Review Lenovo Thinkpad X1 – O tabletă cu Windows chiar reușită

Personal nu eram un fan al tabletelor gen Surface, cu sistem de operare Windows, îmi păreau oarecum inutile pentru activități mai serioase, de business să zicem. Iată că de curând am avut ocazia să folosesc această nouă tabletă Lenovo Thinkpad X1 și părerea mea s-a mai schimbat, nu mai sunt atât de reticent în ceea ce privește acest gen de echipament portabil.

Lenovo Thinkpad X1 mi-a dovedit că și o tabletă poate fi utilizată fără reținere pentru activități serioase și productive, nu numai pentru divertisment. Normal, dacă este accesorizată cu o tastatură foarte bună, eficientă și confortabilă în utilizare, care să permită o activitate normală în orice aplicație.

Mi-a dovedit acest lucru pe toată perioada de utilizare, timp în care am purtat-o cu mine zilnic oriunde am mers și am folosit-o la toate activitățile mele, așa cum fac și cu laptopul personal.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Cu siguranță că este una dintre cele mai bine construite tablete cu Windows la ora actuală. Are un design inspirat de filozofia Thinkpad, aparent simplu, cu o carcasă în culoarea neagră și un capac din fibră de carbon acoperit cu un strat ușor cauciucat, care se simte plăcut la atingere.

Un design simplu dar modern, cu stil, dedicat în special mediilor profesionale, de business.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Aparenta monotonie a design-ului este spartă numai de siglele Thinkpad, prezente pe spatele tabletei și pe tastatură. Aș fi vrut ca plasticul carcasei să fie tratat cu un strat anti-amprente, pentru că pe culoarea neagră acestea se văd imediat. Iar în timpul unei întâlniri de business ai vrea ca echipamentul pe care îl utilizezi să arate impecabil.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Partea frontală este acoperită în întregime cu sticlă și, normal, ecranul de 12 inchi este unul tactil. În partea sa dreaptă, când este așezat în poziție landscape, se observă senzorul de amprente.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Tastatura are o prindere specială cu magnet pentru a rămâne fixată eficient de tabletă. Se atașează prin intermediul unui conector special de tabletă, comunicarea între cele două fiind mult mai rapidă decât în cazul tastaturilor pe bluetooth. De asemenea, nu mai trebuie să stai cu grija că trebuie încărcată la un anumit interval de timp, așa cum se întâmplă la o tastatură bluetooth. Normal, la transport are și rol de protecție pentru ecran.

De altfel, este o tabletă cu un design modular, În funcție de necesitățile de utilizare, prin intermediul aceluiași conector magnetic îi pot fi adăudate alte diverse module:

  • Unul pentru extinderea autonomiei de utilizare, numit modul de Productivitate
  • Un modul pentru Prezentări cu un mini proiector și port HDMI
  • Un Modul 3D Imaging cu o cameră Intel RealSense

lenovo_thinkpad_x1_tastatura

Tastele sunt în genul celor de pe laptopurile Thinkpad de business, cu o cursă confortabilă și care permit redactarea rapidă. Este una dintre cele mai bune tastaturi de tabletă pe care am avut ocazia să o folosesc. Pare un pic înghesuită dar spațiul dintre taste este unul destul de mare pentru a nu greși tastele la redactare. De asemenea, tastele au o formă concavă pentru a fi și mai ușor de apăsat.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Nu-i lipsește nici touchpad, unul chiar destul de mărișor, plus obișnuitul trackpad, vopsit în culoarea roșie. Touchpad-ul răspunde excelent la atingerile tactile, chiar nu a fost nevoie să apelez la un mouse pe toată perioada de utilizare.

De remarcat că și tastatura a fost acoperită cu același plastic negru ușor cauciucat, material care asigură o aderență sporită dar și confort la utilizare.

Întreg ansamblul tabletă-tastatură are o grosime de până în 14mm și o greutate de aproape 1Kg, astfel că poate fi manevrat și purtat extrem de facil. Din acest punct de vedere, putem spune că este un echipament dedicat în special celor care sunt mai tot timpul pe drumuri și care vor să aibă acces în permanență la resursele companiei, la contul de e-mail sau la alte servicii disponibile pe internet. Ușoară, subțire, o poți purta fără reținere oriunde ai merge.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pentru așezarea tabletei în poziție de lucru, gen laptop, o clapetă de sprijin se va desprinde prin acționarea unui buton. Așa că vei putea orienta și așeza ecranul în funcție de preferințele tale.

De menționat că o poziție de lucru mai confortabilă vei avea numai pe o suprafață plană – birou, masă etc. Nu vei putea lucra eficient cu tableta pe picioare, când stai într-un fotoliu sau pe un scaun. Pentru că poziția nu este una stabilă. Mă rog, totul depinde de obișnuință.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Sub această clapetă vei găsi sloturile pentru microSIM (pentru acces internet) și pentru cardul microSD, util la extinderea capacității de stocare (deși nu ar fi nevoie de așa ceva la această tabletă, pentru că spațiul de stocare intern este suficient). Aș fi preferat mai degrabă un slot SD normal, pentru a transfera mai rapid pozele pe tabletă, fără a mai conecta vreun adaptor.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pe muchia dreaptă sunt prezente portul USB-C pentru alimentare, un port USB 3.0, grila difuzorului și portul Display pentru conectarea la un ecran mai mare.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pe muchia stângă vei găsi conectorul pentru căști, butoanele de ajustare ale volumului, o altă grilă a sistemului de sunet.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Butonul de Power a fost așezat pe muchia superioară.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pe spatele tabletei este prezentă camera foto, alături de flash. Nu știu de ce au pus o cameră foto pe spate, nu aș vedea pe cineva să facă poze cu ajutorul ei. Este mai importantă cea frontală, utilă pentru videoconferințe și care am observat că este capabilă să capteze imagini video ok.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Ecranul este cu siguranță unul dintre principalele elemente ale acestei tablete. Este destul de mare pentru a-l putea utiliza fără reținere la o paletă largă de activități electronice (în condiții de portabilitate) și are o rezoluție excelentă, astfel că poate fi afișată o cantitate importantă de informație digitală pe el. Desigur, nu trebuie să ai probleme de vedere, caracterele text sau anumite meniuri fiind totuși destul de mici.

În plus, afișează o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast bun și oferă unghiuri largi de vizualizare. Astfel că se poate dovedi util și în programele office dar și în momentele de relaxare, când puțin divertisment nu strică niciodată.

Finisajul lucios va face mai greu lizibil ecranul în mediile luminoase, reflexiile fiind chiar deranjante din punct de vedere vizual. La birou poți trece imaginea pe un ecran mai mare, de monitor sau de televizor, prin intermediul portului Display Port.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Funcțiile tactile asociate se comportă impecabil dar pentru accesarea optimă a meniurilor mici din Windows vă recomand utilizarea stylus-ului Lenovo sau mai degrabă a touchpad-ului de pe tastatură, unul foarte bun de altfel. Stylus-ul poate fi util pentru luarea de notițe sau pentru a face schițe, dacă sunteți talentați la desen.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Specificațiile tabletei Lenovo Thinkpad X1 sunt următoarele

  • Ecran – 12 inchi cu o rezoluție de 2160×1440 pixeli
  • Procesor – Intel Core m5-6Y57 tactat la 1.1GHz, cu Turbo Boost până la 1.51GHz
  • Placă grafică – Intel HD Graphics 515
  • Memorie RAM – 8GB
  • Stocare – SSD Samsung cu o capacitate de 512GB, Bluetooth, Modem 4G Huawei
  • Rețea – Wi-Fi AC 8260, Bluetooth, 4G
  • Dimensiuni – tableta – 291 x 209.5 x 8.45mm, tastatura – 290 x 228 x 5.2mm
  • Greutate – tableta – 0.77Kg, tastatura – 0.30Kg
  • Sistem de operare –  Windows 10 Pro pe 64 de biți

Fișa tehnică se bazează pe serviciile unui procesor Intel Core m5, unul capabil să asigure accesul în majoritatea aplicațiilor de business, de orice gen ar fi ele. Nu, nu permite prelucrare video la nivel profesional, nici grafică 3D, Thinkpad X1 fiind o tabletă făcută în special pentru office, pentru clienți CRM/ERP, pentru comunicare prin e-mail, informare și accesarea datelor prin internet etc. Operațiuni la care se descurcă excelent, ba chiar eu aș fi încântat să scriu pe blog de pe un astfel de echipament portabil, de oriunde m-aș afla. Normal, pentru clipe de relaxare, poate fi utilizată fără probleme la vizionarea unor filme în format High Definition.

Am remarcat cu mare plăcere și capacitatea generoasă de stocare, de 512GB, pe care poți depozita o cantitate importantă de informații digitale. Fiind un SSD, se dovedește util la copierea rapidă a informațiilor digitale sau la deschiderea promptă a sistemului de operare și a aplicațiilor utilizate.

De asemenea, consider că cei 8GB ai memoriei RAM sunt de ajuns pentru aproape orice utilizator. Remarc și modulul wi-fi de tip AC, care permite viteze mari de transfer prin rețeaua wireless. Amintesc și de modulul 4G, util la accesarea internetului de oriunde te-ai afla, normal, dacă există semnal telecom în zonă.

Nu este de neglijat nici senzorul de amprente, util pentru securizarea accesului la informațiile și aplicațiile de pe tabletă. Am setat amprenta în câțiva pași simpli și am constatat că senzorul o recunoaște imediat, la fiecare autentificare.

Am fost mulțumit și la capitolul autonomie. Utilizată în regim office și navigare pe internet, cu luminozitatea ecranului la 50% și wi-fi activ, tableta mi-a fost de folos pentru 5 ore. De menționat că există și acel modul suplimentar cu baterie care poate extinde durata de utilizare.

Benchmark-uri de productivitate

Am testat tableta și cu aplicația de benchmark PcMark8 de la Futuremark. Rezultatele, mai jos.

lenovo_tablet_pcmark8_creative_accelerated lenovo_tablet_pcmark8_creative_conventional lenovo_tablet_pcmark8_home_accelerated lenovo_tablet_pcmark8_home_conventional lenovo_tablet_pcmark8_work_accelerated lenovo_tablet_pcmark8_work_conventional

Am comparat rezultatele de productivitate cu cele obținute de alte sisteme utilizate de mine.

PcMark 8 Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, în continuare.

cpuz_lenovo

Concluzii despre Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pro

  • Construcție de calitate, design plăcut
  • Subțire și ușoară, astfel că poate fi transportată facil
  • Funcționare ireproșabilă
  • Tastatura este un accesoriu de calitate
  • Ecran foarte bun
  • Fișă tehnică destul de performantă pentru activități profesionale de business
  • Are modem 4G, util la accesarea internetului de aproape oriunde
  • Are senzor de amprente, util pentru securizarea tabletei

Contra

  • Amprentele sunt vizibile pe suprafața neagră a carcasei
  • Nu are stabilitatea poziției de lucru unui laptop

Lenovo Thinkpad X1 Tablet este un echipament portabil cu ajutorul căruia îți poți desfășura activitățile de business de oriunde te-ai afla. Este ușoară și subțire, astfel că poate fi transportată facil, este accesorizată cu o tastatură de calitate, pentru o redactare confortabilă, și are o putere de procesare rezonabilă, dovedindu-se în acest fel utilă la o paletă largă de activități electronice.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *