ASUS Zenfone Max Review – De luni și până vineri, cu o singură încărcare
ASUS are o ofertă bogată de terminale de nivel mediu, chiar v-am prezentat cam toate modelele lansate la noi în țară până acum – Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM, Zenfone 2 Laser și Zenfone Selfie, telefonul cu două camere de 13 Megapixeli. Toate cu un design asemănător, toate cu elemente și caracteristici de clasă medie, toate cu un preț de comercializare atrăgător raportat la capacitățile lor native.
Cel mai nou model pe care am avut ocazia să-l utilizez este ASUS Zenfone Max, un smartphone care atrage în primul rând prin capacitatea mare a acumulatorului, de 5000mAh. Sincer să fiu, după ce i-am văzut fișa tehnică, oarecum asemănătoare cu a modelului Zenfone 2 Laser, nu am fost neapărat extaziat să folosesc încă smartphone al aceleiași mărci.
Era o vorbă de genul “ai văzut unul, le-ai văzut pe toate”… Mă rog, vorba circulă cu influențe de natură feminină, dar cum sunt un domn (în majoritatea timpului), mă voi exprima pe cât se poate de elegant. Dar, după câte am constatat, și în cazul deochiat, și în cel de față, vorba rămâne doar o vorbă, fără o valoare reală, de spus doar în compania exclusivistă a tovarășilor de pahar, după câteva rânduri de tărie 😀
Pentru că, deși a fost doar o unitate de test, ASUS Zenfone Max s-a dovedit a fi altfel decât modelele utilizate anterior. Ba chiar mi-a oferit cel puțin două surprize plăcute – un design schimbat, mult mai reușit din punctul meu de vedere, și un acumulator cu o autonomie foarte bună. Deci, nu fost la fel… 🙂
ASUS Zenfone Max – un smartphone care arată bine, cu un design diferit de cel al modelelor anterioare! Ceea ce nu poate fi decât un lucru bun!
Dar ne vom ocupa un pic mai târziu de comportamentul său și de specificațiile tehnice. Mai întâi vreau să vă spun că este unul dintre terminalele din clasa medie care îmi place foarte tare cum arată. Deși în componența carcasei nu veți găsi materiale premium, ASUS Zenfone Max are totuși un look elegant, ușor serios, stilat, și dispune de o construcție de o calitate ok.
Muchiile laterale au fost înconjurate cu un plastic cu finisare mată care imită metalul. Și capacul detașabil de pe spate este acoperit cu un finisaj usor cauciucat care imită pielea și care conferă o aderență eficientă la prindere.
Capacul din spate poate fi scos pentru a avea acces la sloturile pentru SIM-uri și pentru cardul microSD. De menționat totuși că bateria nu poate fi înlocuită.
Pe muchia superioară este prezent doar conectorul pentru căști. Pe muchia inferioară găsiți conectorul pentru alimentare microUSB.
Și încă un lucru – am apreciat cum se cuvine poziționarea ergonomică a butonului de Pornire și a celor de ajustare ale volumului, la îndemâna degetului mare. La fel de bine apreciez că butoanele de control ale interfeței au fost așezate în afara ecranului.
De asemenea, deși ASUS Zenfone Max are un ecran destul de mare de 5.5 inchi, fiind chiar un phablet (o denumire cu care nu mă împac deloc), terminalul nu are o grosime chiar deranjantă la manevrare. Mă rog, am experiență de utilizare cu aceste phablet-uri, așa că eu sunt obișnuit.
Ecranul este unul generos, cu o diagonală de 5.5 inchi. Fiind de tip IPS este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Aș fi preferat totuși o rezoluție mai bună, full HD, pentru a avea la dispoziție mai multă informație vizuală în paginile de internet și socializare sau la citirea unor cărți în format electronic. Iar funcțiile tactile asociate funcționează impecabil, nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere.
De remarcat că va fi mai greu lizibil într-o zi însorită.
Specificațiile lui ASUS Zenfone Max sunt următoarele:
- Ecran – IPS, 5.5 inchi, rezolutie 720×1280 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 4;
- Procesor – Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410, quad-core;
- Procesor grafic – Adreno 306;
- Memorie RAM – 2GB;
- Stocare Internă – 16GB, expandabila prin carduri microSD de pana la 128GB;
- Camera principala – 13 MPix, f/2.0, laser autofocus, dual-LED (dual tone) flash, filmare 1080p@30fps;
- Camera frontala – 5 MPix, f/2.0;
- Rețea – dual-sim, 4G, Wi-Fi N, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS;
- Baterie – 5000mAh;
- Dimensiuni – 77.5 x 156 x 10.55 mm;
- Greutate – 202 grame;
- Sistem de operare – Android 5.0 Lollipop, interfata ASUS UI.
ASUS Zenfone Max – Performanțe de nivel mediu, bune pentru activități uzuale! Dar și pentru vizualizarea unor filme la rezoluție High Definition sau pentru gaming ocazional.
După cum vedeți, fișa tehnică a terminalului ASUS Zenfone Max nu este nicidecum una de top, ci mai degrabă de nivel mediu, utilă în special la navigare pe internet, socializare cu Facebook, Instagram etc, comunicare scrisă prin e-mail sau Whatsapp, vizualizare cărți în format electronic sau documente office, orientare cu Google Maps, adică cam tot ceea ce este mai important pentru un utilizator de smartphone.
De asemenea, este un telefon pe ecranul căruia veți putea urmări fără probleme și filme sau videoclipuri la rezoluție 720p. Expertul meu în materie de gaming, puștiulică, l-a testat și în câteva sesiuni de NOVA 3, cu setările de management pentru energie în mod Performance. Un scurt exemplu video, mai jos.
După cum se vede, în ciuda unor ușoare lag-uri sau sacadări, experiența de gaming poate fi satisfăcătoare pentru majoritatea utilizatorilor. Chiar nu mă așteptam să i se dea calificativul OK din partea expertului meu personal.
Totuși, veți mai experimenta și ușoare lag-uri sau sacadări și în interfață sau în aplicații, mai ales când veți utiliza telefonul în mod Power Save, pentru un consum de energie cât mai redus.
L-am testat și cu trei programe de benchmarking. Rezultatele, în continuare.
Practic, performanțele sunt la nivelul lui ASUS Zenfone 2 Laser, după cum se vede în tabelele comparative de mai jos.
Nu am sesizat probleme nici cu semnalul 3G/4G, nici cu cel Wi-Fi, nici la nivel de convorbiri telefonice. Este un terminal care se comporta foarte bine din acest punct de vedere. De asemenea, am remarcat că serviciile de localizare sunt destul de exacte.
Nu mai sunt foarte multe lucruri noi de spus despre interfață sau aplicații. Sunt la fel de valabile impresiile scrise la prezentările telefoanelor ASUS Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM și ASUS Zenfone 2 Laser. Îmi place interfața, are un design colorat, plăcut, este în general fluidă. Aveți la dispoziție multe posibilități de customizare, cu tot felul de teme sau wallpaper-uri. Dezaprob și la acest telefon abundența de aplicații bloatware care ocupă inutil spațiul de stocare intern.
Dar am remarcat o aplicație nouă, ASUS Mini Movie. Cu ajutorul căreia puteți face în câțiva pași simpli un videoclip reușit din pozele stocate în memoria internă. Un scurt exemplu, mai jos.
ASUS Zenfone Max – Autonomie foarte bună! Atuul principal al acestui terminal cu Android!
După cum spuneam, cu toate că nu este un terminal extraordinar de performant din punct de vedere al capacităților hardware, ASUS Zenfone Max are un atuu esențial, acesta fiind autonomia de utilizare.
Practic, în mod Power Save, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă, 4G, Wi-Fi și serviciile de localizare active, sincronizări permanente la Facebook, Gmail, Instagram și Whatsapp, bateria telefonului a ținut de luni de la ora 8 dimineața și până vineri seara la ora 20.00!!!
Update. L-am utilizat și în regim de Performance Mode. Practic, am avut parte de aceeași autonomie de utilizare. L-am luat de la încărcat miercuri de dimineață și mai avea 1% duminică seara.
Da, recunosc, nu mă joc pe telefon și nici nu îl butonez non-stop, pentru că pe net stau în principal pe laptop. Dar, în aceleași condiții de utilizare, smartphone-ul meu actual și aproape orice alt smartphone utilizat nu a ținut mai mult de două zile de activitate.
De asemenea, pentru că este un smartphone cu un ecran destul de bun pentru a urmări filme într-un mod confortabil din punct de vedere vizual, ar putea fi folosit fără reținere și la astfel de activități recreative în timpul drumurilor lungi, cu avionul, cu trenul, cu mașina etc. Așa că, l-am testat și în astfel de condiții, cu modul Avion activ, în Normal Mode la managementul consumului de energie, ecranul la 50% din luminozitatea maximă, căști conectate cu volumul la 90%, la redarea unui film mkv cu rezoluție 720p în continuu. Practic, după 6 ore de redare s-a consumat un procent de numai 22% din baterie. Vă las pe voi să faceți calculul în continuare…
Așa că, din punct de vedere al autonomiei de utilizare, pot spune că sunt foarte mulțumit de comportamentul acestui telefon mobil. Desigur, utilizarea a două cartele sim în același timp induce o scădere a autonomiei de utilizare. Pentru că nu folosesc două numere de telefon, nu am avut cum să testez și în astfel de condiții.
În aplicația Power Management pot fi setate mai multe moduri de funcționare – Performance, Normal, Power Saving, Super Saving și Customized. În ultima dintre ele puteți alege modul de funcționare al procesorului (High Performance sau Smart), nivelul luminozității ecranului sau activarea/dezactivarea rețelelor de date. De asemenea, puteți seta la ce nivel de încărcare al bateriei să se treacă în mod Super Saving. Puteți crea reguli de salvare a energiei consumate conform unui orar prestabilit.
ASUS Zenfone Max – Cameră foto de nivel mediu, cu sistem de autofocus cu laser. Cu rezultate OK în special în condiții bune de iluminare ambientală.
Performanțele camerei foto principale de pe ASUS Zenfone Max nu sunt chiar unele de top, însă rezultatele foto-video în condiții bune de iluminare ar putea mulțumi o buna parte a utilizatorilor. Practic, rezultatele foto făcute într-o zi insorită pot fi urcate fără probleme pe site-urile de socializare. Normal, există o aplicație dedicată pentru a fi prelucrate înainte de afișarea pe internet.
În condiții slabe de iluminare rezultatele foto au o calitate slabă, cu un zgomot de imagine deranjant și pierderi serioase la nivelul detaliilor. Într-o lumină artificială abundentă poate fi utilizat fără reținere dar pe o stradă chiar luminată, noaptea, nu prea are rost.
Cu toate că sistemul de focalizare cu laser își face treaba foarte bine, chiar și în condiții slabe de iluminare, rezultatele nu sunt pe măsura comportamentului său în acele situații. De asemenea, au mai fost momente când nu a funcționat eficient și pozele au fost neclare. Destul de puține de altfel.
Câteva exemple foto, mai jos.
Lipsa unui sistem de stabilizare a imaginii se vede cu siguranță la filmare, imaginile video fiind extrem de sensibile la tremurul mâinilor. Un scurt exemplu, mai jos.
Concluzii despre ASUS Zenfone Max
Pro
- Autonomie foarte bună
- Design și construcție de calitate
- Este dual-sim
- Are slot pentru extinderea capacității de stocare
- Cameră cu performanțe ok pentru prețul său de comercializare
- Butoanele sunt poziționate ergonomic
- Preț bun
Contra
- Performanțe de nivel mediu
- Rezoluția ecranului, preferam un full HD
- Bateria nu poate fi scoasă
- Și, ca și în cazul celorlalte smartphone-uri marca ASUS, consider că vine cu prea multe aplicații bloatware. Pe unele dintre ele nu le veți folosi niciodată.
ASUS Zenfone Max este un smartphone cu ecran mare, performanțe de nivel mediu și o autonomie foarte bună, a cărui baterie poate ține de luni și până vineri. Desigur, totul depinde de ritmul și frecvența de utilizare, dar cred că este un telefon care poate oferi o surpriză plăcută oricărui gen de utilizator din acest punct de vedere, al autonomiei în speță.
Din câte am înțeles, prețul său de comercializare va fi unul la fel de interesant – de numai 950 de Lei.