Upgrade pentru laptop, cu un SSD Adata SP550 de 240GB
Puștiulică se tot plângea că îi merg aplicațiile mai greu pe laptopul lui, că nu pornesc la fel de repede ca pe al meu, din câte constatase el. Sau ca pe computerul meu desktop, pe care instalase el niște jocuri, de genul CS:Go și Tom Clancy’s – The Division.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific laptopul de viruși, bănuind că s-a procopsit cu aplicații malware de pe internet. Dar, din fericire, nu avea astfel de probleme.
Cum la procesor și memorie RAM nu prea aveam ce upgrade să fac, de procesor oricum nu m-aș fi atins, mi-am zis să-i fac o bucurie și să-i înlocuiesc hard disk-ul laptopului cu o unitate SSD. Am ales modelul Adata SP550 cu o capacitate de stocare de 240GB și care are un preț rezonabil zic eu, de aproximativ 280 de Lei.
Alegerea nu a fost dificilă, pentru că mă folosesc de aproape trei ani de un SSD al acestei mărci. Nu am avut deloc probleme cu el până acum.
De ce? Pentru că soluțiile de stocare SSD au câteva avantaje în fața bătrânelor hard disk-uri:
- Sunt mai rapide, oferind viteze de scriere și de citire superioare. Astfel că sistemul de operare și aplicațiile se vor deschide mult mai repede.
- Sunt mai silențioase, nu au componente mecanice în mișcare.
- În teorie degajă mai puțină căldură și consumă o cantitate mai redusă de energie electrică, fapt ce induce o autonomie ușor mai eficientă a echipamentului portabil.
- Datele stocate sunt mai în siguranță în cazul unui șoc fizic, când laptopul cade accidental de pe birou în timpul funcționării. La un hard disk pot fi deteriorate discurile în cazul unor astfel de accidente nefericite.
Dezavantajele SSD-urilor ar fi prețul de achiziționare mai mare și capacitatea de stocare mai redusă. Plus că SSD-urile de 1TB sau de 500GB sunt chiar foarte scumpe momentan, în raport cu prețul de comercializare al unui HDD cu aceeași capacitate. Practic, prețul pe 1GB este mai mare la un SSD.
Instalarea unității SSD în laptop am făcut-o destul de repede, doar am desfăcut și am strâns la loc câteva șuruburi. Apoi, am instalat sistemul de operare de un stick USB 2.0, operațiune care s-a realizat în aproximativ 15 minute. A mai durat încă 15 minute descărcarea driverelor de pe internet și instalarea lor. Practic, în jumătate de oră laptopul era complet funcțional, urmând ca puștiulică să-și instaleze aplicațiile de care nevoie. Normal, mister puștiulică m-a supravegreat îndeaproape, ca nu care cumva să-i stric laptopul.
Normal, pentru a vedea diferența de performanțe între cele două unități de stocare, am făcut teste cu aplicațiile HD Tune și Crystal Disk Mark.
Rezultatele hard disk-ului sunt prezentate mai jos.
Am testat și SSD-ul Adata, pe același laptop, cu aceleași aplicații. Rezultatele mai jos.
Cred că imaginile rezultatelor testelor sunt concludente – performanțele SSD-ului Adata SP550, în raport cu cele ale hard disk-ului, fiind net superioare.
Consider că o unitate de acest gen este mai potrivită pentru instalarea sistemului de operare și a principalelor aplicații, de orice gen ar fi ele. Eu aș folosi pentru sistemul de operare o astfel de unitate SSD chiar și pe un computer desktop (ceea ce și fac de altfel).
Dacă la un computer desktop vă poate fi de ajuns și un SSD de 120GB (pentru că puteți integra mai multe hard disk-uri în carcasă), la un laptop vă recomand unul cu cel puțin 240GB capacitate de stocare. Puține sunt portabilele care acceptă două unități de stocare iar cei 120GB vor fi ocupați imediat cu sistemul de operare, aplicații și cu câteva jocuri. Normal, există și soluția integrării hard disk-ului în locul unității optice prin utilizarea unui accesoriu special.
Așa că, upgrade-ul sistemelor copiilor voștri cu o unitate SSD ar fi o idee excelentă pentru începutul sezonului școlar. Performanțele computerului se vor schimba considerabil în bine, cel puțin la nivelul citirii/scrierii datelor și se va comporta ca unul aproape nou (dacă nu are probleme funcționale de altă natură).
Iar prețurile actuale pentru SSD-uri sunt chiar acceptabile. După cum am mai spus, Adata SP550 de 240GB costă aproximativ 280 de Lei.
Back to School cu un SSD! 😀