ASUS Zenbook 3 UX390UA- O bijuterie de portabil. Frumos, compact și performant

ASUS este unul dintre cei mai dinamici integratori, cu o ofertă bogată de laptopuri de toate genurile, pentru toate buzunarele. De curând am avut ocazia să folosesc cel mai nou și mai frumos ultraportabil/ultrabook lansat de ei până acum, care face parte din atât de cunoscuta gamă Zenbook.

Anunțat de curând la IFA Berlin 2016, ASUS Zenbook 3 este unul dintre cele mai interesante echipamente ultraportabile la ora actuală, cu un design reușit, atrăgător, și cu o formă compactă, având o greutate de numai 910 grame. Da, am mai văzut portabile cu o astfel de greutate, dar niciunul nu avea carcasă în întregime metalică!

Mai mult, într-o formă atât de subțire și de ușoară, aveți la dispoziție o fișă tehnică performantă, utilă pentru o paletă largă de activități electronice, atât pentru scopuri profesionale cât și pentru cele personale. Nu vreun Atom și numai 2GB memorie RAM, ci o platformă performantă cu Intel Core i7, 16GB memorie RAM și o capacitate de stocare internă de 512GB, normal, pe SSD.

Hai să vedem ce mi-a plăcut la acest ASUS Zenbook (dar și ce mai poate fi îmbunătățit la el).

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Design, Constructie

Din punct de vedere constructiv aș spune că ASUS Zenbook 3 este o bijuterie de ultraportabil. Este compact, extrem de subțire și de ușor, cu o carcasă metalică și finisaje de cea mai bună calitate.

Un design cu linii fluide și un aspect elegant, stilat, care nu are cum să te lase nepăsător sau nepăsătoare. Metal pe capacul ecranului, pe corpul lui, chiar și pe zona de contact cu biroul, plus sticlă Gorilla Glass 4 care protejează ecranul, deși acesta nu este tactil. Și când spun metal, mă refer mai exact la un aliaj de aluminiu special folosit și în industria aero-spațială.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Culoarea carcasei modelului de test, prezentă atât pe taste cât și pe touchpad, este un roz-auriu exuberant care va fi mai mult pe placul publicului feminin. Cu siguranță că și domnii au la dispoziție alte nuanțe, mai masculine.

Rafinament, elemente stilistice de bun gust, ASUS Zenbook 3 fiind un echipament de o finețe rar întâlnită printre echipamentele portabile. De remarcat că amprentele sunt destul de greu vizibile pe materialul carcasei, un aspect pozitiv de altfel.

Pe cât de compact și de subțire este, ai putea spune că este și extrem de fragil. Nu este așa, ba chiar mi-a lăsat impresia unei echipament robust, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi. Iar greutatea de numai 910 grame și grosimea de 11.9mm îl recomandă drept un portabil care poate fi transportat și manevrat extrem de facil. Încape fără probleme chiar și într-o geantă obișnuită.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Deasupra tastaturii se observă o grilă punctată pe care ies în evidență două dintre cele patru difuzoare ale sistemului audio.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

La transport poate fi protejat împotriva zgârieturilor dacă este introdus în husa plic cu care vine la pachet.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

ASUS Zenbook 3 UX390UA

O construcție atât de compactă are un dezavantaj major – lipsa conectorilor. Practic, ASUS Zenbook 3 pune la dispoziția utilizatorilor numai un port USB 3.1 Tip-C și un altul de 3.5mm pentru căști.

Prin intermediul aceluiași port USB Tip-C se încarcă de la priză sau îi pot fi atașate diverse accesorii externe. Dacă vreți să îl încărcați și să conectați un stick usb extern sau chiar un card SD va trebui să apelați la un accesoriu suplimentar. Personal regret lipsa unui slot SD, util pentru salvarea pozelor sau filmulețelor când aș fi în vacanță.

Din câte știu, la pachet va sosi un adaptor special cu USB-A, USB-C și HDMI. Iar în comerț va fi disponibil un altul cu mai multe porturi de conectare, chiar și cu un slot SD.

ASUS Zenbook 3

Ecran, Tastatura, Touchpad si sistem audio

Clar, nu oricine apreciază un ecran atât de mic, cu o diagonală de numai 12.5 inchi. Va stimula mai degrabă apetitul celor care sunt mai tot timpul pe drumuri și care vor să-și desfășoare activitățile obișnuite de oriunde s-ar afla, fie că sunt pentru scopuri de business, pentru informare sau pentru divertisment personal. Totul fără a transporta un echipament greu, ci unul subțire și ușor, facil de manevrat.

Sunt destui adepți și pentru ecrane atât de mici iar eu mă număr printre ei. De menționat că portul USB Tip-C permite și conectarea la un ecran mai mare, pentru a avea la dispoziție o cantitate mai importantă de informații digitale sau, pur și simplu, pentru a vedea textul, cifrele sau imaginile la dimensiuni mai confortabile pentru ochi.

În orice caz, ecranul IPS de pe acest ultraportabil este unul de calitate, capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă. Este destul de luminos, chiar l-am utilizat la 40% din capacitate când lucram la birou. Dar sticla de protecție Gorilla poate fi un impediment la vizualizarea lui în mediile puternic luminate, ziua în amiaza mare de exemplu, când are tendința să se întunece.

Și nu, nu este tactil, ceea ce pe mine nu mă deranjează defel. Este o facilitate pe care aș folosi-o extrem de rar. De asemenea, rezoluția full HD este tot ceea ce trebuie pe acest ecran, una QHD ar fi făcut ca anumite meniuri sau caractere text să fie indescifrabile, cel puțin în programele care nu pot fi scalate nativ de sistemul de operare Windows 10.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Tastatura excelentă, cu o cursă confortabilă, fiind un bun instrument pentru redactarea rapidă. Are iluminare de fundal în trei trepte, astfel că poate fi utilizată fără reținere și în medii slab iluminate. Nu-mi place că butonul de Power este așezat lângă tasta Delete. Dacă este atins accidental laptopul va intra in standby.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Touchpad-ul, o dezamăgire. Mă așteptam la un comportament mai bun, ținând în special cont de faptul că ASUS Zenbook 3 este unul dintre cele mai atrăgătoare și mai performante ultraportabile la ora actuală. Nu, nu am apelat la un mouse, dar de fiecare dată m-am enervat când repoziționa greșit cursorul pe ecran. Eu m-am chinuit așa, ceilalți utilizatori ar trebui să apeleze la un mouse cu bluetooth, dacă variantele comerciale vor avea aceeași problemă.

asus_zenbook_3_audio_1 asus_zenbook_3_audio_2

Ținând cont că este un ultraportabil extrem de compact, comportamentul sistemului audio încorporat este unul peste așteptări. Este un sistem audio construit în colaborare cu Harman Kardon și care are nu mai puțin de 4 speakere – două la baza ecranului și încă două pe suprafața de contact cu biroul.

Nu, nu avansăm ideea de hi-fi aici, nici că ar fi în stare să redea frecvențe joase, dar este capabil de un sound clar și destul de puternic, bun pentru vizionarea unor clipuri video sau pentru videoconferințe. De menționat că la volumul maxim se aud niște rezonanțe nu tocmai plăcute în micuțele boxe.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Functionare si utilizare

Specificațiile tehnice al ultrportabilului ASUS Zenbook 3 pe care l-am avut la dispozitie sunt următoarele:

 • Ecran – 12.5 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare lucioasa
 • Procesor – dual-core Intel Core i7-6500U tactat la 2.5GHz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 3.1GHz
 • Placă grafică – Intel HD520
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD Toshiba de 512GB
 • Rețea – Wi-Fi AC Intel AC8260, Bluetooth 4.1, WiDi
 • Conectică – 1x USB 3.1 Tip-C, 1x audio
 • Dimensiuni – 296 x 191.2 x 11.9 mm
 • Greutate – 910 grame
 • Sistem de operare – Windows 10 Home
 • Baterie – Polimer cu sase celule de 40 Whrs
 • Altele – Webcam HD, cititor de amprente

După cum se observă, nu am avut la dispoziție niciuna dintre variantele comerciale cu procesoare Intel de generația a 7-a, ci am lucrat pe generația precedentă de procesoare. Una chiar performantă de altfel, cu Intel Core i7 și 16GB memorie RAM (un 8GB ar fi fost de ajuns), utilă pentru orice activitate electronică uzuală din mediile profesionale. Mă gândesc că noile procesoare Intel vor aduce un spor de performanță dar și un plus la capitolul autonomie.

ASUS Zenbook 3 este cu siguranță un portabil performant, pe care poți să-ți desfășori eficient orice activitate electronică, pe care poți lucra la fel de bine în aplicații de office, în cele CRM sau ERP, în cele de contabilitate sau financiare, fiind un instrument excelent în orice departament al unei companii.

Normal, dimensiunile sale extra-compacte dar și look-ul său deosebit îl vor face dorit în special de către șefi sau manageri, care vor să fie la curent permanent cu business-ul pe care îl coordonează.  Sau de către angajații departamentelor de vânzări și marketing care trebuie să fie mai tot timpul pe teren, în meeting-uri cu clienții.

De menționat că în momentele în care se încarcă de la priză se încinge destul de tare, cam toată zona tastaturii încălzindu-se puternic. De asemenea, sistemul de ventilație își face simțită prezența printr-un zgomot de fundal destul de puternic. Posibil din cauza sistemului de încărcare rapidă se întâmplă acest lucru. Acumulatorul lui poate fi încărcat la 60% din capacitate în numai 49 de minute. Nu am cronometrat dar am sesizat faptul că se încarcă destul de repede la capacitate maximă. Sper ca la modelele comerciale, cu procesoare Intel de generația a 7-a, să nu se întâmple acest lucru.

Fișa tehnică este pusă în valoare și de soluția de stocare pe SSD de la Toshiba – cu o capacitate generoasă dar și cu performanțe de top.

hdtune_asus_zenbook_3

După cum se observă, viteza medie de transfer la citire este de aproximativ 820MB/s. Asta înseamnă că sistemul de operare Windows 10 va porni repede, că aplicațiile se vor deschide imediat dar și că datele vor fi copiate cu viteze de transfer superioare.

speed

Cum la capitolul conectică nu se face remarcat, ca mai toate ultraportabilele generației actuale, greul pentru conexiunile de date îl va duce modulul wi-fi încorporat, unul Intel AC8260. Care se descurcă foarte bine, nu ai nevoie de mai mult pentru activitățile profesionale, nici măcar la vizionarea filmelor prin streaming pe internet (în momentele de relaxare). După cum se observă, aproape că am atins pe wi-fi banda de internet maximă oferită de operatorul de internet la care sunt abonat.

La capitolul autonomie rămâne în limite medii, acumulatorul din dotare fiind de folos pentru aproximativ 5 ore și 30 de minute, utilizat în regim office si informare pe internet, cu wi-fi activ și luminozitatea ecranului la o valoare de 30% din cea maximă. Mă gândesc că autonomia ar trebui să fie mai eficientă cu noile procesoare Intel. Rămâne de văzut.

Benchmark-uri și informații hardware

Rezultatele testelor de productivitate realizate cu PcMark 8 de la Futuremark, în continuare.

asus_zenbook3_pcmark8_creative_accelerated asus_zenbook3_pcmark8_creative_conventional asus_zenbook3_pcmark8_home_accelerated asus_zenbook3_pcmark8_home_conventional asus_zenbook3_pcmark8_work_accelerated asus_zenbook3_pcmark8_work_conventional

Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate de noi.

PcMark 8 ASUS Zenbook 3

După cum se observă, testele confirmă faptul că ASUS Zenbook 3 este unul dintre cele mai performante ultraportabile. Chiar aș vrea să văd la lucru și un exemplar configurat cu noua platformă Intel de generația a 7-a.

Am testat și performanțele modelului cu Intel Kaby Lake!

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

cpuz ASUS Zenbook 3

 

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Concluzii

Pro

 • Design premium, construcție de calitate
 • Un echipament compact și ușor
 • Fișă tehnică performantă
 • Soluție de stocare generoasă și performantă
 • Ecran foarte bun
 • Sistem audio destul de calitativ
 • Tastatură iluminată

Contra

 • Are doar un conector USB Tip-C. Aș fi vrut măcar un slot SDHC.
 • Touchpad-ul nu se comportă corespunzător (sper să nu se întâmple așa și la versiunile comerciale)
 • Se încinge destul de tare când este alimentat de la priză

Rafinament și putere! ASUS Zenbook 3 impresionează în primul rând la capitolul design, fiind unul dintre cele mai frumoase și mai bine construite ultraportabile la ora actuală, cu o formă extrem de compactă, care îl recomandă drept companionul ideal pentru cei aflați mereu pe drumul în scopuri de business.

Plusează și la capitolul performanțe, fiind capabil să mulțumească pe aproape oricine prin comportamentul său impecabil. La prețul său de comercializare își va găsi locul în special în mediile de business, mai puțin în cele educative sau casnice. Am aflat și prețurile orientative pentru câteva modele, cu diverse configurații.

zenbook3_conf

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Ce aș mai fi dorit de la ASUS Zenbook 3?

Foarte puține ar fi de reproșat acestui ultraportabil cu adevărat deosebit dar…

 • Ar trebui ca la pachet să vină și cu o soluție externă cu mai mulți conectori – SD, USB 3.0, HDMI, Ethernet Gigabit etc.
 • Un modem 4G i-ar fi extins posibilitățile de accesare a resurselor companiei prin internet de oriunde
 • Aș mai fi pus măcar un port USB Tip-C suplimentar. Nu mai poți conecta nimic altceva la el când îl încarci și ești departe de birou, implicit de accesoriul extern cu mai multe porturi.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS Zenbook 3 UX390UA- O bijuterie de portabil. Frumos, compact și performant

 • October 5, 2016 at 1:58 pm
  Permalink

  Buna ziua,

  Aveti idee unde se comercializeaza aceste produse?

  Utila postarea!
  Felicitari!

  Va multumesc.

  Reply
  • October 5, 2016 at 2:36 pm
   Permalink

   ar trebui sa fie in curand pe piata, in magazinele obisnuite…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *