ASUS Reco Smart Review – Rotunda cameră de mașină

Sincer să fiu, habar nu aveam până acum câteva săptămâni că ASUS face și camere video pentru mașină. Mi-a sărit în ochi un anumit model pe un site de internet și imediat am apelat reprezentanța ASUS România, cu întrebarea dacă există astfel de gadget-uri și la noi în țară. Mi-au răspuns că nu au chiar acel model, unul vechi de altfel, dar că îmi poate sta la dispoziție cea mai nouă cameră de mașină a mărcii lor – ASUS Reco Smart.

Normal că am fost curios să văd cum se comportă o cameră video de mașină marca ASUS și am rugat frumos să-mi fie trimisă cât mai repede posibil. Ceea ce s-a și întâmplat, chiar a doua zi. Așa că am apreciat și cu această ocazie promptitudinea oamenilor din biroul ASUS de la București, de la care multe firme de PR autohntone ar trebui să ia exemplu.

Taiwanezii au mai avut produse electronice de utilizat în mașină, de exemplu GPS-uri. Încă mai am un model cumpărat acum vreo 8 ani, de altfel unul destul de scump pentru acea perioadă și chiar foarte scump pentru aceste timpuri, dar care funcționează la fel de bine și acum. Îl folosesc în continuare, cu hărțile la zi, când plecăm în vacanțe pe afară.

Iar popularitatea camerelor video de mașină este pe un val ascendent și la noi în țară, tot mai mulți șoferi alegând să înregistreze drumurile zilnice cu mașina prin haosul traficului autohton. Motivele utilizării lor sunt de la sine înțelese, imaginile video avand oarecum rolul de dovadă în cazul unui eveniment nedorit. Din câte știu în Rusia sunt obligatorii astfel de gadget-uri montate pe parbriz, impuse fiind de asiguratori. Să nu ne mire dacă peste vreo 10 ani vor fi în dotarea standard a tuturor automobilelor. Sau dacă asigurările obligatorii vor fi mai ieftine pentru automobilele dotate cu astfel de gadget-uri de monitorizare video.

Nu știu dacă aș avea răbdare să montez/demontez zilnic o astfel de cameră, pentru că nu aș avea curaj să o las montată non-stop pe parbriz, cel puțin nu la noi în țară. Dar cu siguranță că mi-ar plăcea să înregistrez video locurile frumoase prin care trecem sau drumurile spectaculoase pe care am ocazia să șofez în timpul vacanțelor.

ASUS Reco Smart

Pe scurt, specificațiile camerei ASUS Reco Smart sunt următoarele:

 • Senzor SONY CMOS
 • Lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.8, unghi de cuprindere de 150 de grade, protejate cu un geam cu filtru UV. Poate fi adăugat un filtru de polarizare de exemplu.
 • Filmează la rezoluție Full HD 1080P (1920×1080 pixeli) cu 30fps în format .mp4( AVC/H.264)
 • Conexiunea cu telefonul se face prin Wi-Fi
 • Are slot microSD pentru stocare
 • Are modul GPS montat în clapa de fixare a ventuzei
 • Are accelerometru
 • Are un acumulator intern de 720mAh
 • Cablu cu o lungime de 4 metri la pachet
 • Suplimentar – 500GB de stocare în cloud-ul ASUS
 • La pachet vine cu un card microSD de 16GB

ASUS Reco Smart

Design, construcție ASUS Reco Smart

Îmi place cum arată camera de mașină ASUS Reco Smart. La o primă vedere ai zice chiar că este un obiectiv pentru DSLR sau o cameră externă pentru telefon, de genul celor de la Sony sau de la Olympus. Are o formă cilindrică, cu o carcasă din plastic și metal, cu o construcție de calitate și finisaje fără reproș. Partea frontală, cea pe care se află lentila, este protejată cu o sticlă. Aceasta poate fi înlocuită cu un filtru de polarizare sau cu orice alt filtru.

Camera este una destul de compactă și, dacă este așezată cât mai sus pe parbriz, nu va obtura vizibilitatea asupra traseului parcurs. De asemenea, mi-a lăsat impresia unei construcții robuste, este o cameră făcută pentru o utilizare intensă zi de zi.

Prinderea cu ventuză este eficientă, camera nu a căzut niciodată de unde am pus-o pe parbriz. Fixarea pe parbriz se face imediat dar poziționarea pentru filmare trebuie realizată prin vizualizarea imaginilor live pe ecranul unui smartphone, astfel că nu este neapărată nevoie de un ecran propriu. Imaginile live se văd totuși cu ușoare sacadări când filmarea este activă.

ASUS Reco Smart

În partea stângă a camerei există butonul de pornire/oprire. Acest are și un LED care indică prin culoarea albastră o conexiune wi-fi activă.

ASUS Reco Smart

În partea inferioară sunt prezente două mici butoane – unul pentru declanșarea filmării și încă unul pentru activarea filmării de urgență. De asemenea, sunt vizibile microfonul și grila difuzorului.

ASUS Reco Smart

În partea superioară este prezent slotul pentru carduri microSD și filetul de prindere pe suportul de parbriz, sau pe un trepied. De menționat că slotul nu poate fi accesat în timp ce camera este prinsă de suport. Pentru scoaterea cardului trebuie deșurubată de fiecare dată de pe suportul pe care este prinsă.

asus_1

În partea stângă sunt prezente două porturi – unul microUSB pentru alimentare și încă unul miniUSB pentru conectarea modulului GPS.

ASUS Reco Smart

Interesant și cum a fost echipată cu un modul GPS. Acesta se află practic în clapeta de fixare a ventuzei pe parbriz. Și, din câte am constatat, semnalul GPS este recepționat imediat, camera anunțând acest fapt printr-un semnal vocal. În partea inferioară sunt vizibile și două mici led-uri care indică starea de funcționare.

Despre aplicația ASUS Reco pentru Android

Am descărcat aplicația din Google Play și a funcționat atât cu Asus Zenfone Zoom, cât și cu Samsung Galaxy S7 Edge sau cu LG G5. Nu am avut probleme cu ea pe niciunul dintre aceste smartphone-uri.

Pentru a funcționa trebuie ca smartphone-ul să fie conectat la wireless-ul camerei, astfel că va rămâne fără acces la internet pe toată perioada conexiunii. Tocmai de aceea, mă gândesc că ar fi fost mai utilă o conexiune bluetooth.

Interfața de utilizare este una destul de simplă și de intuitivă în utilizare. Meniul principal cuprinde imaginea live primită de la cameră și tab-urile de fotografiere, time lapse, fotografiere în rafală și înregistrare video. Există și un meniu de playback pentru filmări și poze, pe care le poți transfera imediat pe smartphone.

Apoi există meniul de setări. Ce poți face acolo:

 • poate fi setată rezoluția de filmare – 1080p sau 720p
 • poate fi activat/dezactivat modul cu unghi larg de cuprindere
 • poate fi setată frecvența de captarea la fotografiere în rafală – 5/10/30 de cadre pe secundă
 • poate fi setată frecvența de captare a fotografiilor pentru time lapse – 1 poză la 5/30/60 de secunde
 •  în cazul unui accident poate fi apelat de urgență un număr din agendă cu un anumit mesaj, funcționează, l-am testat
 • poate fi ales modul de utilizare – cameră de mașină sau cameră portabilă. În modul portabil va fi dezactivat senzorul accelerometru, pentru a nu declanșa aiurea filmarea de urgență.
 • permite schimbarea setărilor implicite de wi-fi
 • poate fi ales modul de rotire al imaginii – automat, normal sau invers
 • poate fi ajustată sensibilitatea senzorului G – Low, Mid, High
 • permite compesanrea la expunere în cinci trepte, de la -2 și până la +2
 • poate fi activată/dezactivată afișarea informațiilor gen oră sau coordonate GPS pe filmare/poză
 • afișează starea de încărcare a bateriei interne
 • permite formatarea cardului
 • permite ajustarea volumului de redare
 • permite activarea/dezactivarea înregistrării video automate (în modul de mașină) și a captării cu sunet
 • poate fi copiată în cloud imaginile filmate la urgență, dar telefonul nu va fi conectat la internet în acest timp

Cum face poze ASUS Reco Smart

ASUS Reco Smart

Normal că i-am testat și funcția time lapse. Am pus camera ASUS Reco Smart frumos pe trepied timp de vreo două ore, pe balcon, într-o zi cu un cer frumos, plin de nori jucăuși. Și am alimentat-o de la o baterie externă. Ce a ieșit, în continuare.

Practic, este unul dintre cele mai frumoase videoclipuri time lapse realizate la mine în cartier. Da, la nivelul meu, de amator. De remarcat că videoclipul nu a fost realizat automat de cameră. Cu ajutorul acestei funcții ASUS Reco Smart face poze la un interval de timp predefinit – 5 secunde, 30 de secunde sau 60 de secunde. Toate aceste poze le-am transformat în videoclip prin intermediul aplicației Windows Live Movie Maker. Mai simplu de atât nu se poate.

Prin intermediul aplicației de smartphone pot fi realizate și fotografii la o rezoluție de 1920×1080 pixeli. Câteva exemple, în continuare.

DCIM100MEDIA DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

După cum se observă, imaginile statice sunt destul de clare privite în ansamblu și au o paletă coloristică frumoasă. Dar, la nivel de detalii au destul de multe lipsuri, nu o recomand pentru realizarea de fotografii. Pentru acest lucru își poate dovedi utilitatea numai la anumite situații în traficul auto, pentru documentarea traseului sau în alte cazuri specifice.

ASUS Reco Smart

Cum filmează ASUS Reco Smart?

Să vedem acum cum se comportă la filmare, de altfel principala sa funcție. Videoclipurile pot avea o rezoluție maximă de 1920×1080 pixeli, la o cadență de 30 de cadre pe secundă. Din aplicația smartphone-ului poate fi setată lungimea videoclipului, de 1, 3 sau 5 minute (numai în modul de cameră portabilă .) Tot prin intermediul aplicației de smartphone poate fi compensată manual expunerea, cu două trepte în plus sau în minus. Lucru extrem de util în special în condiții de iluminare slabă.

De remarcat că orientarea imaginii filmate este ajustată automat în funcție de poziția camerei, astfel că nu vei avea surpriza să înregistrezi vreun videoclip cu susul în jos. Sau, la fel de bine o poți face manual, deși în mod auto nu am sesizat să fie probleme.

Dacă vreți să filmați cu aceasta și în alte situații decât cele din trafic, vă recomand să treceți în modul Portable Cam, din aplicație. Pentru ca mișcările bruște să nu declanșeze mereu filmări de urgență. Dar în astfel de situații calitatea filmărilor este limitată de lipsa unui stabilizator optic.

Câteva exemple de filmare vă prezentăm în continuare.

Pe timp de zi.

Alte două exemple de filmare, seara și pe timp de noapte.

 

După cum se observă, pe timp de zi imaginile sunt clare, destul de fluide (cât permite cadența de 30 de cadre pe secunde), au o paletă coloristică frumoasă, iar numerele mașinilor din trafic sunt vizibile chiar și în marginile extreme ale cadrului captat.

Deși imaginile filmate pe timp de noapte sunt destul de ok, în sensul că poți distinge cât de cât ce se întâmplă în fața camerei, la nivel de detalii situația nu mai este aceeași. De exemplu, numerele mașinilor sunt vizibile numai dacă acestea se află la maxim trei metri frontal în fața camerei. Caracterele de pe panourile stradale sau numerele mașinilor care trec lateral prin trafic nu mai sunt lizibile în astfel de condiții.

Dar, per ansamblu, eu sunt mulțumit de calitatea filmărilor cu ASUS Reco Smart.

Filmările de 1 minut în trafic ocupă aproximativ 60 de MB. Astfel că puteți stoca cam patru ore de filmare pe cardul de 16GB din pachet.

ASUS Reco Smart

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, design modern
 • Lentile luminoase, destul de ok și pe timp de noapte și cu unghi larg de cuprindere
 • Filmează la rezoluție full HD și cu un unghi larg de cuprindere
 • Are card microSD de 16GB inclus în pachet
 • Are GPS pentru geo-codarea filmărilor și pozelor
 • Permite conectarea la un telefon, lucru util atât pentru descărcarea videoclipurilor, cât și pentru o poziționare cât mai optimă
 • Are acumulator intern
 • Are funcție time lapse
 • Are accelerometru pentru declanșarea filmării de urgență
 • Pachet complet – fir lung de 4 metri, GPS, alimentare de la bricheta mașinii
 • Permite alimentarea de la o baterie externă de smartphone

Contra

 • Aș fi preferat să filmeze 1080p/60 fps
 • Modul de cameră portabilă ar fi avut nevoie de un stabilizator optic
 • Imaginile foto au o rezoluție mică și un nivel calitativ mediocru

ASUS Reco Smart este una dintre cele mai performante camere video de mașină pe care am avut ocazia să o utilizez și care permite obținerea unor imagini bune în majoritatea condițiilor de iluminare. De asemenea, am apreciat și posibilitatea controlului total prin intermediul unui smartphone precum și faptul că vine cu un card de memorie în pachet.

Nu am aflat încă când va fi disponibilă la comercializare. Doar că prețul ei ar putea fi în jurul a 200 de dolari.

Ce i-ar trebui camerei ASUS Reco Smart pentru a fi perfectă pentru orice situație de filmare sau fotografiere?

 • Stabilizator optic de imagine, util în special la filmarea în modul portabil
 • Un senzor mai performant, pentru imagini de o calitate și mai bună
 • Nu m-ar deranja ca filmările să aibă mai multe detalii, chiar dacă asta înseamnă mai mult spațiu ocupat pe cardul microSD
 • Filmare full HD cu 60fps
 • Buton dedicat pentru declanșarea fotografierii

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “ASUS Reco Smart Review – Rotunda cameră de mașină

 • September 30, 2016 at 9:42 am
  Permalink

  In modul stand-by (camera pornita fara sa inregistreze si wi-fi=on) cat tine bateria?

  Reply
  • September 30, 2016 at 9:48 am
   Permalink

   habar nu am… pe masina am folosit-o numai conectata la priza…

   Reply
 • April 21, 2017 at 3:28 pm
  Permalink

  Exista si posibilitatea de fimare continua atunci cand este folosita in masina? Limita de 5 min pare cam mica in acest caz.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *