Epson L850 – Și pozele de pe telefon se printează, nu-i așa?

Am remarcat încă de acum câțiva ani imprimantele cu sistem CISS de la Epson, în primul rând pentru că ofereau prețuri mai omenești la imprimarea fotografiilor color. Nu era o idee nouă, sisteme de acest gen existând pe piață la acel moment dar puteau fi cumpărate numai separat de imprimantă. De asemenea, montarea lor nu era o operațiune chiar simplă iar calitatea rezultatelor foto era dependentă de cea a cernelei achiziționate.

Dar Epson a venit cu propriile soluții CISS, integrate direct în imprimantele color. Practic nu mai trebuie să șurubărești nimic la imprimantă, o pui pe masă, o montezi, pui cerneala în reciepientele dedicate, instalezi driverele și gata, poți da drumul la printare. Și, dacă se folosește cerneala originală de la Epson, ai garanția unor printuri color de o calitate foarte bună.

Mai mult, cartușele de reumplere ale acestora au 70ml și costă în jur de 40-50 de lei iar cele ale concurenței au 5-7ml și aceleași prețuri. Faceți calculul singuri. Practic, un astfel de sistem CISS de la Epson este cu mult mai prietenos cu bugetul familial sau chiar al business-ului pentru care îl folosești.

De curând am avut ocazia să folosesc modelul Epson L850, o imprimantă multifuncțională dedicată în special profesioniștilor din domeniul foto dar, aș spune eu, și celor care vor să printeze pagini sau poze color la un cost cât mai redus posibil și la o calitate superioară.

Mai mult, Epson L800 nu este o simplă imprimantă – poate avea rol de copiator color, de scanner și are suport pentru printare direct de pe stick-uri USB sau de pe carduri SD, fără a fi conectată la un computer.

Epson L850

Pe scurt, specificațiile multifuncționalului foto Epson L850 sunt următoarele

 • Sistem integrat de recipiente cu cerneală ITS ( Ink Tank System) cu șase culori –  black, cyan, light cyan, yellow, magenta, light magenta;
 • Funcții: imprimare, scanare, copiere;
 • Cu un set complet de cerneală poate tipări până la 1.800 de fotografii de 10x15cm
 • poate tipări și pe CD/DVD;
 • Are ecran pentru control și setări;
 • Are port USB și slot SD pentru printarea directă de pe soluții externe.

Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial Epson.

Punerea ei în funcțiune nu a fost deloc o operațiune complicată. Am scos-o din pachet, am instalat pe computer driverul dedicat dar și aplicația Easy Photo Print.

Epson L850

Mai greu a fost să găsesc portul de conectare USB, aflat undeva la interiorul imprimantei. Dar l-am dibuit până la urmă.

Epson L850

În partea frontală se observă panoul de control al imprimantei dar și portul USB și slotul SD. Prin intermediul micuțului ecran color și al comenzilor tactile pot fi accesate funcțiile de copiere, de printare a fotografiilor, de scanare sau cele pentru setări și mentenanță (curățarea capetelor de printare, alinierea acestora, resetarea nivelului de cerneală).

La nivel de conectivitate remarc lipsa unui port de rețea Wi-Fi. Ar fi trebuit să aibă așa ceva, pentru a permite printarea fotografiilor fără o conexiune fizică cu fir și chiar direct de pe telefoanele mobile. Mai ales că am constatat cu această ocazie că pozele realizate cu câteva dintre smartphone-urile actuale de top au fost printate la o calitate foarte bună pe această imprimantă.

Epson L850

A trebuit să reumplu câteva dintre recipientele de culoare, operațiunea fiind una pe cât de simplă posibil. Recunosc, am reușit să mă mânjesc ușor pe degete la primul recipient pentru că nu știam cum să procedez la desigilarea acestuia. Apoi nu am mai avut probleme, am umblat mai cu atenție.

De asemenea, am fost nevoit să curăț capetele de printare prin intermediul aplicației driver-ului de pe computer când am observat erori de printare. După aceea nu am mai sesizat nimic în neregulă. Oricum curățarea capetelor de printare ar trebui să fie o operațiune periodică.

epson_1

Cum telefoanele mobile sunt tot mai performante la capitolul foto, am vrut să testez și cum ies pozele făcute cu ele pe un suport de hârtie fotografică. Am avut la dispoziție mai multe tipuri de hârtie foto mată, glossy, premium glossy marca Epson.

Și pot spune că sunt mai mult decât încântat de rezultate, chiar m-au convins pe deplin că și smartphone-urile actuale pot face poze care merită și trebuie printate, pentru ca apoi să fie puse în albumele cu amintiri frumoase. Pe de altă parte, poze de calitate au ieșit și dacă m-am folosit de hârtie foto de la altă marcă.

Normal, nu am rezistat și am printat și câteva dintre pozele captate cu diverse camere foto, rezultatele fiind, la rândul lor, impecabile din punctul meu de vedere. Și totul fără a fi vreun mare expert în prelucrare foto, m-am folosit doar de aplicația Easy Photo Print de la Epson.

Epson Easy Photo Print

Ba chiar am remarcat că pozele printate prin intermediul aplicație de la Epson au ieșit mult mai bine decât cele scoase dintr-o aplicație gen Irfan Viewer. Prin intermediul Easy Photo Print poți face câteva ajustări fotogrfiilor înainte de printare la nivel de luminozitate, claritate sau paletă coloristică. De asemenea, poți reîncadra scena după bunul plac.

Cu siguranță că fotografii profesioniști sau cei care lucrează în grafică pot scoate imagini mult mai calitative cu ajutorul aplicațiilor profesionale de editare.

Câteva exemple, în continuare.

epson_poze_1 epson_poze_2 epson_poze_3 epson_poze_4

Sunt sigur că profesioniștii pot scoate mult mai mult dintr-o imprimantă de genul ăsta. Eu am fost super încântat să obțin niște rezultate de calitate profesională cu pozele mele amatoristice și extrem de colorate.

Pe lângă printarea fotografiilor la o calitate foarte bună, Epson L850 mai are câteva atuuri, pe care le consider utile atât într-un mediu casnic cât și într-o mică companie.

În primul rând că are funcție de copiator color, pentru a face duplicat documentelor la nevoie. De asemenea, poate scana poze sau documente în format electronic, atât direct pe computerul la care este conectată cât și pe o memorie USB externă.

Scanerul are o rezoluție de 1.200 DPI x 2.400 DPI (orizontal x vertical) iar scanurile pot fi făcute în format bmp, tiff, jpeg sau chiar pdf.

epson_6

Desigur, pentru printarea unor simple poze de vacanță făcute cu telefoanele sau cu digitalele compacte, există soluții mult mai ieftine, tot cu sistem CISS, tot de la Epson. Prețurile încep de pe la aproximativ 600 de Lei. De menționat că Epson L850 are un preț de aproximativ 1600 de Lei, așa că va fi cumpărată în special de către cei care fac bani din fotografie sau din grafică.

Toate acestea vi le-am povestit numai din experiența mea de utilizator normal și de amator în ale fotografiei. Opinii ale unor profesioniști pot fi aflate de pe blogul lui Dragoș Asaftei sau de pe cel al lui Alin Popescu, doi dintre fotografii de tânără generație pe care îi urmăresc frecvent și în care personal am mare încredere.

Epson L850

Practic, Epson L850 este un multifuncțional care vine cu câteva atuuri importante:

 • este capabilă să printeze color la o calitate foarte bună, care îi poate mulțumi chiar si pe cei mai pretențioși
 • are funcție de copiator și de scanner
 • permite printarea direct de pe stick-uri de memorie USB și de pe carduri SD
 • cerneala are un preț foarte bun, cu mult sub cel al concurenței.

Calcule.

De exemplu, Epson spune că dintr-un singur set de cartușe de cerneală pot fi printate 1800 de poze în format 10x15cm. Ceea ce înseamnă cam 0.17 Lei pe poză (la 300 de lei setul de șase cartușe). Iar hârtia foto glossy Epson costă aproximativ 0.42Lei. Deci, o poză costă mai puțin de 1 Leu (cerneală și hârtie).

Mergem cu calculul mai departe, punem și prețul imprimantei – 1680 Lei. Adică până într-un leu pe poza 10×15 investit.

Practic, o poză 10×15 va costa mai puțin de 2 Lei (chiar 1.5 Lei ca să fiu exact). Ceea ce poate fi o afacere bună pentru cei care fac poze pe la nunți sau la diverse alte evenimente.

 Să zicem că nu scoate 1800, ci 1500 poze cu o singur set de cartușe. Ceea ce înseamnă – 0.2 cerneala pe poza 10×15 + 0.42 hârtia + 1.12 investiția în achiziția imprimantei. Prețul total al unei poze 10x15cm este de 1.74 Lei. Deci tot până în 2 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Epson L850 – Și pozele de pe telefon se printează, nu-i așa?

 • September 23, 2019 at 10:24 pm
  Permalink

  Salut, am cumparat un Epson L805 si am o problema la printare, imi apar goluri sau dungi pe poze, ce pot sa fac?

  Reply
  • September 24, 2019 at 9:54 am
   Permalink

   incearca o calibrare, schimba hartia pe care printezi… si daca tot asa face, apeleaza la service-ul autorizat pentru ca nu trebuie sa fie niciun gol pe pozele printate… daca este imprimanta in garantie ar trebui sa te ajute ei…

   Reply
 • April 27, 2021 at 10:16 pm
  Permalink

  hmmm… imi scapă mie ceva??🤔🤔… nu-mi citeste fotografiile de pe stick (cele descărcate din telefon) … cele descărcate de pe aparatul foto îs ok, le vede…mentionez ca îs amator în domeniu😁 (o fi sesizat și l850 asta? 😁)

  Reply
  • April 27, 2021 at 10:27 pm
   Permalink

   depinde in ce format sunt pozele de pe telefon facute… sa nu fie vreunul proprietar heic de iphone, de ex…

   Reply
   • April 27, 2021 at 10:27 pm
    Permalink

    incearca sa le salvezi jpg cu un soft pe pc inainte…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *