Remix Mini – primul mini-PC cu sistem de operare bazat pe Android?

Sunt estimate la nivel mondial nu mai puțin de 3 miliarde de dispozitive cu sistem de operare mobil și încă alte 1.5 miliarde cu sistem de operare tip desktop. Practic, dacă ar fi să privim global, Windows-ul nu mai este cel mai important și mai utilizat sistem de operare la ora actuală. Cel mai popular, cel care funcționează pe cele mai multe dispozitive inteligente, este cu siguranță Android-ul, unul dintre sistemele așa-zis mobile de operare. La fel de important și de popular este și iOS-ul de pe tabletele și smartphone-urile Apple.

După cum am mai spus-o, sistemele de operare mobile încă nu sunt capabile să oferă o experiență de lucru asemănătoare celor de pe un desktop, cum ar fi Windows-ul, OS X-ul sau chiar un Ubuntu de exemplu. Pentru a face ceva serios, productiv sau creativ, apelezi la un laptop sau un sistem desktop, nicidecum la o tabletă sau un smartphone. Și pe bună dreptate spun eu. Dar dacă sunt refractar la schimbare și modul meu de gândire este unul depășit de situația actuală?

Sistemele de operare mobile și cele pentru desktop au fost dezvoltate în maniere diferite, pentru a fi utilizate în scopuri diferite. Dacă până acum 5 ani puteam spune că sistemul de operare tip desktop este cel mai important, majoritatea utilizatorilor fiind familiarizată cu el, acum nu prea mai este chiar așa. Cifrele spun că situația s-a schimbat dramatic pentru sistemul de operare de PC.

gartner

După cum se observă și dintr-un recent studiu Gartner, livrările de telefoane și de tablete le depășesc net pe cele ale sistemelor pc tradiționale. Deci, sistemele de operare mobile domină industria de profil și o vor face tot mai agresiv în anii ce vor urma.

Iar alte studii de specialitate afirmă că pentru aproximativ 1.3 miliarde de persoane, singurul device inteligent folosit este un smartphone, cel mai probabil cu sistem de operare Android. Așa că se pune următoarea întrebare logică – Dacă unii dintre aceștia vor dori să facă upgrade, ce vor alege? Un laptop/desktop cu un sistem de operare pe care nu l-au folosit niciodată? Sau un portabil hibrid/desktop cu o versiune de sistem de operare mobil care le este familiară? Ce ar alege?

Tendințele actuale cer sistemelor de operare mobile funcționalități și aplicații asemănătoare celor de pe un PC. Dacă și acestea vor evolua? Dacă vor putea putea oferi o experință similară și completă de genul celor de pe un sistem PC? Dacă vom vedea curând sisteme PC cu procesoare x86 Intel Core i3/i5/i7, plăci grafice Nvidia GeForce sau AMD Radeon, plus un sistem de operare avansat originar dintr-unul mobil?

Remix MiniIată că startul a fost dat! Am văzut pe internet primul mini-computer care are un sistem de operare bazat pe Android și cu funcționalități extinse, de genul celor existente pe un PC. Și m-am gândit să vi-l arăt și vouă.

Se numește Remix Mini și este un sistem extrem de compact care funcționează cu sistem de operare Remix, bazat pe Android. A fost creat de compania Jide, înființată de trei foști ingineri de la Google și care sunt convinși că sistemul de operare Android poate face mai mult.

remix_mini (1)

Are un procesor quad-core Cortex A53 Allwinner pe 64 de biți și tactat la 1.2GHz, 1/2GB memorie RAM, stocare internă de 8/16GB, expandabilă prin carduru microSD.

Remix Mini

Are Wi-Fi N, port Ethernet 10/100, Bluetooth 4.0, două porturi USB 2.0 și unul HDMI, cu suport 1920×1080 pixeli. Îl poți conecta fără probleme la un monitor sau televizor, îi poți atașa tastatură și mouse, îl poți conecta la internet atât prin conexiune wireless cât și prin intermediul unui fir.

Remix Mini

Pentru pornire și oprire, Remix Mini are un buton capacitiv plasat în partea superioară a carcasei.

Mai important însă la acest mini-sistem este cu siguranță sistemul de operare Remix OS, construit pe o platformă de Android Lollipop. Practic, un sistem de operare care îți oferă acces la tot universul Android dar cu o interfață care permite un mod de lucru asemănător celui de pe PC.

remix_ferestre

Interfața Remix OS îți permite să vizualizezi mai multe ferestre în același timp, pe care le poți redimensiona după bunul plac. De asemenea, acestea pot fi maximizate sau minimizate, la fel ca pe un PC.

remix_taskbar

De asemenea, Remix OS are taskbar, la fel ca pe un PC. Cu meniu de Start, cu shortcut-uri pentru aplicații sau System Tray pentru administrarea setărilor sistemului.

remix_notificari

Are și funcții de notificare, care vor fi afișate în partea dreaptă a ecranului. De asemenea, Remix OS are suport de click dreapta la mouse, pentru afișarea unui meniu contextual. Și permite maparea unor combinații de taste pentru comenzi rapide, cum ar fi Ctrl+S pentru salvare, Ctrl+N pentru crearea unui nou document etc.

remix_file_manager

Nu este de neglijat nici aplicația File Manager, prin intermediul căreia poți administra conținutul stocat pe sistem sau pe unitățile externe conectate prin USB.

De asemenea, Remix OS vine cu o versiune de Office pentru Android și are suport Google Play, pentru instalarea de aplicații. Desigur, nu toate aplicațiile au suport pentru a fi vizualizate pe întreg ecranul.

Mai multe detalii depre mini-pc-ul Remix Mini pot fi aflate de aici.

Avem și o prezentare video oficială, mai jos.

Pe internet au apărut și primele review-uri video. Unul dintre cele mai jos.

Din câte am văzut, Remix Mini este un sistem cu ajutorul căruia poți accesa aplicațiile uzuale, pentru informare, socializare, editare office, comunicare sau chiar divertisment. Deși mai este încă de lucru la noul Remix OS, aș spune că este un bun început și că este direcția pe care trebuie să meargă sistemul de operare Android pentru a putea intra în lumea PC-urilor. Cel puțin în cea a sistemelor entry-level, dedicate activităților uzuale.

Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla în continuare. În orice caz, dacă vor apărea soluții similare tot mai performante, piața PC-urilor și a sistemelor de operare dedicate va arăta cu siguranță altfel.

Sistemul Remix Mini este disponibil la comercializare și nu este deloc scump – pe amazon.co.uk poate fi cumpărat cu prețul de 45 de Lire Sterline.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *