Review Acer Liquid Jade Primo – Telefonul (Prima Parte)

Ideea computerului de buzunar nu este deloc una nouă, ba chiar mai toate smartphone-urile actuale pot fi considerate astfel de echipamente. Au multiple funcții și se dovedesc utile într-o mulțime de situații, astfel că nu este de mirare că popularitatea lor este în continuă creștere. Pe un smartphone poți naviga pe internet, poți socializa, te poți distra cu muzică, filme și jocuri, poți citi reviste, ziare și cărți, te poți orienta în teren, poți comunica vocal, video sau în scris, poți edita documente office, poți cumpăra orice de pe internet sau chiar poți face poze și filmări, unele chiar de calitate.

Dar ideea computerului de buzunar mai implică o caracteristică esențială, necesară la productivitate – după ce ai ajuns la birou trebuie să poți conecta telefonul inteligent la un ecran mai mare, la o tastatură fizică generoasă și chiar la un mouse, totul pentru a lucra în aplicațiile instalate ca și cum ai face-o pe un PC. Pentru a redacta și pentru a introduce datele mai rapid, pentru a vedea documentele și informațiile la dimensiuni mai generoase, în condiții mai confortabile, pe scurt, pentru a fi mai productiv.

Ideea este una formidabilă dar, din păcate, implementările din ultimii cinci ani pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. Mai mult, nu am văzut niciuna care să se bucure de un succes real, mai toate fiind date deja uitării. De ce oare?

Poate că nu suntem încă pregătiți pentru genul ăsta de echipamente, poate că nu au fost suficient promovate, poate că nu au fost destul de fiabile, poate pentru că încă nu sunt la fel de performante ca un PC, poate pentru că aplicațiile mobile nu sunt la fel de productive, cum sunt cele instalate pe un PC. Motive pe cât se poate de reale și pe care producătorii de tehnologii portabile trebuie să le ia cât mai degrabă în considerare. Pentru ca PC-ul de buzunar să devină realitate într-un viitor cât mai apropiat.

Acer Liquid Jade Primo

Tehnologia Continuum de la Microsoft mi-a atras atenția încă de la anunțul oficial. Practic, prin intermediul acesteia, un smartphone cu sistem de operare Windows Mobile 10 poate fi conectat la un monitor, o tastatură și un mouse, pentru a fi mai productiv și pentru a lucra mai confortabil în aplicații gen Word, Excel sau Powerpoint. Aceleași accesorii se pot dovedi la fel de utile și la navigarea pe internet, în aplicațiile de socializare sau, de ce nu, la vizualizarea unor materiale video.

Eram curios să văd cum funcționează această tehnologie Continuum și mai ales ce poți face cu ea la ora actuală. Așa că i-am rugat pe cei de la Acer România să-mi trimită noul smartphone Acer Liquid Jade Primo, de altfel primul telefon de acest gen care nu este făcut de Microsoft. Au răspuns pozitiv cererii mele și de curând l-am primit. L-am luat cu mine cu mine zilnic pentru ca seara, când ajung acasă, să-l conectez prin intermediul sistemului de andocare la monitorul, tastatura și mouse-ul cu care a venit.

Experiența de utilizare nu este deloc una dezamăgitoare, ba din contră. Este prima soluție solidă, cu adevărat utilă și căreia îi pot vedea un viitor dacă Microsoft vine cu mai multe aplicații compatibile și dacă va fi adoptată la scară largă și de către alți integratori.

Dar să o luăm cu începutul. O să vă povestesc mai întâi despre funcțiile tipice de smartphone ale lui Acer Liquid Jade Primo, urmând ca în câteva zile să revin și cu impresiile referitoare la tehnologia Continuum integrată în el.

Acer Liquid Jade Primo

 

Telefonul Acer Liquid Jade Primo, cu sistem de operare Windows 10 Mobile

Acer Liquid Jade Primo a fost anunțat oficial anul trecut, în cadrul IFA Berlin 2015. Dar iată cu producătorul taiwanez nu s-a grăbit să-l pună în comercializare, acest lucru urmând să se întâmple de-abia în luna august a acestui an. Ne putem da cu părerea despre motivele întârzierii dar nu cred că mai are rost. Mai important este că acum este pe piață, ar trebui să ne intereseze mai degrabă ce poate face și cât de bine funcționează.

Acer Liquid Jade Primo

Din punct de vedere al aspectului exterior, Acer Liquid Jade Primo este cu siguranță un terminal atrăgător, care poate fi pe gustul unor categorii diverse de utilizatori, de orice condiție socială, de orice vârstă. Arată foarte bine, are un look stilat, cu linii curbate și dispune de o construcție de calitate, cu finisaje fără reproș.

Acer Liquid Jade Primo Acer Liquid Jade Primo

Spatele a fost acoperit cu un plastic cu finisaj care imită metalul iar rama exterioară este cromată. Pe spate iese în evidență atât camera foto de 21 de Megapixeli cât și grila rotundă a difuzorului, poziționată în partea inferioară.

De remarcat că difuzorul integrat poate reda un sound destul de puternic, astfel că se poate dovedi util la vizionarea unor clipuri pe internet sau la jocurile mobile.

Acer Liquid Jade Primo

Pe muchia superioară este prezent conectorul de 3.5mm pentru căști.

Acer Liquid Jade Primo

Pe muchia dreaptă au fost înghesuite butoanele de ajustare ale volumului, cel de Power dar și sloturile pentru SIM și pentru cardul microSD. Poziționarea butoanelor de ajustare pentru volum nu este tocmai inspirată, nu de puține ori le-am confundat cu butonul de Pornire. Cel puțin până m-am obișnuit cu poziționarea lor.

Acer Liquid Jade Primo

Pe muchia inferioară este prezent conectorul USB Tip-C, la care poți conecta firul de alimentare fără să mai trebuiască să acorzi atenție orientării mufei. Din acest punct de vedere, portul USB Tip-C este cu mult mai potrivit și aș vrea să-l întâlnesc pe orice telefon sau device portabil.

Din păcate, capacul din spate nu poate fi scos pentru a avea acces la baterie. Așa că, pentru a o înlocui, va trebui să apelezi la un service autorizat.

Acer Liquid Jade Primo

Deși are un ecran destul de mare, de 5.5 inchi, Acer Liquid Jade Primo este un terminal destul de subțire pentru a fi manevrat facil, chiar și cu o singură mână.

Iar ecranul Amoled este cu siguranță unul dintre punctele sale forte, cel puțin când nu este utilizat în plin soare. Afișează o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun, caractere text clare și unghiuri largi de vizualizare, astfel că este o adevărată plăcere să-l utilizezi atât la navigare pe internet, la citirea unor documente cât și la vizualizarea unor filme sau în jocurile portabile. Iar rezoluția full HD – 1920×1080 pixeli este de ajuns pentru ca experiența vizuală să fie una confortabilă pentru ochi.

Deși în zone umbroase sau la interior este un ecran care se vede excelent, în lumină puternică, adică într-o zi însorită, va fi mai greu lizibil. Dar nu inutilizabil.

Funcțiile tactile asociate răspund în general impecabil, în majoritatea aplicațiilor. Au fost momente în care aplicațiile nu s-au deschis de la prima apăsare, dar din punctul meu de vedere de vină pentru acest lucru este mai degrabă sistemul de operare Windows Mobile 10, unul care se comportă în anumite momente de parcă ar fi încă în versiune beta.

Acer Liquid Jade Primo

Specificațiile smartphone-ului Acer Liquid Jade Primo sună în felul următor:

  • Ecran – Amoled de 5.5 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli (~401ppi)
  • Procesor cu șase nuclee Qualcomm Snapdragon 808
  • 3GB memorie RAM
  • Capacitate de stocare internă de 32GB, expandabilă prin carduri microSD de până la 128GB
  • Rețea – LTE/4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0
  • Cameră principală de 21Mpix, auto focus, Flash Dual LED, filmare 4K/1080p la 30fps
  • Cameră secundară de 8Mpix
  • Acumulator cu o capacitate de 2870mAh
  • Dimensiuni – 156.5 x 75.9 x 8.4 mm
  • Greutate – 150 de grame
  • Conector USB Tip-C

Fișa lui tehnică este bazată pe un procesor de anul trecut, doar atunci a fost anunțat. De ce a apărut atât de târziu și cu același procesor, doar producătorul ne poate răspunde.

Dar am văzut Windows Mobile rulând foarte bine și pe fișe hardware mai modeste. Așa că, tehnologia Snapdragon din 2015 nu ar trebui să fie un impediment major pentru un comportament corect și o experiență de utilizare plăcută.

Terminalul și a lui interfață au funcționat destul de bine pe toată perioada de utilizare, fără să se blocheze, fără să dea erori. Dar nu pot trece cu vederea ușoarele sacadări ale interfeței, faptul că mai toate aplicațiile nu pornesc instant (așa cum se întâmplă de exemplu pe terminalele Android performante) și că pentru afișarea informațiilor trebuie mereu să aștepți câteva secunde, în orice aplicație, orice ai face.

Așa că, experiența de utilizare este departe de a fi una perfectă. Poate că pentru a rula în condiții optime Windows 10 Mobile are nevoie de hardware mai puternic. Sau poate că din punct de vedere hardware telefonul este ceea ce trebuie și vina pentru lag-urile enervante este a sistemului de operare. Și mai degrabă aș opta pentru a doua ipoteză. Pentru că aplicațiile multimedia și de gaming funcționează chiar OK după acele două-trei secunde de așteptare la încărcare sau pentru afișarea informațiilor necesare.

Dar mai sunt și lucruri de lăudat. Pentru că Acer Liquid Jade Primo este până la urmă un terminal care permite accesul în orice aplicație mobilă ai avea nevoie, ca orice alt smartphone de nouă generație, indiferent de sistemul de operare. Browser-ul de internet Edge este foarte bun la informare și navigare pe internet și cele mai populare aplicații de socializare sunt disponibile și funcționează în general corespunzător.

Acer Liquid Jade Primo

Poate reda fără probleme videoclipuri la rezoluție full HD și te poți juca pe el titluri de jocuri portabile (cu sacadări sau lag-uri, în funcție de complexitatea grafică a jocului).

De asemenea, din punct de vedere al rezultatelor benchmark pare a fi unul dintre cele mai performante terminale cu care am avut de-a face în ultima perioadă, ocupând un binemeritat loc trei, cel puțin în aplicația Antutu.

wp_ss_20160724_0003

În care a obținut un scor de 73076 puncte.

antutu_acer

Autonomie

Din punct de vedere al autonomiei, Acer Liquid Jade Primo are un comportament de nivel mediu. La o utilizare intensă, cu 4G și Wi-Fi active, cu sincronizare permanentă la Facebook, Instagram, Outlook mail și Gmail, acumulatorul de 2870mAh îl poate menține activ pentru o întreagă de utilizare. La o utilizare medie, autonomia poate crește către limita a 36 de ore.

Acer Liquid Jade Primo

Interfața și Aplicații

Îmi place interfața Windows 10 Mobile, este colorată, dinamică, în general plăcută la utilizare. Deși sunt obișnuit în principal cu interfața Android, nu am avut probleme de adaptare, interfața fiind simplă și intuitivă, deși a devenit destul de stufoasă între timp (la versiunile mai vechi de Windows Phone nu erau chiar atâtea setări disponibile).

Acele pătrățele pentru comenzi (tiles) afișează conținut dinamic, pot fi așezate pe trei coloane și permit redimensionarea, astfel că îți poți crea ecranul de start așa cum preferi. Normal, nu s-a renunțat la cel de-al doilea ecran, în care găsești toate aplicațiile instalate în ordine alfabetică.

Există și un manager al aplicațiilor dar și un meniu rapid, accesibil printr-o mișcare de sus în jos cu degetul în partea superioară a ecranului.

acer_localizare

La nivel de securizare, Acer Liquid Jade Primo oferă deblocarea doar prin intermediul unui PIN. Nu are cititor de amprente. De asemenea, permite backup automat pentru documente și poze în cloud-ul OneDrive. Plus localizarea și ștergerea datelor stocate pe telefon de la distanță, în cazul furtului sau pierderii lui.

La nivel de aplicații, am remarcat cu plăcere lipsa aplicațiilor bloatware. Orice am avut nevoie am găsit fără probleme pe platforma Windows Mobile – Facebook, Instagram, Whatsapp, Youtube.

De asemenea, ai la dispoziție aplicațiile de office Word, Excel, Powerpoint sau One Note, care ți se vor părea cu siguranță cu mult mai interesante prin tehnologia Continuum, când le poți utiliza pe un ecran mai generos, cu tastatură și mouse. Bineînețeles, poți stoca toate documente în cloud-ul OneDrive, plus pozele realizate cu camera foto.

Există și o aplicație File Explorer, prin intermediul căreia poți administra fișierele stocate pe telefon sau pe cardul microSD încorporat. Iar browser-ul de internet Edge este unul dintre cele mai bune la ora actuală.

Normal, există tot felul de utilitare necesare – calculator, lanternă, ceas, alarmă, player audio etc.

 

acer_gps_2

acer_gps_1

Extrem de utilă este aplicația Maps pentru navigare și care permite descărcarea offline a hărților din multe țări. Așa că telefonul poate fi utilizat și pentru navigare, funcția GPS fiind una pe cât de se poate de exactă.

Acer Liquid Jade Primo

Camera foto

Sincer să fiu, aveam mai multe așteptări de la camera foto principală care vine cu un senzor de 21Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/2.2 și sistem de autofocus. Filmează 4K/30fps dar numai 1080p/30 fps și nu are sistem optic de stabilizare.

Practic, senzorul este capabil să capteze imagini de calitate, cu o paletă coloristică saturată (poate prea saturată pentru gustul meu), clare, cu un nivel de ok al detaliilor. Cel puțin pe soare și în condiții bune de iluminare. Pentru că noaptea sau în alte condițiie de slabă iluminare, nu v-aș recomanda să-l folosiți.

Dar experiența utilizării camerei este departe de a fi optimă. De exemplu, sistemul de autofocus este unul extrem de lent, chiar și pe lumină, reușind chiar să mă enerveze la captarea imaginilor de tip close-up (de aproape, macro), când am preferat să focalizez manual. De asemenea, lipsa sistemului de stabilizare optic poate fi importantă, în special la filmare și mai ales dacă îți tremură mâna.

Dar, după cum am spus, cu puțină răbdare poți obține niște rezultate foto chiar ok. Câteva exemple dintr-o tură ușoară pe munte, mai jos.

Și după cum am mai spus, senzorul reușește să capteze detalii fine în condiții bune de iluminare.

poze_acer_1 poze_acer_1_crop

După cum se vede în imaginea de mai sus, care este un crop 100% dintr-o imagine mai mare.

Mi-a plăcut și cum filmează, chiar dacă ar fi fost perfect să aibă și stabilizare optică. De exemplu, mai jos aveți o filmare la rezoluție 4K de la Trofeul Sinaia.

Și încă un videoclip captat la rezoluție 1080p/30fps. Recunosc, aș fi preferat să filmeze cu 60 de cadre pe secundă, pentru imagini video mai fluide.

Interfața camerei este una simplă, intuitivă, practic nici nu ai avea nevoie de mai mult pe un telefon. Sunt sigur că majoritatea folosește telefonul pe mod automat la fotografiere.

Aplicația camerei este una pe cât se poate de simplă. Există și câteva setări – pentru compensare de expunere, pentru sensibilitatea ISO (100-3200), pentru schimbarea tipului de focalizare (automat, macro, infinit), pentru ajustarea timpului de expunere sau a balansului de alb. Aplicația permite și alegerea rezoluției la filmare și a formatului de fotografiere – 16:9 sau 4:3.

De asemenea, există și un cronometru pentru declanșare întârziată, pozare în rafală, lumină de asistență la focalizare. Toate pozele pot fi urcate automat în One Drive.

acer_design_1

 

Concluzii

Ce mi-a plăcut la Acer Liquid Jade Primo

  • Este un terminal care arată foarte bine, cu o construcție de calitate
  • Are slot microSD pentru extinderea capacității de stocare
  • Dispune de un ecran foarte bun, care se vede foarte bine
  • Calitate bună a rezultatelor foto-video în condiții bune de iluminare
  • Utilizatorii au la dispoziție o mulțime de aplicații utile
  • Aplicația de navigare permite salvarea offline a hărților

Ce aș mai fi vrut de la Acer Liquid Jade Primo și de la sistemul de operare Windows Mobile 10

  • O aplicație de cameră foto mai rapidă, stabilizare optică și o funcție de autofocus mai performantă
  • O autonomie mai eficientă, pentru cel puțin două zile de utilizare
  • Ca aplicațiile să se deschidă mai repede iar actualizarea informațiilor să se realizeze imediat, nu după 2-3 secunde de așteptare

Din câte am înțeles, telefonul are un preț de 599 Euro, împreună cu sistemul de andocare Continuum.

Va continua…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *