O iarnă frumoasă și o compactă, la București. Canon G5X
Da, pot spune că iarna asta a fost frumoasă, chiar dacă nu am plecat nicăieri în afara capitalei, pe niciun munte sau prin vreo stațiune de vacanță tiroleză sau bavareză. O iarnă nici prea grea, dar nici prea ușoară, și cu vreme frumoasă, de ziceai că e primăvară sau toamnă târzie, dar și cu zăpadă și geruri de au crăpat pietrele. O iarnă cu sărbători liniștite și vesele, petrecute în sânul familiei, alături de cei dragi nouă. O iarnă în care momentele deosebite dar și locurile frumoase care ne sunt la suflet au fost colectate în cutiuța digitală cu amintiri cu ajutorul unei compacte, Canon G5X pe numele ei.
Și continui în același ton ușor nostalgic. Pentru că și acum îmi aduc aminte când am remarcat pentru prima oară camerele foto compacte de acest gen, cu un sistem avansat de control manual, similar celui de pe aparatele DSLR profesionale; ca și când a fost ieri…
Eram prin 2008 la o conferință de presă din cadrul IFA Berlin. Acolo am observat o mulțime de jurnaliști și bloggeri care purtau atârnate de gât camere foto care semănau extrem de tare cu un DSLR, numai că aveau dimensiuni mult mai compacte. S-a nimerit ca o doamnă de la o publicație de renume din Germania să se așeze pe un fotoliu chiar lângă mine și, cu coada ochiului, am reușit să arunc o privire mai atentă la ea, la cameră mă refer. Am văzut că era un model Canon G10 și mi l-am notat repede, cu gândul să caut informații pe internet când aveam posibilitatea.
Practic, din acel moment, a fost genul de cameră care mi-a rămas definitiv în suflet, în ciuda faptului că am un DSLR și că am utilizat o mulțime de mirrorless-uri, care de care mai atrăgătoare și mai performante. Când văd o compactă cu multe butoane, rotițe și controale sunt ca un copil care a văzut jucăria mult dorită. Este visul meu să-mi cumpăr o astfel de cameră, o doresc de prea mult timp și poate că vreodată chiar voi reuși să îl împlinesc. Dar am fost totuși norocos, pentru că am avut ocazia să folosesc de atunci și până acum cam toate modelele importante ale acestei categorii, atât de la Canon cât și de la Nikon, Samsung, Sony, Olympus sau Panasonic.
Între timp nu a mai fost lansat niciun model din vechea gama G (cu senzor mic), ultima fiind camera Powershot G16. Nici rivalii de la Nikon nu au mai împrospătat gama P7xx, ultimul lor model fiind P7800. Motivele sunt de natură economică, mai mult ca sigur, vânzările de camere foto, mai ales de compacte, nefiind tocmai pe un trend crescător, nici măcar pe unul staționar-liniar. Din păcate.
În ciuda dragostei unora pentru telefoanele inteligente pe care le au permanent în buzunare, pardon, în mâini, eu rămân la convingerea că o astfel de cameră este cu mult mai utilă într-o vacanță, la diversele evenimente la care particip sau pentru momentele în care rătăcesc pur și simplu pe străzile vreunui oraș. Prefer în continuare să nu mă bazez exclusiv pe serviciile unui smartphone pentru poze și filmări. Nu neg, smartphone-ul are avantajele lui – este ușor și subțire, îl ai tot timpul cu tine, la îndemână, iar modelele de top au capacitatea de a capta imagini foto-video reușite în condiții bune de iluminare.
Dar nici o compactă performantă nu este foarte grea sau voluminoasă, o poți purta foarte simplu atârnată cu o curea de gât, sau chiar în buzunarul hainei. Are în plus zoom optic, un flash cu mult mai eficient decât cel al unui mobil iar rezultatele foto și video sunt net superioare celor obținute de un telefon, atât la nivel de paletă coloristică, cât și din punct de vedere al detaliilor, contrastului și clarității.
Și, dacă arzi de nerăbdare să pui vreo poză imediat pe Facebook, noile modele de camere foto au modul wi-fi care permite conectarea la smartphone sau la tabletă. Restul îl bănuiți. Și încă un atuu la fel de important – sunt multe camere foto compacte performante care au prețuri mai bune decât cele ale unui smartphone de fițe.
Să revenim la Canon G5X. Cum am auzit că a fost lansată, am fost tare curios să văd cum se comportă iar cei de la Canon România mi-au oferit plăcerea utilizării ei chiar în această perioadă a anului. Ba chiar pot spune că am petrecut două frumoase luni de iarnă în București alături de această compactă, cu ajutorul căreia am făcut poze reușite, care își merită locul în cutiuța noastră cu amintiri frumoase.
Specificațiile camerei foto Canon G5X sunt următoarele:
- Senzor BSI-CMOS de 1 inchi (13.2 x 8.8 mm), rezoluție de 20 de Megapixeli
- Lentile cu zoom optic 4.2x (24-100mm) și o deschidere a diafragmei f/1.8-f/2.8
- Distanță minimă de focalizare 5cm sau de 40cm cu zoom la maxim
- Ecran cu prindere articulată și tactil de 3 inchi
- Vizor electronic OLED cu o rezoluție de 2360000 de puncte
- Plajă ISO 125-12800
- Rafală 5.9 fps
- Siste de focalizare în 31 de puncte
- Timp maxim de expunere 30 de secunde
- Timp minim de expunere 1/2000 secunde
- Filmare 1920×1080 (60p, 30p), 1280×720 (30p), 640×480 (30p)
- Modul Wi-Fi N cu NFC
- Greutate 353 de grame.
Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial Canon România.
Am utilizat-o timp de aproape două luni, de la începutul lunii decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă și până zilele trecute, când a trebuit să mă despart de ea.
A fost cu mine și familia mea peste tot în această iarnă, în vizită la rude și la părinți, la mesele de Crăciun și de revelion, la Muzeul Satului într-o frumoasă zi de decembrie cu temperaturi de 16 grade, la același Muzeu acoperit de zăpadă într-o geroasă zi de ianuarie, prin Bucureștiul canicular în decembrie, chiar am lasat-o în frig în noaptea de revelion pe balcon pentru a face un time lapse cu artificii.
Am utilizat-o destul de mult, am purtat-o permanent în buzunarul de la geaca de iarnă. Ce a ieșit, o să puteți vedea mai jos.
Control manual complet, ecran tactil cu prindere articulată, vizor electronic! Are toate atuurile unei camere DSLR într-un corp cu mult mai compact, mai ușor de manevrat și de transportat. Și nu-i lipsește un modul Wi-Fi!
Canon G5X face parte din gama de compacte avansate, dedicate fotografilor entuziaști, care vor să folosească preponderent modurile manuale de fotografie. Normal, un control manual complet și rapid va fi și pe placul profesioniștilor, în special pe al celor care vor să se folosească de o cameră mai ușoară în timpul liber sau când sunt la treabă dar nu vor să atragă atenția.
Iar Canon G5X are cu ce se lăuda din acest punct de vedere. În primul rând că are trei rotițe de control pentru ajustarea principalilor parametri de fotografiere – un inel în jurul obiectivului, o alta dispusă frontal și la îndemâna degetului arătător și încă una pe spate, în jurul butoanelor D-Pad, care poate fi manevrată rapid cu degetul mare.
Cu inelul din jurul obiectivului poți schimba rapid deschiderea diafragmei iar cu cealaltă rotiță frontală poate fi ajustat timpul de expunere. Normal, softul camerei permite atribuirea ajustării altor parametri pentru fiecare dintre rotițe. Din păcate, inelul de control din jurul obiectivului nu poate fi utilizat și la realizarea clarului, când se dorește focalizarea manuală. Ar fi fost utilă o astfel de facilitate din punctul meu de vedere.
De asemenea, camera are vizor electronic, util pentru o încadrare mai exactă a scenei de fotografiat, în special într-o zi însorită. Este de tip OLED, are o rezoluție de 2360K de puncte și afișează toate informațiile necesare.
Am apreciat cum se cuvine ecranul rabatabil, util pentru abordarea unghiurilor dificile sau pentru o poziție mai confortabilă la filmare. Acesta poate fi îndreptat către fața aparatului pentru realizarea de selfie-uri bine încadrate. De asemenea, acesta este tactil și are funcție pentru focalizare și declanșare la apăsarea lui.
Camera este dotată și cu un grip destul de proeminent, util pentru o prindere eficientă la folosirea camerei cu o singură mână. Am apreciat și butonul dedicat pentru declanșarea filmării.
Pe DPad ai acces rapid la schimbarea modului de focalizare (Macro, Landscape, Manual), al celui de declanșare (Singular sau Rafala), al modului de declanșare al flash-ului sau la setările rapide prin intermediul butonului QSet (ISO, balans de alb, culori, calitatea imaginii, rezoluția foto și cea a filmării, formatul de fotografiere – 16:9, 4:3, 1:1).
Pe muchia superioară sunt prezente comutatorul pentru compensare a expunerii, butonul declanșator, înconjurat de inelul pentru zoom, butonul de pornire și comutatorul pentru modurile de fotografiere P, Tv, Av, M, C, Video, SCN, Auto. Tot în partea superioară este prezent și papucul pentru conectarea unor accesorii suplimentare, gen blitz, microfon etc.
Practic, este o cameră cu o construcție de calitate, făcută pentru o utilizare intensivă. Butoanele și comutatoarele sunt poziționate ergonomic și sunt destul de mari pentru a fi accesate rapid și ușor.
Și, pe lângă faptul că oferă atât de multe caracteristici prosumer, Canon G5x rămâne o digitală destul de compactă, ușor de transportat, chiar și într-un buzunar de haină. Nu va fi deloc o povară într-o zi de vacanță, este ușoară, compactă, poate fi purtată fără probleme chiar și atârnată de gât.
În general am fost mulțumit de comportamentul ei. La pornire obiectivul se deschide rapid, sistemul de focalizare este în general rapid și eficient, declanșarea se face imediat după apăsarea butonului dedicat. Zoom-ul este un pic cam lent, dacă ar fi să-l comparăm cu cel realizat manual pe obiectivele camerelor DSLR. Implicit poate fi considerat rapid dacă ar fi comparat cu cele pe alte camere compacte.
De asemenea, am remarcat și apreciat cum se cuvine sistemul de stabilizare optic, eficient atât la filmare cât și la fotografierea în condiții de iluminare slabă, când am folosit timpi lungi de expunere.
Un alt atuu important al camerei Canon G5X este și sistemul optic, compus din lentile cu un zoom optic 4.2x (echivalent 24mm-100mm) și o diafragmă luminoasă f/1.8-f/2.8. Cu acest obiectiv luminos poate fi utilizată chiar și în condiții slabe de lumină sau când se dorește departajarea subiectului de fundal, în special la portrete.
De asemenea, dacă se vrea fotografierea pe zi cu o diafragmă deschisă, f/1.8 de exemplu, poate fi utilizat cu succes filtrul ND pentru ca imaginile rezultate să nu fie supraexpuse.
Iar distanța focală de 24mm este destul de largă pentru realizarea unor cadre cât mai complete cu obiective turistice fotografiate de aproape. Sau pentru captarea unei camere întregi la o petrecere. Sincer să fiu, aș fi preferat un zoom mai lung, de 10x – 20x de exemplu, pentru captarea subiectelor sau cadrelor aflate la o distanță apreciabilă. Dar, după cum am auzit eu la fotografi experimentați, cel mai eficient zoom se face cu pasul.
Lentilele sunt capabile să focalizeze de la o distanță minimă de 5cm și camera are un funcție Focus Peaking care nuanțează într-o anumită culoare zona de clar.
Fiind o cameră de nouă generație, Canon G5x are și modul Wi-Fi care permite conectarea la smartphone-uri sau tablete pentru transferul rapid al fotografiilor sau filmărilor. De asemenea, aplicația dedicată permite și un control de la distanță al camerei. Pot fi ajustate rapid deschiderea diafragmei, timpul de expunere și valoare sensibilității ISO.
Flash-ul se activează manual. Personal prefer așa, pentru că nu vreau să se declanșeze automat când folosesc vreun mod inteligent sau creativ de fotografiere. Normal, prin intermediul papucului de pe muchia frontală poate fi atașat un flash mult mai puternic și la care poate fi ajustat unghiul fasciculului luminos. Dar am fost mulțumit de comportamentul celui încorporat, este destul de puternic pentru a umple cu lumină o cameră dintr-un apartament.
Normal, dacă vrei să fotografiezi ceva imediat și nu ai timp de setări, te poți folosi cu încredere de modul Program sau de cel automat. De asemenea, există o mulțime de Scene presetate – Portret, Autoportret, Star (peisaje nocturne cu stele, mişcarea stelelor, portret cu stele, filme cu redarea accelerată a mişcării stelelor), Scenă nocturnă cu camera în mână, Artificii, Interval dinamic ridicat, Nostalgic, Efect ochi de peşte, Efect Miniatură, Efect cameră de jucărie, Defocalizare fundal, Claritate redusă, Monocrom, Super Vivid, Efect Poster. Sau de modurile creative de fotografiere (Portret, Nostalgic, Efect de miniatură, Monocrom, Super Vivid, Efect de poster, Artificii etc).
Dar ce ar mai trebui corectat la ea?
Dar nu pot neglija faptul că mai sunt momente în care autofocusul se realizează un pic mai greu, în special la scenele cu multe detalii și diferite surse de lumină. Și nu-mi place deloc că nu poți focaliza manual prin intermediul inelului din jurul obiectivului. Este destul de dificil să faci focus manual cu ea.
De asemenea, aș fi preferat ca acumulatorul din dotare să ofere o autonomie mai bună. Dacă vreți să o utilizați intensiv într-o vacanță, veți avea nevoie de un acumulator de rezervă.
Sau ar fi fost mai util dacă ar fi permis încărcarea de la o baterie externă, prin intermediul conectorului microUSB. La Canon G5X încărcarea prin USB se poate face doar prin intermediul unui adaptor special pentru priză.
Ce poze am făcut cu ea?
Prima oară am scos camera Canon G5X la o plimbare în Muzeul Satului din București, într-o “caniculară” zi de decembrie. Soare, cald, parcă era toamnă afară, nu iarnă. Și cred că mi-au ieșit unele dintre cele mai reușite poze de la Muzeul Satului cu această cameră.
Apoi ne-am plimbat puțin prin centrul Bucureștiului, pe o vreme la fel de frumoasă.
În tot acest timp, am fost mulțumit de cum reușește să capteze paleta coloristică. Naturală sau vibrantă, în funcție de setările folosite.
De asemenea, Canon G5X se poate dovedi utilă și la fotografierea close-up, normal, cu alegerea modului de focalizare potrivit (Macro).
După cum ați observat, în condiții bune de lumină Canon G5X se descurcă foarte bine. Dar, am constatat că și la interior sau chiar seara pe stradă poți obține cadre reușite, chiar dacă fotografiezi din mână, fără să o pui pe un trepied.
După cum spuneam, în noaptea de Revelion am ținut-o vreme de trei ore pe balcon, în modul de fotografiere time lapse cu stele. Ce a ieșit, puteți vedea mai jos.
Eram curios să văd cum se descurcă și la fotografierea în rafală. Nu am fost dezamăgit, numai că buffer-ul memoriei se umple destul de rapid și nu am reușit să fac mai mult de 5-6 cadre consecutive. Un scurt exemplu, mai jos.
Iar duminica trecută am petrecut câteva ore frumoase într-un frumos decor de iarnă, tot la Muzeul Satului. Parcă am trăit într-o frumoasă poveste de iarnă acolo. Imaginile stau dovadă…
Ce nu mi-a plăcut din punct de vedere al calității imaginilor foto? Mă așteptam ca nivelul zgomotului de imagine să fie ținut mai bine sub control, mai ales dacă ținem cont că are un senzor mai mare și mai performant. Practic, zgomotul de imagine este vizibil chiar și la ISO 400. Pe un fotograf amator nu l-ar deranja acest aspect, dar pe un profesionist cu siguranță că da. Poate, cine știe, un update software ar mai putea veni cu îmbunătățiri la acest capitol.
Cum filmează?
Normal, este o cameră care se descurcă la fel de bine și la capitolul filmare. Chiar foarte bine aș spune eu, mai ales dacă ținem cont de faptul că poate înregistra imagini full HD cu nu mai puțin de 60 de cadre pe secundă, ceea ce înseamnă imagini dinamice mai fluide, fără sacadări.
De exemplu, mai jos avem o filmare din mașină.
Avem câteva exemple și cu ninsoarea de la începutul lunii ianuarie.
Eu zic că se descurcă foarte bine și la filmare. Ține focalizarea destul de bine, chiar și dacă faci zoom, iar imaginile rezultate sunt clare, cu o paletă coloristică naturală.
Desigur, cu atâta zăpadă pe jos, nu am mai scos o săptămână mașina din parcare…
Aș lua o cameră de genul Canon G5X cu mine și în vacanța de vară sau oriunde aș merge, aș utiliza-o chiar zi de zi? Cu siguranță. Pentru toate motivele enunțate mai înainte și în ciuda celor câtorva minusuri, consider că modelul Canon G5X este una dintre cele mai reușite compacte utilizate de mine până acum.
Îmi place cum arată, este ușoară, are control manual avansat, ecran rabatabil și vizor electronic, lentile luminoase, filmează full HD cu 60 de cadre pe secundă și nu-i lipsește un modul Wi-Fi pentru transferul fotografiilor pe smartphone, util la partajarea lor rapidă pe site-urile de socializare.
Pe www.f64.ro are un preț de aproximativ 3400 de lei.