Review Acer Liquid Jade Primo – Telefonul și tehnologia Continuum (A doua parte)

După cum spuneam și în articolul precedent, Acer Liquid Jade Primo este unul dintre smarphone-urile actuale cu pretenții de computer de buzunar. În sensul că îl poți utiliza la fel ca pe orice alt smartphone obișnuit dar când ajungi la birou îl poți conecta la un monitor, o tastatură și un mouse prin intermediul tehnologiei Continuum de la Microsoft.

Așa că poți fi mai productiv și poți lucra mai confortabil în aplicații gen Word, Excel, Powerpoint, Outlook Mail. Un ecran mai mare se poate dovedi util și la navigarea pe internet prin intermediul browser-ului Edge dar și la vizualizarea unor materiale video. Iar exemplele pot continua.


Acer Liquid Jade Primo Continuum

Acer Liquid Jade Primo a venit într-un pachet complet – soluție de andocare Continuum, tastatură, mouse și monitor, plus cablul hdmi necesar conectării la monitor. Tastatura este cu bluetooth iar mouse-ul se conectează la sistemul de andocare printr-un receptor wireless.

acer_continuum_dock_8

După cum se observă, sistemul de andocare este unul extrem de compact și în mare parte este acoperit în același plastic cu finisaj care imită metalul, la fel ca pe spatele telefonului.

Pe una dintre părțile sale laterale sunt prezente portul HDMI și un port USB 3.0.

acer_continuum_dock_9

În partea superioară există locașul pentru așezare smartphone-ului, plus conectorul USB Tip-C. Chiar dacă acesta poate fi conectat indiferent de poziție, recomand utilizarea cu atenție pentru a nu forța din greșeală mufa telefonului. O poziționare centrală a acestuia ar fi fost mai potritivită.

acer_continuum_dock_10

Pe cealaltă parte laterală mai sunt prezente încă două porturi USB 2.0. Unul dintre ele îl vei ocupa cu receptorul mouse-ului.

acer_continuum_dock_5

După cum am spus, am avut la dispoziție o tastatură cu bluetooth și un mouse wireless pentru a putea lucra la fel ca pe un PC.

acer_continuum_dock_2

Instalarea sistemului am realizat-o destul de repede, fără bătăi de cap. Am conectat la curent sistemul de andocare și monitorul, apoi am pus cablul HDMI și gata. Imediat am andocat telefonul iar imaginea Windows Mobile 10 a apărut pe ecranul monitorului. Nu ai nevoie de drivere sau de alte aplicații instalate pe telefon. Interfața Continuum se inițializează imediat după conectarea telefonului la sistemul de andocare.

De asemenea, am conectat prin intermediul porturilor USB soluții externe (stick, hard disk) formatate NTFS, pe care windows-ul mobil le-a văzut fără probleme. Astfel că am putut vizualiza conținut video stocat extern sau am putut copia diverse fișiere, de pe telefon pe ele sau invers.

De menționat că telefonul se va încărca în timp ce este conectat prin sistemul de andocare la monitor.

Interfața Continuum și aplicații compatibile

wp_ss_20160727_0001

wp_ss_20160727_0021

interfata

Mă așteptam să am la dispoziție o interfață mai complexă, comparabilă cu cea existentă pe un windows desktop. Dar nu este deloc așa, am avut la dispoziție aceeași interfață de pe telefon, doar că aplicațiile compatibile se deschid pe un ecran mai mare.

Nu există aceleași posibilități de customizare ca pe un Windows de PC. Este o interfață de sistem de operare mobil până la urmă. Nu poți pune shortcut-uri pe desktop, nici foldere sau fișiere, nu poți face practic nimic pe acel desktop.

Nici măcar nu poți așeza două ferestre active una lângă alta. Dacă deschizi o aplicație, cea activă se va minimaliza automat. Mai mult, nu va rămâne activă, ci va intra în mod “suspended”, nu va fi activă în background.

wp_ss_20160727_0009

La fel, același manager de aplicații, doar întins pe un ecran mai mare. De menționat că aplicațiile pot fi oprite și dacă mergi cu cursorul mouse-ului către colțul dreapta-sus al ecranului, moment în care apare X-ulețul de rigoare.

file

Există și File Explorer, util la administrarea fișierelor stocate pe telefon, pe cardul microSD dar și pe soluțiile externe conectate prin USB. Pot fi create foldere, poți șterge sau copia fișiere, la fel cum o faci pe un PC, numai că ai la dispoziție o interfață minimalistă – fără afișarea vitezei de transfer, fără vizualizare în mai multe moduri (listă, detaliat etc).

Da, este cu mult mai practic să lucrezi în aplicațiile office pe un ecran mai mare, așa că tehnologia Continuum este chiar utilă din acest punct de vedere. După cum ți-ai dat seama din pozele de mai sus, suita office de pe Windows Mobile 10 are o interfață cu mult mai simplă, nu la fel de stufoasă ca varianta de PC.

Dar ai la dispoziție cele mai importante funcții pentru a crea documente adevărate. Am deschis fără probleme și documente word sau excel create pe un PC, doar că versiunea de Office de pe Acer Liquid Jade Primo a trebuit să le convertească online.

Normal, poți folosi shortcut-uri de genul Ctrl+C sau Ctrl+V pentru copy și paste. De asemenea, ai la dispoziție și aplicațiile Outlook Mail și Outlook Calendar.

wp_ss_20160727_0011 wp_ss_20160727_0013

De asemenea, prin intermediul Continuum, pe ecranul mare pot fi afișate fără probleme variantele integrale ale site-urilor de internet, nu numai cele mobile.

wp_ss_20160728_0003

Cu putină răbdare am reușit să redactez și câteva fraze ale acestui articol, direct din interfața de wordpress. Dar comportamentul său nu mă face momentan să-l recomand drept o unealtă adevărată pentru bloggerii de travel, care poate că și-ar dori un echipament mic și compact prin intermediul căruia să relateze despre călătoriile lor.

filme_1 filme_2

De remarcat că există și un player video compatibil cu tehnologia Continuum. Practic, prin intermediul lui poți reda fișiere video cam în orice format, doar să nu aibă sunet Dolby, pentru că Acer Liquid Jade Primo nu are integrată un astfel de standard. Până la redarea filmului sau videoclipului va trebui să aștepți cam 3-4 secunde. Am vizualizat fără probleme, doar cu ușoare sacadări în momentele dinamice, materiale video de mai multe genuri, în mai multe formate, chiar și la rezoluție full HD – 1920×1080 pixeli.

harta

harta2

Și aplicația Maps este compatibilă cu Continuum. Iar vizualizarea hărților pe un ecran mai mare este extrem de utilă în anumită situații.

cantopen

Și cam atât în materie de aplicații compatibile cu această tehnologie Continuum de la Microsoft. Aplicația de Facebook este mai simplistă, dar merge, cea de Instagram deloc și lista negativă continuă de acum încolo – nu am găsit niciun joc care se funcționeze și pe ecranul monitorului, nici un alt player video. Nici măcar aplicația Xbox nu este compatibilă cu Continuum, ceea ce mi se pare oarecum ciudat.

We can’t open that app here” este un mesaj pe care, din păcate, îl vei vedea pentru majoritatea aplicațiilor din Store-ul Microsoft. Practic nu vei putea să le afișezi pe ecranul mare, cel puțin până nu vor apărea versiuni compatibile pentru Continuum.

Am încercat și câteva playere video, plus alte câteva aplicații. Aș sugera celor de la Microsoft să facă o categorie separată în Store pentru aplicațiile compatibile Continuum. Ca să nu mai cauți ca tâmpitul aplicații, să pierzi timpul cu instalarea și să remarci imediat că ele nu funcționează pe ecranul mare al monitorului.

 

Și problemele nu s-au încheiat aici…

După cum am mai spus, interfața și aplicațiile nu au comportamentul celor de pe un PC, trebuie să ai răbdare în orice aplicație, orice ai face –  de la banalele operațiuni de administrare ale fișierelor și până la redarea unor videoclipuri.

De asemenea, nu vei putea instala aplicații de PC x86 sau pe 64 de biți, ci numai pe cele compatibile ARM, pentru varianta de Windows Mobile și pe care le găsești în Microsoft Store. Era logic, numai că am vrut să specific pentru a nu exista neînțelegeri.

camera_skype

Camera foto nu afișează imagini live corect pe ecranul mare al monitorului, nici măcar în aplicația Skype.

Mă rog, unele probleme ar putea fi rezolvate prin update-uri software. Și pesemne că sistemul de operare va fi updatat permanent.

Ceea ce m-a deranjat cel mai tare a fost de fapt că telefonul se încinge foarte tare în timp ce este conectat la monitor prin Continuum și că după vreo oră de utilizare nu prea mai răspunde corect la comenzi. Practic, nu te mai înțelegi deloc cu el până nu se va răci.

acer_continuum_dock_3

Concluzii despre Acer Liquid Jade Primo și Continuum

Pro

 • Montarea și conectarea sunt operațiuni extrem de simple, utilizarea echipamentului este una intuitivă
 • Interfața de utilizare de pe monitor este la fel de simplă, cum este și cea de pe telefon
 • Ai la dispoziție aplicațiile principale pentru operațiuni de birou – Word, Excel, Powerpoint, Outlook Mail și Outlook Calendar, plus Edge
 • Permite conectarea soluțiilor de stocare externe pe USB

Contra

 • Telefonul se încinge tare și răspunde greu după numai o oră de utilizare
 • Interfața și aplicațiile răspund mai greu, comportamentul lor nu poate fi comparat cu cel al aplicațiilor de pe un PC, chiar și de pe unul ieftin
 • Prea puține aplicații compatibile

Sunt dezamăgit de tandemul Acer Liquid Jade Primo – Continuum? Culmea, deloc. Deși funcționarea și comportamentul acestora este departe de ce ar trebui să fie pentru a fi adoptat la scară largă. Continuum este o idee excelentă dar se pare că performanțele hardware-ului actual îi limitează adevăratul potențial.

Este clar că în acest moment hardware-ul de pe un telefon mobil nu este destul de performant pentru a satisface pretențiile și cerințele unui utilizator de PC. Poate că și sistemul de operare Windows Mobile 10 mai necesită atenție din partea programatorilor sau dezvoltatorilor, pentru că nu se comportă ca o versiune finală.

Practic, în acest moment, poți face câteva lucruri importante cu acest Windows 10 Mobile și Continuum dar cu siguranță că nu poate înlocui complet un PC. Nu are aceleași funcționalități, nu ai aceeași libertate de utilizare. Nu poți fi la fel de productiv și de rapid la muncă.

Peste câțiva ani, când tehnologia va evolua, poate că lucrurile vor sta altfel. Cel puțin așa sper că va fi, pentru că m-aș vedea utilizator de computer de buzunar. Condiția fiind să funcționeze la fel de bine ca un PC și să poți face pe el orice aș face pe un PC.

acer_continuum_dock_1

Cum aș dori eu să fie un smartphone cu tehnologie Continuum?

 • Aș dori ca producătorul respectivului smartphone să nu neglijeze camera foto. Chiar dacă Microsoft se adresează cu această tehnologie mediului de business, nu ar trebui să uite că orice utilizator are nevoie de o cameră foto foarte bună și o aplicație dedicată care să funcționeze ireproșabil. Așa că, elemente de genul stabilizare optică, autofocus eficient, lentile luminoase, filmare 1080p/60fps nu ar trebui să lipsească din fișa tehnică a unui smartphone reușit.
 • Mai multe aplicații compatibile este o cerință la capitolul impuse. Pe lângă aplicațiile de office, utilizatorii, de orice gen ar fi ei, au nevoie de aplicații pentru prelucrare foto/video/grafică, de clienți pentru CRM/ERP, de soluții antivirus dar și de aplicații pentru divertisment. Să poți face orice ai face și pe un PC, chiar dacă la un nivel minimal/mediu.
 • De asemenea, sistemul de operare ar trebui să permită vizualizarea mai multor ferestre active în același timp. Ai un ecran mai mare la dispoziție, ar fi mai mult decât binevenită o astfel de facilitate.
 • Multitasking real, nu suspendarea activității electronice când este minimizată aplicația.
 • Ar fi de preferat ca telefonul cu Continuum să permită lucrul în regim intens pentru mai multe ore, chiar și numai în aplicații office. Nu trebuie să se încingă după câteva zeci de minute de lucru. Ar trebui să fie un echipament pe care să te poți baza întreaga zi.
 • Iar funcționarea ar trebui să fie fără lag-uri, întârzieri sau alte momente de așteptare inutilă. Utilizatorii de business lucrează într-un ritm alert, nu au timp să urmărească cum se plimbă biluțele alea pe ecran.
 • Un alt lucru important pentru utilizatorii de business – telefoanele lor trebuie să fie rezistente la șocuri și la apă. Nu de alta, dar activitatea lor zilnică ar fi dependentă de funcționarea acestuia. Știu că datele sunt stocate în cloud dar ar putea să rămână fără instrumentul muncii dacă este vărsat un pahar de apă accidental pe el.
 • Să aibă un sistem de andocare extrem de ușor de folosit. Cu cât este mai complicat, cu atât se pot întâmpla nefericite și iremediabile deteriorări ale conectorilor.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *