Tablete cu Windows, pe care poți lucra cu adevărat

Este clar că laptopul, în orice formă a lui, rămâne în continuare regele absolut pe piața sistemelor de lucru portabile, fiind cel mai utilizat echipament în cadrul companiilor (ba chiar și în mediile casnice din câte am aflat de curând).

Da, între timp au mai apărut tot felul de portabile hibrid (sau convertibile), care se pot transforma la nevoie într-o tabletă. Atrăgătoare, cool, acestea se pot dovedi la fel de utile în cadrul unei companii  – dar să nu uităm că și acestea sunt de fapt tot niște ultraportabile cu Windows, numai că au suplimentar un ecran tactil, ce se poate dovedi util în anumite situații.

Tabletele (în forma lor pură, fără accesorii de input) încă nu au pătruns cu adevărat în cadrul companiilor, cele câteva exemplare prezente ici-colo nefiind deloc reprezentative din punct de vedere numeric, comparativ cu sistemele PC sau laptopurile (cu Windows, Mac OSX sau alte distribuții pe bază de Linux).

Da, au fost pe val în anii trecuți, dar vedete au fost mai degrabă tabletele cu sistem de operare mobil (Android și iOS), nicidecum cele cu Windows, de altfel singurul sistem de operare capabil să asigure un real suport pentru majoritatea activităților productive și creative. Iar tabletele cu Android și iOS sunt bune în genere pentru divertisment multimedia, informare, navigare pe internet și lectură în format digital, socializare, comunicare prin e-mail, rareori pentru editare documente office, hai și pentru orientare. Și cam atât.

Nici până în prezent dezvoltatorii nu au reușit să integreze pe Android și iOS aplicații comparabile în complexitate cu cele pentru PC. Cu excepția câtorva, aplicațiile asemănătoare de pe tablete (comparativ cu cele existente pe un PC) sunt capabile de prelucrare/editare la un nivel minimal, poate mediu. Dacă vrei complexitate, precizie, rapiditate și eficiență ai nevoie în continuare de o aplicație instalată pe un Windows sau pe un MacOS X.

Plus că pentru finețuri în aplicațiile productive ai nevoie în continuare de un mouse și de o tastatură, funcțiile tactile nefiind încă la fel de precise și de comode în utilizare. După cum spuneam și cu alte ocazii – aplicațiile de pe tabletele cu Android și iOS, de orice gen ar fi ele (chiar și jocurile) sunt dezvoltate, desenate, programate și proiectate tot pe sisteme PC sau MAC-uri, portabile sau nu.

Tablete cu Windows

Dar nu pot trece cu vederea peste noul val de tablete cu sistem de operare Windows și configurație puternică, comparabilă cu cea a ultraportabilelor de top. Sunt echipamente ușoare, facil de manevrat și de transportat, sunt performante și au husă cu tastatură și touchpad, instrumente esențiale pentru desfășurarea în condiții optime a activităților de birou, normal, de oriunde s-ar afla utilizatorul.

Da, unele tablete pot înlocui un laptop, cum de altfel sună și sloganul celor de la Microsoft. Așa că pot fi avute în vedere de către cei la care fișa postului impune desfășurarea activităților profesionale departe de confortul biroului. Și mă refer în special la tabletele cu sistem de operare Windows, pe care poți să lucrezi aproximativ la fel cum ai face-o pe un ultraportabil performant.

tableta_laptop

Tablete cu Windows – Avantajele lor în comparație cu ultraportabilele

 • Au configurații puternice acum, comparabile cu cele ale sistemelor ultraportabile.
 • Au suficient spațiu de stocare intern.
 • Sunt mai ușoare în general și mai subțiri, mai facil de transportat și manevrat.
 • Au huse cu tastatură și touchpad, pe care te poți desfășura în voie. Ba unele tastaturi au și iluminare de fundal.
 • Au cameră foto pe spate, ce poate fi utilă pentru realizarea unei fotografii pe marginea căreia să faci adnotări sau schițe cu un stylus.

Normal, nu sunt perfecte, chiar au câteva neajunsuri față de ultraportabile.

Aceste tablete cu Windows au și dezavantaje. Care ar fi acestea?

 • Poziția lor de lucru nu este la fel de stabilă.
 • Nu permit accesul la unitatea de stocare și la memoria RAM pentru upgrade (trebuie mers la un service specializat).
 • În general (pentru că sunt și excepții) ultraportabilele au o conectică mai generoasă, cu mai multe porturi.
 • Parcă nu sunt la fel de robuste ca ultraportabilele (cel puțin așa mi se pare mie).
 • Au o autonomie mai redusă de utilizare.
 • Touchpad-ul husei cu tastatură nu este unul la fel de generos.
 • Fiind tactil, ecranul lor este acoperit cu o sticlă lucioasă. Astfel că sunt mai greu lizibile în lumină naturală, în special într-o zi însorită.

Tablete cu Windows

Dar cum ar trebui să fie o tabletă pe care să poți lucra, pe care să poți fi cu adevărat eficient și în condiții de portabilitate?

 • Să aibă un ecran de 12-12.5, maxim 13, inchi (consider că un 10-11 inchi este totuși o diagonală prea mică iar modelele cu ecrane de peste 13-14 inchi sunt destul de masive, deci și mai grele)
 • Neapărat să aibă husă cu tastatură și touchpad, plus un sistem de poziționare pe birou cât mai stabil
 • Greutatea întregului ansamblu (tabletă-husă cu tastatură) ar trebui să aibă cam 1Kg
 • Tastele să aibă iluminare de fundal iar comunicarea tastaturii cu tableta să se realizeze printr-o conexiune fizică. Prin bluetooth există anumite întărzieri la comunicarea dintre cele două.
 • Să aibă o configurație cu procesoare Intel Core i3/i5/i7, 8GB memorie RAM (suficient) și stocare de cel puțin 256GB. Există modele și cu procesoare mai slabe Core m3, m5 sau m7, destul de ok și ele. Dar care nu sunt la fel de puternice și pot fi utilizate în general numai în aplicațiile de bază.
 • Să aibă o autonomie de cel puțin 6-7 ore de lucru (reală, nu la nivel declarativ)
 • Să aibă slot microSD sau chiar unul SDHC
 • Să aibă cel puțin un port USB Tip-A, plus unul pentru extinderea imaginii pe un ecran mai mare
 • Util ar fi și un modul 4G, pentru accesarea internetului de aproape oriunde
 • Să fie rezistentă la șocuri, eventual ecranul să fie protejat cu o sticlă de calitate
 • Un stylus la pachet poate fi de folos celor care au obiceiul să ia notițe de mână sau să facă schițe
 • De asemenea, ar fi binevenită la pachet o soluție gen docking cu mai multe porturi (Ethernet, USB-uri, slot SD, HDMI, DisplayPort) pentru a fi utilizată la birou.

 

Care sunt cele mai interesante tablete cu Windows la ora actuală?

surface-book-hero

Simbolul absolut pe această nișă de piață este cu siguranță tableta Surface a celor de la Microsoft, Surface Book fiind cel mai recent exemplu. Aceasta are un ecran de 13.5 inchi și vine cu o tastatură care asigură o poziție de lucru mai stabilă, în genul celei oferite de laptopuri. Așa că, poate fi considerată mai degrabă drept un sistem portabil hibrid, mai ales că are o greutate de aproape 1.5 Kg.

Surface Pro 4

Mai degrabă aș avea în vedere tableta Microsoft Surface Pro 4, cu husă cu tastatură și un ecran în limitele pe care singur mi le-am impus – 12.3 inchi (rezoluție 2736×1824 pixeli). Unul dintre modelele performante are un procesor Intel Core i7-6650U tactat la 2.2 GHz, 8GB memorie RAM, stocare internă de 256GB și costă aproximativ 1500 de Euro. Și are o greutate de numai 785 de grame, deci cam 1Kg cu tot cu husă.

Tabletele Surface se bucură de ceva succes peste ocean, așa că era normal să apară modele asemănătoare și de la cei mai importanți integratori, generic denumite Clone de Surface.

ASUS Transformer 3 Pro T303UALenovo Thinkpad X1 Tablet

Iar pe două dintre cele mai interesante modele le-am utilizat de curând – este vorba de ASUS Transformer 3 Pro (recent anunțată la noi) și de Lenovo Thinkpad X1 Tablet, o tabletă modulară. Ambele cu fișe tehnice performante, ambele cu propriile atuuri, ambele capabile să asigure un suport de lucru eficient în toate aplicațiile profesionale de business. Nu mai revin asupra lor, puteți citi impresiile mele în review-urile din link-uri.

Un alt model care merită luat în seamă este Acer Swift Alpha 12, o tabletă cu Windows anunțată de curând. Sunt disponibile mai multe modele, cu ecran IPS de 12 inchi și rezoluție QHD (2160×1440 pixeli), procesoare Intel Core i3/i5/i7, până la 8GB memorie RAM, stocare pe SSD-uri de până la 512GB. Tastatura de pe husă are iluminare de fundal.

Mai multe detalii pe site-ul oficial Acer.

Ce alte tablete pe care se poate lucra cu adevărat am mai văzut pe internet?

HP Spectre x2

Hp Spectre x2 este o tabletă cu Windows care arată foarte bine. Are un ecran IPS de 12 inchi cu rezoluție full HD, poate fi echipată cu procesoare Intel Core m5/m7, suportă până la 8GB memorie RAM și poate fi echipată cu SSD-uri de până la 512GB. Cântărește aproximativ 1.2Kg. Acumulatorul din dotare promite o autonomie de aproximativ 10 ore. Mai multe detalii pe site-ul oficial HP.

Are prețuri de pornire de la 1000 de dolari.

Samsung Galaxy TabPro S

Samsung Galaxy TabPro S este oferta coreenă de tablete cu Windows. Are un ecran super Amoled de 12 inchi cu o rezoluție de 2160×1440 pixeli, procesoare Intel Core M, 4GB memorie RAM, stocare pe SSD-uri de 128GB sau de 256GB. Normal, funcționează pe bazele sistemului de operare Windows 10. Cântărește numai 693 de grame.

Are prețuri de pornire de la 800 de Euro. Mai multe detalii pe site-ul oficial Samsung.

ASUS Transformer 3 Pro T303UA

Ce părere aveți? Au vreo șansă aceste tablete cu Windows? Vă pot fi utile pentru activitățile pe care le desfășurați zilnic la birou sau acasă?

Încep eu, pentru că am avut ocazia să folosesc două dintre noile modele, despre care am amintit mai sus. Și pot spune că da, aș putea lucra când sunt departe de birou pe o astfel de tabletă cu Windows, normal, accesorizată cu husă cu tastatură.  Pentru că sunt ușoare și compacte, pentru că sunt performante, pentru că au o autonomie destul de ok. Și pentru că poți face cu ele orice ai face și pe un ultraportabil.

Dacă ați mai văzut modele interesante și care merită luate în seamă, dați de știre!

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Tablete cu Windows, pe care poți lucra cu adevărat

 • October 4, 2016 at 9:54 am
  Permalink

  de ce sa dau banii pe o tableta cand un laptop este mai util?

  Reply
 • October 4, 2016 at 9:55 am
  Permalink

  in sensul ca are tastatura, este mai stabil (cand il tii pe picioare), poti umbla la componente si are o autonomie mai buna?

  Reply
  • October 4, 2016 at 9:56 am
   Permalink

   doar pentru ca este mai usoara si mai compacta?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *