F64 Studio, bilanț la final de 2015, planuri pentru viitor

F64 studio este cu siguranță cel mai important magazin dedicat fotografiei și artei fotografice de la noi din țară, poate chiar și din estul Europei. Are cea mai bogată ofertă de camere foto, echipamente și accesorii dedicate atât fotografilor profesioniști cât și celor amatori, care folosesc o cameră doar ocazional.

Iar showroom-ul din Bulevardul Unirii merită vizitat de oricine intenționează să cumpere o cameră foto sau un accesoriu de acest gen, pentru că experiența mi-a dovedit că personalul este amabil și mai ales calificat pentru a vă îndruma către alegerea optimă.

Dacă sunteți interesați, avem câteva informații despre activitatea pe anul trecut a acestei companii. Unele dintre informații au fost primite într-un comunicat de presă, altele le-am aflat în urma unor întrebări la care a răspuns cu amabilitate Marian Alecsiu, cofondatorul și CEO-ul companiei.

Se pare că anul 2015 a fost unul destul de rodnic pentru F64 Studio, afacerea crescând cu 15% față de 2014, la o cifră de afaceri de 110 milioane de lei mai exact. La F64 au fost comercializate peste 20.000 de camere foto, din toate categoriile. Adică o medie de peste 54 camere foto vândute pe zi. Iar dintre acestea 60% sunt camere foto DSLR. Practic, în 2015 s-au vândut la F64 Studio peste 12000 de camere foto DSLR.

Valoarea medie a coșului de cumpărături a fost de 1.000 de lei, iar cele mai populare produse achiziționate au fost: camerele foto DSLR Canon EOS 6D, Nikon D750, Canon EOS 70D, Nikon D5300 și modelul mirrorless Sony Alpha 5000.

De altfel, F64 Studio este cel mai important magazin de profil de la noi din țară, cu o cotă de 40% din piaţa camerelor digitale conform unui recent studiu GFK.  Iar în 2015 vânzările au fost făcute în proporţie de ​55% în mediul online iar 45% în showroom-ul din Bulevardul Unirii​. Un lucru normal de altfel, pentru că alegerea unei camere foto sau a  unui accesoriu de profil se face mai degrabă printr-o minimă experiență pe viu cu acel produs, nu doar prin consultarea specificațiilor tehnice sau lecturarea review-urilor de pe site-urile sau blogurile de specialitate. Și, după cum am mai menționat, personalul calificat din magazin are know how-ul necesar pentru a-i îndruma atât pe fotografii amatori cât și pe cei profesioniști.

Cea mai propice perioadă pentru vânzări la F64 Studio a fost toamna, între lunile octombrie și noiembrie, când magazinul a derulat campaniile Black Friday Pro și Black Friday.

Cred că nu trebuie neglijat nici recentul parteneriat cu emag.ro, extrem de important pentru F64 și cu un impact pozitiv pentru vânzările magazinului din câte am înțeles. Prin listarea produselor în marketplace-ul emag.ro au fost atrași clienți noi iar parteneriatul a însemnat un pas înainte din punct de vedere al organizării, urmăririi şi eficientizării costurilor, atât pe canalele de achiziţie, cât şi pe cele de vânzare.

Nu este o noutate că în magazinul F64 se găsesc la comercializare și alte tipuri de produse, cum ar fi smartphone-uri, tablete, accesorii audio și, mai nou, televizoare cu rezoluție 4K. Era normală o diversificare a portofoliului, care să compenseze scăderea cererii pentru anumite categorii de produse foto, cum ar fi cea a digitalelor compacte.

Oficialii magazinului sunt optimiști cu privire la afacerile magazinului în anul ce tocmai a început, estimând chiar o creștere cu 22.5% a cifrei de afaceri. F64 Studio are în plan extinderea portofoliului de produse în vederea acoperirii întregului domeniu digital imaging. Dar eforturile managementului și al angajaților se vor concentra în special pe standardizarea și optimizarea proceselor operaționale. ​Noi detalii ne vor fi oferite la momentul oportun.

Din păcate, showroom-ul din București va rămâne singurul de acest gen din țară pentru că nu s-a găsit încă o soluție eficientă pentru deschiderea unor centre de profil și în alte orașe mari.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *