ASUS Transformer 3 Pro T303UA – Configurație de ultraportabil de top, într-o tabletă

Rețeta Surface de la Microsoft pare a fi de succes, așa că mai toți producătorii importanți au început să lanseze propriile modele de tablete cu sistem de operare Windows și husă de protecție cu tastatură încorporată. Acest gen de tablete sunt echipamente cu o configurație în general performantă, comparabilă în cele mai multe cazuri cu cele de pe ultraportabilele de top și capabilă să ofere accesul la orice aplicație de business. Totul pentru a putea desfășura activitățile obișnuite de oriunde te-ai afla, prin intermediul unui echipament extrem de ușor de transportat.

Din păcate tabletele Surface nu sunt comercializate oficial și în România, deși ar avea cu siguranță (câțiva) cumpărători. Dar iată că la noi au început să apară modele de la alți producători, la fel de performante și cu o construcție de cea mai bună calitate. Cum este și această tabletă ASUS Transformer 3 Pro T303UA, pe care am avut ocazia să o folosesc de curând și care nu m-a lăsat deloc nepăsător, ba din contră.

Este un echipament portabil complet, bună atât pentru activitățile profesionale cât și pentru momentele de relaxare, dacă preferi să le petreci în compania formatelor multimedia.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

La tableta ASUS Transformer 3 Pro T303UA am apreciat în primul rând construcția de calitate, cu o carcasă rezistentă din aliaj de magneziu și finisaje fără cusur.

Tableta dispune de un design modern, cu linii simple, într-o elegantă paletă coloristică gri cu o nuanță închisă și cu câteva elemente stilistice cromate, cum ar fi sigla ASUS sau o bandă subțire care traversează capacul tabletei în zona de îmbinare cu clapeta de susținere. Un look profesional, orientat către zonele de business.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Clapeta folosește la așezarea tabletei în poziție de lucru pe un birou sau pe orice altă suprafață plană și stabilă. Aceasta are un unghi maxim de deschidere de 150 de grade, astfel că poți așeza tableta cum îți este mai la îndemână, pentru a putea lucra confortabil pe ea.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Normal, am utilizat-o împreună cu o husă cu tastatură și touchpad, de altfel un accesoriu extrem de util pentru orice sistem cu Windows. Fără așa ceva nu poți fi cu adevărat eficient, nu poți redacta confortabil, nu poți accesa meniurile și comenzile aplicațiilor rapid și exact.

asus_transformer_3_pro_tast_conect

Aceasta are prindere magnetică pentru a sta fix atașată de tabletă.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Tastele au o cursă confortabilă, se comportă asemănător celor de pe un ultrabook. De asemenea, au iluminare de fundal, astfel că pot fi utilizate fără reținere chiar și pe întuneric.

Touchpad-ul este mare, generos, dar m-am obișnuit destul de greu cu el. Are prostul obicei de a repoziționa cursorul pe ecran sau, mai rău, de a selecta o parte din textul unui document deschis, când tu vrei de fapt doar să apeși pentru a da o comandă. Dar m-am folosit de el așa, fără a apela la un mouse, recunosc, strângând din dinți în anumite momente.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Pe muchia stângă sunt prezente slotul microSD, butoanele de ajustare ale volumului și conectorul audio de 3.5mm.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Pe muchia superioară este prezent butonul de Power și grila de evacuare a aerului cald.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Pe muchia dreaptă se observă portul USB 3.0, cel HDMI și portul USB-C pentru încărcare.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Pe muchia inferioară este prezent conectorul tastaturii.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

De asemenea, deși are o fișă tehnică destul de puternică, la nivelul unui ultraportabil de top, tableta este destul de subțire, astfel că poate fi manevrată și transportată extrem de facil.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Ecranul este un alt atuu forte al acestei tablete ASUS Transformer 3 Pro T303UA. Are o diagonală destul de generoasă și o rezoluție foarte bună, astfel că poți avea permanent în câmpul vizual o cantitate importantă de informație. Afișează o paletă coloristică vibrantă (121% din paleta coloristică sRGB), un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare, astfel că se poate dovedi util pentru orice gen de activitate electronică, de ordin profesional sau pentru divertisment.

Remarc totuși că o rezoluție atât de bună, de 2880×1920 pixeli, poate fi deranjantă dacă ai probleme de vedere, mai ales în programele la care Windows-ul nu poate scala caracterele text la o dimensiune confortabilă din punct de vedere vizual.

Funcțiile tactile asociate acestuia se comportă impecabil, așa că te poți folosi fără reținere de ele în anumite aplicații, la navigarea pe internet sau la lecturarea unor reviste, documente sau ziare în format electronic. Pentru productivitate te vei folosi mai degrabă de un mouse și de tastatura fizică, instrumente capabile să asigure o precizie și un confort mai bun pentru lucru. La pachet vine și cu un stylus, util pentru grafică, notițe sau schițe electronice.

De asemenea, nu mă așteptam la un sistem audio atât de gălăgios, bun în special la vizionarea unor filme sau pentru videoconferințe. Are nu mai puțin de patru speakere și o putere de 2W.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Specificațiile tehnice ale tabletei ASUS Transformer 3 Pro T303UA sunt următoarele

 • Ecran – LED de 12.6 inchi cu o rezoluție de 2880×1920 pixeli, format 3Ș2
 • Procesor – dual-core Intel Core i7-6500U tactat la 2.5GHz, cu HypeThreading și Turbo Boost până la 3.1GHz
 • Placă grafică – Intel HD 520
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD Toshiba de 512GB
 • Rețea – Wi-Fi AC Intel DualBand AC7265, Bluetooth 4.1
 • Conectică – 1x USB 3.0, 1x HDMI, 1x USB Tip-C cu Thuderbolt, 1x microSD, 1x Audio
 • Camera foto – pe spate de 13Mpix, frontal una de 2MPix
 • Sistem audio de 2W Harman Kardon
 • Dimensiuni – 298.8 x 210.1 x 8.35 mm
 • Greutate – 790 de grame
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro

Cu surprindere am remarcat fișa hardware puternică a acestei tablete, care rivalizează cu multe ultraportabile de top din acest punct de vedere. Nu mă așteptam să am la dispoziție un portabil adevărat într-o carcasă atât de compactă.

Procesor Intel Core i7, nu mai puțin de 16GB memorie RAM, stocare pe un SSD cu o capacitate de 512GB, ASUS Tranformer 3 Pro T303UA fiind în acest fel o tabletă cu ajutorul căreia poți accesa fără reținere orice aplicație de business, de orice gen.

Mai mult, poate fi utilizată la fel de bine pentru prelucrare foto și grafică la nivel profesional sau la editare video de nivel mediu. Are configurație de ultrabook adevărat, numai că este o tabletă, la care tastatura este încorporată în husa de protecție. Avantajul unei astfel de soluții fiind cu siguranță portabilitatea, dezavantajul fiind cel al unei poziții nu la fel de stabile de lucru (comparativ cu cea a laptopurilor). Dar singurele probleme cu stabilitatea poziției de lucru le vei experimenta dacă vrei să o folosești când ești așezat într-un fotoliu sau pe o canapea.

Am remarcat și soluția de stocare internă de la Toshiba, cu o capacitate generoasă de stocare și performanțe superioare la citire.

asus_transformer3_hdtune

După cum se observă, viteza de citire medie a fost de peste 840MB/s.

La nivel de conectică are cam tot ceea ce ai nevoie în condiții de portabilitate – USB 3.0 pentru stocare externă sau vreun mouse (dacă nu te înțelegi cu touchpad-ul tastaturii), HDMI pentru extinderea imaginii pe un ecran mai mare (util pentru prezentările de business), slot microSD (deși la 512GB capacitate de stocare internă nu prea mai este nevoie de extinderea acesteia) dar și USB Tip-C cu tehnologie Thunderbolt.

ASUS Universal Dock

În comparația cu un ultrabook, îi lipsește un slot SD, pentru carduri foto SDHC normale, sau un port Ethernet, utilizat încă destul de frecvent în cadrul companiilor. Dar producătorul pune la dispoziția utilizatorilor un modul special numit Universal Dock care se conectează prin portul USB Tip-C și are mai mulți conectori, ba chiar și un slot SDHC.

De asemenea, dacă ar fi să o compărăm cu un laptop, tableta ASUS Transformer 3 Pro T303UA, și orice altă tabletă de genul ei, are un alt dezavantaj major – nu permite upgrade la nivel de memorie RAM și nici schimbarea unității de stocare. Practic, fără a apela la un service autorizat, un utilizator obișnuit nu prea are cum să o desfacă pentru a schimba singur acest gen de componente.

De remarcat și tehnologia Windows Hello, utilă la accesul securizat pe tabletă. Tableta este accesorizată cu o cameră cu infraroșu, astfel că autentificarea se poate face chiar și în condiții de iluminare precară. Iar autentificarea prin recunoașterea feței este destul de precisă și de rapidă, din câte am constatat.

Cu wi-fi activ, ecran cu luminozitatea la 50%, tastatura atașată, utilizată fiind pentru activități tipice de office, autonomia tabletei a fost de 5 ore. I-am testat autonomia și la vizionarea unor materiale video, în condiții de avion să zicem – fără wi-fi, cu luminozitatea ecranului la 25% și cu sunetul redat la 50% din valoarea maximă prin căști, pentru că s-a auzit destul de tare. În astfel de condiții autonomia tabletei a fost tot de 5 ore. Pentru un echipament atât de compact, cu o fișă tehnică atât de performantă, eu zic că este foarte bine.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Camera foto de 13Mpix de pe spate poate fi de folos dacă vrei să faci poză la ceva (peisaj, clădire, document etc) și să prelucrezi imaginea rezultată în format digital cu ajutorul stylus-ului. Nu, nu este o cameră de făcut poze în vacanță, ci mai degrabă un accesoriu pentru persoanele creative, designeri sau, de ce nu, pentru managerii care vor să facă adnotări și care vor să dea indicații pentru un anumit proiect. Eu totuși parcă aș fi vrut să am la dispoziție o cameră mai bună pentru videoconferințe dispusă frontal.

Benchmark-uri și informații hardware

La nivel de grafică nu este o tabletă pe care să te poți juca titluri de nouă generație nouă și cu o grafică complexă. De asemenea, nu este făcută pentru randare grafică 3D, așa că am testat-o numai cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark.

Rezultatele, în continuare.

asus_surface_pcmark8_creative_accelerated asus_surface_pcmark8_creative_conventional asus_surface_pcmark8_home_accelerated asus_surface_pcmark8_home_conventional asus_surface_pcmark8_work_accelerated asus_surface_pcmark8_work_conventional

Rezultatele comparate cu cele obținute de alte sisteme testate de mine, mai jos.

asus_transformer_bench

Și un comparativ cu rezultatele obținute de alte tablete sau ultraportabile cu o configurație asemănătoare – Lenovo Thinkpad X1 Tablet, Acer Swift 3, Acer Aspire R14, ASUS Zenbook Pro UX501 și ASUS Zenbook 3.

asus_transformer_bench2

După cum se observă, nu sunt diferențe foarte mari de performanțe între sistemele comparate mai sus. Și tableta ASUS Transformer 3 Pro fiind capabilă să asigure o experiență optimă de lucru în majoritatea aplicațiilor desfășurate cu scopuri productive.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

asus_transformer3_cpuz

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Concluzii despre ASUs Transformer 3 Pro T303UA

Pro

 • Construcție de calitate, este subțire și ușoară
 • Fișă tehnică performantă
 • Ecran de calitate
 • Tastatură foarte bună, cu iluminare de fundal
 • Capacitate de stocare generoasă, plus card microSD
 • Are cameră cu infraroșu și autentificare cu Windows Hello
 • Sistem audio destul de ok

Contra

 • Nu are modul 4G
 • Touchpad-ul se putea comporta mai bine
 • Poziția de lucru nu este stabilă pe orice suprafață sau suport (de exemplu dacă o așezi pe picioare în timp ce stai pe o canapea)
 • Upgrade-ul sau schimbarea componentelor principale sunt operațiuni practic imposibile pentru utilizatorul obișnuit

Practic, cu tableta ASUS Transformer 3 Pro T303UA a fost o adevărată plăcere să lucrez de oriunde m-am aflat, acasă, la birou sau când am fost plecat în weekend la plimbare. Este ușoară și compactă, astfel că poate fi transportată facil, are o autonomie decentă și o fișă tehnică performantă, așa că am lucrat în condiții normale în toate aplicațiile de care am avut nevoie.

Dacă preferi un echipament mai subțire și mai ușor dar la fel de puternic ca un ultraportabil, o astfel de tabletă poate fi soluția de care ai nevoie. O văd în primul rând în compania unui manager sau a unui reprezentant de vânzări dar se poate dovedi la fel de utilă în mâinile unui inginer, ale unui fotograf sau în cele ale unui designer. Ba chiar și în cele ale unui blogger. De ce nu…

ASUS Transformer 3 Pro T303UA are destule atuuri pentru a mulțumi categorii diverse de utilizatori, de orice profesie.

Da, nu este deloc o tabletă ieftină, modelul utilizat de mine având un preț de aproximativ 7000 de Lei. Există și modele mai ieftine, cu prețuri de la 5000 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS Transformer 3 Pro T303UA – Configurație de ultraportabil de top, într-o tabletă

 • October 13, 2016 at 3:46 pm
  Permalink

  Dati-mi un link de unde il pot achizitiona !
  Cu stima, Robert

  Reply
  • October 13, 2016 at 3:47 pm
   Permalink

   s-ar putea sa nu fi intrat inca in magazinele de la noi… intreb la ASUS Romania si te anunt.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *