Acer Swift 3 Review – Performant și cu o construcție de calitate, la un preț bun

Se anunță o toamnă bogată pe piața laptopurilor, fiind prezentate de curând o mulțime de exemplare chiar interesante, de toate formele și mărimile, pentru toate genurile de activități digitale și mai ales pentru toate buzunarele.

Iar pe unul dintre modelele recent anunțate la IFA Berlin 2016 am avut ocazia să-l folosesc în ultimele două săptămâni – este vorba despre ultraportabilul Acer Swift 3, un echipament care nu m-a lăsat deloc nepăsător, ba din contră. Face parte din categoria pe care o prefer, cea a ultraportabilelor – adică echipamente portabile ușoare, compacte, cu o fișă tehnică performantă, utile pentru o paletă largă de activități, de orice gen.

După ce l-am utilizat destul de intens pot spune că este un ultraportabil de avut în vedere dacă sunteți în căutarea acestui gen de laptop. Pentru că este performant, pentru că arată foarte bine și pentru că are un preț nu neapărat mic dar echitabil.

 

Acer Swift 3

Construcție, design

Acer Swift 3 este chiar o surpriză plăcută în primul rând la nivel de construcție și design. Parcă am revăzut un model de ultrabook pe care l-am apreciat cum se cuvine la vremea lui (Acer Aspire S3) și de care, sincer, îmi cam era dor. Chiar vorbeam zilele trecute cu un coleg, posesor de Acer Aspire S3, care mă întreba de ce taiwanezii nu au mai scos acel model, pentru că a fost unul cu adevărat reușit.

Iată că taiwanezii au făcut-o. Dar acest Acer Swift 3 este mai frumos, mai bine construit, mai colorat, mai atrăgător și, normal, mai performant, fiind echipat cu Intel Core de generația a 6-a.

Acer Swift 3

Are o construcție cu adevărat premium, căreia nu prea am ce-i reproșa. O carcasă metalică aproape în întregime, și pe față, și pe dos, să-mi fie scuzată exprimarea prea colocvială, vopsită într-un auriu care atrage privirea, fără să fie prea opulent din punct de vedere estetic.

Metal pe capacul ecranului, metal pe zona de susținere a tastaturii și pe cea de reazem a palmelor, pe muchii, ba chiar și pe zona de contact cu biroul.

Plasticul este vizibil numai în zona balamalei și pe taste. Mai există o garnitură fină de plastic ușor cauciucat în jurul ecranului.

Acer Swift 3

O construcție cu linii simple, într-o cromatică de auriu și negru cu adevărat reușită, atrăgătoare din punct de vedere estetic. Este un ultraportabil care se poate face plăcut în rândurile ambelor sexe și printre utilizatorii de orice vârstă.

În același pare un echipament robust, rezistent, făcut pentru o utilizare intensă zi de zi. De vină este, dacă mă pot exprima așa, carcasa aproape în întregime metalică.

Clar este că din punct de vedere al aspectului exterior se poate face remarcat atât în mediile profesionale cât și în cele casnice. Este un echipament potrivit pe orice birou, de pe orice scară socială sau ierarhică.

Acer Swift 3

Remarc și faptul că pe materialul carcasei vor fi extrem de greu vizibile amprentele. O caracteristică chiar de lăudat.

Chiar aș da un sfat producătorilor de laptopuri – să nu mai folosească materiale negre și lucioase la carcase. Pentru ca amprentele să nu se vadă ar trebui utilizate nuanțe deschise la culoare sau, pentru echipamente care se vor stilate și elegante, soluții de tratare oleofobică.

Acer Swift 3

Pe muchia stângă sunt prezente portul de alimentare, cel HDMI, un port USB 3.0, unul USB Tip-C, plus două mici led-uri indicatoare.

Acer Swift 3

Pe muchia dreaptă aveți la dispoziție un slot pentru carduri SDHC, unul de 3.5mm pentru căști și unul USB 2.0.

Acer Swift 3

Ecran, tastatură, touchpad și sistem audio

Ecranul este de tip IPS, afișează o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun, așa că poate fi utilizat la o paletă largă de activități digitale, fie că sunt pentru divertisment sau de natură profesională.

Personal aș fi fost fericit cu o rezoluție mai bună dar și aceasta full HD se poate dovedi destul de ok pentru majoritatea utilizatorilor. Din păcate, acest model nu are și ecrane QHD, doar altele cu 1366×768 pixeli, pe lângă modelele full HD.

De asemenea, în mediile puternic luminate are tendința de a se întuneca, nu mai este la fel de luminos.

Acer Swift 3

Tastatura este un accesoriu de calitate, fiind confortabilă în utilizare și capabilă să susțină redactarea în ritm rapid. Aceasta are iluminare de fundal, pentru a fi utilizată cursiv și pe întuneric sau în medii întunecoase.

acer_swift3_power

Poziționarea butonului de Pornire lângă tastata Delete nu este una demnă de lăudat. Ba din contră. Dar laptopul nu se închide când o apeși accidental. Pentru a o acționa este nevoie de o apăsare mai lungă.

Touchpad-ul este mare, generos, te poți desfășura în voie pe el. M-am descurcat excelent cu ajutorul lui, nu a fost nevoie să apelez la serviciile unui mouse.

acer_swift3_audio

O altă surpriză plăcută a fost și sistemul audio încorporat, ale cărui speakere sunt poziționate pe zona de contact cu biroul. Să nu credeți că este unul Hi-Fi dar este capabil să redea un sound destul de puternic și de clar, totuși, cu un accent metalic. Poate fi utilizat fără reținere la streaming video pe internet, în videoconferințe sau la vizionarea unui film.

Acer Swift 3

Funcționare și utilizare, Autonomie

Specificațiile tehnice al ultrportabilului Acer Swift 3 sunt următoarele:

  • Ecran – IPS, 14 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată
  • Procesor – dual-core Intel Core i7-6500U tactat la 2.5GHz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 3.1GHz
  • Placă grafică – Intel HD520
  • Memorie RAM – 8GB
  • Stocare – SSD Lite-On de 512GB
  • Rețea – Wi-Fi AC
  • Conectică – 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB Tip-C, 1x HDMI, 1xaudio, 1x slot SDHC
  • Dimensiuni – 341 x 236.6 x 17.95 mm
  • Greutate – 1.5Kg
  • Sistem de operare – Windows 10 Home
  • Baterie – Li-ion cu patru celule de 48Wh, 3220 mAh, 15.2 V
  • Altele – Webcam HD, cititor de amprente

După cum se observă, modelul Acer Swift 3 pe care l-am avut la dispoziție are o fișă tehnică puternică, performantă, bună cam la orice activitate electronică. Normal, mai puțin în jocuri cu o grafică complexă sau la randare 3D în aplicații profesionale.

Dar se poate dovedi un instrument cu adevărat util atât în aplicații uzuale (navigare pe internet, office, mesagerie, comunicare prin e-mail etc), în cele de productivitate gen clienți ERP sau CRM, aplicații de contabilitate și financiare etc, precum și în aplicații creative, la prelucrare foto, ba chiar și video la nivel de amator.

L-am utilizat fără reținere la toate activitățile mele zilnice, am scris pe blog cu ajutorul lui, am editat documente office, am prelucrat poze, ba chiar am făcut și câteva montaje video în Windows Live Movie Maker. În toate s-a descurcat admirabil. Nu s-a blocat, a funcționat impecabil.

Dacă este solicitat mai aprig la nivel hardware, zona grilei de evacuare a aerului cald (la îmbinarea dintre ecran și corpul cu tastatură) se va încălzi ușor și se va percepe ușor zgomotul ventilatoarelor, fără a fi deranjant din punct de vedere acustic.

L-am apreciat pe deplin și la nivel de autonomie, fiind unul dintre cele mai performante portabile utilizate de mine din acest punct de vedre. Acer Swift 3 este capabil să ofere autonomie pentru întreaga zi, dacă este lăsat să intre în stand-by în momentele în care nu este utilizat. L-am utilizat

La o utilizare normală (office, navigare pe internet, prelucrare foto, scurte sesiuni de vizionare clipuri pe internet), cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, cu wi-fi activ, acumulatorul din dotare este capabil să țină aproape 7 ore. Din acest punct de vedere, este un echipament pe care te poți bizui când este utilizat departe de birou și de o sursă de alimentare cu energie electrică întreaga zi la serviciu fără a fi nevoie să îl alimentez. Normal, când plecam cu treburi de la birou intra în stand-by.

Am remarcat și soluția de stocare SSD, cu o generoasă capacitate de 512GB. Este de origine Lite-On, destul de rapidă, dar parcă aș fi preferat una și mai performantă. Da, cu siguranță, prezența altui model de SSD ar fi dus la o creștere ușoară a prețului de comercializare.

hdtune_acer

După cum se observă, la citire viteza medie este de aproximativ 267MB/s. Destul de puțin pentru un SSD.

acer_download

Acer Swift 3 nu are port ethernet gigabit, dar modulul Wi-Fi AC 2×2 MU-Mimo este unul chiar performant. După cum se observă, stă destul de bine în testele speedtest.

Nu trec cu vederea nici senzorul de amprentă, util la securizarea echipamentului. Înregistrarea amprentei se face prin câțiva pași simpli iar recunoașterea acesteia se face imediat.

Benchmark-uri și informații hardware

Nu este un echipament făcut pentru aplicații grafice complexe, de orice natură ar fi ele. Ci mai degrabă este unul care va fi utilizat în scopuri generale, atât acasă cât și la birou. Așa că l-am testat numai cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

acer_s3_471_pcmark8_creative_accelerated acer_s3_471_pcmark8_creative_conventional acer_s3_471_pcmark8_home_accelerated acer_s3_471_pcmark8_home_conventional acer_s3_471_pcmark8_work_accelerated acer_s3_471_pcmark8_work_conventional

Avem și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate de noi.

acer_swift3_graf_pcmark

Și încă un grafic comparativ, cu rezultatele obținute de sisteme portabile echivalente.

acer_swift3_graf_pcmark2

După cum se observă, la aplicații de productivitate Acer Swift 3 se poate dovedi cu adevărat util.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

Cpuz Acer Swift 3

Acer Swift 3

Concluzii

Pro

  • Construcție de calitate, arată foarte bine, pare un laptop rezistent, robust. dar rămâne un echipament ușor
  • Fișă tehnică performantă
  • Autonomie foarte bună
  • Conectică destul de abundentă, raportat la dimensiunile sale
  • Soluție de stocare generoasă
  • Ecran de calitate, IPS
  • Are senzor de amprentă, util pentru securizare
  • Preț foarte bun pentru ceea ce oferă

Contra

  • Butonul de Power este așezat unde nu trebuie
  • Era perfect cu un SSD și mai performant
  • Ecranul putea fi mai luminos

Din punctul meu de vedere, Acer Swift 3 este unul dintre cele mai interesante ultraportabile ale momentului – pentru că arată al naibii de bine, pentru că are o fișă tehnică performantă, o autonomie foarte bună, totul la un preț chiar echitabil, la care nu mă așteptam. Normal, datorită dimensiunilor compacte poate fi transportat și manevrat facil.

Din câte am aflat, modelul cu procesor Intel Core i7-6500U, 8GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 256GB, ecran de 14 Inchi Full HD și cu Windows 10 are un preț aproximativ de 4000 Lei.

Iar cel cu Intel Core i5-6200U, 8GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 256GB, cu ecran de 14 inchi FULL HD și Windows 10 costă aproximativ 3500 Lei.

Ce să mai, Acer Swift 3 are prețul corect! Și mai spre finalul toamnei va fi comercializat și la noi în țară.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Acer Swift 3 Review – Performant și cu o construcție de calitate, la un preț bun

  • September 27, 2016 at 11:15 am
    Permalink

    Cand va fi mai exact pe piata?

    Reply
    • September 27, 2016 at 11:16 am
      Permalink

      nu stiu cu exactitate cand. intreb si revin cu un raspuns.

      Reply
    • September 27, 2016 at 11:17 am
      Permalink

      am intrebat la Acer Romania – vine la inceput de noiembrie.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *