Panasonic LX15 și FZ2000 – Camere foto performante

Înaintea festivalului camerelor foto de la Photokina am avut ocazia să ne întâlnim la București cu cele mai noi modele Panasonic – compacta DMC LX15 și bridge-ul DMC FZ2000. Ambele cu un control manual complet, ambele foarte bune la filmare, ambele dedicate celor care vor să obțină poze și filmări de cea mai bună calitate.

panasonic_2

Detaliile celor două camere ne-au fost prezentate cu lux de amănunte de simpaticul domn Michiharu Uematsu (Imaging Products Business Unit Panasonic).

Clar este că aș fi chiar încântat să o am pe oricare dintre cele două camere foto, deși parcă FZ2000 ar fi tot ceea ce aș avea nevoie pentru a obține imagini foto-video de neuitat din vacanțele noastre. Iar Panasonic LX15 ar fi extraordinară pentru utilizarea zilnică, datorită dimensiunilor sale compacte.

Panasonic LX15 este o cameră foto compactă care poate fi purtată fără probleme chiar și într-un buzunar de haină. Arată bine, dispune de o construcție de cea mai bună calitate și are o fișă tehnică ce o recomandă pentru aproape orice situație de fotografiere.

Panasonic LX15

Pe scurt, fișa tehnică pentru camera Panasonic LX15 este următoarea:

  • senzor de 1 inchi cu o rezoluție de 20Mpix
  • lentile Leica 24-72mm (zoom 3x) cu o deschidere a diafragmei f/1.4-2.8
  • timp minim de expunere 1/16000 sec (electronic)
  • ISO 125-12800 (extins 25600)
  • ecran tactil și înclinabil pe înălțime de 3.2 inchi
  • filmare 4K/30fps
  • rafală cu 10 cadre pe secundă sau cu 6cps când autofocusul este activ
  • focalizează de la o distanță de 3cm față de subiect

După cum se observă, față de modelul precedent LX7, Panasonic LX15 vine cu un senzor mai mare, de 1 inchi. De asemenea, este o compactă care permite un control manual avansat și rapid. Chiar are două inele de control (unul pentru focalizare manuală, altul pentru ajustarea diafragmei) poziționate în jurul lentilelor.

Normal, are funcții de nouă generație, dintre care aș aminti:

  • Post Focus – care permite alegerea zonei de clar după ce imaginea a fost realizată
  • Crop full HD în timp real când camera filmează la rezoluție 4K
  • Slow Motion la 120fps în imaginile full HD
  • Sistem hibrid de stabilizare pe 5 axe OIS+

Deloc de neglijat faptul că are conector microUSB și pentru încărcare, ceea ce înseamnă că poate fi alimentată și de la o baterie externă de telefon, cum am văzut de altfel și la modelul mirrorless Panasonic GX80 pe care am utilizat-o în vacanța de vară. De asemenea, ecranul poate fi rotit către fața aparatului (și către fețele voastre…), normal, pentru selfie-uri.

Un scurt videoclip cu Panasonic LX10, în continuare.

Panasonic DMC FZ2000 este o cameră bridge imensă, cu lentile mari, cum nu prea vezi la alte modele concurente din aceeași categorie. Dacă modelul precedent Panasonic FZ1000 mi s-a părut mare la vremea sa, actuala FZ2000 parcă este și mai și.

Seamănă foarte tare cu o cameră DSLR profesională, numai că nu permite detașarea obiectivului. Dar, are avantajul că este mai ușoară decât o cameră foto DSLR. Și, în plus, nu mai ai nevoie de alte obiective suplimentare iar cel încorporat este unul chiar performant.

În orice caz, cum am fost extrem de mulțumit de comportamentul lui FZ1000, mă aștept ca FZ2000 să fie o cameră cu mult mai bună.

Panasonic FZ2000

Hai să vedem cu ce se laudă noua cameră Panasonic FZ2000

  • senzor de 1 inchi cu o rezoluție de 20Mpix
  • lentile Leica 24-480mm (zoom 20x) și o deschidere a diafragmei f/2.8-4.5
  • timp de expunere minim 1/16000 sec (electronic)
  • ecran de 3 inchi tactil
  • rafală cu 12fps sau cu 7fps cu autofocus activ
  • vizor electronic OLED
  • filmare 4K/30fps, full HD/60fps
  • sistem de stabilizare hibrid pe 5 axe O.I.S.+

Normal, permite un control manual complet. Are atât rotițe pentru ajustarea rapidă a timpului de expunere și a deschiderii diafragmei, cât și inele pentru zoom și clar poziționate pe obiectiv, la fel cum au camerele foto profesionale. De remarcat și gripul sănătos, util pentru o prindere eficientă.

Are o mulțime de funcții inteligente pentru filmare și fotografiere. Eu apreciez în primul rând funcția focus peaking (care evidențiază într-o anumită culoare zona de clar al focalizarea manuală) și pe cea zebra (care evidențiază printr-o hașură zonele supraexpuse dintr-un anumit cadru).

De remarcat că are și filtru ND (util la expunerile lungi), chiar unul în patru trepte (auto, 1/64, 1/16, 1/4). Acesta poate fi dezactivat la nevoie.

Utilizatorii pot alege unul dintre formatele MOV, MP4, AVCHD3 progresiv și AVCHD pentru înregistrare. Utilizatorii profesioniști vor aprecia cu siguranță faptul că pot selecta frecvența sistemului – 59,94 Hz (23,98 Hz)/50,00 Hz/24,00 Hz. De asemenea, camera Panasonic FZ2000 poate reda imagini în timp real pe un monitor extern prin intermediul unui cablu micro HDMI, simultan cu înregistrarea imaginilor video. De asemenea, camera bridge este prevăzută cu funcții profesionale suplimentare, precum Dolby Zoom, VFR, Time Lapse și Stop Motion Animation.

Nu-i lipsește modul Wi-Fi pentru transferul rapid al fotografiilor și filmărilor.

Avem și un scurt videoclip cu Panasonic FZ2000.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *