QNAP TBS-453A – NAS cu switch Gigabit și stocare pe SSD-uri M.2

QNAP va lansa pe piață o soluție NAS interesantă cu stocare pe unități SSD tip M.2 (cele utilizate pe laptopuri la ora actuală) și propriul switch cu patru porturi gigabit. Se numește QNAP TBS-453A și va fi disponibilă la comercializare cât de curând. Încă nu am aflat și la ce preț dar vom reveni cu detalii la momentul oportun. Bănuiesc că va fi disponibil la comercializare și în România.

Noua soluție NAS de la QNAP are un procesor quad-core Intel Braswell Celeron N3150 tactat la 1.6GHz, suportă până la 8GB memorie RAM și are patru sloturi M.2 SSD cu suport RAID pentru stocare. Dar, pe lângă toate funcțiile specifice unei unități de acest gen, este primul NAS care poate avea și rol de switch cu porturi Ethernet Gigabit pentru extinderea rețelei la alte echipamente. De menționat că oferă acces rapid la schimbarea SSD-urilor M.2 sau la completarea memoriei RAM.

De asemenea, QNAP TBS-453A are două porturi HDMI pentru conectarea la ecrane mai mari și vizualizarea de imagini cu o rezoluție 4K, în format duplicat sau extins. QNAP TBS-453A are suport pentru platforme open-source pe bază de Linux pentru a folosi diverse aplicații sau chiar soluții de tip IoT – Internet of Things.

QNAP TBS-453A

Normal, poate fi utilizat direct cu o tastatură și un mouse în timp ce este conectat la un monitor sau televizor prin intermediul unuia dintre porturi HDMI. Are porturile USB necesare pentru conectarea perifericelor de acest gen. La pachet vine și cu o telecomandă, utilă la controlul aplicațiilor multimedia.

Bănuiesc că are toata suita de aplicații de share în rețea, redare multimedia, backup, hosting de mașini virtuale, vpn, practic că poate avea roluri multiple de server. Așa cum am văzut la modelele QNAP HS-210 și QNAP TS-453, pe care le-am utilizat și eu.

QNAP TBS-453A

La o adică, poate fi transformat într-un adevărat router cu stocare integrată, unul fără conexiune wireless momentan. Dar bănuiesc că urmează și primul router wireless de la QNAP. Cât de curând. Normal, și el cu unități de stocare încorporate de tip M.2 SSD. Cum ar fi să fie lansate și astfel de soluții integrate cu stocare și routare în rețea? Ar fi genial, vă spun eu.

Normal, utilizarea unor soluții de stocare SSD M.2 induce performanțe superioare la scriere și citire în timpul transferului de date, mult mai bune decât cele oferite de hard disk-uri. Da, prețul pe gigabyte pentru acest gen de stocare este mai scump.

Este un NAS ușor și compact, care poate fi transportat extrem de ușor la nevoie, pentru a beneficia de datele stocate oriunde ai avea nevoie. Mai multe detalii despre QNAP TBS-453A pot fi aflate de pe site-ul oficial.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *