Kingston DT2000 – Stick de memorie securizat cu tastatură alfanumerică

Memoriile USB sunt printre accesoriile cele mai folosite de către majoritatea utilizatorilor de computere, în special pentru transferul fișierelor și documentelor, în multe dintre cazuri și pentru backup-ul acestora. Dispariția lor definitivă a fost anunțată încă de acum câțiva ani dar, după cum ați constatat și voi, sunt în continuare la fel de populare, deși stocarea în cloud este la îndemâna oricui acum.

Dar acestea pot fi pierdute sau furate iar conținutul lor poate fi expus altor persoane, deși nu ar trebui. Există informații confidențiale critice pentru anumite business-uri sau companii iar vizualizarea acestora de către concurență nu este deloc un lucru benefic, ba din contră, totul se rezumă la pierderi de bani. Mai grav, pe astfel de mici unități portabile pot fi stocate date strategice, ce țin de siguranța națională, și care nu ar trebui să ajungă pe mâinile oricui. La fel de mult îi poate afecta pe cei care țin pe ele conținut cu proprietate intelectuală sau, sunt și astfel de cazuri, fișiere foto sau video în care persoana respectivă se expune indecent.

Sunt deja cunoscute multe cazuri de acest gen, cum ar fi cel al polițistului căruia i-a fost furat un stick cu datele importante ale unei investigații sau, tot din Anglia, cu stick-urile pierdute ale Ministerului Apărării și pe care erau stocate informații secrete, unul chiar al șefului ministerului, cel în care au fost găsite datele personale ale clienților unei bănci pe o astfel de memorie USB sau cel în care planurile unor importante clădiri guvernamentale franceze au ajuns în posesia unor hoți. Și exemplele pot continua cu unele de natură mult mai gravă, internetul este plin cu poveștile unor cazuri de acest gen.

Cel mai important este să rețineți un singur lucru – dacă lucrați cu stick-uri de memorie pe care stocați documente sau fișiere importante, critice sau confidențiale, aveți grijă de ele – parolați-le, criptați-le, nu le copiați într-un mod obișnuit, la fel cum o faceți cu pozele din vacanță sau cu tema copilului de la școală. Cine știe, dacă sunteți persoane publice, chiar și pozele din vacanțe sau de la petreceri pot fi importante, poate nu vreți să apară detalii private ale vieții voastre prin presa de scandal.

Tocmai de aceea, soluții de criptare/securizare a datelor pe astfel de unități portabile de stocare USB sunt binevenite, în special dacă documentele sau fișierele sunt extrem de importante pentru persoana care le deține sau pentru compania/instituția la care aceasta activează.

O astfel de soluție interesantă și utilă este cu siguranță această memorie USB Kingston Dt2000, care permite securizarea cu un PIN prin intermediul unei micuțe tastaturi fizice.

Kingston DT2000

După cum se observă, Kingston DT2000 are o tastatură alfanumerică cu 10 taste, o alta pe care este desenată o Cheiță (utilizată pentru deblocare) și trei led-uri de indicare a stării de funcționare (roșu, verde și albastru). Stick-ul are și un capac de protecție, astfel că este certificat conform standardului IP57 pentru rezistența la acțiunea apei și a prafului.

Pe stick chiar există o garnitură de etanșare care face imposibilă pătrunderea apei când este introdus în teacă, pardon, în capac. Pentru a scoate stick-ul din capac va trebui să tragi sănătos de șnurul metalic, unul destul de rezistent de altfel.

Kingston DT2000 are criptare hardware XTS-AES pe 256 de biți, capabilă să securizeze în timp real datele stocate. Dacă va fi pierdută sau furată, teoretic nicio altă persoană nu va avea acces la fișiere, de orice gen ar fi ele. Pentru a le putea accesa, de fiecare dată trebuie tastată parola memorată, printr-o simplă conectare la un computer nu vei putea vedea conținutul stocat. Toate operațiunile au la bază și o mică baterie încorporată care trebuie încărcată cel puțin o oră înainte de prima utilizare.

Pentru a-l debloca trebuie apăsată tasta Cheiță, operațiune urmată în maxim 10 secunde de pin-ul setat (maxim 15 digiți). Setarea parolei se face fără prea mari bătăi de cap, pașii necesari fiind explicați în manualul disponibil pe pagina de internet a producătorului. Vă sfătuiesc să schimbați parola inițială, pașii acestei  operațiuni fiind extrem de simpli – apăsați o dată pe Cheiță, introduceți pin-ul inițial 11223344, apăsați încă o dată pe Cheiță, apoi de două ori pe Cheiță pentru a demara procedura de rescriere a parolei, în 10 secunde trebuie să tastați noul PIN iar la final mai apăsați de două ori pe Cheiță. Și gata. Normal, drept parolă puteți pune și o succesiune de taste care să formeze logic un cuvânt, la fel cum o făceați pe telefonul mobil cu taste de pe vremuri.

Prin metode asemănătoare pot fi atribuite drepturi doar de citire, nu și de scriere. De altfel o idee practică, pe care o apreciez și utilă celor care vor să atașeze memoria USB Kingston DT2000 pe computere virusate. În acet fel datele stocate, eventual aplicații antivirus sau anti-malware, nu vor fi afectate. Departamentele IT ale marilor companii vor aprecia cu siguranță o astfel de soluție. Normal, de această facilitate poate beneficia oricine folosește stick-ul și la transferul datelor pe sisteme PC străine, de pe care poate înhăța imediat viruși. Normal, dacă partiția lui nu este read-only va transfera imediat și fără să știe virușii sau aplicațiile malware pe computerul personal sau pe cel de la serviciu.

De asemenea, prin pași de același gen, poate fi presetat și un timp după care stick-ul de memorie să nu mai fie accesibil (time-out). Dacă uitați parola setată, stick-ul poate fi resetat. Dar veți pierde definitiv datele stocate. De asemenea, dacă veți introduce de 10 ori parola greșit, stick-ul Kingston DT2000 se va reseta la versiunea inițială.

Din punct de vedere al performanțelor, memoria Kingston DT2000 se comportă la fel ca orice alt model cu USB 3.0 sau USB 3.1 Gen 1 al aceluiași producător. Puteți copia pe el cu viteze de 35-40MB/s și invers, de pe el, cu viteze de 125MB/s.

Kingston DT2000

Concluzii

Pro

 • Soluție de stocare sigură, care permite deblocarea prin introducerea parolei pe o tastatură fizică
 • Dacă este introdusă în capacul de transport este rezistentă la apă
 • Operațiunile de schimbare a parolei sau a modurilor de utilizare nu sunt complicate
 • Poate fi trecută în mod read-only, util pentru protejarea împotriva virușilor

Contra

 • Nu am nimic de obiectat.

Da, Kingston DT2000 de 16GB nu este deloc un stick ieftin, prețul lui fiind în jurul a 100 de Euro. Dar gândiți-vă cât ați pierde dacă datele voastre confidențiale ar fi la îndemâna concurenței sau a unor persoane rău intenționate.

 

dt200011

Specificații Kingston DT2000

 • Interfață USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0)
 • Capacitate 16GB, 32GB
 • Viteze de transfer 16GB: 120MB/s citire, 20MB/s scriere.  32GB – 135MB/s citire, 40MB/s scriere
 • Dimensiuni (cu capac) 80mm x 20mm x 10.5mm
 • Dimensiuni (fără capac) 78mm x 18mm x 8mm
 • Este certificat IP57
 • Interval temperaturi de utilizare 0°C – 40°C
 • Interval temperaturi pentru siguranța datelor stocate -20°C – 60°C
 • Criptează hardware tip AES/XTS pe 256 de biți.

Prețuri pentru Kingston DT2000.

Modelul testat de mine, cu o capacitate de 16GB, are prețuri în jurul a 450 de Lei. Kingston DT2000 de 32GB poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 600 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *