LG G5 – Cum face poze și cum filmează

Utilizez de câteva săptmâni noul smartphone LG G5, un terminal care începe să-mi placă tot mai tare, în primul rând datorită comportamentului la nivel foto-video. Îmi place să fac poze cu telefonul mobil, așa că l-am utilizat destul de intens în perioada ce a trecut. Pe oriunde am mers, am făcut o mulțime de poze și cu LG G5.

Chiar v-am arătat de curând poze realizate cu cele două camere de pe spate dar și altele comparative cu cele obținute de rivalul GS7 Edge de la Samsung.

După cum am mai spus, LG G5 are două camere pe spate – una cu un senzor de 16Mpix și lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.8 și o alta cu un senzor de 8Mpix și lentile f/2.4. Există un sistem de focalizare cu laser, sistem de stabilizare optic pe 3 axe dar și flash led. Camera de 16Mpix filmează la rezoluții 2160p/30fps, 1080p/30fps iar cea de 8Mpix filmează 1080p/30fps.

Camera cu senzor de 16Mpix are lentile cu un câmp de vizualizare de 78 de grade iar cea de 8Mpix captează imagini la un unghi de 135 de grade. Astfel că poate fi de folos pentru cuprinderea unor grupuri mai largi de persoane, a unei clădiri mari sau a unor spații largi, cum ar fi o piață într-un oraș turistic sau un castel sau un stand expozițional,  la filmarea unui eveniment sportiv etc.

Practic, dacă lentila camerei de 16Mpix nu cuprinde tot ce ai vrea să apară în cadru, printr-o simplă apăsare în interfața aplicației treci în modul Landscape și este activată cea cu un unghi de 135 de grade. Trecerea între cele două, în ambele sensuri, se face imediat.

LG G5

Cum face poze LG G5?

Din punct de vedere comportamental nu am ce-i reproșa lui LG G5 la acest capitol. Camera pornește repede, focalizează imediat, chiar și de aproape (aproximativ 7cm), chiar și în condiții slabe de iluminare, declanșează la fel.

Iar rezultatele foto mi-au plăcut, sunt clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un nivel bun al detaliilor. Normal, ca la toate telefoanele, în condiții mai slabe de lumină, când este folosit un ISO mai mare, își face apariția zgomotul de imagine iar nivelul detaliilor este mai slab. De remarcat că și camera cu senzor de 8Mpix face poze chiar reușite în condiții bune de lumină. De ce să nu o recunosc, parcă ar fi fost mai bine să aibă tot un senzor de 16Mpix.

Din păcate nu am avut la dispoziție și modulul foto pentru LG G5, care pune la dispoziția utilizatorului un grip, butoane de declanșare dar și rotiță pentru zoom.

Cel mai bine să lăsăm pozele să vorbească de la sine.

Primul set este realizat într-o zi cu soare, la Muzeul Satului din București. Observați vă rog claritatea pozelor dar și paleta coloristică captată.

Un al doilea set de poze realizate într-o zi noroasă la Romexpo, când am vizitat tentativa de Salon Auto București.

Un al treilea set a fost realizat la interior, în condiții de lumină artificială, pe mod automat. Chiar am fost mulțumit de cum au ieșit pozele și în astfel de condiții. Pot fi paratajate fără reținere pe internet.

Rămân dator cu un set de poze realizate în condiții și mai slabe de lumină, plus unele în mod manual, cu telefonul LG G5 montat pe trepied.

Update.

L-am luat cu mine la petrecerea ASUS prilejuită de aniversarea a 10 ani de ROG – Republic of Gamers. Locul de desfășurare – un club. Cu tot felul de lumini colorate și semi-întuneric pe alocuri. Ce a ieșit pe mod automat, mai jos. De remarcat că valoare ISO a variat între 200 și 800. Eu zic că unele poze sunt ok, ținând cont că le-am făcut cu un telefon.

După party m-am plimbat puțin în zona Piața Unirii – Palatul Parlamentului și am făcut câteva poze cu Lg G5 așezat frumos pe un trepied, cu setări manuale.

Clar, pentru rezultate mai reușite în condiții de iluminare slabă ar trebui folosit un trepied.

Am apreciat de asemenea și modul time lapse de fotografiere, care realizează un filmuleț automat în timp ce lași telefonul pe un trepied.

Și încă un videoclip time lapse făcut noaptea, la Piața Unirii din București.

Din punct de vedere al experienței de utilizare reproșez faptul că ecranul nu este destul de luminos, astfel că încadrarea scenei de fotografiat într-o zi puternic însorită va fi o operațiune destul de dificilă, în special dacă ții ecranul îndreptat către cer. Și parcă aș fi vrut un buton declanșator dedicat. Mă rog, acesta există pe modulul foto suplimentar.

Cum filmează LG G5?

Eu zic că se descurcă excelent și la capitolul filmare, imaginile video captate fiind clare, cu o paletă coloristică naturală. Un rol important îl are și stabilizatorul optic de imagine, unul destul de eficient din câte am observat.

Normal, am și câteva exemple de filmare.

Primul la rezoluție 4K, realizat cu senzorul de 16Mpix.

Un altul tot la rezoluție 4K, realizat de data asta cu camera cu unghi larg.

Și un altul la rezoluție 1080p/30fps realizat într-o zi mai înnorată.

Și încă o filmare în condiții de club.

De menționat că în timpul filmării poți face și poze. Ce lipsește la filmare? Eu aș spune că ar fi fost utilă înregistrarea la rezoluție 1080p cu 60fps, pentru imagini dinamice mai fluide.

LG G5 – Meniul Camerei

Meniul camerei este unul destul de simplu, care poate fi utilizat extrem de ușor.

După cum se observă există trei moduri de fotografiere – Simplu, care permite doar declanșarea și comutarea între cele două camere, Auto, care face automat setările necesare, și Manual, unde poți schimba după bunul plac sensibilitatea ISO, balansul de alb, compensarea la expunere sau tipul de focalizare.

De asemenea, camera lui LG G5 permite afișarea unui grid cu regula treimilor, activarea înregistrării foto în RAW, activarea/dezactivarea funcției HDR, precum și fotografierea cu anumite filtre artistice.

Există mod de fotografiere time lapse, funcție panoramică, un mod pop-out (care suprapune poze făcute cu ambele camere) dar și un altul multi-view, un colaj de fapt cu 2,3 sau 4 imagini realizate cu camerele din spate dar și cu cea frontală.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *