile estimări pe termen lung. Chiar voi reveni când vor fi anunțate public rezultatele studiilor.

De ce nu se mai vând la fel de bine tabletele?

Sunt mai multe cauze care pot sta la baza cererii în continuă scădere a tabletelor

 • Fiabilitatea tabletelor mărcilor importante determină schimbarea unui astfel de echipament tot mai rar, o dată la patru ani conform studiilor, iar piața este saturată la ora actuală;
 • Popularitatea de care se bucură smartphone-urile cu ecran mare, phablet-urile (cu ecran de 5.5 inchi, 6 inchi și chiar 7 inchi). Practic cu un telefon de 6 inchi nu prea mai ai neapărată nevoie de o tabletă de 7 inchi, mai degrabă achiziționezi un laptop pentru activitățile productive. Când ai un telefon cu ecranul mai mic doar cu 1 inchi sau 2, ce rost mai are să cumperi o tabletă mică? Mai degrabă conectezi direct smartphone-ul la un ecran mai mare, prin Miracast sau prin MHL, nu?
 • Sistemele de operare mobile ale tabletelor nu au reușit să pătrundă în mediile productive, au rămas echipamente utile doar pentru comunicare, informare pe internet, socializare și divertisment portabil;
 • În continuare dezvoltatorii nu au reușit să integreze pe Android și iOS aplicații comparabile în complexitate cu cele de pe un PC sau de pe un laptop, care folosesc un sistem de operare de genul Windows, Mac OsX sau pe bază de Linux. Aplicațiile de pe tablete, comparabile cu cele existente pe un PC, sunt capabile de prelucrare/editare la un nivel minimal, poate mediu. Iar pentru finețuri în aplicațiile productive ai nevoie în continuare de un mouse și o tastatură, funcțiile tactile nefiind încă la fel de precise și de comode în utilizare;
 • Tabletele nu au spațiu suficient de stocare, pentru întreaga colecție multimedia de exemplu. Un PC sau laptop sunt în continuare mai potrivite pentru stocarea unei cantități importante de informație;
 • Tabletele sunt incomode la realizarea fotografiilor și filmărilor. Chiar dacă unele modele au camere foto pe spate, utilizarea lor în public nu este la fel de naturală ca manevrarea unui smartphone sau a unei camere foto;
 • Sunt mai incomod de purtat față de un smartphone, mai ales dacă utilizatorul nu folosește o geantă sau un rucsac în permanență;
 • Sunt mai dificil de reparat în cazul unei defecțiuni, chiar daca au probleme cu acumulatorul, conectorul de alimentare sau dacă ecranul se sparge accidental.

ASUS ZenPad S 8.0

Mi-a dat de gândit și cererea tot mai scăzută de review-uri la tablete. Dacă acum doi ani aveam la utilizare cel puțin o tabletă la două luni, dacă nu chiar mai multe, în ultimele 365 de zile am folosit exact două modele – Sony Xperia Z3 Compact și ASUS Zenpad S 8.0. Mi-am dat seama că nici măcar producătorii nu mai pun accent pe promovarea acestora, focusul lor actual fiind mai degrabă sistemele portabile 2-în-1.

Nu, tabletele cu siguranță nu vor dispărea, rămân în continuare o piață importantă. Pentru că sunt extrem de simplu și de intuitiv de utilizat, un ecranul tactil fiind tot ceea ce are nevoie o bună parte a utilizatorilor.

Dar care sunt avantajele lor?

Dacă tot le-am luat la bani mărunți hibele, merită totuși să amintim și principalele avantaje ale tabletelor:

 • Sunt subțiri, ușoare, mai simplu de transportat și de manevrat față de un laptop;
 • Au totuși ecranul mai mare decât cel al unui smartphone/phablet;
 • Sunt intuitive în utilizare, chiar și un copil mic deprinde imediat cum să folosească un ecranul tactil, cum să deschidă, să instaleze și să manevreze aplicații;
 • Ecranele tabletelor actuale se văd foarte bine, predomină rezoluția full HD, caracterele text se văd clar iar imaginile afișate au o paletă coloristică frumoasă și unghiuri largi de vizualizare, în special dacă au matrice IPS;
 • Funcțiile tactile au ajuns la maturitate, răspund rapid și precis, atât la tabletele premium dar și cele de nivel mediu, cu prețuri atractive;
 • Sunt bune pentru informare pe internet, socializare, citirea cărților electronice, ba chiar și la jocuri sau la vizionarea filmelor;
 • Au la dispoziție o mulțime de aplicații, pentru toate domeniile de activitate, acestea fiind extrem de simplu de instalat și de administrat;
 • Se pot conecta la tastaturi externe prin bluetooh dacă utilizatorul are nevoie să redacteze texte lungi;
 • Pentru creșterea capacității de stocare se poate apela la serviciile de cloud iar în cazul anumitor modele chiar la un slot microSD de extensie;
 • Au o autonomie foarte bună, astfel că pot fi un companion de nădejde în timpul drumurilor lungi;
 • Nu necesită o mentenanță complicată, update-urile software se fac în general automat, astfel că sunt foarte de simplu de utilizat și în acest fel pe placul majorității utilizatorilor.

Așa că, nu este de mirare că vor exista întotdeauna utilizatori care nu vor avea nevoie nici de un laptop, nici de un telefon cu ecran mare. Și care vor alege o tabletă pentru a o folosi la activități uzuale, în general în scop de divertisment și relaxare.

ASUS Transformer T100HA

Viitorul tabletei este portabilul hibrid de tip 2-în-1?

Analiștii prezic expansiunea agresivă a portabilelor hibrid de tip 2-in-1, care se pot transforma rapid în tabletă și, invers, în laptop.

De ce? Răspunsul este unul extrem de simplu – pentru că pentru a putea fi echipamente cu adevărat productive, tabletele au nevoie de două lucruri – accesorii fizice pentru manevrare (tastatură, mouse) și aplicații de genul celor existente pe sistemele desktop.

Bazate pe un sistem de operare productiv, Windows în principal, acestea pot fi utile atât pentru activități uzuale sau pentru divertisment în mod tabletă, pe când cu tastatura atașată se pot transforma rapid în adevărate laptopuri, de folosit la activitățile serioase, productive.

Da, au apărut tastaturi și pentru tabletele cu Android sau iOS, dar pe aceste sisteme de operare sunt de folos doar la redactarea email-urilor, a unor texte sau pentru actualizarea status-ului pe rețelele de socializare. Pentru activitățile celelalte, de editare office, lucru cu tabele de calcul, editare foto sau video la nivel profesional este nevoie de un sistem de operare serios, cu aplicații pe măsură. Nu am văzut să se folosească aplicații de contabilitate sau clienți ERP sau CRM pe Android sau iOS, acestea fiind activități care se desfășoară în continuare preponderent pe sistem de operare Windows. Sistemele de operare mobile trebuie să evolueze!

Combinația Windows cu ecran tactil poate fi benefică în anumite cazuri. Ai la dispoziție un singur echipament portabil care, pe de o parte îți permite să lucrezi pentru serviciu sau să studiezi, pentru ca apoi, în clipele de relaxare, să poți detașa ecranul și să îl folosești la citirea unei cărți sau a unei reviste în format electronic, sau pentru gaming sau vizualizarea unui film, totul în confortul canapelei sau în patul din dormitor, înainte de culcare.

Ironic, apariția conceptului 2-in-1 i-a determinat pe cei de la Microsoft să creeze Windows 8, un sistem de operare conceput în special pentru ecranul tactil. Și aruncat parcă în prea mare grabă pe piață, cu prea multe bube din punct de vedere al ergonomiei de utilizare, astfel că nu s-a bucurat de succes, ba din contră, mulți au preferat să utilizeze în continuare versiunea anterioară. Un sistem de operare care nu s-a dovedit util nici măcar sistemelor hibrid, pentru care a fost special creat.

Vă mai aduc aminte de Windows RT? Un sistem de operare creat special pentru tabletele cu tehnologie ARM și care deja a fost uitat?

Între timp Microsoft a lansat Windows 10, un SO mult mai versatil, care permite accesarea oricărui tip de aplicație într-un mod mai natural. Și care se poate dovedi util atât atunci când te folosești de mouse sau tastatură, dar și când preferi să faci totul doar prin câteva atingeri tactile pe ecran. Care se vrea mult mai confortabil de utilizat pe aceste sisteme portabile hibrid.

Microsoft Surface Pro 3

Recunosc că sunt în continuare utilizator de laptop clasic, fără ecran tactil. Însă nu are cum să nu îmi facă cu ochiul portabile hibrid gen ASUS T100 Chi, sau Lenovo Yoga 3 Pro sau, de ce nu, Microsoft Surface Book, ca să amintesc doar câteva dintre cele mai interesante apariții ale anului. Echipamente portabile subțiri și ușoare, în care ecranul tactil întâlnește un sistem de operare serios. Utile atât pentru activăți de divertisment, cât mai ales pentru cei care vor să aibă la dispoziție aplicațiile de la birou oriunde s-ar duce. Toate cu sistem de operare Windows 10.

Dar cel mai mișto sistem hibrid pe care l-am utilizat a fost unul de tip desktop-replacement care semăna cu nava spațială din Star Trek – Acer Aspire R7. Un hibrid poate prea futurist pentru anul 2013 și la a cărui linie de design pare că s-a renunțat momentan.

Putem spune acum că viitorul tabletei, chiar și într-o formă hibridă a ei, depinde în principal de sistemul de operare Microsoft. Un sistem de operare care va încerca să le deschidă într-un final porțile mediilor corporatiste, acolo unde se vehiculează cifre cu adevărat importante la schimbarea flotelor de computere. Microsoft mai are încă o șansă, să sperăm că de data asta o va fructifica.

Cu siguranță că vor fi utilizatori care nu vor prefera ecranul tactil, din varii motive, principalul motiv fiind acela că pentru activitățile desfășurate nu este necesară prezența acestui gen de accesoriu. Printre care mă număr și eu momentan.

“Never say never”, spunea o replică într-un serial american de mare succes la noi… Mai ales dacă țin cont că după fiecare perioadă petrecută cu un portabil cu ecran tactil, am tendința de a apăsa și pe cel non-tactil al vechiului meu laptop.

pixel

Pe de altă parte, noi sisteme hibrid apar și în tabăra adversă, la Apple și Google, care folosesc sisteme de operare mobile. Amintesc de noul iPad Pro, o tabletă în genul Surface, cu tastatură și Microsof Office, sau de modelul Pixel C de la Google. Chiar dacă am adus în discuție modele mai noi, nu vreau să uit de adevărații pionieri pe această piață a portabilelor  – despre ASUS este vorba și a lor gamă Transformer, despre care v-am tot povestit încă de la apariția primului model.

Dar, în timp ce Apple și Google fac tablete cu sisteme de operare mobile, modelele Microsoft și ale partenerilor săi vin cu un sistem de operare uzitat la scară largă în companii, pe laptopuri sau pe computere desktop, unul familiar pentru desfășurarea activităților în oricare din departamentele unei companii.

Apple și Google își promovează produsele ca fiind utile la productivate portabilă, în timp ce hibridele cu Windows pot fi utilizate la fel de bine în condiții de portabilitate, cât și dacă petreci mai mult timp la birou. Ca sistem principal de lucru! Nu drept unul secundar, cum sunt privite în general tabletele cu Android sau iOS.

După cum ați văzut, studiile de specialitate sunt optimiste referitor la viitorul tabletei, în special într-o formă de portabil hibrid a ei. Pentru că numai așa pot avea un rolul unui sistem principal, bun atât pentru activitățile profesionale cât și la divertisment. Producătorii au văzut o oportunite în acest segment de piață, chiar am sesizat recent o mulțime de campanii care promovează acest gen de portabile și la noi în țară. Rămâne de văzut dacă piața va reacționa pozitiv la astfel de oferte.

Dacă ar fi să-mi cumpăr un portabil hibrid, aș alege unul care se transformă în tabletă prin rotirea ecranului la 360 de grade. Chiar dacă în mod tabletă va fi mai dificil de manevrat, prefer să am tot timpul tastatura la îndemână. Plus că o astfel de arhitectură permite încorporarea unor componente mai peformante.

Chiar sunt curios ce noutăți în materie de portabile hibrid vom primi de la CES 2016, eveniment care se va desfășura peste câteva săptămâni. Cu siguranță vom vedea dacă producătorii forjează pe acest gen de sistem portabil, care combină eficient portabilitatea tabletei cu eficiența la nivel de productivitate a laptopului. Eu mă aștept la vești bune din Las Vegas.

 

Citește și:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Despre tablete, despre situația lor actuală dar și despre viitorul lor

 • December 26, 2015 at 2:19 pm
  Permalink

  Din moment ce cea mai ieftina tableta de la Samsung cu 16 GB are… 9.7″ cu faimoasa rezolutie de 1024*768 la “superpretul” de 1200-1500 lei…ce vrei sa mai spunem despre tablete? La aceiasi bani tabletele Asus scartaie in mana, Lenovo se incapataneaza sa puna doar 1GB Ram…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *