Adata UC350 – Stick OTG dual-USB cu un conector Tip-C

Conectorul USB Tip-C este tot mai prezent pe computere, laptopuri și chiar telefoane mobile. Este o soluție mai practică, în primul rând pentru că nu mai trebuie să fii atent în ce poziție îl conectezi la portul dedicat din computer sau de la telefon. Practic, USB-C este un standard mai ergonomic, mai simplu de utilizat, așa că va fi tot mai stringentă nevoia de accesorii compatibile. Este un port reversibil, care trebuia inventat mai demult.

Practic, un astfel de port Tip-C care lucrează pe standard USB 3.1 permite transferul de date, alimentarea electrică și face posibilă conectarea unui monitor, televizor sau proiector, chiar și la rezoluție 4K. Vitezele teoretice de transfer prin intermediul unui astfel de port sunt de până la 10Gbps, dacă conectorul Tip-C face legătura între dispozitive compatibile USB 3.1. De asemenea, permite conectarea unor încărcătoare cu o putere de până în 100W, adica tocmai ceea ce trebuie pentru anumite categorii de portabile.

Iar primul gadget de acest gen pe care am avut ocazia să-l utilizez este un mic stick USB de la Adata, numit UC350. Atenție! Chiar dacă pe cutia lui scrie că este de tip USB 3.1, din punct de vedere al performanțelor se comportă mai degrabă ca un stick cu USB 3.0. Dacă te uiți mai cu atenție, pe cutie scrie de fapt USB 3.1 Gen 1, un standard comparabil în performanțe cu USB-ul 3.0.

Dar Adata UC350 este cu siguranță o soluție de stocare care poate fi extrem de utilă la transferul documentelor sau fișierelor digitale de pe un telefon pe un computer, sau invers, chiar dacă computerul nu are port USB Tip C. Pentru că Adata UC350 are de fapt doi conectori – unul USB Tip-C și unul USB Tip-A, este o soluție dual-USB.

Adata UC350

Există trei modele, cu trei capacități de stocare – 16/32/64GB. Eu v-aș recomanda să-l cumpărați pe cel de 64GB, pentru a putea stoca o cantitate cât mai mare de informații, poate chiar o adevărată colecție multimedia, pentru a te bucura de ea pe telefon sau tabletă oricând ai chef, oriunde te ve afla. Eu am avut la dispoziție modelul de 32GB, de ajuns pentru stocarea câtorva filme în format High Definition.

Producătorii spun că este o soluție compatibilă cu sistemul de operare MAC OS 9.0 sau mai recent, cu Chromebook Pixel, cu  Windows XP,7, 8, 8.1 sau 10, cu kernel-urile de linux 2.4.2 sau mai recent, precum și cu sistemul de operare mobil Android OS 4.0 sau mai nou. Nu se pomenește nimic de iOS sau de Windows Phone. Cum nu am avut aceste sisteme de operare mobile la dispoziție, nu pot confirma sau infirma compatibilitatea cu acestea.

Adata UC350

Adata UC350 este soluție de stocare tip OTG extrem de compactă de altfel, care încape fără probleme chiar și în portofel. Oferă și posibilitatea prinderii la inelul cheilor, pentru a-l avea tot timpul la îndemână. La cât de mic și de compact este, îl poți pierde imediat sau îl vei găsi extrem de greu într-o geantă sau într-un rucsac. Așa că recomand prinderea lui la inelul cheilor sau la un breloc.

Adata UC350

Din punct de vedere constructiv îi pot reproșa un singur lucru – capacul nu se prinde destul de ferm de micuțul cadru metalic. Vei rămâne cu el în mână când vei încerca să scoți stick-ul dintr-un port USB 3.0 Tip-A la care este conectat. Dintr-un port USB Tip-C nu vei experimenta această problemă. În plus, se încinge destul de tare. așa că nu ar trebui să iasă atât de ușor din capacul său. Cred că ar fi fost de preferat un sistem culisabil de protecție, nu acest capac care, la rândul său, poate fi pierdut.

Adata UC350

Producătorii spun că Adata UC350 este capabil să ofere viteze de transfer de 100MB/s la citire și de 30MB/s la scriere. Trebuia să văd dacă au dreptate și l-am testat pe două echipamente – pe un all-in-one ASUS AIO Pro dar și pe noul laptop de gaming Acer Predator 17, ambele echipamente de nouă generație. Iar testele de transfer mi-au confirmat faptul că performanțele sunt la nivel de USB 3.0. De altfel va fi utilizat la potențialul său maxim numai pe un PC sau un laptop. Pentru că experiența îmi spune că pe un telefon mobil transferul de date nu va fi la fel de rapid, și nu din cauza lui, ci din cauza limitărilor hardware ale telefoanelor. Mă rog, voi verifica când voi avea un astfel de smartphone la dispoziție.

adata_copiere

De pe laptopul Acer Predator, conectat prin USB-ul Tip C, viteza de transfer a unui fișier de 6GB a fost de 27MB/s. (copiat de pe ssd-ul laptopului pe soluția Adata)

adata_transfer_ssd_adata

 

Pe sistemul all-in-one ASUS, transferul de date a fost făcut la o viteză medie de 25MB/s. (copiat de pe SSD-ul Samsung pe soluția Adata)

adata_transfer_adata_to_ssd_120

La copierea de pe stick-ul Adata pe SSD-ul Samsung care dotează sistemul all-in-one ASUS viteza medie a fost de 120MB/s.

 

adata_usbc

În aplicația HD Tune și conectat tot prin USB-C, viteza de citire a avut o medie de 109MB/s. L-am testat și cu aplicația CrystalDiskMark, cu fișiere la diverse dimensiuni.

cristal_usbc_500mb cristal_usbc_100mb

cristal_usbc_50mb cristal_usbc_1gb

Adata UC350

Adata UC350 este un stick dual-USB care poate fi util în multe situații și în special celor care folosesc echipamente care dispun de un conector USB-C. Practic, dacă ai un telefon sau o tabletă cu un astfel de conector, pentru extinderea capacității de stocare sau pentru transferul anumitor fișiere ai nevoie de o soluție de acest gen.

Nici nu este foarte scump, având un preț de aproximativ 83 de Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Adata UC350 – Stick OTG dual-USB cu un conector Tip-C

  • July 17, 2018 at 9:44 pm
    Permalink

    Am cumparat un stick de memorie Samsung USB 3.1 Gen 1 type-C de 64 Gb. Daca vreau sa-l introduc intr-un tv Samsung care are doar mufa USB tip A, pot folosi un adaptor in care sa pun stickul tip C, iar capatul USB tip A sa-l conectez la tv? In aceasta situatie poate rula un film de pe stick, pe tv? Astept un raspuns. Multumesc!

    Reply
    • July 18, 2018 at 9:10 am
      Permalink

      nu vad de ce nu ar merge… teoretic nu sunt probleme. incearca si vei vedea ))

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *