Subiectul momentului – telefoanele care explodează
Pe lângă toate noutățile tehnologice care vin de la IFA Berlin 2106, un alt subiect este popular pe internet și în presa internațională – cel legat de telefoanele Samsung care au explodat. Este oficial, Samsung a rechemat în service toate smartphone-urile Samsung Galaxy Note 7 deja comercializate iar vânzările de noi terminale au fost temporar suspendate. Problema lor? Sunt bănuite că ar putea exploda!
Cazul face vâlvă pe internet și în publicațiile de specialitate, până acum fiind raportate 35 de incidente la nivel internațional, o mulțime de poze cu telefoane Note 7 deteriorate circulând deja pe internet.
Galaxy Note 7 a fost dezasamblat complet de către cei de la iFixit și se vede că bateria buclucașă este de marcă Samsung. Dar coreenii au declarat că pentru producerea acestora colaborează cu mai multe companii.
De menționat că sunt 35 de cazuri din aproape 2.5 milioane de unități livrate. La nivel statistic poate părea o problemă minoră, dar este cu siguranță una care îi costă scump pe coreeni, Samsung pierzând deja nu mai puțin de 7 miliarde de dolari la capitalizarea bursieră.
Clar, nu este o noutate sau vreun caz rar, bateriile au explodat sau au luat foc de când au fost inventate, indiferent dacă au fost folosite pe telefoane, laptopuri, electronice, hoverboard-uri, pe mașini sau la avioane. Iar cercetătorii și inginerii studiază în permanență fenomenul și încearcă să dezvolte tehnologii tot mai eficiente și mai sigure.
Cazul Samsung este unul neobișnuit în primul rând prin amploarea lui la nivel internațional, fiind implicate practic milioane de unități rechemate în service.Și mai ales pentru că un nume atât de mare în industrie, care se vrea recunoscut pentru calitatea produselor sale, lansează unul cu un defect de fabricație ce se poate dovedi periculos pentru utilizatori.
De la o companie no-name chinezească te mai aștepți la așa ceva, de la Samsung ai pretenții mai mari, mai ales dacă cheltuiești și o sumă frumușică pe un astfel de telefon. Nu te-ai aștepta ca Samsung să integreze componente de o așa slabă calitate.
Pe de altă parte, de ce să nu o recunosc, efortul companiei coreene de a repara greșeala făcută este unul lăudabil, prin care arată că le pasă de clienții lor. Reacția producătorului coreean este una destul de rapidă, operațiunile de schimbare ale terminalelor deja comercializate cu unele noi începând chiar de săptămâna viitoare, cel puțin în America.
În orice caz, este un moment delicat pentru compania coreeană, bănuiesc că departamentele de marketing și PR își bat deja capul cum să rezolve la nivel de comunicare problema. Asta pe lângă efortul și stresul la care sunt supuse departamentele tehnice implicate în procesul de producție și în cel de service. Pentru că nu este vorba de zeci sau sute de unități care se întorc în service.
Sursa foto – TheRegister.
Dar de ce explodează sau iau foc telefoanele? Sau hoverboard-urile? Sau laptopurile?
Cel puțin la nivel teoretic, pentru că în cazul Samsung încă nu s-au aflat detalii. Și poate nu le vom afla niciodată.
Acuzele se îndreaptă aproape în unanimitate către bateriile litiu-ion, mă rog, în special către cele care au probleme la nivel constructiv. Cauzele unor astfel de accidente pot fi generate de mulți factori, majoritatea fiind strict dependenți de calitatea procesului de producție și al materialelor/elementelor folosite.
Sursa foto.
Cum funcționează aceste baterii? Păi, au trei componente principale – un anod, un catod și un electrolit între acestea. Curentul electric circulă între anod și catod prin electrolit, conducând ionii de litiu de la unul la altul, în cicluri de încărcare și descărcare. În majoritatea cazurilor acest proces chimic decurge fără complicații sau probleme. Dar când acestea apar, în câteva clipe se poate întâmpla inevitabilul, deloc plăcut în majoritatea cazurilor.
Dar ce se poate întâmpla? De exemplu, bateria poate fi supraîncărcată, acest lucru ducând la supraîncălzire, implicit la reacții chimice nedorite în anod. De asemenea, oxidul din catod se poate combina cu material organic din electrolit, la rândul ei reacție generatoare de căldură.
Sau mai degrabă pot exista defecțiuni microscopice în membrana de protecție care separă elementele reactive ale bateriei, contactul dintre acestea ducând la scurt-circuit, urmat, normal, de supraîncălzire și de apariția focului. Și cum bateriile actuale trebuie să fie tot mai compacte și mai mici, adică cu straturi de protecție tot mai subțiri, este de la sine înțeles că defectele de acest gen sunt inevitabile.
O baterie de calitate slabă, care poate conține impurități sau fragmente de metal, poate duce la astfel de evenimente nedorite. În astfel de cazuri reacția exotermă este una cu amplificare rapidă, cu temperaturi care pot atinge și 150-300 de grade Celsius. Vă dați seama că la astfel de temperaturi și alte componente, aflate în imediata vecinătate a bateriei, iau foc imediat.
Acest gen de probleme nu apar imediat, de la prima încărcare a telefonului. Dacă sunt folosite materiale slab calitative sau cu impurități, dacă bateriile au defect de fabricație, supraîncălzirea acumulatorului poate apărea după mai multe cicluri de încărcare-descărcare. După cum am mai spus, defecte de fabricație pot fi și găuri minuscule în membrana de protecție, acestea mărindu-se în timpul ciclurilor de încărcare/descărcare datorită dilatării și contractării materialului din care este făcută.
Da, multe dintre telefoane, ca și în cazul lui Note 7, au protecție la supraîncălzire. Aceasta ar trebui să oprească funcțiile bateriei când chip-ul dedicat simte o creșterea temperaturii interne peste anumite valori. Se pare că nici aceste sisteme nu și-au făcut eficient treaba.
Un alt factor important poate fi și accelerarea procesului de producție, bateriile nefiind suficient testate înainte de a fi asamblate în telefoanele comercializate. Pentru că producătorii se grăbesc să lanseze la intervale tot mai scurte noi echipamente, așa că testele sunt realizate sumar.
Sau, de ce nu, și pentru că bateriile sunt exploatate la limita specificațiilor lor, cazuri concrete fiind sistemele de încărcare rapidă sau condițiile impropii de aerisire, implicit răcire. De exemplu, mai nou, producătorii se laudă că poți încărca telefonul la nu știu ce capacitate în câteva zeci de minute. Iar unii specialiști sunt de părere că sticla de protecție de pe spatele telefoanelor, utilizată tot mai frecvent, nu este un conductor tocmai eficient al căldurii, cum este aluminiul de exemplu. În ambele cazuri, asupra bateriei acționând factori suplimentari de încălzire.
La un telefon cu capac, la care ai acces la baterie, mai poți vedea dacă aceasta dă semne că se va deteriora. Unele se umfla, la altele apar scurgeri, dar la noile generații de telefoane, cu o carcasă monobloc, nu prea ai cum să observi dacă aceasta dă semne de oboseală. Vei afla numai în momentul în care telefonul nu se va mai încărca sau în cazuri de genul ăsta, mai grave, când va lua foc.
Unii specialiști afirmă că ar trebui să fim atenți ca bateriile să nu se încălzească dar, să fim sinceri, mai toate smartphone-urile se încing destul de tare. De vină fiind în majoritatea cazurilor procesorul, bateria preluând căldură de la acesta.
Clar este că bateriile au în componență elemente reactive extrem de volatile iar tehnologiile actuale de fabricație nu sunt perfecte, astfel că erori pot apărea oricând.
Cu siguranță că astfel de cazuri vor mai apărea, pentru că niciun lucru nu este perfect. Pe de altă parte, tehnologiile vor evolua și vor apărea baterii tot mai sigure, care să aibă un risc mai redus de explozie. Sau poate că aceste baterii li-ion vor fi înlocuite curând cu cele litiu-metal, care sunt lăudate că sunt mai sigure și că sunt că sunt de două ori mai eficiente energetic.
Poate că era mai bine dacă Samsung nu se grăbea să lanseze Note 7 cu o lună mai devreme. Cu siguranță vor revizui procedurile de control ale calității și vor fi mai exigenți de acum încolo cu furnizorii externi de componente, fie că sunt baterii sau altele. Sper să rezolve această problemă cât mai repede posibil.