Asus ROG Strix GL702VT Review – Laptop de gaming cu ecran de 17.3 inchi, mai compact dar tot performant

Laptopurile de gaming sunt echipamente cu adevărat performante, utile pentru o paletă largă de activități electronice, nu numai pentru jocuri sau multimedia 4K. Dar au un mare neajuns – în general sunt destul de groase și de grele, astfel că transportul lor poate fi o operațiune chiar dificilă. Nu sunt echipamente pe care să le porți cu tine oriunde ai merge, mai degrabă vor părăsi rar biroul.

Așa că nu este de mirare că producătorii au început să lanseze laptopuri de gaming cu dimensiuni mai compacte, mai simplu de transportat. Pe piețele internaționale au apărut deja astfel de laptopuri dar cu dimensiuni mai rezonabile și care pot fi transportate mai facil, de la diverși producători.

Primul astfel de laptop de gaming care va ajunge și în comerțul românesc este modelul ASUS ROG Strix GL702VT. Am avut ocazia să folosesc un exemplar de test, nu o versiune finală, dar una care s-a comportat excelent pe toată perioada de utilizare.

Asus ROG Strix GL702VT

Asus ROG Strix GL702VT – Primele Impresii, Design

Încă de la o primă vedere îți dai seama ce fel de echipament este și mai ales cui îi este dedicat. Cromatica agresivă la nivel vizual cu negru și portocaliu îi dă de gol cu siguranță valențele electronico-sportive, fiind un echipament care va fi în special pe placul utilizatorilor mai tineri și cu precădere amatori de gaming pe calculator.

Personal prefer deja clasica combinație negru-roșu, un trademark al mărcii ROG, sau cea argintiu-cărămiziu pe care am întâlnit-o la modelul G752VT. Această cromatică cu portocaliu nefiind mai deloc pe gustul meu. Dar, nu mă îndoiesc că o mulțime de alți utilizatori vor aprecia această combinație de culori.

ASUS ROG Strix GL702VT

Pe carcasă sunt prezente atât plasticul cât și metalul. Capacul ecranului este metalic, în zona de reazem a palmelor este utilizat un plastic cu o textură ce imită aluminiul iar muchiile laterale și zona de contact cu biroul au fost acoperite cu un plastic obișnuit. Deloc de neglijat faptul că toate suprafețele carcasei sunt extrem de prietenoase cu dizgrațioasele amprente.

ASUS ROG Strix GL702VT dispune de o construcție destul de OK, cu finisaje de calitate. Dar nu pot trece cu vederea faptul că suprafațele de pe capac și din zona tastaturii nu sunt destul de rigide, flambează când sunt apăsate. Parcă aș fi dorit o construcție în totalitate metalică, mai rigidă, chiar dacă acest material ar fi dus la o creștere în greutate cu câteva sute de grame. Și mai ales pentru că nu este deloc un echipament ieftin.

ASUS ROG Strix GL702VT

Dar, în ciuda faptului că are un ecran de 17.3 inchi, acest laptop rămâne unul care poate fi transportat destul de facil. Încape fără probleme într-un rucsac pentru acest gen de laptopuri, având o grosime de numai 24mm. Știu, nu este un ultrabook extra-slim, dar poate fi considerat chiar subțirel dacă îl comparăm cu modelul ROG G751J (care are o grosime maximă de 53mm). Iar din punct de vedere al greutății este clar că cele 2.7kg ale lui Strix sunt cu mult mai prietenoase cu spinarea ta, comparativ cu cele 4.16Kg ale lui Acer Predator sau cu cele 4.8Kg ale lui ROG G751J.

asus_rog_strix_spate

Dacă desfaci nu mai puțin de 10 șurubele vei avea acces la componentele interne.

Se observă sistemul de răcire cu conducte din cupru și nu mai puțin de trei ventilatoare. De asemenea, ai acces la cele trei unități de stocare precum și la memoria RAM.

Asus ROG Strix GL702VT – Ecran, Tastatură și Touchpad. Conectică și sistem audio.

Asus ROG Strix GL702VT

Ecranul IPS al acestui laptop ASUS ROG Strix GL702VT este unul de o foarte bună calitate – afișează o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri excelente de vizualizare. Are finisare mată și este destul de luminos pentru a fi utilizat fără probleme chiar și în medii puternic luminate.

De asemenea, rezoluția UHD – 3840×2160 pixeli este utilă pentru afișarea unei cantități generoase de informație digitală pe ecran. Îți va fi de folos la vizionarea filmelor 4K dar mai puțin la jocuri, pentru că fișa tehnică a laptopului nu este capabilă să asigure o experiență fluentă la o așa rezoluție (cel puțin nu în orice titlu cu o grafică complexă).

Este cu siguranță un ecran pe care te vei putea desfășura în voie atât în jocuri, cât și la navigarea pe internet, în documente office, la prelucrarea foto-video sau în aplicațiile de grafică. Nu este de neglijat nici faptul că îi poți atașa suplimentar și alte ecrane prin intermediul porturilor HDMI sau miniDP.

Asus ROG Strix GL702VT

Tastatura este una generoasă, care te lasă să te desfășori în voie, astfel că se poate dovedi utilă la orice activitate. Asigură o redactare confortabilă, are bloc numeric separat și dispune de iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată chiar și pe întuneric.

Asus ROG Strix GL702VT

După cum se observă, pe ea sunt evidențiate cu un portocaliu aproape fosforescent tastele WASD, utile în partidele de gaming. Deși pentru gameri poate fi un lucru util, la redactare ai tendința să le ocolești la început, cel puțin până te vei obișnui cu ele așa cum sunt.

Asus ROG Strix GL702VT

Touchpad-ul este destul de generos și funcționează în general ok. Normal, în partidele de gaming va trebui să apelezi la serviciile unui mouse.

La capitolul conectică, ASUS ROG Strix GL702VT se prezintă chiar foarte bine, având tot ceea ce este necesar majorității utilizatorilor.

Asus ROG Strix GL702VT

Pe muchia stângă sunt prezente un port Ethernet Gigabit, unul miniDP, unul HDMI, unul USB tip-C și încă unul USB 3.0.Plus conectorul de 3.5mm pentru căști și microfon.

Asus ROG Strix GL702VT

Pe muchia dreaptă vei găsi încă două porturi USB 3.0 și slotul pentru carduri SD.

După cum se observă, acest laptop nu dispune de unitate optică. Puteți apela la o unitate optică externă în caz că mai aveți nevoie.

asus_strix_4

Sistemul audio încorporat nu este de preferat pentru audiții muzicale dar se poate dovedi util la vizionarea unui film sau în partidele de gaming. Este destul de gălăgios iar sound-ul redat are nuanțe metalice, sunetele joase fiind absente.

ASUS ROG Strix GL702VT

ASUS ROG Strix GL702VT – Utilizare și funcționare

Specificațiile tehnice ale laptopului ASUS ROG Strix GL702VT sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 17.3 inchi, rezoluție de 3840×2160 pixeli, finisare mată
  • Procesor – quad-core Intel Core i7-6700HQ tactat la 2.6GHz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 3.5GHz
  • Memorie RAM – 32GB tip DDR4
  • Placă grafică – Nvidia GTX 970M cu 6GB VRAM
  • Stocare – SSD Samsung de 512GB + SSD Sandisk de 256GB + HDD de 2TB
  • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4.1, Ethernet Gigabit
  • Conectică – 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 cu Thunderbolt, 1x miniDP, 1x HDMI, cititor de carduri SD
  • Dimensiuni – 415 x 280 x 22 ~24 mm
  • Greutate – 2.7Kg
  • Sistem de operare – Windows 10
  • Altele – Tastatură cu iluminare de fundal

Mai multe detalii pot fi aflate din pagina oficială ASUS.

Din punct de vedere al performanțelor hardware sunt puține lucruri care pot fi reproșate acestui laptop, fiind un desktop-replacement pe care oricine și l-ar dori pe biroul său. Are un procesor cu patru nuclee Intel Core i7, nu mai puțin de 32GB memorie RAM (un 16GB ar fi de ajuns zic eu) și o placă video performantă. Normal, ar fi fost perfectă una GTX 980M dar cred că i-ar fi trebuit un sistem de răcire mai voluminos, dimensiunile echipamentului crescând implicit și ele.

Îm orice caz, are o configurație capabilă să mulțumească aproape orice tip de utilizator, fie că este amator de jocuri electronice sau unul care are nevoie de un echipament portabil care să funcționeze foarte bine în aplicații profesionale de prelucrare foto-video sau în altele consumatoare de resurse hardware.

L-am utilizat fără reținere atât la sarcinile mele zilnice, la prelucrare foto și video, cât și la vizionarea unor filme sau în partide de gaming (la acestea din urmă fiind mai activ al meu puștiulică). Am jucat pe el Crysis 2 și Crysis 3, CoD Black Ops, Battlefield 3 și The Division, pe toate la rezoluție full HD – 1920×1080 pixeli.

După cum se observă CoD Black Ops și Battlefield 3 au rulat la 60fps, Crysis 2 și 3 cu 30-60fps iar The Division cu 18-60fps.

De remarcat că în momentele în care este solicitat se încing destul de tare zona din jurul grilei de evacuare a aerului cald și partea de sus a tastaturii, fără a deranja totuși, pentru că de obicei nu prea ai cum să pui mâinile în acele zone. De asemenea, când este solicitat se face simțită și prezența ventilatoarelor sistemului de răcire, acoperite la nivel auditiv numai de sound-ul jocurilor sau de soundtrack-ul filmelor.

Cum placa grafică Nvidia GTX 970M este activă permanent, autonomia acestui laptop nu este una demnă de lăudat, nici măcar când este utilizat la activități uzuale, în aceste cazuri timpul maxim de utilizare fără alimentare la priză fiind de până în 3 ore. În timpul partidelor de gaming acumulatorul încorporat nu ține nici măcar două ore. Sper ca la versiunile care vor fi comercializate să fie activă și placa grafică Intel, pentru o autonomie mai eficientă.

Am apreciat cum se cuvine solutia de stocare încorporată in acest laptop, cu nu mai putin de trei unități – un SSD Samsung NVMe cu o capacitate de 512GB, un alt SSD Sandisk pe slot M.2 SATA și o capacitate de 256GB şi, nu în ultimul rând, cu un HDD Seagate de 2TB, util pentru stocarea colecțiilor multimedia.

asus_strix_hdtune_ssd_samsung_512

asus_strix_hdtune_ssd_sandisk_256

După cum se observă, ambele unități SSD au performanțe destul de bune, astfel că trebuie folosite pentru sistemul de operare și principalele aplicații. Mă îndoiesc că în comerț vor fi modele cu trei unități de stocare, mai degrabă vor avea doar două – un SSD și un HDD. Dar poți adăuga oricând un SSD suplimentar dacă vei avea nevoie.

Am remarcat cu stupoare lipsa unui modul Wi-Fi de tip AC la acest laptop. Se pare că versiunile comerciale vor avea totuși unul.

ASUS ROG Strix GL702VT – Benchmark-uri și informații hardware

Normal, i-am testat capacitatile cu aplicatiile de benchmark de la Futuremark, 3D Mark si PcMark 8.

Rezultele obținute cu testul 3D Mark, în continuare.

asus_strix_3dmark_cloudgate

asus_strix_3dmark_firestrike

asus_strix_3dmark_firestrike_extreme

asus_strix_3dmark_firestrike_extreme_graf asus_strix_3dmark_firestrike_ultra

asus_strix_3dmark_icestorm

asus_strix_3dmark_icestorm_extreme asus_strix_3dmark_icestorm_unlimited

asus_strix_3dmark_skydiver asus_strix_3dmark_skydiver_graf

Rezultatele comparate cu cele obținute de alte sisteme testate de noi.

3dmark

De asemenea, am comparat rezultatele direct cu cele obținute de laptopurile de gaming.

3dmark_gaming

După cum se observă, performațele sale grafice sunt sub cele ale unor laptopuri cu placă grafică Nvidia 980. Dar cu mult peste cele ale unor laptopuri obișnuite.

Rezultatele de productivitate arată în felul următor.

asus_strix_pcmark8_creative_accelerated asus_strix_pcmark8_creative_conventional asus_strix_pcmark8_home_accelerated asus_strix_pcmark8_home_conventional asus_strix_pcmark8_work_accelerated asus_strix_pcmark8_work_conventional

Si un grafic comparativ cu rezultatele obtinute de alte sisteme testate de noi.

pcmark

După cum se observă, la capitolul productivitate este unul dintre cele mai peformante laptopuri pe care am avut ocazia să le utilizez. Rezultatele atestă faptul că poate fi utilizat la o suită largă de aplicații profesionale, creative sau pentru divertisment.

Informatiile hardware, culese cu aplicatia cpuz.

asus_strix_cpuz

Informatiile placii grafice, mai jos.

asus_strix_gpuz

ASUS ROG Strix GL702VT

Concluzii despre ASUS ROG Strix GL702VT

Pro

  • Fișă tehnică performantă
  • Este un laptop de 17 inchi destul de subțire și de ușor
  • Are un ecran foarte bun
  • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Sistem audio destul de puternic

Contra

  • Combinația cromatică negru-portocaliu nu este tocmai reușită
  • Autonomie redusă, un dezavantaj al tuturor laptopurilor de gaming
  • Se încinge destul de tare la în zona grilei de evacuare a aerului cald și în partea superioară a tastaturii
  • Carcasa reține amprentele

Dacă ești în căutarea unui laptop cu ecran mare, tip desktop-replacement, și cu o fișă tehnică performantă, atunci ASUS ROG Strix GL702VT trebuie avut în vedere.

Pentru că are cam tot ceea ce caută un utilizator avansat sau un pasionat de jocuri electronice – putere de procesare serioasă, utilă atât pentru gaming cât și pentru aplicații profesionale, o soluție de stocare completă și un ecran foarte bun. Plus dimensiuni rezonabile pentru a fi transportat fără un efort considerabil.

La noi în comerț va fi disponibilă următoarea configurație – GL702VM-GC016T cu procesor i7-6700HQ,16GB memorie RAM, hard disk de 1TB la 7200rpm+512G pe SSD, placă grafică Nvidia GTX 1060, sistem de operare. La prețul de 8400 Lei.

Cum aș fi vrut eu să fie ASUS ROG Strix GL702VT?

  • Aș fi păstrat nuanța de culori argintiu-portocaliu, se pretează mai bine la un laptop subțire. Și se diversifică publicul căruia i se adresează. Plus că pe argintiu nu mai sunt la fel de vizibile amprentele.
  • Aș fi realizat carcasa în întregime din metal, fiind în acest fel mai rezistentă, mai rigidă.
  • Aș fi lăsat activă și placa video Intel, pentru o autonomie mai eficientă.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Asus ROG Strix GL702VT Review – Laptop de gaming cu ecran de 17.3 inchi, mai compact dar tot performant

  • August 31, 2016 at 9:43 pm
    Permalink

    Nici un ROG de 17″ nu are modulul video din procesor activ.
    In rest imi place, ar trebui sa il cer sa ma joc si eu putin cu el. 4K ma deranjeaza, nu suntem inca pregatiti pentru 4K. O spune si UX501-ul meu, ce are activ si Intel GMA. Chiar nu e lumea pregatita. Hardware-ul inca nu e capabil iar Windows e praf la capitol scalare. Jocurile arata aiurea pe 1920×1080 pe acel panel 4K, si eu am unele jocuri ce nici macar nu pot sa vad corect, pentru ca nu ruleaza in rezolutia nativa a display-ului, iar pe cea nativa….. Spre exemplu in Grim Dawn nu pot misca mouse-ul, decat daca joc in Windowed mode… pfffff.

    Reply
    • August 31, 2016 at 9:45 pm
      Permalink

      da, stiu. dar laptopul asta este mai “portabil”, daca ii pot spune asa. daca tot il iei cu tine peste tot, o autonomie de minim 3-4 ore pe internet sau in office ar fi de preferat.

      sa vedem 1080-urile cum se misca in 4k…

      Reply
  • August 31, 2016 at 9:58 pm
    Permalink

    De o baterie mai mare nu e loc. Si asa stau alea inghesuite. Iar GTX1080 se va misca foarte bine, insa nu extraordinar, promisiunile lor sunt ca cele electorale. Din astea aud anual si abia acum unele jocuri de anii trecuti misca bine pe placile noi.
    Iar daca vrei portabilitate si autonomie, UX501 e cel mai potrivit. Nici un alt laptop nu e similar si costa mai putin ca un ROG.
    Baterie 96Wh si 2.2Kg.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *