ASUS Zenfone Zoom – Cum face poze și cum filmează

ASUS Zenfone Zoom este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri la ora actuală, în primul rând datorită zoom-ului optic 3x integrat în camera principală. De altfel este singurul smartphone de acest gen prezent pe piață în 2016 (cel puțin până acum).

Chiar v-am arătat de curând ce poate face al său zoom optic la o plimbare de weekend prin Brașov și pe la Castelul Peleș din Sinaia. Personal mi se pare o funcție extrem de utilă pentru orice pasionat de fotografie și aș pune-o pe orice telefon cu pretenții de phone-camera.

Au mai fost modele cu o astfel de funcție lansate în trecut, de exemplu cele din gama Galaxy Camera de la Samsung, dar care aveau un incovenient major – erau destul de voluminoase și greu de purtat într-un buzunar de pantalon. Erau mai degrabă niște camere foto cu funcții de telefon, așa că nu prea au avut priză la public. Poate și de aceea coreenii nu au continuat să le dezvolte.

Din acest punct de vedere, ASUS Zenfone Zoom are un avantaj net – este cu mult mai subțire, astfel că poate fi purtat fără probleme zi de zi, la fel cum ai face-o cu un smartphone sau cu un phablet obișnuit. Da, camera îi dă un plus de grosime dar valoarea acesteia este de numai 12mm. Sincer să fiu, pe mine mă deranjează altceva la el, nu grosimea. Ci ecranul mare, de 5.5 inchi, care îi determină o formă destul de masivă. Parcă ar fi mers unul de 5 inchi, de ajuns pentru o utilizare confortabilă și care ar fi indus dimensiuni totale mai rezonabile, mai simplu de manevrat în momentul captării fotografiilor sau filmărilor.

ASUS Zenfone Zoom

La nivel foto-video, ASUS Zenfone Zoom are o cameră foto principală cu un senzor de 13 MPix, lentile Hoya cu 10 elemente și o deschidere a diafragmei f/2.7-4.8, plus zoom optic 3x (28-84mm), sistem de focalizare cu laser, sistem de stabilizare optic OIS, și dual-LED (cu dual tone) flash. Din cauza configurației tehnice de nivel mediu, cu procesor Intel, terminalul ASUS este capabil să filmeze la o rezoluție de numai 1080p cu 30 fps.

ASUS Zenfone Zoom

Din punct de vedere al utilizării am apreciat cu siguranță prezența butoanelor fizice pentru declanșare foto și, separat, pentru cea video. Numai că am constatat o problemă – dacă ești în Mod Manual de fotografiere și vrei să te folosești de butonul fizic, prin apăsarea acestuia vei face poze la setări automate. Așa că, pentru a face poze cu parametrii ajustați manual, va trebui să apeși pe butonul virtual de pe ecran. Cred că această problemă poate fi rezolvată printr-un update la nivel software.

Deci, cum face poze ASUS Zenfone Zoom?

Hai să vedem ce poze poți face cu ASUS Zenfone Zoom. Mai întâi avem un set realizat în condiții bune de iluminare.

Și câteva floricele de primăvară, captate de aproape, un fel de close-up-uri. După cum o să vezi, am câteva cadre chiar reușite.

Alte câteva imagini realizate în condiții de iluminare precară, seara și la Tiriac Collection.

Din câte am constatat, algoritmii automați nu sunt tocmai eficienți la fotografierea în condiții de iluminare slabă. Dacă vei lăsa ISO automat, pozele vor pierde destul de serios la nivelul detaliilor iar zgomotul de imagine va fi cu siguranță deranjant.

În schimb, dacă vei utiliza modul manual și un trepied, la ISO 100, calitatea rezultatelor va fi cu totul alta. După cum se poate observa din cele trei imagini de mai jos.

noapte_zoom_1 noapte_zoom_2 noapte_zoom_3

Am apreciat și modul time lapse de fotografiere, așa că am mai făcut un videoclip de cartier.

Și încă unul, făcut de data asta pe o lumină mai bună și în alt cartier.

La nivel foto pot spune că sunt mulțumit de comportamentul camerei – pornește repede, focalizează la fel, chiar și când ești aproape de subiect, iar rezultatele sunt mai mult decât reușite în condiții bune de iluminare, clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un nivel destul de redus al zgomotului de imagine. Dacă vei folosi un trepied și un ISO cât mai mic, acestea vor fi ok și pe timp de noapte.

De asemenea, am apreciat și capacitate de stocare internă de 54GB utili, extrem de generoasă pentru cei care au obiceiul de a filma și de a face multe poze.

Cum filmează ASUS Zenfone Zoom?

Să trecem la filmare. Avem câteva exemple de filmare pe timp de zi.

După cum se observă, camera lui ASUS Zenfone Zoom este capabilă să înregistreze imagini video clare, cu o paletă coloristică saturată. Zoom-ul este activ și în timpul filmării, realizabil prin apăsarea butoanelor de ajustare ale volumului, numai că de fiecare dată după ce este utilizat camera refocalizează.

Avem și două exemple de filmare în condiții mai slabe de iluminare, cu niște pești în acvariu.

Și încă o filmare pe timp de zi, cu pelicani la Grădina Zoologică din București.

Per ansamblu sunt mulțumit de cum filmează ASUS Zenfone Zoom. Normal, ar fi fost perfectă o rezoluție 1o80p cu 60 de cadre pe secundă dar, după cum am mai spus, platforma sa hardware nu cred că este capabilă să administreze eficient fluxul de informații digitale necesar. Dacă se folosea un procesor mai puternic, pesemne că nu ar fi fost o problemă. De asemenea, ar fi perfect dacă printr-un update software ar fi eliminat acel “focus hunting” la utilizarea zoom-ului.

Interfața camerei

La nivel de interfață  nu am constatat mari schimbări față de cele utilizate pe un Zenfone 2 Laser, Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM sau Zenfone Max. ASUS nu a venit cu schimbări aici, deși părerea mea că ar fi trebuit să o facă, mai ales că Zoom este un terminal cu pretenții de camera-phone. Interfața actuală mi se pare destul de greu de utilizat, aș fi preferat ca organizarea ei să fie altfel, mai ergonomică să zicem.

În primul rând că există mai multe moduri de fotografiere – Auto, Manual, HDR, Beautification, SuperResolution, LowLight, Night, Effect, Selfie, Panorama etc. Sincer să fiu, nu le-am folosit pe toate, m-am rezumat la Auto, Manual și Time Lapse.

Interfața Auto permite setarea balansului de alb, a sensibilității ISO, a rezoluției de captare, a compensării la expunere, a calității imaginii precum și activarea/dezactivarea fotografierii în rafală, a detectării feței, a zoom-ului digital, a liniilor de încadrare cu regula treimilor etc.

În modul Manual vei putea face suplimentar ajustări ale imaginii la nivel de saturație, contrast, claritate, zgomot de imagine sau captare a detaliilor. Chiar îti recomand să umbli și pe la acești parametri, eu personal aș mai reduce nivelul saturației culorilor, pentru rezultate finale cu o paletă cât mai naturală.

De asemenea, în același mod poți modifica ușor balansul de alb, sensibilitatea ISO, timpul de expunere și compensarea la expunere.

Ce-i lipsește lui ASUS Zenfone Zoom pentru a fi un camera-phone perfect?

  • Aș fi vrut un ecran puțin mai mic, ca să aibă o formă mai compactă, nu neapărat în grosime
  • Lentile mai luminoase, care să-l facă mai util la fotografierea de noapte când nu ai trepied la îndemână
  • O putere hardware mai performantă, pentru a putea capta imagini video 1080p/60fps
  • O interfață mai simplă și mai comodă în utilizare
  • Poate ar mai trebui umblat și la algoritmii de procesare a imaginii sau poate ar trebui integrați senzori mai de calitate, pentru a putea rivaliza cu adevărat cu terminalele de origine coreană la acest capitol

Revin în curând cu un review complet al smartphone-ului ASUS Zenfone Zoom, în care mă voi ocupa mai mult de funcțiile tipice de smartphone.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *