Acer Predator 17 G9-792 Review – Un laptop performant, pentru gaming și multe altele

Predator este o marcă cu destulă vechime în lumea gaming-ului pe PC, Acer dezvoltând sisteme desktop sub acest brand încă de prin anul 2008. Iată că de anul trecut au început să construiască și laptopuri dedicate pasionaților de jocuri electronice, modele care sunt prezente acum la comercializare și la noi în țară. Practic Acer a intrat pe o nișă a piaței IT care se dovedește tot mai dinamică și mai atractivă, cu o ofertă bogată de la cei mai importanți integratori.

După ce am utilizat mai toate laptopurile principalilor competitori de origine taiwaneză, eram curios să văd cum se comportă și aceste laptopuri Acer din gama Predator. Curiozitatea mi-a fost răsplătită și am avut ocazia să folosesc o perioadă destul de lungă cel mai recent model Acer Predator 17 G9-792, primul cu tastură cu iluminare RGB (o nouă modă pe piața echipamentelor și accesoriilor de acest gen).

Încă de la început pot spune că este unul dintre cele mai performante laptopuri pe care am avut ocazia să le folosesc, cu un comportament impecabil și care și-a dovedit utilitatea nu numai la jocuri, ci la orice altă activitate de divertisment sau de ordin profesional. Este un sistem tip desktop-replacement pe cinste, care poate înlocui fără probleme un PC desktop puternic.

Acer Predator 17 G9-792

ACER PREDATOR 17 – Despre construcție, design, tastatură, sistem audio și ecran

Acer Predator are un look modern, care arată încă de la prima vedere cărei categorii de utilizatori i se adresează. O carcasă neagră cu tot felul de elemente stilistice cu iluminare roșie, având în acest fel o cromatică în negru și roșu care inspiră forță și putere, de altfel în ton cu motorizarea de excepție ascunsă la interior. Un design geometric, cu linii drepte și muchii tăiate,  ce se vrea agresiv din punct de vedere estetic, pentru a fi pe placul tinerilor.

Amintesc de iluminarea siglei de pe capac și a celor două linii verticale care o încadrează, de butonul de Power triunghiular, și el cu iluminare roșie, de inserțiile roșii din grilele de evacuare ale aerului de pe spate sau de cele ale difuzoarelor frontale. De remarcat și tastatura cu iluminare de fundal RGB, pe care o puteți seta uniform, în roșu, sau în alte culori, după preferințe. Fără îndoială că este un echipament atrăgător, care va va face cu ochiul celor pasionați de jocuri și nu numai.

Carcasa a fost acoperită într-un plastic negru-mat, cauciucat, plăcut la atingere dar care reține amprentele, așa că va trebui să-l cureți destul de frecvent. Mi-a lăsat impresia unui laptop robust, rezistent, construit pentr o utilizare intensă. Da, suplețea nu este un atribut care să-l caracterizeze, fiind un echipament destul de gros și de greu, cântărind 4.16Kg. Desigur, fiind un laptop, poate fi transportat la diversele evenimente de gaming dar mă îndoiesc că va părăsi prea des biroul. Din câte am înțeles, carcasa este costruită dintr-un amestec de plastic cu fibră de sticlă, un material care îi conferă o rezistență foarte bună.

Acer Predator 17 G9-792

Pe muchia stângă găsești conectorul pentru alimentare, două porturi USB 3.0, conectorii de 3.5mm pentru căști și microfon, slotul pentru carduri SD și unitatea optică bluray-reader.

Acer Predator 17 G9-792

Pe cea dreaptă ai la dispoziție portul USB Tip-C, încă două porturi USB 3.0, portul HDMI, portul Display Port și portul Ethernet pentru rețea.

Acer Predator 17 G9-792

Acer Predator 17 G9-792

De menționat că unitatea optică poate fi înlocuită cu un ventilator special, care permite o răcire mai eficientă a componentelor interne.

Acer Predator 17 G9-792

Am apreciat faptul că ai acces rapid la principalele componente interne. Poți schimba memoria RAM, hard disk-ul dar și stocarea SSD M.2.

Tastatura lui Acer Predator 17 este mare, generoasă, permite o redactare confortabilă. Are bloc numeric separat dar și iluminare RGB de fundal, cu patru zone pe care le poți seta diferit prin intermediul aplicației Preadator Sense. Pe tastatură sunt scoase în evidență tastele WASD și cele direcționale, făcute așa pentru a fi remarcate imediat. Lucru bun și util pentru gaming, dar eu am avut probleme la redactarea rapidă până m-am acomodat cu prezența lor. După cum se observă, în partea stângă sunt prezente cele cinci butoane de macro și, deasupra lor, cel care face trecerea între modurile de utilizare – P. Practic, poți seta 15 comenzi rapide, câte cinci pentru fiecare dintre cele trei moduri.

Acer Predator 17 G9-792

Touchpad-ul este mare, generos, răspunde prompt la comenzi și funcționează impecabil. Butoanele de control poziționate în afara suprafeței tactile și are un buton special pentru dezactivare, util în timpul sesiunilor de gaming, când se va folosi numai un mouse.

Aplicația Predator Sense afișează principalele informații hardware, permite programarea cu diferite comenzi pe butoanele de macro sau alegerea culorilor preferate la iluminarea de fundal a tastaturii, precum și dezactivarea acesteia. De asemenea, poate fi ales modul de utilizare multimedia preferat – Game, Standard, Album sau Movie, care face automat setările necesare la nivel audio și ale ecranului.

Butoanelor de macro li se pot atribui atât comenzi pentru jocuri cât și pentru activarea/dezactivarea plăcii grafice suplimentare, activarea comenzilor de înregistrare video pentru jocuri sau accelerarea rotației ventilatoarelor pentru o răcire mai eficientă. Normal, pot fi înregistrate combinațiile de taste care vă sunt de folos, cred că în orice aplicație.

Acer Predator 17 G9-792 acer_predator_audio2

Sistemul audio 4.1 încorporat este destul de puternic dar redă în general sunetele medii, nu este capabil să redea un sound propice audițiilor muzicale. Dar își poate face cu succes treaba la vizionarea unui film sau în timpul jocurilor.

Ecranul lui Acer Predator 17 este cu siguranță unul dintre atuurile forte ale acestui laptop. Este mare, are o rezoluție bună, afișează caractere text clare și imagini de calitate, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare, dovedindu-se util atât la jocuri, la vizionarea filmelor dar și în aplicațiile productive. Este chiar luminos, astfel că poate fi utilizat fără probleme chiar și în spații deschise și are finisare anti-strălucire.

Nu uit de suportul G-Sync, util pentru o experiență de gaming fluidă și fără sacadări, precum și că imaginile de pe laptop pot fi vizualizate pe încă trei ecrane suplimentare, conectate prin HDMI și DisplayPort. Portul HDMI este tip 1.4b și permite redarea unor imagini la rezoluție 4K iar cel DisplayPort vine cu suport G-Sync, pentru a-l conecta la monitoare care încorporează această tehnologie.

Acer Predator 17 G9-792

ACER PREDATOR 17 – Fișă tehnică, utilizare și funcționare, autonomie

Specificațiile laptopului de gaming Acer Predator 17 G9-792 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 17.3 inchi, cu rezoluție Full HD și finisare anti-strălucire
 • Procesor – quad-core Intel Core i7-6700HQ tactat la 2.60GHz, cu Turbo Boost până la 3.50GHz și HyperThreading
 • Memorie RAM – 32GB
 • Sistem grafic – Intel HD 530 + Nvidia GeForce GTX 980M
 • Stocare – SSD Samsung de 256GB tip M.2 + HDD Hitachi de 1TB la 7200 rot/min
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0
 • Conectică – 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Tip-C, HDMI, port DiplayPort, cititor de carduri SD, ieșiri de 3.5mm pentru căşti şi microfon
 • Unitate optică – Da, dvd-rw – bluray reader
 • Altele –  tastatură cu iluminare RGB programabilă pe 4 zone, plus 6 taste programabile
 • Acumulator – 88.8Wh / 6000 mAh
 • Sistem de operare – Windows 10 pe 64 de biti
 • Greutate – 4.16Kg

După cum se observă, modelul Acer Predator 17 pe care l-am utilizat are o fișă tehnică de top, una dintre cele mai performante la ora actuală pe un sistem portabil. Practic, poți face cu acest laptop orice ai nevoie, de la gaming, vizualizare filme la rezoluție 4K și până la programare, prelucrare video sau foto la nivel profesional.

Normal, poate fi de folos la orice altă activitate uzuală, ba chiar va funcționa impecabil în toate programele și aplicațiile  de care ai nevoie. Poate fi utilizat deopotrivă la gaming și divertisment cât și pentru uz profesional la prelucrare grafică sau randare în aplicații 3D pentru inginerie, construcții sau arhitectură.

Pe lângă activitățile obișnuite, de navigare pe internet, office, blogging, prelucrare foto sau video, vizualizare filme, l-am pus la treabă și în câteva jocuri. Pe rând, ba eu, ba puștiulică. Normal, Acer Predator 17 nu ne-a pus deloc probleme în timpul partidelor de împușcături virtuale, chiar dacă am setat jocurile să funcționeze la setări maxime. Ba puștiulică s-a mirat foarte tare când a văzut că jocurile lui preferate se încarcă mult mai repede și funcționează mult mai bine, comparativ cu ce se întâmplă pe laptopul lui. Normal de altfel, ținând cont de diferențele majore de configurații și, implicit, de preț dintre cele două.

Am jucat pe Acer Predator 17 fără nicio problemă CoD Black Ops,  CSGO, Warface, Sniper Ghost Warrior 2 și, după cum se observă, toate au rulat cu peste 60fps, experiența de gaming fiind impecabilă din punctul meu de vedere.

La capitolul autonomie am fost impresionat plăcut în timpul desfășurării activităților uzuale, ținând cont și de configurația sa. Practic, cu wi-fi activ, cu luminozitatea ecranului setată la 50%, la activități uzuale, acumulatorul a ținut spre 4 ore. Normal, dacă am preferat să mă joc, autonomia a scăzut sub 2 ore.

Am apreciat cum se cuvine și soluția de stocare aleasă, cu un SSD Samsung performant pentru sistemul de operarare, aplicații și jocuri, plus un hard disk Hitachi de 1TB, util la depozitarea colecțiilor multimedia. Desigur, aș fi fost total mulțumit dacă capacitățile de stocare ale celor două unități ar fi fost dublate – de 512GB, respectiv 2TB.

acer_predator_samsung_hdtune

Dar, după cum se observă, SSD-ul Samsung este unul chiar performant, care garantează rapiditate în pornirea sistemului de operare și la deschiderea aplicațiilor sau jocurilor.

Nu este de neglijat nici partea de rețea la acest laptop, pentru că ai la dispoziție atât un port Ethernet Gigabit cât și un modul Wi-Fi de tip AC. În testele de pe internet am obținut viteze de peste 400Mbps download prin modulul Wi-Fi AC.

killer

De remarcat și aplicația Killer DoubleShot Pro care permite realizarea traficului prin ambele conexiuni – Wi-Fi și LAN, în același timp. Killer Network Manager analizează conexiunile ambelor rețele și va decide direcționarea traficului pe una dintre ele, pentru fiecare aplicație în parte.

De asemenea, ai la dispoziție nu mai puțin de 4 porturi USB 3.0, un altul USB Tip-C dar și cititor de carduri SD, astfel că poți conecta o mulțime de accesorii pentru transferul datelor sau de altă natură – plăci audio externe, etc. Producătorul spune că portul USB Tip-C este de top 3.1 și că poate oferi viteze de transfer de peste 3x mai mari față de cele ale unei conexiuni USB 3.0. Din păcate nu am avut cu ce testa performanțele acestui tip de conexiune. Unul dintre porturile USB 3.0 permite încărcarea altor device-uri în timp ce laptopul este oprit, chiar și când este alimentat pe baterie.

Știu, jocurile actuale se descarcă de pe internet, astfel că nu prea mai ai nevoie de o unitate optică. Dar eu am apreciat prezența acesteia din două motive – mai avem obiceiul de a cumpăra jocuri originale de la magazine, la fel cum îmi place să colecționez pe format bluray filmele preferate, pe care aș vrea să le pot urmări și pe ecranul mare al acestui laptop.

acer_dust

De remarcat sistemul Acer DustDefender, făcut pentru a împiedica așezarea prafului în incintele ventilatoarelor. Practic aceste inversează direcția de rotație a paletelor ventilatorului o dată la trei ore pentru a preveni așezarea prafului. De asemenea, pentru ca zgomotul ventilatoarelor să fie la un nivel care să nu deranjeze, lamelele acestora sunt extrem de subțiri. Există și o tehnologie CoolBoost care mărește viteza de rotație pentru o răcire mai eficientă.

Totuși, sistemul de răcire își face simțită prezența la nivel auditiv în momentele când sunt rulate programe complexe. Însă căldura emanată este direcționată eficient în spatele echipamentului, astfel că utilizatorul nu va fi deranjat în timpul utilizării de o încălzire excesivă a zonelor de contact.

Acer Predator 17 G9-792

ACER PREDATOR 17 – Benchmarks și informații hardware

Normal, l-am testat cu aplicațiile de benchmarking de la Futuremark – 3DMark pentru gaming și PcMark 8 pentru productivitate.

Rezultatele testelor 3DMark sunt prezentate în continuare.

acer_predator_3dmark_icestorm acer_predator_3dmark_icestorm_unlimited

acer_predator_3dmark_icestorm_extreme

acer_predator_3dmark_cloudgate acer_predator_3dmark_cloudgate_graf

acer_predator_3dmark_skydiver acer_predator_3dmark_skydiver_graf

acer_predator_3dmark_firestrike

acer_predator_3dmark_firestrike_1_graf

acer_predator_3dmark_firestrike_2_extreme

După cum se observă, Acer Predator este capabil să ofere performanțe grafice de top. Avem și un grafic comparativ cu performanțekle obținute de sistemele testate de noi recent.

acer_predator_comparatie

Și o comparație cu principalii săi competitori din gama ROG.

acer_predator_comparatie_gaming

Rezultatele obținute la testele cu PCMark 8, mai jos.

acer_predator_pcmark8_home_accelerated acer_predator_pcmark8_home_conventional

acer_predator_pcmark8_creative_accelerated acer_predator_pcmark8_creative_conventional

acer_predator_pcmark8_work_accelerated acer_predator_pcmark8_work_conventional

Avem și un grafic comparativ cu performanțele obținute de sistemele testate de noi recent.

acer_pcmark

De asemenea, este un laptop foarte bun și pentru aplicații profesionale, pentru arhitectură de exemplu.

lumion

După cum se vede, are o fișă tehnică puternică, foarte bună pentru o aplicație de genul Lumion 5.3 utilizată de către arhitecți.

Informațiile hardware culese cu aplicația CPUZ, mai jos.

Acer Predator 17 G9-792 CPUZ

Și informațiile plăcilor grafice, culese cu aplicația GPUZ, în continuare.

Acer Predator 17 G9-792 GPUZ

Acer Predator 17 G9-792

Concluzii despre ACER PREDATOR 17

Pro

 • Fișă tehnică performantă, utilă pentru orice activitate, de gaming sau în scopuri productive
 • Ecranul se vede foarte bine
 • Design atrăgător
 • Tastatură cu iluminare RGB și cu taste suplimentare programabile
 • Soluție de stocare performantă dar și cu o capacitate generoasă
 • Are Wi-Fi AC și aplicație Killer Network care funcționează cu ambele plăci de rețea în același timp
 • Are unitate optică bluray

Contra

 • Amprentele rămân vizibile pe suprafața caucicată
 • Este un laptop destul de masiv și de greu, la care transportul va fi mai dificil
 • Sistemul audio putea fi mai performant la nivel de calitate a sound-ului redat
 • Prețul este unul pe care nu și-l va permite oricine

Practic, Acer Predator 17 G9-792 este un laptop performant, bun pentru orice activitate digitală, fie că este de natură profesională sau pentru divertismentul persoanal. Are o fișă tehnică performantă, un ecran mare, generos și care se vede foarte bine, o soluție de stocare rapidă dar și cu o capacitate mare de stocare, plus alte accesorii care îți pot face viața mai ușoară din punct de vedere al conectivității, transferului de date sau al interacțiunii cu diversele aplicații.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *