Cumpără un PC, este mai folositor! (P)

Cred că nu voi uita niciodată primul meu PC, cumpărat cu trudă mare de părinții mei când eram prin anul III de facultate. Aveam neapărată nevoie de unul, trebuia să lucrez destul de mult în Autocad și Mathcad, iar la sistemele cu procesor Intel 286 de la facultate aveam acces limitat.

Era o unitate centrală albă și grea, “făcută din bucăți”, așa cum se cumpăra atunci din magazinele de specialitate. Avea numai 4MB memorie RAM și un hard disk de 800MB, specificații pe care nici telefoanele nu le mai au în zilele astea, dar a fost universul meu principal pentru câțiva ani buni, până m-am angajat și am reușit să-l schimb cu unul mai performant. Funcționa cu Ms-DOS, Windows 3.11, nu avea CD-Rom, programele le instalam de pe dischete în vremurilea alea. Aveam un monitor color CRT de 14 inchi marca Digital, made in Koreea, și mai la vreun an distanță am cumpărat și o imprimantă, pe ace, ca să printez proiectele de la facultate.

Îmi aduc aminte când l-am virusat prima oară și cum m-a salvat un prieten, student la Automatică, cum scriam proiectele în Word 6, cum făceam tabele în QuattroPro, dar și cum am petrecut multe nopți jucând Dune, Doom și alte titluri la modă atunci. Dar și cum am învățat prin practică cum să schimb sau să îi adaug diverse componente, cum să-l repar când nu funcționa ceva corespunzător.

De atunci am tot schimbat sisteme PC, am trecut pe la Pentium 2 (cu procesor pe slot), apoi Pentium 3, iar PC-ul actual are un procesor Intel Core i5 de acum vreo trei ani. Nu este din cea mai nouă generație, dar este destul de puternic în continuare și la fel de util pentru activitățile desfășurate de mine și familiea mea. Clar, pentru că sunt mereu pe drumuri, am nevoie și de un ultraportabil pentru a scrie pe blog de oriunde m-aș afla, dar nu am renunțat niciodată la PC-ul desktop.

Și nu vă mai spun cât de încântat am fost când puștiul meu m-a rugat să construim împreună un PC, de la zero, pe componente, deși are laptopul său personal, unul destul de performant de altfel. Un laptop pe care se joacă sau pe care se uită la filme, comunică cu prietenii, normal, ca orice copil, dar pe care se și informează pe internet pentru proiectele de la școală, face lecții la franceză conectat prin Skype cu mătușa lui, învață să cânte la chitară cu ajutorul videoclipurilor de pe youtube, învață limbaje de programare (o nouă pasiune a lui) sau face primii pași în redactare și aranjare în pagină în aplicații de office. Practic, din curiozitatea vârstei de a descoperi mereu lucruri noi se pregătește fără să știe sau să simtă pentru viitor, pentru momentul în care va trebui să facă primii pași singur în societate.

Generația actuală de copii cu vârste de 10-12-14 ani, sau poate chiar mai mici, au mai multe cunoștințe despre calculatoare decât știam noi, părinții lor, la vârste mai înaintate cu un deceniu poate. Iar un PC, în orice formă a lui, le-ar fi cu siguranță mai util decât orice tabletă cu sistem de operare mobil, bună doar pentru distracția persoanală, nu și pentru lucruri care contează cu adevărat și care să-i formeze pentru mai târziu.

Mai acum câțiva ani, când la modă erau tabletele cu sistem de operare mobil, nu puțini erau cei care susțineau cu tărie că PC-ul a murit, că tableta este viitorul. Nu am fost niciodată de acord cu acele voci, iar trecerea timpului a demonstrat că am avut dreptate. PC-ul a rămas la fel de util, la fel de important pentru afaceri și chiar în casele noastre. Ba chiar se vehiculează o altă idee, în care am mai multă încredere – viitorul îl reprezintă sistemul 2 in 1 cu Intel Inside, laptop când ai nevoie, tabletă cand dorești.

Cumpara un PC cu Intel

Din punctul de vedere, PC-ul, în orice formă a lui este cu mult mai important într-un mediu casnic decât o tabletă cu sistem de operare mobil (Android, iOS). De ce?

 • În primul rând pentru că nu există încă pe Android și iOS aplicații comparabile în complexitate cu cele de pe un PC, care folosesc un sistem de operare de genul Windows, Mac OsX sau vreo distribuție Linux. Aplicațiile de pe tablete, comparabile cu cele existente pe un PC, sunt capabile de prelucrare/editare la un nivel minimal, hai să fiu darnic, mediu.
 • Iar pentru un control eficient al meniurilor și controalelor în aplicațiile productive este nevoie în continuare de un mouse și o tastatură, funcțiile tactile nefiind încă la fel de precise și de comode în utilizare.
 • De asemenea, tabletele nu au suficient spațiu de stocare. Pentru colecția cu poze și filmări din vacanțe, pentru colecția multimedia, PC-ul poate asigura cu adevărat un spațiu de stocare generos.
 • PC-ul poate fi upgradat.
 • PC-ul poate fi reparat mai ușor.
 • PC-ul este mai fiabil din punctul meu de vedere, poate fi utilizat o perioadă mai îndelungată de timp.

Clar este că pe un PC poți face orice ai face pe o tabletă și multe alte lucruri, și mă refer în special la cele de natură practică, creativă și productivă (în Office, Photoshop, prelucrare video, programare etc).

După ce am stabilit că un PC este mai folositor, trebuie să răspundem la o altă întrebare importantă- “Ce să cumpăr? Un laptop sau un desktop?”.

PC-urile clasice tip desktop au în continuare câteva avantaje pe care le consider importante:

 • Permit un upgrade mai avansat, plus încorporarea mai multor unități de stocare (SSD sau Hard Disk).
 • Ecranul unui monitor de PC este mai mare decât cel al unui laptop, la care dimensiunea maximă este de 17 inchi.
 • Performanțele sistemelor desktop sunt superioare.
 • La configurații asemănătoare sunt mai ieftine decât laptopurile.
 • Se deteriorează mai greu decât laptopurile, care pot păți diverse accidente atunci când sunt scăpate pe jos sau când iau contact cu lichidele.
 • Sunt mai ușor de reparat la nivel hardware, piesele pot fi schimbate mult mai ușor.

Nu neglijăm nici avantajele laptopurilor, pe care vi le aduc în vedere în continuare:

 • Le poți lua oriunde, la serviciu, la școală sau facultate, în vacanță.
 • Au baterie – puteți lucra pe un laptop de oriunde ați fi, îl poți folosi fără probleme chiar dacă nu aveți acces la o sursă de curent.
 • Aveți tot timpul la dispoziție fișierele și documentele de care aveți nevoie. Plus resursele care pot fi accesate prin intermediul internetului.
 • De asemenea, pot fi transportate mult mai ușor față de un sistem desktop.
 • Ocupă mai puțin spațiu pe birou, plus că singurul fir care vă poate încurca este cel de alimentare (dacă folosiți numai conexiune wireless).
 • Dacă vrei un ecran mai mare, le poți atașa unul prin HDMI sau VGA.
 • Există modele cu performanțe comparabile celor de pe sistemele desktop, totul într-o siluetă extrem de subțire
 • Există anumite categorii de laptopuri cu prețuri foarte bune și cu performanțe destul de ok, care pot fi de folos la o paletă largă de aplicații, fie în scopuri productive, fie pentru divertisment.
 • În general sunt mai silențioase decât un sistem desktop.
 • Au consum mult mai redus de energie electrică.
 • La nivel de aplicații poți face cu ele orice ai face și cu un sistem desktop.

PC-uri de toate formele, pentru toate buzunarele

Intel este una dintre principalele companii cu o contribuție majoră la avansul tehnologic actual. Cu zece ani în urmă nu-mi închipuiam PC-uri desktop atât de compacte, cât un stick usb, sau laptopuri atât de subțiri care se pot transforma într-o tabletă. Practic, actualele tehnologii permit construirea unor echipamente PC, portabile sau nu, tot mai mici, tot mai compacte, tot mai ușor de transportat sau mai simplu de poziționat pe birou sau lângă televizorul din living. Mai compacte, dar mai puternice, mai versatile și cu o autonomie mai eficientă în cazul laptopurilor.

De când eram student și până acum piața de PC-uri s-a diversificat peste închipuirile mele, cu modele pentru toate situațiile de utilizare și pentru toate buzunarele.

Sistemele desktop nu mai înseamnă doar cutii mari și butucănoase, ci și sisteme all-in-one, care integrează și monitorul, și sisteme compacte, mici, pe care le poți așeza chiar și pe spatele monitorului sau televizorului, și, mai nou, pc-uri extrem de compacte, de genul Intel Compute Stick, care îți pot transforma vechiul televizor într-un computer adevărat.

La fel, sistemele portabile s-au subțiat văzând cu ochii cu trecerea timpului, dar au crescut în performanțe și au o autonomie tot mai eficientă. Ba chiar există și modele hibride sau convertibile care se pot transforma imediat într-o tabletă, păstrând în continuare sistemul de operare productiv.

În ambele tipuri de sisteme PC există modele pentru fiecare categorie de utilizatori în parte. Sunt sisteme care pot asigura accesul la aplicațiile de bază, la prețuri chiar atrăgătoare.

Există altele dedicate celor care lucrează mai mult în aplicații tip office, ar mai fi cele cu valențe multimedia, pe care poți accesa și divertisment video la rezoluții High Definition, dar și jocuri în regim

Nu uit de o gamă care prinde tot mai mult la public, cea dedicată pasionaților de jocuri electronice și, mai nou, de realitate virtuală. Acestea sunt sisteme puternice, cu caracteristici de top, pe care poți desfășura fără reținere și alt gen de activități, nu numai de gaming.

Normal există și o clasă de sisteme PC dedicate utilizatorilor profesionali, cu specificații tehnice superioare, pentru un comportament optim în aplicațiile dedicate, dar și cu opțiuni extinse pentru securitatea datelor stocate.

Fiecare dintre sistemele PC, portabile sau desktop, existente la comercializare au atuurile lor, cel mai important la achiziție este să știi ce vrei, să știi la ce vei folosi acel sistem. Trebuie să studiezi cu atenție ofertele magazinelor, nu ar trebui să neglijezi ofertele promoționale, chiar interesante de fiecare dată, iar dacă ești în impas și nu știi ce să alegi, întotdeauna este un băiat pregătit la IT care te poate ajuta. Un alt ajutor poate veni din partea site-urilor și blogurilor de specialitate, pe care cu siguranță vei găsi multe informații care te pot ajuta.

Chiar vreau să vă aduc în atenție o ofertă promoțională la Flanco, poate veți găsi acolo PC-ul cu Intel inside de care are nevoie familia voastră.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *