Intel Compute Stick 2016 Review – Mai performant, mai util
Intel Compute Stick este unul dintre gadget-urile mele preferate din 2015. Chiar dacă modelul de anul trecut era capabil să ofere accesul numai la activități de bază, mi-a plăcut foarte tare conceptul și ideea lui de bază – aceea prin care este integrat un pc complet într-un corp extrem de mic și de compact, cu puțin mai mare decât un stick usb. Și pe care îl poți conecta la un televizor sau un monitor printr-un port HDMI. Practic, cu un astfel de stick mini-pc poți transforma orice televizor de generație veche cu hdmi într-unul inteligent, pe care să poți accesa fără reținere internetul și servicii conexe acestuia.
Actuala generație Intel Compute Stick a fost prezentată oficial în luna ianuarie la CES 2016 în Las Vegas. Există mai multe versiuni – una cu procesor quad-core Intel Atom x5-Z8300, 2GB memorie RAM, 32GB capacitate de stocare internă și altele două cu procesoare Intel Core m3 și m5, 4GB memorie RAM, 64GB capacitate de stocare internă și trei porturi USB (dintre care cel puțin unul este USB 3.0).
Normal, cel mai ieftin dintre ele este modelul cu procesor Intel Atom, de fapt cel pe care l-am avut și eu la dispoziție pentru câteva zile. De altfel primul în comercializare la noi în țară.
Da, Intel Compute Stick 2016 este un computer în adevăratul sens al cuvântului, deși are o formă extrem de compactă. Are procesor, memorie RAM, o capacitate de stocare internă de 32GB, plus două porturi USB pentru conectarea perifericelor – kit tastatură/mouse, wireless de preferat, plus o soluție suplimentară pentru stocare.
Pe una dintre muchii sunt prezente butonul de Pornire, portul micro-USB pentru alimentare, un port USB 2.0 și încă unul USB 3.0.
Pe cealaltă muchie găsești slotul microSD.
Practic, fișa tehnică a modelului testat de mine sună în felul următor:
- Procesor quad-core Intel Atom X5-z8300 tactat la 1.44GHz;
- 2GB memorie RAM tactată la 1600Mhz;
- Stocare internă de 32GB, aproximativi 9.3GB utili, restul fiind ocupați cu sistemul de operare;
- Sistem de operare Windows 10;
- Wi-Fi AC Intel 7265, Bluetooth;
- Conectică – 1x microSD, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x microUSB;
- Dimensiuni – 12 x 38 x 113 mm.
Conectarea la televizor sau monitor se realizează fără prea mari bătăi de cap. Se conectează la HDMI, apoi alimentarea în portul microUSB, după care trebuie apăsat micuțul buton de Power. Apoi în câteva secunde vei avea acces la interfața sistemului de operare Windows 10.
De remarcat că la pachet vei primi și un cablu prelungitor de HDMI, extrem de util din punctul meu de vedere – pentru a avea mai ușor acces la butonul de Pornire și la porturile USB, sau pentru cazurile în care Intel Compute Stick nu încape printre alte periferice conectate la televizor/monitor, sau dacă nu există destul spațiu între televizor și perete.
După cum am spus, îl puteți comanda atât cu o tastatură și mouse cu fir, pentru că are două porturi USB. Dacă vrei să-l utilizezi de la distanță, din confortul canapelei, ți-ar trebui o tastatură cu touchpad încorporat. Eu am preferat să mă folosesc de un mouse Logitech M175, al carui unifying receiver l-am conectat la portul USB 2.0 și de o tastatură bluetooth Logitech K480, care poate fi utilizată și cu smartphone-uri sau tablete.
De asemenea, poate fi controlat și direct de pe un smartphone sau o tabletă prin intermediul aplicației Intel Remote Keyboard. Dacă vrei doar să te uiți la un film sau să cauți ceva pe internet, ecranului telefonului îți poate fi de ajuns.
Nu trebui să te aștepti la un computer extrem de performant într-o formă atât de compactă cu un procesor Intel Atom. Dar, cu această configurație, Intel Compute Stick este un micro-sistem care îți poate asigura accesul la aplicațiile uzuale, de navigare pe internet, de comunicare și consultare a poștei electronice, de socializare etc.
Dar, față de generația precedentă, actualul Intel Compute Stick 2016 permite și vizualizarea materialelor video la rezoluții High Definition, chiar full HD. Am urmărit fără probleme pe el filme în format MKV la rezoluție full HD stocate pe o memorie externă cu USB 3.0, ce-i drept, cu ușoare dar nederanjante sacadări în momentul scenelor mai dinamice. De asemenea, am urmărit videoclipuri pe youtube la rezoluție full HD fără nicio problemă.
Iată cam cum funcționează procesorul când se urmărește un videoclip local, un altul de pe youtube sau un film cu o pagină de internet.
După cum se vede, procesorul Intel Atom, chiar dacă este unul quad-core, este destul de solicitat. Și parcă ar fi fost nevoie de o cantitate de 4GB memorie RAM. Normal, dacă vrei să navighezi pe net în timp ce te uiți la un film, mă îndoiesc că redarea filmului va fi una fluentă sau că paginile de internet se vor încărca imediat.
De asemenea, jocul Minecraft a funcționat foarte bine pe el.
Nu vreau să se înțeleagă că un astfel de computer este destinat exclusiv uzului casnic. Eu îi văd utilitatea și în cadrul companiilor, cel puțin acolo unde activitățile zilnice nu sunt extraordinar de complexe și constau în special în comunicare prin e-mail, navigare pe internet, editare documente office sau accesarea unor surse prin intermediul paginilor de internet. Sau, de ce nu, îl văd conectat la un proiector într-o sală de consiliu pentru afișarea prezentărilor de marketing sau de management. Ca să nu mai spun că este genul de computer care salvează la maxim spațiul ocupat pe un birou și că nu consumă prea multă energie.
Da, există o mică problemă referitoare la capacitatea de stocare internă, extrem de limitată din punctul meu de vedere, numai 9.3GB fiind de fapt utili. Dacă mai pui și câteva aplicații, vei avea la dispoziție mult mai puțin spațiu, prea puțin pentru stocarea unor documente, cât despre vreun film nici nu poate fi vorba. Însă această situație poate fi rezolvată atât prin intermediul unui card de memorie microSD sau prin accesarea resurselor de pe un server/nas conectat la aceeași rețea.
Mă așteptam ca modulul wi-fi să fie mai performant. Dar în testele de rețea cu jperf nu a depățit 160Mbits/sec, adică cu mult sub ceea ce poate router-ul meu actual.
De curiozitate i-am conectat alimentarea la o baterie externă de 10000 mAh, cu un output de numai 2A. A funcționat fără probleme și cu acest gen de alimentare.
Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, în continuare.
Concluzii despre Intel Compute Stick
Pro
- Un adevărat computer într-o formă extrem de compactă
- Este mai performant decât generația din 2015, permite vizualizarea videoclipurilor în format full HD
- Are două porturi USB, plus slot pentru carduri microSD
- Are aplicație pentru conectarea unui smartphone și manevrarea prin intermediul lui
- Vine cu sistem de operare Windows 10 preinstalat
- Preț bun.
Contra
- Placa Wi-Fi AC are performanțe destul de slabe
- Trebuia o memorie RAM de 4GB
- Capacitatea de stocare internă ar fi trebuit să fie de minim 64GB
Ca o concluzie de final consider că actuala ediție a Intel Compute Stick cu procesor Intel Atom este mai performantă, mai utilă, atât pentru mediile casnice cât și pentru micile companii.
Intel Compute Stick are un preț de aproximativ 760 de lei.
Sincer să fiu, de-abia aștept să văd cum funcționează și de ce sunt capabile modelele mai performante, cu procesoare Intel Core m3 și Intel Core m5.