ASUS AIO Pro Z240IC Review – Un all-in-one atrăgător și performant
Acum câțiva ani se vehicula ideea că sistemele PC de tip all-in-one reprezintă viitorul computerelor desktop, avantajul lor fiind dat cu siguranță de forma mult mai compactă, cu puțin mai voluminoasă decât cea a unui monitor. Singurele fire care te deranjează pe birou în cazul utilizării unui astfel de sistem sunt cel de alimentare și cel pentru rețeaua ethernet, dacă o conexiune AC wireless nu este de ajuns pentru desfășurarea activităților uzuale. Normal, pentru ca totul să fie perfect, este de preferat ca tastatura și mouse-ul să fie și ele tot wireless.
Da, este mai greu să faci upgrade la un astfel de sistem all-in-one, din acest punct de vedere fiind asemănătoare laptopurilor. Nu poți instala mai multe unități de stocare, nu prea poți schimba procesorul sau placa de bază. Mai sunt și excepții, dar majoritatea sistemelor all-in-one nu oferă posibilitatea unui upgrade. Mai mult, pentru reparații este întotdeauna nevoie de ajutor specializat, așa că trebuiesc duse neapărat la un service.
În materie de vânzări, sistemele all-in-one urmează tendițele pieței de PC-uri, care a suferit o cădere de cel puțin 10% în 2015. Iar pentru 2016 nu este așteaptă creșteri importante, ci mai degrabă o stagnare a cuantumului de livrări. Între timp pe această piață a mai apărut încă o categorie importantă, cea a mini-pc-urilor, și acum se consideră că acest gen de echipamente vor fi sistemele desktop ale viitorului.
Dar există o categorie de consumatori care preferă astlfe de sisteme all-in-one, atât pentru aspectul lor cât și pentru faptul că ocupă un spațiu minim pe un birou. Ba chiar s-au vândut câteva milioane bune de astfel de computere la nivel mondial anul trecut.
Iar sistemele de acest gen au devenit tot mai puternice o dată cu avansul tehnologic, așa că pot fi utilizate la aproape orice sarcină digitală. Ca să nu mai spun că la CES 2016 am văzut și primele computere all-in-one dedicate pasionaților de jocuri electronice, cu fișe tehnice extrem de puternice.
Noul all-in-one ASUS AIO Pro Z240IC este unul dintre cele mai interesante sisteme de acest gen la ora actuală. Are un design atractiv, dispune de o construcție de cea mai bună calitate, cu o carcasă metalică și finisaje fără reproș, iar modelul de top are o fișă tehnică puternică, care poate susține o paletă largă de activități digitale, de la cele profesionale și până la cele dedicate divertismentului personal.
Din punct de vedere constructiv pot spune că este un sistem care arată foarte bine, poate fi așezat fără reținere chiar și pe un birou cu pretenții, al unui șef de companie. Dar, nu pot trece cu vederea peste asemănarea flagrantă cu iMac-urile Apple, sistemul all-in-one ASUS AIO Pro Z240IC având o siluetă extrem de asemănătoare.
Dar, de ce să nu o recunosc, îmi place cum arată. Carcasă metalică monobloc într-o nuanță aurie, construcție robustă, poziție stabilă pe birou, finisaje de cea mai bună calitate. Este un computer atrăgător, fără doar și poate, care atrage privirea prin simpla lui prezență pe un birou. După cum se observă, partea din spate are un design plăcut, cu un profil curbat, fiind un computer care arată foarte bine din acest unghi.
Partea frontală este în intregime finisată lucios, motivul fiind unul pe cât se poate de practic – ecranul de 24 de inchi este tactil. Personal nu văd utilitatea unei astfel de funcții pe un astfel de sistem PC, care va fi utilizat în principal în mediile profesionale. Nu cred că la prețul său de comercializare va fi cumpărat pentru utilizare acasă, poate doar cu versiunile lui mai ieftine să se întâmple acest lucru.
Deasupra ecranului se află camera Intel Real Sense care permite autentificarea biometrică prin recunoașterea feței cu funcția Hello din Windows 10.
Toți conectorii sunt poziționați pe spatele echipamentului. Ai la dispoziție două porturi HDMI, patru porturi USB 3.0, unul USB 2.0 și un port USB Tip-C de nouă generație. De asemenea, există un port Ethernet, intrare microfon, ieșire audio pentru căști dar și slot pentru carduri SD. Din păcate, nu are unitate optică.
La pachet vine însoțit de un kit mouse-tastatură wireless. Accesorii utile dar care nu păstrează linia premium de design, fiind construite dintr-un plastic care imită metalul. De asemenea, m-aș fi așteptat să nu fie nevoie de un adaptor USB suplimentar pentru conectarea lor la sistem. Ar fi trebuit să aibă acest suport implementat intern.
Tastatura este de tip chiclet și este confortabilă la utilizare. Nu am ce-i reproșa din punct de vedere al funcționalității. Mouse-ul este unul destul de compact și funcționează corespunzător.
Ecranul lui ASUS AIO Pro Z240IC este cu siguranță unul dintre atuurile sale principale. Este destul de mare și are o rezoluție 4K, astfel că pot fi afișate cel puțin două ferestre active în același timp. De menționat că nu toate programele pot fi scalate la această rezoluție, astfel că la unele dintre ele caracterele text vor fi foarte mici și mai greu lizibile.
Matricea IPS afișează imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Este un ecran foarte bun atât pentru munca de birou cât și pentru vizualizarea filmelor sau în jocuri. Producătorii spun că este capabil să afișeze 82% din gama de culouri NTSC, 85% din cea Adobe RGB și 100% din palet coloristică sRGB. Astfel că poate fi utilizat și la prelucrarea fotografiilor sau în alt gen de activități media.
Sistemul audio încorporat are nu mai puțin de șase difuzoare amplasate și înghesuite pe muchia inferioară, cu o putere totală de 16W. Ce-i drept, sound-ul redat este unul destul de puternic, astfel că sistemul ASUS AIO Pro Z240IC poate fi utilizat fără probleme la vizionarea unor materiale video. Sound-ul redat poate fi personalizat în funcție de preferințele fiecăruia prin intermediul aplicației Realtek Audio Manager. Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sunet destul de clar și de puternic dar nu îl recomand pentru audiții muzicale, fiind prea “metalic” pentru gustul meu.
Specificațiile sistemului all-in-one ASUS AIO Pro Z240IC sunt urmatoarele:
- Ecran – tactil, IPS de 24 de inchi cu o rezoluție de 3840×2160 pixeli, finisare lucioasă
- Procesor – quad-core Intel Core i7-6700T tactat la 2.8GHZ, cu Turbo Boost până la 3.6GHz și HyperThreading
- Sistem grafic – Intel HD 530 + NVIDIA GeForce GTX 960M
- Memorie RAM – 32GB
- Stocare – SSD M.2 Samsung MZHPV512HDGL de 512GB + Hard Disk Toshiba MQ01ABD de 1TB și la 5400rpm
- Rețea – Gigabit Ethernet, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0
- Conectică – 1xUSB Tip-C, 4 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 2x HDMI, audio in și outm, card reader SD
- Sistem de operare – Windows 10 Home
- Accesorii incluse – tastatură şi mouse wireless
- Dimensiuni – 585 x 434 x 52 ~ 190 mm
- Greutate – 7.3Kg
- Altele – sistem audio 4x2W cu woofer intern 2x4W, cameră Intel RealSense
Mai multe detalii constructive pot fi aflate de pe site-ul oficial ASUS.
După cum se observă, am avut la dispoziție un model într-o configurație de top, cu ajutorul căruia poate fi accesată orice aplicație, de business sau pentru divertisment. L-am utilizat fără reținere la toate activitățile mele zilnice la birou, ba chiar am încercat și redarea unor videoclipuri la rezoluție 4K, sarcină la care s-a descurcat foarte bine. În timpul liber l-am testat și în jocul CoD Black Ops, acesta rulând fără probleme la rezoluție full HD cu 60 de cadre pe secundă.
Din punct de vedere comportamental, reproșez probleme de incompatibilitate ale sistemului de operare Windows 10 cu diverse drivere, cum ar fi cel de la camera Real Sense sau al plăcii grafice Nvidia. Se pare că încă mai este ceva de lucrat la acest sistem de operare, care pare să nu fi ieșit încă din stadiul de beta. Mai mult, ar fi de preferat un sistem de operare Windows Pro în locul celui Windows Home, pentru ca utilizatorii de business să poată fi integrați mai facil în arhitecturile rețelelor din companiile în care activează.
Benchmark 3D Mark
Nu a mai avut rost să-l testez în benchmark-ul de productivitate, pentru că este un sistem care poate face față oricarui gen de aplicație de office, comunicare, prelucrare foto și chiar video. Dar eram curios de capacitățile plăcii grafice Nvidia, așa că am rulat pe el suita 3D Mark de la Futuremark. Rezultatele, mai jos.
După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor grafice, ASUS AIO Pro Z240IC are cu ce se lăuda, fiind un computer destul de puternic.
Un grafic comparativ cu rezultatele 3D ale altor sisteme, mai jos.
ASUS AIO Pro Z240IC dispune de stocare performantă și cu o capacitate generoasă!
Am apreciat și soluția de stocare, compusă dintr-un SSD tip M.2 Samsung cu o capacitate de 512GB și un HDD Toshiba de 1TB. După cum se observă, SSD-ul Samsung este capabil să ofere viteze de citire de 1076MB/s, fiind de altfel cea mai performantă soluție de stocare utilizată de mine până acum. De menționat că am întâlnit-o și pe laptopul de gaming ASUS ROG G752VT.
Așa că, poți instala toate programele de care ai nevoie pe SSD-ul Samsung, în timp ce pe hard disk-ul pot fi stocate fișierele.
ASUS AIO Pro Z240IC are Intel Real Sense! Autentificare cu Windows Hello și scanare tridimensională!
Fiind un computer dotat cu tehnologie Intel Real Sense, am încercat funcția de autentificare Windows Hello, care permite autentificarea prin scanarea feței. În general a funcționat ok, autentificarea pe computer realizându-se mult mai rapid cu această tehnologie.
De asemenea, am utilizat și aplicația 3DMe cu ajutorul căreia mi-am scanat tridimensional fața. Cum funcționează aplicația puteți vedea în videoclipul de mai jos.
Concluzii despre ASUS AIO Pro Z240IC
Pro
- Design premium, construcție de calitate
- Ecranul se vede foarte bine, are rezoluție 4K
- Fișă tehnică performantă, bună la orice activitate digitală
- Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
- Are Intel Real Sense
- Conectică abundentă
Contra
- Era de preferat un sistem de operare Windows 10 Pro
- Upgrade-ul sau reparațiile necesită un drum până la service
- Nu are unitate optică
- Preț destul de mare
ASUS AIO Pro Z240IC este cel mai performant și mai atrăgător computer all-in-one utilizat de mine până acum. Are destul atuuri pentru a se face util unei categorii largi de utilizatori și în special celor care își vor permite să achite un preț de aproximativ 10.000 de lei pentru această configurație.
De menționat totuși că vor fi disponibile mai multe configurații hardware, unele dintre ele la prețuri mai accesibile. Voi reveni ulterior cu mai multe detalii legate de prețurile de comercializare și versiunile care vor fi disponibile la noi în țară.