Dell Precision 5510 Review – Portabil compact și performant cu ecran de 15.6 inchi

Anul trecut am fost impresionat chiar plăcut de ultrabook-ul Dell XPS 13 cu ecran de 13 inchi. În primul rând pentru că avea/are dimensiunile unuia cu ecran de 11-12 inchi, motivul fiind unul pe cât se poate de simplu –  ramele ecranului erau/sunt extrem de subțiri, așa cum nu am mai întâlnit la alte portabile din aceeși categorie. Sincer să fiu, a rămas în continuare ultrabook-ul meu preferat, concurența nefiind încă capabilă să construiască modele comparabile din acest punct de vedere.

Iată că acum, în 2016, a venit momentul ca același producător să-mi schimbe perspectiva și asupra laptopurilor din categoria celor cu ecran mai generos, de 15.6 inchi. Practic, modelul actual Dell Precision 5510 are un ecran de 15.6 inchi dar dimensiuni comparabile cu ale portabilelor de 13.3 inchi.

Chiar dacă este echipament compact, modelul Dell Precision 5510 pe care l-am avut la dispoziție pentru aproape două săptămâni mi-a dovedit în practică că este un adevărat portabil tip desktop-replacement, cu un ecran generos și o configurație puternică, bun pentru o paletă largă de activități digitale, atât pentru scopuri profesionale cât și pentru divertisment multimedia.

Dar trebuie să punctez încă de la început că este un echipament care se adresează în primul rând zonelor profesionale, în special celor care lucrează cu aplicații de grafică asistată, de proiectare, de inginerie, de construcții sau pentru arhitectură. Și care au nevoie să-și desfășoare activitatea de oriunde s-ar afla, fără a fi nevoiți să transporte un echipament dificil de manevrat și greoi.

Dell Precision 5510 Review

Dell Precision 5510 este cel mai compact laptop cu ecran de 15 inchi la ora actuală și are un design modern și atrăgător!

Îmi place cum arată, este unul dintre cele mai atrăgătoare laptopuri la ora actuală. Are un design premium, cu un look modern, elegant, dar fără a fi deloc sobru, cu linii minimaliste de efect, care l-ar face pretabil chiar și pe birorile din top-management. Deopotrivă am apreciat și calitatea constructivă, cu materiale de cea mai bună calitate și finisaje fără reproș.

Dell Precision 5510 Review Dell Precision 5510 Review

Pe capac și în zona de contact cu biroul s-a optat pentru un aluminiu cu finisare mată, în timp ce în zona tastaturii și pe cea de contact cu palmele găsiți un plastic cu un model tip plasă și un finisaj ușor cauciucat, care oferă confort la utilizare.

Cauciucul negru atrage din păcate dizgrațioasele amprente, așa că va trebui să-l curățați destul de des cu o cârpă cu microfibre sau cu șervețele umede pentru ochelari. Dar avantajul confortului la utilizare conferit de acel material nu poate fi contestat.

Dell Precision 5510 Review

După cum se observă ramele din jurul ecranului sunt extrem de subțiri, acesta ocupând aproape toată suprafața frontală. Da, este cu adevărat o plăcere să lucrezi având un astfel de ecran la dispoziție.

Pentru că nu avea loc pe rama superioară, camera web a fost plasată la baza ecranului, așa că poate fi obturată destul de ușor cu degetele în timpul lucrului.  Astfel că va fi destul de dificil să purtați o conferință video în timp ce redactați un document sau un e-mail.

Dell Precision 5510 Review

Deși un portabil compact, Dell Precision 5510 este un echipament robust, bine închegat, construit pentru o utilizare intensă. Nicio zonă a carcasei nu flexesează sau nu se încovoaie la acest laptop, nici măcar tastatura, fiind de altfel construit la standarde de cea mai înaltă calitate.

Chiar dacă are dimensiunile unui portabil cu ecran de 13 inchi, greutatea acestuia se apropie mai degrabă de cele ale laptopurilor de 15.6 inchi (cu o carcasă din plastic), cântărind nu mai puțin de 1.95Kg. Motivul fiind cu siguranță aluminiul utilizat în componența carcasei, un material care îi conferă rezistență la transport sau la eventualele accidente nedorite. De asemenea, și funcțiile tactile, implicit geamul care protejează ecranul, aduc un plus la greutatea lui.

Dar remarcat încă o dată dimensiunile extrem de compacte, care îl fac destul de simplu de transportat și de manevrat.

Dell Precision 5510 Review

Pe muchia stângă veți găsi conectorul de alimentare, unul USB 3.0, unul HDMI, unul USB 3.1 Tip C și conectorul de 3.5mm pentru căști.

Dell Precision 5510 Review

Pe muchia dreaptă sunt prezente slotul pentru carduri SD, un alt port USB 3.0 și un indicator pentru nivelul bateriei. Observați lipsa unui port Ethernet de rețea sau a unei unități optice, de altfel foarte rar utilizată în vremurile astea, chiar și în mediile de business.

adaptor

Dar producătorul pune la dispoziția cumpărătorilor un adaptor extern ethernet prin conexiune USB-C.

Despre tastatură, touchpad, ecran și sistemul audio încorporat.

Dell Precision 5510 Review

Tastatura este un accesoriu de calitate, care permite o redactare rapidă și confortabilă. Amintesc și de iluminarea de fundal, utilă când lucrați pe întuneric, dar și de lipsa blocului numeric, care ar fi fost de folos celor care activează în departamentele financiar-contabile. M-am descurcat excelent pe această tastatură, am apreciat atât spațiul dintre taste, optimizat pentru a nu atinge litere din greșeală, precum și cursa scurtă a acestora.

Dell Precision 5510 Review

Touchpad-ul este mare, generos, are  butoanele încorporate în suprafața tactilă și funcționează impecabil. Nu am avut nevoie de un mouse la utilizarea zilnică, funcțiile lui tactile mi-au fost de ajuns pentru activitățile mele.

Mai mult, aveți la dispoziție și un ecran tactil. Dar care se poate dovedi util mai mult pentru prezentări, vizualizări de planuri și diverse demonstrații. Pentru că la editare grafică și proiectare tot mai util se va dovedi un mouse.

Dell Precision 5510 Review

Ecranul este cu siguranță unul dintre atuurile principale ale acestui laptop. Are o rezoluție de 3840×2160 pixeli iar panoul său IGZO IPS este capabil să afișeze caractere text și imagini clare, cu o paletă coloristică extinsă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Producătorii spun că afișează 100% din câmpul de culori AdobeRGB.

Astfel că își poate dovedi cu siguranță utilitatea în aplicații de prelucrare foto, video sau de grafică la nivel profesional. Deși funcțiile tactile au impus utilizarea unui finisaj lucios, ecranul este destul de puternic la nivel de luminozitate pentru a fi lizibil și în medii cu lumină din abundență.

Deși nu mă așteptam de la un laptop de business, am remarcat și sistemul audio încorporat, destul de puternic și de gălăgios, dacă ar fi să îl raportăm la dimensiunile compacte ale echipamentului. Este foarte bun pentru vizualizarea materialelor video.

Dell Precision 5510 Review

 Utilizare și funcționare, Autonomie.

Fișa tehnică a laptopului Dell Precision 5510 sună în felul următor

  • Ecran – IGZO IPS, tactil, de 15.6 inchi cu o rezoluție de 3840×2160 pixeli
  • Procesor –  quad-core Intel Xeon E3-1505M v5 tactat la 2.8Ghz, cu TurboBoost până la 3.7GHz și Hyper Threading
  • Memorie RAM – 16GB
  • Stocare – SSD Hynix SC210 de 512GB
  • Sistem grafic – Nvidia Quadro M1000M (2GB GDDR5) + Intel HD P530
  • Rețea – Wi-Fi AC (Intel Dual-Band 8260), Bluetooth 4.1
  • Conectică – 1x USB Tip-C 3.1 cu Thunderbolt, 2x USB 3.0, 1x HDMI, conector audio de 3.5mm, cititor pentru carduri SD
  • Dimensiuni – 357 x 235 x 11 mm
  • Greutate – 1.95Kg
  • Altele – webcam, tastatură cu iluminare de fundal
  • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți

După cum se observă, specificațiile lui Dell Precision 5510 nu sunt deloc de neglijat, fiind chiar un echipament puternic – cu un procesor Intel Xeon de generație Skylake cu patru nuclee, nu mai puțin de 16GB memorie RAM, stocare pe un SSD și o placă grafică suplimentară Nvidia Quadro M1000M, construită special pentru actuala generație de procesoare Intel.

Placa grafică Nvidia Quadro vine cu drivere certificate și optimizate pentru aplicații de grafică și proiectare CAD sau altele de acest gen. Și, din câte știu, în teorie performanțele unei astfel de plăci grafice în aplicații OpenGL pentru proiectare 2D sau 3D sunt superioare celor de pe GPU-urile Nvidia GTX. Normal, Nvidia Quadro este o placă grafică care își poate dovedi la fel de bine utilitatea la prelucrare video sau editare foto, mai ales că ecranul IGZO este capabil să afișeze o paletă coloristică extinsă.

Sincer să fiu, nu am avut cum să-l utilizez la capacitățile sale maxime, în special în aplicațiile pentru care a fost construit. Doar am remarcat comportamentul impecabil la toată suita mea de activități uzuale, desfășurate atât la birou, cât și acasă. Am prelucrat videoclipuri full HD pe el, am editat poze, am navigat pe internet, am redactat documente office și am editat foi de calcul tabelar (excel), m-am uitat la videoclipuri 4K, am scris articole etc. Dell Precision a avut un comportament ireproșabil.

La capitolul autonomie nu m-a satisfăcut pe deplin, speram la aproximativ 6 ore de utilizare în activitățile mele uzuale. De vină pare să fie acumulatorul cu o capacitate prea mică, raportat bineînțeles la nivelul său de echipare hardware. Practic, Dell Precision 5510 mi-a fost de folos pentru maxim 4 ore, timp în care l-am utilizat cu Wi-Fi activ, în aplicații de navigare, editare documente, comunicare scrisă, editare foto la nivel minim.

Formele sale compacte și sexy vin, din păcate, și cu alte dezavantaje – anume că sistemul de răcire subdimensionat poate cauza o încălzire excesivă când este utilizat un timp îndelungat la randări sau în alte aplicații consumatoare de resurse hardware. Ceea ce va duce automat la o scădere a frecvențelor de tact, implicit la performanțe sub așteptări. De altfel în graficele din testele de benchmark (de mai jos) puteți observa că procesorul ajunge și la temperaturi apropiate de 100 de grade Celsius.

Pot spune fără să greșesc că forma extrem de compactă limitează într-o oarecare măsură performanțele acestuia. Cu această ocazie am înțeles mai bine de ce laptopurile de gaming sunt atât de groase și de masive.

De asemenea, am remarcat că ventilatoarele sistemului de răcire își fac simțită prezența la nivel auditiv când laptopul este solicitat în aplicații complexe, care îi pun la treabă procesorul și placa grafică.

La cât de compact este, am fost mulțumit de conectică. Laptopul are două porturi USB 3.0, unul USB Tip-C, un port HDMI dar și slot pentru carduri SD. De ajuns pentru desfășurarea activităților obișnuite în condiții optime.

Există la pachet și un cablu USB-C to Ethernet dar modulul Wi-Fi AC este destul de performant, așa că nu prea este mare nevoie de conectarea la o rețea fizică.

dell_precision_hdtune

De asemenea, laptopul este dotat cu un SSD de 512GB. Cu o capacitate generoasă dar cu performanțe mai slabe decât modelele altor producători mai titrați. De exemplu, aș fi preferat mai degrabă unul Samsung Evo sau unul Intel, mai ales că Dell Precision 5510 nu este deloc un echipament ieftin, ba din contră.

Dell Precision 5510 Review

Teste benchmark și informațiile hardware

Normal, l-am testat și cu principalele aplicații de benchmark de la Futuremark, 3DMark și PcMark 8.

Rezultatele obținute în testele de grafică, în continuare.

dell_precision_3dmark_icestorm_extreme dell_precision_3dmark_icestorm_unlimited dell_precision_3dmark_icestormdell_precision_3dmark_skydiver

dell_precision_3dmark_skydiver_grafdell_precision_3dmark_cloudgate dell_precision_3dmark_cloudgate_graf dell_precision_3dmark_firestrike dell_precision_3dmark_firestrike_egraf

Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme PC, portabile sau desktop.

dell_3dmark_graf

Rezultatele testelor de productivitate, în continuare.

dell_precision_pcmark8_creative_accelerated dell_precision_pcmark8_creative_conventional

dell_precision_pcmark8_work_conventional dell_precision_pcmark8_work_accelerated

dell_precision_pcmark8_home_conventional dell_precision_pcmark8_home_accelerated

Un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme PC, în continuare.

pcmark_dell

După cum se observă, la capitolul productivitate este comparabil în performanțe cu modele de top de la alți producători.

După cum am spus, dacă nu s-ar incinge atât de tare, pesemne că rezultatele ar fi fost mai bune.

Se poate dovedi la fel de util și în aplicații profesionale pentru arhitectură sau prelucrare grafică, cum ar fi Lumion de exemplu.

lumion_dell

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

Dell Precision 5510 CPUZ

Informațiile celor două plăci grafice, mai jos.

Dell Precision 5510 GPUZ

Dell Precision 5510 Review

Concluzii despre Dell Precision 5510 cu Intel Xeon

Pro

  • Cel mai compact laptop cu ecran de 15 inchi la ora actuală
  • Design premium, cu materiale și finisaje de cea mai bună calitate
  • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice activitate digitală
  • Ecran 4K, luminos, care se vede excelent
  • Tastatură iluminată, confortabilă în utilizare
  • Are SSD cu o capacitate de 512GB

Contra

  • Se încinge destul de tare, astfel că performanțele îi vor fi afectate
  • Amplasarea nu tocmai ergonomică a camerei web
  • Amprentele rămân vizibile pe suprafața cauciucată
  • Prețul destul de piperat

Deci, se poate. Se poate ca laptopurile cu ecran de 15.6 inchi să aibă dimensiuni de ultraportabil, pentru a fi purtate oriunde, fără reținere, de către utilizator. Iar Dell Precision 5510 o demonstrează pe deplin, atât din punct de vedere al dimensiunilor cât și la nivel de performanțe hardware, fiind un echipament pretabil la o paletă largă de activități de ordin profesional.

Prețul unui astfel de echipament portabil nu este pentru buzunarele oricui, modelul de față costând aproximativ 12000 – 13000 Lei. Păstrând aspectul exterior și formele compacte, aș putea lucra fără probleme pe un astfel de laptop dar cu o configurație cu procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM, o placă grafică 970M și un ecran non-tactil cu rezoluție full HD.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *