Acer Aspire R5-471T Review – Convertibil performant, cu ecran de 14 inchi
Ultraportabilele sunt laptopuri extrem de utile celor care au obiceiul să-și desfășoare activitățile zilnice de oriunde s-ar afla. Sunt ușoare și subțiri, astfel că pot fi transportate și manevrate fără prea mare efort, în plus au și o putere de procesare superioară, pentru a fi de folos cam în orice aplicație de business. Chiar dacă ar fi bine să fie cât mai ușor, rămân la părerea că un astfel de portabil ar trebui să aibă un ecran cu o diagonală de 13 inchi, maxim 14 inchi, totul pentru o experiență de lucru cât mai optimă și mai ergonomică. În acest fel ecranul este destul de mare pentru a putea vizualiza la dimensiuni rezonabile pentru ochi iar tastatura este destul de generoasă pentru a permite o redactare confortabilă.
Sistemele portabile convertibile sunt tot niște ultraportabile la origini, numai că ecranul lor este unul tactil și se pot transforma, la cerere, într-o tabletă, prin rotirea ecranului la 360 de grade. Practic, poți lucra pe ele la fel cum ai face-o pe un laptop obișnuit sau le poți utiliza la fel ca pe o tabletă prin intermediul funcțiilor tactile, la o prezentare, la navigarea pe mările internetului sau la vizionarea unui film înainte de culcare.
Iar unul dintre cele mai interesante modele de acest gen pe care am avut ocazia să lucrez în recenta perioadă este cu siguranță acest model Acer Aspire R5-471T, și el un ultraportabil convertibil, care se poate transforma rapid, tot prin rotirea ecranului, într-o tabletă.
Am mai utilizat și modele anterioare ale acestei serii, numai că exemplarul de față m-a convins cu adevărat, în primul rând din punct de vedere al manevrabilității și al portabilității. Este mai subțire și mai ușor decât modelul anterior, arată a ultraportabil, arată a echipament pe care l-ai lua peste tot cu tine.
Acer Aspire R5-471T are un look atrăgător și este construit din materiale de calitate, cu finisaje bine realizate. Pe capacul ecranului și în zona de sprijin a palmelor a fost utilizat aluminiul iar pe zona de contact cu biroul și pe muchiile laterale s-a optat pentru un plastic ușor cauciucat, un material care oferă o aderență optimă.
Deși are un design minimalist, fără elemente stilistice care să-l scoată în evidență, pot spune că este un portabil care mi-a plăcut cum arată. Simplitatea construcției, eleganța ei, fiind poate unul dintre atuurile sale principale.
Pe muchia stângă au fost înghesuite portul USB Tip-C, cel HDMI și două porturi USB 3.0.
Pe muchia dreaptă găsești butonul de pornire, un port USB 2.0, butoanele de ajustare ale volumului și slotul pentru carduri SD.
De remarcat că schimbarea bateriei sau upgrade-ul ulterior achiziției sunt operațiuni nu tocmai simple, care nu sunt accesibile oricui.
Ecranul de 14 inchi se poate roti la 360 de grade pentru a fi utilizat în stil tabletă, pentru lecturarea unor cărți sau documente, precum și la vizualizarea unor materiale video.
Normal, poate fi utilizat în poziție tip cort sau în cea de prezentare, cu tastatura îndreptată în jos. Din câte am constatat orientarea imaginii în funcție de poziția aleasă se face destul de repede.
Așa că îl poți utiliza cum vrei, cum ți-e mai la îndemână pentru respectiva activitate desfășurată. Dacă ai de redactat texte sau documente, îl foloseși în clasicul mod laptop, dacă vrei să vezi un film în avion, îl utilizezi în mod cort sau în cel de prezentare, controlul aplicațiilor realizându-se prin intermediul funcțiilor tactile.
Este de tip IPS, afișează imagini și caractere text clare, plus o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun. Unghiurile de vizualizare orizontale sunt afectate însă de finisajul lucios. Pe de altă parte, funcțiile tactile integrate răspund precis și exact, astfel că pot fi utilizate fără reținere în anumite aplicații.
De remarcat totuși că nu este destul de luminos pentru a fi utilizat în aer liber. Dacă mai ținem cont și de finisajul lucios, care reflectă puternic lumina, nu recomand utilizarea lui în spațiu deschis, la lumina zilei, pentru că va fi destul de greu lizibil.
Tastatura este un alt atuu principal al acestui ultraportabil Acer Aspire R5-471T, fiind un accesoriu excelent pentru o redactare confortabilă și rapidă. De menționat că are iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată chiar și în medii întunecoase.
Touchpad-ul din dotare este foarte bun, nu am avut nevoie de un mouse pentru manevrarea interfeței și a aplicațiilor. M-am descurcat de minune cu ajutorul lui.
Specificațiile tehnice ale modelului de ultraportabil Acer Aspire R5-471T utilizat de mine sunt următoarele
- Ecran IPS tactil de 14 inchi cu o rezoluție de 1920×1080 pixeli
- Procesor dual-core Intel Core i7-6500U tactat la 2.5GHz
- Placă grafică integrată Intel HD 520
- 8GB memorie RAM
- Stocare pe un SSD Kingston cu o capacitate de 256GB
- Rețea Wireless AC Intel 7265, Bluetooth 4.0
- Conectică 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Tip-C, 1xUSB 2.0, 1xHDMI, citior de carduri SD
- Dimensiuni 342 x 246 x 18 mm
- Greutate 1.9Kg
- Sistem de operare Windows 10
Din câte se vede, am avut la dispoziție un model Acer Aspire R5-471T cu o fișă tehnică puternică, cu ajutorul căruia poți duce la bun sfârșit orice activitate digitală, fie că este de natură profesională, la redactarea documentelor office sau accesarea resurselor companiei prin aplicații CRM sau ERP sau de navigare pe internet, informare și comunicare. Calitatea ecranului permite și prelucrarea foto în aplicații profesionale. Se poate face și prelucrare video la nivel de amator pe această configurație, în anumite programe nu foarte complexe.
De asemenea, este un echipament foarte bun și pentru activități recreative, de exemplu pentru vizualizarea unor materiale video full HD. Sau chiar pentru jocuri cu o grafică nu foarte complexă.
Am remarcat că nu se încălzește foarte tare în timpul desfășurării activităților uzuale, și nici nu am fost deranjat de vreun zgomot de fundal al ventilatorului de răcire.
Este un laptop cu ajutorul căruia am desfășurat toate activitățile mele obișnuite, atât la birou cât și în timpul liber, când prefer să scriu pe blog, să prelucrez poze, să montez scurte videoclipuri și să mă uit la cine știe ce film.
Mai mult, este un portabil care stă destul de bine și la capitolul autonomie. Cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă, cu Wi-Fi activ, utilizat la sarcini uzuale, mi-a fost de folos pentru aproximativ 6 ore. Tinând cont că la birou mă deplasez destul de des să ajut colegii cu diverse probleme IT-istice, pot spune că este un laptop care îmi poate fi de folos pentru întreaga zi, dacă îl setez să intre în stand-by când nu îl utilizez.
Pentru stocare s-a optat în acest caz pentru un SSD Kingston cu o capacitate de 256GB. Nu este cel mai performant SSD cu care am avut ocazia să lucrez, dar este mai rapid decât un hard disk, așa că permite deschiderea rapidă a aplicațiilor. De asemenea, are capacitatea de stocare minimă pe care aș acceptat-o la un portabil, 128GB fiind un spațiu prea mic din punctul meu de vedere, pe care îl vei ocupa destul de repede.
Acer Aspire R5-471T nu are port Ethernet, dar nici nu este nevoie de așa ceva pentru că are modul Wi-Fi de tip AC, care permite viteze de transfer de până la 400 Mbps.
Și la nivel de conectică stă foarte bine, având cam tot ceea ce are nevoie utilizatorul obișnuit, de la porturi USB 3.0, slot pentru carduri SD și până la noul USB Tip-C.
Normal, l-am testat și cu aplicațiile de benchmark de la Futuremark.
Performanțele grafice raportate la cele obținute de alte sisteme utilizate de noi, în continuare.
Rezultatele testelor de productivitate, în continuare.
Graficul comparativ, în continuare.
După cum se observă, Acer Aspire R5-471T este unul dintre cele mai performante portabile la capitolul productivitate testate de mine. Într-adevăr, este un echipament cu ajutorul căruia poți accesa o paletă largă de aplicații productive, atât la birou cât și acasă.
Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, în continuare.
Concluzii despre Acer Aspire R5-471T
Pro
- Construcție de calitate
- Fișă tehnică performantă, comportament ireproșabil
- Tastatura are iluminare de fundal
- Poate fi manevrat și purtat fără prea mare efort
- Are modul Wi-Fi tip AC
- Autonomie bună
Contra
- Finisajul lucios al ecranului îl face impracticabil în spații deschise, într-o zi însorită
- Bateria nu poate fi schimbată facil
Practic, ținând cont de experiențele anterioare cu portabile de acest gen, chiar de la aceeași companie, Acer Aspire R5-471T a fost o surpriză plăcută. Este un portabil convertibil cu o construcție de calitate și un ecran pe măsură, o fișă tehnică performantă și o autonomie foarte bună, asamblat într-un corp destul de subțire și de ușor pentru a fi manevrat fără prea mare dificultate.