La ce este bun zoom-ul optic pe un smartphone. În practică cu ASUS Zenfone Zoom.

Este clar că smartphone-urile sunt tot mai utilizate la realizarea de fotografii și filmulețe, chiar și în vacanță. Au devenit tot mai performante la acest capitol, cu rezultate comparative calitativ cu cele obținute de compactele entry-level sau de nivel mediu, iar pozele și filmulețele pot fi urcate imediat pe site-urile de socializare cu ajutorul lor. Sunt comode și intuitive în utilizare, sunt ușor de transportat și tot timpul la îndemână.

Așa că nu este de mirare că utilizatorii obișnuiți preferă să le folosească în exclusivitate, în detrimentul camerelor foto compacte. Următorul pas ar fi ca pe toate telefoanele cu capacități foto să mai apară o funcție – cea a zoom-ului optic.

Pe care o consider extrem de utilă în multe cazuri de fotografiere. De exemplu, cu o cameră obișnuită de smartphone, fără zoom, poți obține imagini de ansamblu ale unui peisaj. Însă dacă vrei ca un anumit element al scenei să apară mărit în poza ta va trebui să te apropii cât mai mult de el. Dar ce te faci dacă ceea ce te interesează se află pe o clădire, la înălțime, și nu te poți apropia deloc? În astfel de situații ar fi bun un zoom optic.

Sau la fotografia de peisaj, când vezi ceva interesant departe de tine, peste o vale sau o prăpastie, și nu te poți apropia de acel loc. Sau într-o grădină zoologică, unde apropierea de animalele sălbatice nu este posibilă și nici recomandată. Și exemplele pot continua. Și ar mai fi situațiile în care zoom-ul optic te ajută să schimbi perspectiva asupra scenei captate.

Da, toate smartphone-urile au și zoom digital. Dar utilizarea acestuia deteriorează practic calitatea pozei. Mai util este un zoom optic.

A fost o reală surpriză pentru mine momentul în care ASUS a prezentat primul lor camera-phone cu zoom optic, ASUS Zenfone Zoom. Normal că am fost extrem de curios să văd cum se comportă și, cum a fost lansat oficial și la noi în țară, am avut ocazia să-l duc într-o tură de pozare de weekend.

Nu este un review al telefonului acest articol. Doar vreau să vă arăt la ce poate fi de folos un zoom optic pe un telefon, în practică, la o plimbare de weekend. Un telefon de care te poți folosi la fel cum ai face-o cu o cameră foto compactă.

O să vă arăt 10 exemple cu astfel de situații, cu poze realizate cu și fără zoom optic cu ajutorul telefonului ASUS Zenfone Zoom.

1. Pe o stradă în Brașov, când am vrut să pozez de departe și Cetatea Brașovului.

caz1_1 caz1_2

2. În Piața Sfatului din Brașov. Cu ajutorul zoom-ului optic de pe ASUS Zenfon Zoom am reușit să pozez mai clar și sigla orașului de pe Tâmpa.caz2_1 caz2_2

3. Tot în Piața Sfatului din Brașov, cu două cadre în care punctul central este Biserica Neagră.

caz3_1 caz3_2

4. În Poiana Brașov. Zoom-ul optic m-a ajutat să pozez un grup de case aflat la o distanță considerabilă și dintr-un unghi pe care nu l-aș fi avut dacă m-aș fi apropiat la pas de ele. Poate doar dacă aveam o dronă…

caz4_1 caz4_2

5. Centrul vechi al Brașovului văzut de la Turnul Alb. Cu și fără zoom.

caz5_1 caz5_2

6. Tot în Piața Sfatului, undeva mai către prânz, într-o zi cu soare. Cu zoom-ul optic al lui ASUS Zenfone Zoom am pozat de aproape și ceasul din turn.

caz6_1 caz6_2

7. Alte frumoase clădiri din Piața Sfatului. Zoom-ul optic m-a ajutat să captez detalii de aproape ale acestora, lucru pe care nu l-aș fi putut face cu un telefon obișnuit, din acel unghi.

caz7_1 caz7_2

8. O altă scenă în care apare sus Cetatea Brașovului. Cu și fără zoom optic.

caz8_1 caz8_2

9. De Castelul Peleș nu te poți apropia prea mult, nu ai voie să intri pe pajiște fără o autorizație specială. Așa că un zoom optic poate fi folos pentru a face poze mai de aproape acestuia, din acele unghiuri.

caz9_1 caz9_2

10. Tot la Castelul Peleș, cu unul dintre turnuri pozat cu trei trepte de zoom.

caz10_1 caz10_2 caz10_3

Acestea ar fi doar câteva situații în care un zoom optic, chiar și de numai 3x, vă poate fi de folos. Iar ASUS Zenfone Zoom este cam singurul telefon la ora actuală care dispune de așa ceva.

Despre calitatea rezultatelor, la pozare și filmare sau în condiții slabe de iluminare, precum și un review în detaliu al telefonului, cât de curând.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *