Smartphone sau phablet? Cât va mai crește diagonala ecranului unui telefon?

Smartphone-urile sunt cu siguranță cele mai utilizate dispozitive portabile la ora actuală, sunt adevărate mini-computere de buzunar, cu ecran, cameră foto și aplicații, practic cu tot ceea ce este necesar pentru comunicare, informare, orientare, socializare și divertisment.

Practic, la nivel mondial tot mai mulți oameni preferă să navigheze pe internet cu ajutorul unui smartphone, nu de pe un laptop sau un computer. Îl avem tot timpul cu noi, verificăm notificările sau ce s-a mai întâmplat în aplicațiile de socializare cel puțin o dată la cinci minute, ba chiar uităm de bunele maniere și o facem chiar și în timpul unei discuții cu prietenii sau în timpul mesei. Putem spune că am devenit o societate dependentă de smartphone? Mai ne putem desfășura rutina zilnică fără un dispozitiv de acest gen permanent la îndemână? Răspunsul vi-l dați singuri.

Din câte am constatat acestea au devenit tot mai mari și mai voluminoase o dată cu trecerea timpului, practic, în unele cazuri cu greu le mai poți diferenția de tablete. Pe lângă performanțele hardware ale procesorului, eforturile producătorilor s-au concentrat în ultimii ani și asupra creșterii diagonalei ecranelor și a rezoluției afișate de către acestea. Acum vedem și roadele acestei curse nebune de mărire a ecranului la care au participat aproape toți producătorii – smartphone-ul a devenit cel mai utilizat dispozitiv portabil și poți desfășura cu ajutorul lui o mulțime de activități care se făceau acum mai bine de 10 ani exclusiv pe un laptop sau pe un computer.

Acum vreo 15 ani mă bucuram nespus când schimbam mobilul Nokia 5110 cu unul Nokia 3310, de două ori mai mic și care încăpea fără probleme în buzunarul pantalonilor; eram tare încântat că nu mai aveam nevoie de o husă specială prinsă de cureaua pantalonilor, care mă încurca teribil. Și cât de bucuroși eram în vremurile alea când vedeam că telefoanele mobile devin tot mai compacte, tot mai mici, tot mai ușor de purtat și de manevrat. Era șmecher ăla care avea un telefon cât mai minuscul. Acum regulile de apreciere sunt la polul opus, atrag mai mult smartphone-urile cu ecran mai mare.

Tendințele de micșorare ale telefoanelor mobile au continuat oarecum până în anul 2007. După care situația s-a schimbat, iremediabil am putea spune. De când ecranul tactil a devenit elementul principal de interacțiune cu meniurile și aplicațiile unui telefon, dimensiunile acestora au început să crească tot mai mult și mai agresiv, de la an la an. Iar imaginea de mai jos este pe cât se poate de explicită.

evo
Sursa.

Dacă în 2007 ecranul unui smartphone de top avea o diagonală de 3.5 inchi, în anul de grație 2015 sunt tot mai populare terminalele cu ecran de 5.5 inchi și chiar 6 inchi. Ca să nu mai spun că am văzut modele și cu ecran de 7 inchi. Admit că ecranele primelor smartphone-uri cu Android și iOS erau un pic prea mici atunci, în 2007, dar la ce s-a ajuns acum depășește pe alocuri limitele ridicolului. Aproape că dimensiunea diagonalei ecranului de telefon s-a dublat în acești 8 ani. Am un amic care le numește, pe bună dreptate poate, laptopuri.

Ba chiar și Apple a intrat în această cursă, deși mai acum vreo doi ani toți utilizatorii mărcii erau mulțumiți în primul rând de dimensiunile mici ale telefoanelor iPhone, care puteau fi manevrate extrem de ușor. Nu aveau nevoie de mai mult, cel puțin așa afirma majoritatea atunci. Noul iPhone 6S plus are un ecran de 5.5 inchi și este imens! Și a fost primit cu mare bucurie de mai toți fanii mărcii Apple.

ICInsights-Phablets

Conform unui studiu IC Insights, se așteaptă ca anul acesta să se livreze mai multe phablet-uri decât tablete. Dacă anul trecut au fost comercializate 152 de milioane de unități, în 2015 sunt estimate aproximativ 252 de milioane. Practic, phablet-ul are un impact semnificativ și negativ asupra pieții tabletelor cu ecran mic, de 7 inchi sau chiar 8.9 inchi. Același studiu spune că 17% din totalul smartphone-urilor livrate în 2015 vor avea ecran mai mare de 5.1 inchi.

Dintr-o altă sursă am aflat că o treime dintre terminalele inteligente vândute la ora actuală sunt phablet-uri, adică telefoane inteligente cu un ecran mai mare de 5.1 inchi. Iar IDC estima încă de anul trecut o creștere semnificativă a livrărilor acestui tip de terminal mobil.

Samsung Galaxy Note 4 Review

Dar care sunt avantajele unui ecran mare?

Desigur, avantajele unui ecran mare sunt de la sine înțelese – în primul rând că se vede totul mult mai bine, la dimensiuni rezonabile și confortabile pentru ochi. Un film se vede mult mai bine pe un ecran mai mare, sau chiar un joc. Pozele se văd mult mai bine pe un ecran mai mare. Paginile de internet, aplicațiile de socializare, documentele office afișează mai multă informație vizuală pe un astfel de ecran.

Un ecran mai mare înseamnă și o tastatură virtuală mai generoasă, pe care poți tasta fără să greșești la fel de mult. De asemenea, un dispozitiv mai voluminos are destul loc și pentru integrarea unui stylus, cum am văzut la terminalele Note de la Samsung. Apreciate de altfel pentru acest gen de accesoriu, util pentru realizarea unor schițe sau pentru notițe rapide de mână.

De asemenea, din punct de vedere pecuniar, este mai ieftin să cumperi un phablet, decât să dai banii și pe un telefon cu ecran mic, și pe o tabletă.

Așa că înțeleg apetitul unei anumite categorii de utilizatori pentru phablet-uri de genul Samsung Galaxy Note 5 sau Samsung Galaxy S6 Edge Plus, pentru iPhone 6S Plus sau pentru vreun ASUS Zenfone Selfie. Și exemplele pot continua.

Sincer, și eu am fost atras de acest miraj al ecranului cât mai mare, cât mai spațios și mai generos. Asta până când am folosit de curând un smartphone cu ecran de 5 inchi, culmea, unul din gama medie. Și care m-a încântat în primul rând prin dimensiunile rezonabile, care îl fac mult mai simplu de purtat într-un buzunar de pantalon și de manevrat cu o singură mână. Mi-am dat seama că diagonala de 5 inchi este limita superioară pe care aș accepta-o la un smartphone. Pentru mine reprezintă echilibrul între ergonomia de utilizare și confortul la vizualizarea imaginilor sau caracterelor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce mi se pare în neregulă cu aceste phablet-uri? (apropo, oribilă denumire)

Păi, în primul rând că nu sunt deloc ergonomice din punct de vedere al manevrabilității. Nu le poți ține confortabil și sigur cu o singură mână, iar pentru controlul ecranului tactil și al aplicațiilor trebuie neapărat să te folosești de ambele membre superioare din dotare.

De asemenea, sunt prea mari. Nu încap ușor în buzunarul pantalonilor, ba sunt modele care îți rup și materialul acestora după o purtare îndelungată. Vorbesc din experiență, am câteva perechi de blugi rupți de un anumit smartphone de sorginte japoneză. Pesemne că dacă tendințele vor continua, buzunarele pantalonilor din viitor vor avea altă formă și altă mărime.

Nu sunt discrete. Sunt mari, enorme, când vrei să dai un telefon sau să faci vreo poză, atragi cu siguranță atenția asupra ta. Mi se pare ridicol să pui tableta la ureche când vrei să porți o convorbire telefonică. Cât despre realizarea de poze sau filmări la evenimente sau în vacanțe, rămân la aceeași părere.

Din punct de vedere al performanțelor nu sunt deloc diferite de smartphone-urile cu ecran mai mic. Au un ecran mai mare doar, poate cu o rezoluție mai bună. Normal, și un acumulator cu o capacitate mai mare. Dar nu și cu o autonomie mai lungă de  utilizare, pentru că un ecran mai mare, cu o rezoluție cât a unui televizor, consumă mai multă energie.

Părerea mea că deja s-a ajuns un pic cam departe cu dimensiunile astea imense pentru ecranule tactile ale telefoanelor. Înțeleg entuziasmul producătorilor, dar smartphone-ul trebuie să rămână smartphone și tableta trebuie să fie tabletă.

Nu cred că ecranul unui smartphone/phablet poate crește la dimensiuni mai mari de 6 inchi pentru ca experiența de utilizare să fie cât de cât în limitele normalului, ale utilizării naturale și confortabile. Oricum, după 5 inchi, terminelele sunt mult mai dificil de manevrat și de controlat.

În ciuda considerentelor mele negative, phablet-urile (parcă totuși sună mai normal smartphone cu ecran mare, nu?) sunt tot mai populare, ecranul mare și generos atrage permanent noi și noi categorii de utilizatori.

Pesemne că dezavantajele de natură ergonomică nu sunt atât de importante, în comparație cu avantajele oferite de un ecran cu o diagonală generoasă, pe care se văd foarte bine atât paginile de internet, mesajele electronice, cărțile în format electronic dar și filmele, pozele sau jocurile.

Voi ce părere aveți? Ce fel de telefon vi se potrivește? Un smartphone sau un phablet?

Aceleași tendințe sunt vizibile și la alte echipamente. De exemplu, dacă la un televizor parcă văd utilă și necesară o diagonală mare, ca să îți faci cinematograf în sufragerie, la un monitor lucrurile trebuiesc ținute sub control. Doar stai la mai puțin de un metru distanță de el și o diagonală prea mare va fi obositoare și inutilă.

Și tabletele pot fi date drept exemplu negativ din acest punct de vedere. La ce avem nevoie de o tabletă cu ecran de 13.3 inchi care va putea fi manevrată dificil? Pentru ce? Ecranul tabletei trebuie să aibă o dimensiune intermediară între cea de smartphone și cea a unui laptop, pentru a fi cât mai simplu și ușor de manevrat și de ținut în mâini.

Uite, laptopurile sunt un exemplu demn de luat în seamă. Din punct de vedere al dimensiunilor exterioare, acestea au evoluat optim și ergonomic, de la echipamente butucănoase și grele, către portabile subțiri, ușoare, cu mult mai performante și cu o autonomie net superioară.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *