Benq BL2420U – Monitor profesional cu rezoluție UHD

Oricât de în vogă ar fi laptopurile sau ultraportabilele, ecranele lor de 13-15 inchi nu sunt de ajuns pentru a putea asigura o experiență vizuală completă, atât în aplicații profesionale cât mai ales pentru prelucrare grafică sau pentru divertisment multimedia. Ca să nu mai spun că sistemele desktop încă au atuurile lor forte, atât în mediile de business cât și printre utilizatorii casnici, cel puțin în cazul celor care au nevoie de configurații puternice. Așa că un monitor performant își poate dovedi cu siguranță utilitatea, fie că este conectat la un pc desktop sau la un ultraportabil.

Din punctul meu de vedere, un monitor cu adevărat util trebuie să aibă un ecran de cel puțin 24 de inchi (ba chiar un 27 de inchi ar fi ideal), să funcționeze pe tehnologii capabile să afișeze o paletă coloristică cât mai naturală (IPS, PLS) și să aibă cel puțin o rezoluție QHD – 2560×1440 pixeli, ideală fiind una 4K.

Inginerii, proiectanții, finanțiștii, gamerii, videografii, fotografii, pasionații de filme, toți au nevoie de un ecran cât mai mare și cât mai performant pentru a putea să-și desfășoare activitățile de natură electronică cât mai confortabil din punct de vedere vizual și cât mai precis la nivelul paletei coloristice afișate, în cazul categoriile profesionale.

Iar monitorul Benq BL2420U este unul dintre cele pe care le-aș găzdui fără reținere permanent pe biroul meu, după cum mi-a dovedit pe toată perioada de utilizare. Este un monitor care face parte din gama profesională, are un ecran de 24 inchi pe tehnologie IPS cu acoperire 100% sRGB și rezoluție 4K – 3840×2160 pixeli, plus carateristici constructive de top.

BL2420U_Regular_Lef45

Pe scurt, specificațiile monitorului Benq BL2420U sunt următoarele:

 • Tip – IPS
 • Diagonală – 23.6 inchi
 • Rezoluție – 3840×2160 pixeli la 60Hz(DP, HDMI-2), 3840×2160 pixeli la 30Hz(DVI, HDMI-1)
 • Paletă de culori – 100% sRGB
 • Luminozitate – 300
 • Contrast nativ – 1000:1
 • Time de răspuns – 7ms (GTG)
 • Unghiuri de vizualizare – 178/178‎
 • Conectori – DVI-DL / HDMI1.4 / HDMI2.0 / DP1.2a / headphone jack / line in‎

Mai multe detalii pot fi aflate de pe pagina oficială a Benq România.

Benq BL2420U

După cum se observă, Benq BL2420U are un aspect profesional, fiind asamblat într-o carcasă din plastic negru mat, cu finisaje de cea mai bună calitate. Am remarcat și marginile destul de subțiri din jurul ecranului. Nu este un monitor construit pentru a atrage atenția din punct de vedere vizual, nu are elemente stilistice ieșite din comun. Dispune de o construcție minimalistă, cu linii simple, profesionale.

 

Benq BL2420U

Din punct de vedere constructiv remarc faptul că permite ajustarea poziției ecranului pe înălțime, rotirea dar și înclinarea lui, totul pentru o poziție cât mai confortabilă de lucru.

Benq BL2420U

De asemenea, acesta poate fi rotit pe verticală în mod portret, în caz că se lucrează la imagini grafice în acest format.

benq_porturi

Porturile de conectare sunt poziționate pe spate, cu fața în jos, ca mai la toate monitoarele de acest gen de altfel. Remarc că sunt destul de greu de accesat, astfel că pentru conectarea cablurilor monitorul trebuie rotit. Aș fi preferat ca măcar porturile USB să fie poziționat mai la îndemână, pe una dintre muchiile laterale.

Meniul de setări este accesibil prin intermediul unor butoane tactile poziționate în partea dreaptă a ramei inferioare. Manevrarea acestuia este intuitivă, mai ales că butoanele au corespondente vizuale pe ecran.

 

Din punct de vedere al calității imaginilor afișate, aș spune că este un monitor care se poate dovedi util unei palete largi de activități, profesionale sau pentru divertisment. La fel de bine îl poți utiliza pentru navigare pe internet sau vizualizare/editare documente office, cât mai ales pentru editare foto-video, la aplicații CAD/CAM de grafică sau, de ce nu, la partide intense de jocuri electronice.

De menționat că pentru a juca titluri de gaming la rezoluție 4K este nevoie și de un computer performant, monitorul Benq BL2420U nefiind de ajuns pentru o astfel de experiență. Dar, pentru că nu am avut la dispoziție un astfel de sistem, rezoluția 1080p a fost de ajuns pentru o experiență totală în jocurile mele preferate.

Este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică naturală, cu un contrast foarte bun și unghiuri excelente de vizualizare. Din acest punct de vedere, este unul dintre cele mai bune monitoare pe care am avut ocazia să le utilizez, dovedindu-se la fel de util în orice aplicație accesată.

benq_rezolutiw

Aparent rezoluția 4K este un atuu, pentru că permite afișarea pe ecran a unor poze mari, unei cantități mai importante de informație digitală sau a cel puțin două ferestre active în acelați timp.

De remarcat totuși că în Windows nu toate programele pot fi scalate la această rezoluție, așa că în astfel de situații textul sau meniurile se vor vedea la dimensiuni greu lizibile. Din acest punct de vedere, mai util ar fi de folosit ca accesoriu pentru sistemele cu Mac OS X, sistem de operare capabil să scaleze mai eficient toate aplicațiile. De asemenea, pentru a fi confortabil cu rezoluția 4K pe un ecran cu o diagonală atât de mică nu ar trebui să ai probleme cu vederea.

Benq BL2420U

Concluzii despre monitorul Benq BL2420U

Pro

 • Afișează imagini de calitate, cu unghiuri largi de vizualizare
 • Este construit pentru aplicații profesionale
 • Permite ajustarea în diverse poziții de lucru
 • Conectică variată
 • Meniu de control intuitiv și ușor de folosit

Contra

 • Diagonală prea mică pentru rezoluția 4K
 • Preț relativ mare, costă aproximativ 2650 Lei.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *