Cele mai bune telefoane mobile cu Android la ora actuală
Au apus vremurile în care telefoanele erau utilizate numai pentru convorbiri telefonice și mesaje text. Modelele actuale, smartphone-urile, sunt adevărate computere, cu procesoare cu mai multe nuclee, memorie RAM considerabilă și capacitate de stocare generoasă, dovedindu-se utile pentru activități diverse, atât pentru divertismentul personal, cât și pentru informare sau comunicare în scopuri profesionale.
Mai mult, camerele lor foto sunt performante și poți obține cu ajutorul lor rezultate foto-video de o calitate foarte bună. Iar pe ecranele lor mari poți vizualiza în voie atât paginile de internet, documentele office, cât și filme, seriale sau jocuri electronice.
Totuși, anul trecut consideram că industria producătoare de smartphone-uri devenise cam plictisitoare, că principalii factori competiționali păreau a fi numai la nivel de specificații hardware (procesor, memorie RAM sau rezoluția senzorului camerei). Iată că 2016 a venit cu câteva surprize – și aș aminti în primul rând de cele două telefoane modulare (LG G5 și Motorola Moto Z), de telefonul cu zoom optic 3x de la ASUS dar și de faptul că cel mai frumos smartphone din piață este unul Samsung, Galaxy S7 Edge în speță (fiind primul an în care Samsung nu prea are rival la acest capitol). Și anul încă nu s-a terminat, sper că vom mai avea parte și de alte surprize, cu focus pe modularitate și pe capacitățile de conectare la monitor, tastatură și mouse, pentru a lucra pe ele la fel cum o facem pe un PC.
Cele mai vândute terminale sunt cele marca Samsung la ora actuală iar cel mai popular sistem de operare este Android-ul, urmat fiind de iOS-ul Apple. De alte sisteme de operare nu are rost să mai vorbim momentan, nu au o cotă de piață semnificativă. Ba, mai mult, se pare că Windows Mobile a pierdut definitiv bătălia pentru piața smartphone-urilor. Cel puțin așa ne arată cele mai recente rapoarte Gartner.
Piața smartphone-urilor cu sistem de operare Android este tot mai dinamică și mai diversă de la an la an, cu jucători tot mai activi și care încearcă să vină cu terminale tot mai interesante, care să fie pe placul consumatorilor.
Cum ar trebui să fie un smartphone pentru a se face remarcat?
- Să aibă un design plăcut, să fie bine construit, cu materiale de calitate și finisaje fără reproș. Să fie subțire.
- Să fie rezistent la apă, pentru a nu fi deteriorat iremediabil la contactul accidental cu lichidele.
- Să aibă o fișă tehnică performantă, pentru ca interfața și aplicațiile să funcționeze ireproșabil.
- Să aibă un ecran generos, cu o rezoluție bună, care să permită vizualizarea în condiții optime a paginilor de internet, aplicațiilor și, de ce nu, a filmelor. Cred că 5 inchi este diagonala minim acceptată de majoritatea utilizatorilor la ora actuală. Iar rezoluția QHD este tot mai populară.
- Să aibă o autonomie de cel puțin două zile, la o utilizare normală.
- Să permită realizarea unor fotografii și filmări de calitate, camera prinicipală să aibă stabilizare optică. Să fie un adevărat camera-phone și să fie capabil să filmeze cel puțin la rezoluție 1080p cu 60fps.
- Să aibă slot pentru extinderea capacității de stocare, pentru a avea spațiu suficient pentru salvarea filmărilor și pozelor realizate în vacanță. Dar și pentru păstrarea colecției personale de muzică.
- Ar trebui să aibă și un senzor de amprente, pentru acces securizat la informațiile stocate, conturi și aplicațiile instalate
- Mai nou, aș vrea să îl pot accesoriza rapid cu un modul foto suplimentar, pentru a-l putea transforma într-o adevărată cameră foto compactă.
Deci, care sunt cele mai interesante telefoane mobile cu Android la ora actuală?
Preferatele mele sunt prezentate în continuare. Pe unele dintre ele le-am utilizat deja, altele vor apărea pe piață cât de curând. Normal, sper să le pot utiliza cândva.
1. Samsung Galaxy S7 Edge
Cel mai vândut smartphone Samsung a fost modelul Samsung Galaxy S3, lansat prin 2012. Dar chiar și atunci coreenii au fost criticați pentru că nu reușeau să vină cu un design unic și adevărat premium, pe măsura calităților hardware ale terminalului.
Iată că în 2016 le-a reușit – din punctul meu de vedere, cel mai atrăgător smartphone la ora actuală este modelul Samsung Galaxy S7 Edge. Nu prea are rival din acest punct de vedere.
Este performant, are o cameră foto-video excelentă (deși senzorul are o rezoluție mai mică, de 12Mpix), o autonomie bună, un ecran care se vede al naibii de bine și este unul dintre cele mai atrăgătoare terminale la ora actuală din punct de vedere al design-ului. Mai mult, este rezistent la apă și la praf, o caracteristică destul de rară în lumea telefoanelor mobile. Nu permite schimbarea bateriei, lucru care nu mă deranjează neapărat, dar are slot microSD pentru extinderea capacității de stocare, coreenii îndreptând în acest fel greșeala făcută la modelul anterior.
Am avut ocazia să-l utilizez, ba chiar am făcut o mulțime de poze și fimări cu ajutorul lui. Și m-a convins – este cel mai complet smartphone la ora actuală, căruia nu prea ai ce să-i reproșezi.
2. LG G5
Deși nu strălucește la capitolul design, LG G5 a venit cu un alt as în mânecă – este primul smartphone modular lansat pe piață. Construcția sa permite înlocuirea modulului bateriei cu un altul pentru fotografiere sau cu unul dedicat pasionaților de muzică.
Mai mult, o altă noutate în piață îl reprezintă sistemul foto cu două camere, una cu senzor de 16Mpix și un unghi strâns și o alta de 8Mpix cu unghi larg de cuprindere.
La fel, este un smartphone cu o fișă tehnică performantă și un comportament fără reproș, permite realizarea unor poze și filmări de calitate iar un modul foto cred că ar fi de folos pasionaților de fotografie.
3. LG V10
Deși în curând va fi lansat precursorul LG V20, eu încă îmi aduc aminte în continuare cu mare plăcere de modelul LG V10, un smartphone cu un look deosebit, o fișă tehnică de top și un comportament excelent la nivel foto-video, pe care l-aș cumpăra fără să regret chiar și acum.
Are tot ceea ce este nevoie pentru a mulțumi orice utilizator de smartphone, este cu siguranță un smartphone complet. V-am prezentat impresiile mele referitoare la el dar și multe poze și filmări realizate cu ajutorul lui acum jumătate de an.
4. Samsung Galaxy Note7
Noul phablet Samsung Galaxy Note7 a fost prezentat de curând și va fi disponibil la comercializare cam într-o lună. Are un design premium, fiind practic un SGS7 Edge puțin mai mare, o fișă tehnică performantă, un ecran excelent curbat pe margini și aceeași cameră foto care m-a încântat pe SGS7 Edge, cu senzor de 12Mpix, stabilizare optică de imagine și sistem de autofocus performant. Cu siguranță că nu va dezamăgi din niciun punct de vedere.
Vine în premieră cu autenticare prin scanarea irisului, cu rezistență la apă și cu un stylus care este funcțional chiar și pe ploaie. Sper să-l pot utiliza cât de curând, așa că voi reveni cu impresii despre el la momentul oportun.
5. ASUS Zenfone 3 DeLuxe
Taiwanezii de ASUS sunt tot mai activi pe această piață a smartphone-urilor. Chiar au lansat până acum o mulțime de terminale de nivel entry-level și mid-range, unele dintre ele chiar reușite – Selfie, Laser, Zoom, Max etc. Anul trecut chiar făceau senzație prin lansarea primului smartphone cu 4GB memorie RAM.
Iată că în 2016 vor să-și facă intrarea pe piața terminalelor premium iar cel mai performant exemplar este cu siguranță Zenfone 3 DeLuxe. Un smartphone care arată bine (cel puțin în poze) și are o fișă tehnică performantă – cu ecran de 5.7 inchi și rezoluție full HD, cu procesor Qualcomm Snapdragon 821, 6GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 128GB și cu un acumulator de 3000mAh.
Promite și la nivel foto-video – are o cameră de 23Mpix cu stabilizare optică, sistem de focalizare cu laser și detecție de fază. Rămâne de văzut și dacă algoritmii de procesare au mai fost îmbunătățiți. De asemenea, sper ca ASUS să se comporte ca un producător de top și să renunțe la aplicațiile bloatware, cel puțin pentru piața noastră europeană.
6. OnePlus 3
Un alt smartphone care mi-a atras atenția este cu siguranță și noul model OnePlus 3, disponibil la comercializare acum chiar și în magazinele românești. Am prieteni care folosesc modelul OnePlus și se declară mulțumiți de comportamentul lor, mai ales că prețul de comercializare a fost chiar unul decent.
OnePlus 3 atrage în primul rând prin fișa tehnică cu ecran Amoled de 5.5 inchi (rezoluție full HD), cu procesor Qualcomm Snapdragon 820 dar și prin cei 6GB ai memoriei RAM, plus capacitatea de stocare internă de 64GB. Dar nu are slot microSD pentru extinderea acesteia.
De asemenea, are un design plăcut și o cameră foto cu un senzor Sony IMX 298 de 16Mpix, lentile luminoase cu o deschidere a diafragmei f/2.0, stabilizare optică și capacitate de filmare la rezoluție 4K. Iar toate aceste specificații vin la un preț chiar interesant, de aproximativ 2500 Lei. De ce să nu o recunosc, rămâne cu mult mai ieftin la achiziționarea din alte țări.
Mai multe detalii despre OnePlus 3 pot fi aflate de pe site-ul oficial.
7. Motorola Moto Z Force
Poate face Lenovo un telefon modular mai bun decât cel de la LG? Motorola nu mai este sub influența Google, fiind acum parte a gigantului Lenovo. Dar cu siguranță că noul smartphone Moto Z este inspirat de proiectul Ara, cel cu telefonul modular.
Practic, prin intermediul unui conector magnetic, pe spatele smartphone-ului pot fi atașate diverse module, momentan fiind anunțate numai trei –
- InstaShare Projector – un mic proiector care poate proiecta imagini cu o diagonală maximă de 178 cm. Modul care are și un acumulator suplimentar.
- JBL SoundBoost, dedicat pasionaților de muzică – are două difuzoare stereo construite în colaborare cu JBL și o baterie suplimentară cu o capacitate de 1000mAh.
- Incipio offGRID, un modul baterie externă care promite încă o autonomie extinsă cu 22 de ore.
De asemenea, zvonurile șoptesc de un modul cu o cameră foto cu zoom optic 10x construit împreună cu renumita firmă Hasselblad.
Iar specificațiile sunt cu siguranță actuale – ecran Amoled de 5.5 inch cu rezoluție QHD (2560×1440 pixeli) protejat cu o sticlă indestructibilă, procesor Qualcomm Snapdragon 820, 4GB memorie RAM, spațiu de stocare de până la 64GB, plus slot pentru carduri microSD și un acumulator de 3500mAh.
Camera foto principală are un senzor de 21Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.8, sistem optic de stabilizare, sistem de autofocus cu laser și detecție de fază și capacitate de filmare 4k/30fps sau 1080p/60fps.
Bănuiesc că va fi prezentat oficial chiar și la noi în țară.
8. Xiaomi Mi 5
Brand-ul chinezesc Xiaomi prinde tot mai mult teren, chiar și la noi în țară. Iar Xiaomi Mi 5 demonstrează că și într-un corp mai compact pot fi integrate tehnologii performante, la un preț atrăgător.
Xiaomi Mi 5 are ecran IPS de 5.15 inchi cu rezoluție full HD, procesor Snapdragon 820, 3GB sau 4GB memorie RAM, stocare de până la 128GB și un acumulator de 3000mAh. Camera principală are un senzor de 1/2.8″ cu o rezoluție de 16Mpix, sistem de stabilizare optic pe 4 axe, sistem de autofocus cu detecție de fază și capacitate de filmare 4K/30fps.
Și arată chiar foarte bine, așa că poate fi o opțiune viabilă pentru cei care doresc un smartphone cu un design atrăgător și compact, cu o fișă tehnică performantă și un preț relativ decent.
9. Huawei P9
Huawei este pe podiumul producătorilor de smartphone-uri, ocupând la ora actuală un binemeritat loc 3. Iar noul Huawei P9, pe care nu am avut ocazia să-l utilizez, este la rândul lui un smartphone de avut în vedere.
Este performant, arată foarte bine și promite un comportament foarte bun la nivel foto, având și el două camere pe spate, fiecare cu lentila proprie (cu diafragmă f/2.2), fiecare cu un senzor cu rezoluție de 12 Megapixeli și pixeli de 1.25 microni. Dar sistemul Huawei este diferit de cel LG. La Huawei o cameră se ocupă de captarea paletei culorilor RGB, cealaltă având rolul înregistrării nuanțelor monocrome și a detaliilor. Și, din câte am văzut pe internet, rezultatele sunt unele chiar de calitate.
Fișa tehnică a lui Huawei P9 cuprinde un ecran de 5.2 inchi cu rezoluție full HD, procesor cu opt nuclee Kirin 955 tactat la 2.5GHz și un GPU Mali-T880 MP4, 32GB capacitate de stocare și 3GB memorie RAM. Frontal există o cameră de 8Mpix, lentile cu diafragmă f/1.9 iar acumulatorul are o capacitate de 3000mAh.
Huawei P9 are un preț de aproximativ 2500 de Lei.
Aveți alte preferințe? Ce smartphone cu Android am trecut cu vederea?