ASUS ROG GX700 – Disponibil la comercializare în România
Astăzi am văzut noul laptop de gaming ASUS ROG GX700, de altfel primul echipament de acest gen care are sistem de răcire cu lichid. Un OZN în lumea laptopurilor, cum șugubăț a glumit un amic blogger la evenimentul de prezentare oficial.
Răcirea cu lichid este asigurată de un sistem de andocare extern, care de altfel nici nu poate fi trecut cu vederea. Ai zice că este un subwoofer pus acolo în spatele laptopului, bun pentru asigurarea unui fundal sonor adecvat în timpul partidelor de gaming. Dar generoasele grile metalice care ies în evidență nu acoperă difuzoare, ci ventilatoarele care ajută la evacuarea aerului cald.
Există un sistem de ghidaj pentru o andocare perfectă, plus o clapă pentru fixarea corectă. La apăsarea acesteia se face și conectarea tuburilor metalice prin care circulă lichidul de răcire. După andocare, lichidul din sistemul extern este pompat în interiorul laptopului pentru a răci atât procesorul cât și placa grafică. Sistemul are și un senzor dedicat pentru măsurarea nivelului lichidului. Dacă cantitatea acestuia scade sub o cotă de avarie, dacă mă pot exprima așa, trebuie dus la un service specializat pentru reumplere.
După cum se vede din imagine, duo-ul laptop – sistem de andocare nu este unul tocmai portabil. Împreună cântăresc aproximativ 9.4Kg. ASUS s-a gândit și la acest aspect, întreg ansamblul fiind livrat într-un troller de transport care arată foarte bine, are și încuietoare cu cifru, pare și destul de robust. La pachet mai intră și un mouse de gaming Sica, plus două încărcătoare. Greutatea totală crește în acest fel spre 26 de kilograme.
Normal, laptopul funcționează și dacă nu este conectat la sistemul de răcire extern, așa că poate fi transportat fără probleme într-un rucsac sau o geantă. Componentele interne vor funcționa la parametri standard, de bază, creșterea frecvenței de lucru a acestora fiind posibilă după conectarea la sistemul de răcire extern.
De menționat că ASUS ROG GX700 vine și cu două încărcătoare la pachet. Unul mai mare, de peste 300W, care va fi utilizat când laptopul este conectat la sistemul de răcire și altul, mai mic, de folosit când laptopul se află “în deplasare”.
După cum se observă, din punct de vedere al design-ului exterior, laptopul nu diferă foarte mult de modelul ASUS ROG G752VT. Carcasă metalică, aceleași nuanțe cromatice, sistem de iluminare pentru siglă pe capac, cam tot ceea ce am văzut și la modelul utilizat de mine.
De menționat că la GX700 lipsește unitatea optică. Iar la nivel de conectică stă totuși mai bine – are HDMI 2.0, Thunderbolt 3, Display Port, USB-uri 3.0 dar și USB Tip-C.
Dar GX700 este mai subțire și mai ușor. Are o grosime maximă de 35mm și o greutate de 3.6Kg (față de 43mm/4.3Kg la G752VT).
Specificațiile laptopului ASUS GX700 sunt următoarele
- Ecran IPS de 17.3 inchi cu rezoluție full HD cu G-Sync. Funcționează la 75Hz. Frecvența acestuia poate fi crescută până la 100Hz.
- Procesor quad-core Intel Core i7-6820HK, cu Hyper Threading, tactat la 2.7GHz. Frecvența de tact poate fi mărită până la 4GHz
- Placă grafică Nvidia GTX 980 cu 8GB memorie VRAM
- 32GB sau 64GB memorie RAM DDR4. Normal memoria RAM lucrează la frecvența de 2133MHz. Dar poate fi overclock-ată până la o frecvență de 2800MHz
- Stocare pe două SSD-uri Samsung cu o capacitate de 256GB sau 512GB, tip M.2.
Toate detaliile pot fi aflate de pe site-ul oficial ASUS.
Normal, o astfel de configurație, cu astfel de accesorii, la care mai toate componentele permit creșterea frecvenței de tact, vine cu un preț pe măsură. Pe www.emag.ro are un preț de 19.000 Lei. Prea puțin pentru buzunarele voastre? În curând va sosi și modelul cu ecran UHD/4K, care va costa aproximativ 25.000 Lei.
Am făcut și un scurt videoclip cu acest monstru de gaming.
Primul review din România poate fi citit pe site-ul wasd.ro.