Multe poze și câteva videoclipuri realizate cu LG V10
LG V10 este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri la ora actuală. Iese în evidență atât prin look-ul deosebit cât și prin specificațiile de top ale fișei tehnice, fiind un terminal cu Android construit pentru a-i mulțumi chiar și pe cei mai exigenți utilizatori.
Îl folosesc de câteva zile și momentan sunt mulțumit de comportamentul său general, chiar voi povesti mai în amănunt despre experiența de utilizare cât de curând. Dar primul lucru pe care îl fac atunci când primesc un smartphone este să-i testez capacitățile foto-video, de altfel funcții extrem de importante pentru majoritatea cumpărătorilor. Dacă un smartphone de top nu este capabil să capteze imagini foto și video de calitate, atunci nu se va bucura de succes.
LG V10 are o cameră principală cu un senzor de 1/2.6 inchi cu o rezoluție de 16 Mpix, lentile luminoase cu o deschidere f/1.8 a diafragmei, sistem de aufocus cu laser, sistem de stabilizare optic și flash Led. Este capabil să filmeze la rezoluție 4K/30fps, full HD/60fps sau 720p/120fps. După cum vedeți, la nivel foto-video specificațiile acestui telefon sună chiar foarte bine.
Iar weekend-ul ce tocmai a trecut mi-a oferit o gamă largă de subiecte fotografice, tocmai bune de pus pe Facebook, Instagram sau pe acest blog. Am fost plecat într-o mini-vacanță de trei zile și am petrecut destul timp prin Brașov, prin Poiană dar și pe la Campionatul Național de Karate Ashihara, la care a participat puștiulică al nostru. În practică LG V10 mi-a demonstrat că este unul dintre cele mai performante smartphone-uri la ora actuală la acest capitol, fiind capabil să capteze imagini de calitate, clare, cu o paletă coloristică frumoasă în mai toate condițiile de iluminare.
Camera principală s-a comportat admirabil până acum, și nu numai din punct de vedere al calității rezultatelor. Aplicația se deschide rapid și nu s-a blocat deloc până acum, sistemul de focalizare își face treaba cum trebuie în aproape toate condițiile de iluminare, sistemul de stabilizare optic este eficient și extrem de util pentru cei cu mâini nesigure, declanșarea se face imediat după apăsarea butonului virtual dedicat.
Dar să lăsăm mai bine să vorbească imaginile. Menționez că nu le-am prelucrat deloc, doar le-am redimensionat pentru a ocupa un spațiu mai mic pe server.
Primele imagini sunt realizate vineri în Poiana Brașov, pe o vreme însorită.
Seara am mers în Centrul Vechi al Brașovului, acolo unde l-am pus din nou la treabă. De menționat că m-am folosit în special de modul manual de fotografiere, care mi-a permis să schimb sensibilitatea ISO și timpul de expunere. Dacă aș fi lăsat pe automat, toate imaginile ar fi arătat ca și când ar fi fost făcute ziua.
După cum vedeți, și în condiții slabe de iluminare se comportă destul de bine. Practic, puține sunt smartphone-urile capabile să obțină imagini decente în astfel de condiții, iar LG V10 este cu siguranță unul dintre ele.
A doua zi, sâmbătă mai exact, l-am pus la treabă la Campionatul Naționat de Karate Ashihara desfășurat în Sala Sporturilor din Brașov. Ce-i drept, mai mult am filmat cu el acolo, dar am făcut și câteva panorame.
Alte câteva imagini, în continuare.
Duminică de dimineață am fost din nou în Brașov. Câteva cadre, în continuare.
Apoi am admirat panorama centrului vechi, de sus, de la Turnul Alb.
Pentru ca spre prânz să revenim în Piața Sfatului pe o vreme mai însorită, dar destul de friguroasă.
Iar în drum spre București ne-am oprit într-unul dintre locurile tare dragi nouă, la Castelul Peleș.
După cum vedeți, nu prea am ce-i reproșa din punct de vedere al capacităților foto, LG V10 reușind să capteze imagini de calitate în mai toate condițiile de iluminare. Pe un astfel de telefon, cu un astfel de senzor și de optică, aș fi vrut să văd un zoom optic.
Dacă la capitolul foto sper că v-a convins, urmează să vă arăt și câteva videoclipuri filmate cu LG V10. După cum veți observa, și imaginile video sunt de o calitate foarte bună, clare, cu o paletă coloristică naturală.
Primele videoclipuri sunt filmate la Campionatul de Karate Ahihara, unul la rezoluție 4K, celălalt la 1080/60fps.
Un alt videoclip 4K cu Brașovul văzut de sus, de la Turnul Alb.
Meniul camerei este unul destul de simplu și de intuitiv, care permite setări rapide.
Există cinci meniuri principale – Simple, Auto, Manual, Video Manual și Snap.
Modul Simple permite captarea pozei printr-o simplă apăsare de ecran.
Modul Automat permite fotografierea cu multi-vedere (două, trei sau patru poze în același cadru), realizarea de panorame, înregistrarea video cu redare lentă sau declanșarea după un timp prestabilit. De asemenea, poate fi afișat gridul cu regula treimilor, util la o încadrare mai optimă, poate fi activat sau dezactivat stabilizatorul de imagine sau modul HDR, poate fi ales formatul fotografiei (16:9, 4:3 sau 1:1) precum și rezoluția de filmare. Poate fi schimbat printr-o simplă apăsare și suportul de stocare (card microSD sau intern).
Modul Manual permite schimbarea balansului de alb, al tipului de focalizare, al sensibilității ISO, al timpului de declanșare sau al compensării la expunere. Camera poate înregistra fotografii în format RAW iar interfața poate afișa și o histogramă.
Modul Video Manual permite alegerea rezoluției de filmare și a numărului de cadre pe secundă la care să se realizeze înregistrarea (max 60fps la 1080p, 30fps la UHD, max 120fps la 720p). De asemenea poate fi stabilită calitatea înregistrării – H 36Mbps, M 24Mbps sau L 12Mbps. De remarcat că parametrii principali de filmare pot fi schimbați în timpul filmării (nivelul de înregistrare al sunetului, balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea ISO, compensarea la expunere sau timpul de expunere). De remarcat că stabilizatorul de imagine este activ numai la filmarea 1080p/30fps sau 720p/30fps. La filmare UHD/30fps, 1080p-720p/60fps sau 720p/120fps nu este activ.
Modul Snap permite captarea unor videoclipuri cu o durată de 3 secunde sau de 60 de secunde.
Normal, LG V10 pune la dispoziția utilizatorilor și o aplicație de prelucrare foto. Simplă, intuitivă, aceasta permite retușarea imaginilor în doar câțiva pași. Poate fi reglată luminozitatea, intensitatea și accentul culorilor și poate fi aplicată o vignetă. Există și tot felul de filtre creative precum și posibilitatea tăierii sau rotirii imaginii. Sincer, eu prefer să utilizeze aplicația Instagram pentru prelucrarea pozelor, de altfel o unealtă destul de puternică.
Mai multe detalii despre acest smartphone, cât de curând.