Keymission 80 de la Nikon – Un gadget fără viitor?

Recunosc că am fost entuziasmat la început de noul gadget Nikon Keymission 80, pe care japonezii tocmai ce l-au anunțat la Photokina. Este prezentată drept o cameră pentru aventurieri, de utilizat în drumeții și în alte diverse situații. Poate fi scufundată în apă până la adâncimea de 1 metru, este rezistentă la șocul unei căderi de la o înălțime de 1.8 metri și poate fi utilizată chiar și la -10°C.

Nikon Keymission 80

Keymission 80 are două camere, una de 12Mpix și lentile f/2.0 dispusă frontal și încă una de 5Mpix și lentile f/2.2 pe spate. Specificațiile complete, aici.

Dar, acum când o privesc la rece, îmi dau seama că este un gadget fără viitor. Japonezii chiar nu înțeleg în ce sens merge piața camerelor compacte.

Nu văd zoom optic nici măcar pe camera frontală iar funcțiile sale foto-video sunt extrem de asemănătoare cu cele ale unui smartphone. Numai că nu are un sistem de operare mobil, ci numai Wi-Fi pentru transferul fotografiilor și filmărilor pe un smartphone.

Așa că, de ce ai luat o astfel de cameră cu tine? Când sunt atâtea smartphone-uri care pot fi scufundate în apă, au camere foto foarte bune și la care nu mai trebuie să transferi pozele prin Wi-Fi pentru a le pune pe Facebook? O faci direct din ele, ai acces la internet și la site-urile de socializare imediat. Plus că pe un smartphone poți și prelucra cât de cât pozele pentru a fi mai frumoase când le urci pe net.

De să mai dai banii pe o cameră de genul Nikon Keymission 80? Că nu face mai nimic în plus față de ce poate oferi un smartphone performant.

Ce ar fi trebuit să aibă pentru a fi un gadget de viitor?

  • Zoom optic măcar pentru camera principală
  • Senzori mai buni, nu la fel cum găsești pe telefoane
  • Implicit lentile mai serioase, mai de calitate
  • Un sistem de operare mobil, poate chiar și conectivitate 4G.
  • Normal, un ecran mai generos dar nu neapărat unul de 5 inchi.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *