Cele mai performante ultraportabile ( ediția de toamnă, 2016)

Ultraportabilul este un laptop cu o configurație puternică și care poate fi transportat și manevrat fără prea mare efort, fiind mai compact și cu o greutate redusă.

Astfel că este tipul de portabil preferat de către utilizatorii nevoiți să-și desfășoare activitățile obișnuite de oriunde s-ar afla, în special dacă job-ul pe care îl prestează implică deplasări frecvente în afara biroului. Și pentru că au în general o configurație puternică, aceste ultraportabile permit accesarea oricărei aplicații de business, cam de orice gen.

Normal, pentru că nu au plăci grafice suplimentare, nu pot fi neapărat de folos în aplicațiile grafice de prelucrare tridimensionață sau la montarea unor filme sau videoclipuri cu un software profesional. Nu sunt echipamente făcute pentru așa ceva, nici măcar pentru gaming, altul fiind scopul lor.

Clar este că tehnologia a avansat destul de mult iar ultraportabilele actuale sunt și mai ușoare, și mai subțiri, și mai performante, și cu o autonomie de lucru mai eficientă.

 

Ultraportabile

Dar cum ar trebui să fie un ultraportabil de top?

La ce mă uit eu când trebuie să aleg un ultraportabil pentru colegii mei? La ce sunt atent, pentru că nu este o alegere chiar atât de simplă. Sunt o mulțime de factori pe care trebuie să-i ai în vedere când alegi un astfel de echipament.

Deci, cum ar trebui să fie un ultraportabil de top pentru a merita cu adevărat atenția?

 • Să fie cât mai compact, implicit cât mai ușor – ar trebui să aibă o greutate de maxim 1.5Kg (conform noilor standarde).
 • Să aibă o fișă tehnică performantă – Intel Core i5 sau i7, cel puțin 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de cel puțin 240GB, unul de 512GB fiind chiar perfect
 • Stocarea neapărat pe SSD, chiar dacă hard disk-urile au o capacitate mai mare și sunt mai ieftine. Dar riscul de deteriorare al unui hard disk pe un echipament portabil este mai mare, așa că datele vor fi mai în siguranță pe un SSD, iar performanțele la citirea/scrierea datelor sunt net in favoarea SSD-urilor.
 • Să aibă o construcție robustă, rezistentă, să fie făcut pentru o utilizare intensă.
 • La un ultraportabil din această categorie este important și aspectul exterior, design-ul. Dar mai ales ar trebui ca pe materialul utilizat la carcasă să nu fie vizibile amprentele. Trebuie evitate materiale lucioase sau ar trebui folosit un tratament oleofobic.
 • Să aibă un ecran cu finisare mată, anti-strălucire, și putere luminoasă pentru a fi utilizat fără reținere și în aer liber.
 • Pentru confort de utilizare dar și pentru un control cât mai ergonomic, ecranul ar trebui să aibă o diagonală de 12.5-13.3 inchi, poate chiar 14 inchi dacă ramele acestuia sunt extrem de subțiri. Rezoluția ecranului ar trebui să fie cel puțin una full HD. Un ecran cu o astfel de dimensiune induce si o tastatură ergonomică, pe care să o utilizezi confortabil.
 • Să aibă tastatură cu iluminare de fundal, pentru o utilizare facilă și pe întuneric.
 • Să aibă – slot SD, cel puțin două porturi USB (USB 3.0 sau USB 3.1 Tip-C) sau să nu-i lipsească adaptorul necesar pentru extinderea soluțiilor de conectare dacă vine doar cu un port USB-C (cum este la modă acum).
 • Să aibă o autonomie de lucru de cel puțin 6 ore. 10 ore de utilizare în condiții reale de lucru ar fi ideal (dar nu am întâlnit un astfel de ultraportabil până acum).
 • Să aibă modul Wi-Fi tip AC, pentru viteze de transfer cât mai bune. Ar fi util și un modul 4G, pentru accesarea resurselor companiei prin intermediul internetului de oriunde (mă rog, de oriunde există semnal telecom)
 • Din punctul meu de vedere, un ultraportabil nu are nevoie de un ecran tactil. Dar cu siguranță îi trebuie un touchpad de cea mai bună calitate, pentru a nu fi nevoit să apelezi suplimentar la un mouse.
 • Dar un senzor de amprentă ar fi binevenit, normal, pentru securizarea echipamentului. Mai nou am utilizat și autentificarea cu Windows Hello și recunoaștere facială, care a funcționat destul de bine.

Normal, prețul este o altă componentă importantă la achiziția unui astfel de echipament portabil, modelele de top nefiind deloc ieftine, pe buzunarul oricui. Însă plaja de prețuri este destul de largă, cu prețuri de la 4000 Lei și până la 8000-9000 Lei, ba chiar și peste 10.000 Lei în anumite cazuri, în funcție de calitatea constructivă, de marcă, de caracteristicile hardware etc.

Care sunt cele mai interesante modele de ultraportabile pe care le-am văzut deja la comercializare în România sau care vor apărea în curând?

Remarc cu surprindere că în toamna asta, oferta de ultraportabile este chiar una bogată, cu destule modele care merită atenția. Și mă voi referi în primul rând la modelele pe care am avut ocazia să le utilizez, fie pentru că le-am avut la review, fie pentru că le-am cumpărat și le-am configurat la serviciu.

Așa că, dacă anumiți piariști se vor simți ofensați că nu am adăugat și un model produs de compania pe care o reprezintă, ar trebui să-l trimită la teste. Sau să mă informeze cumva despre acel model.

Acer Swift 3

Aș începe în primul rând cu ultraportabilul Acer Swift 3, unul dintre cele mai complete ultraportabile la ora actuală și care va fi pe piață din luna noiembrie.

Plusuri – are o fișă puternică performantă, o construcție de calitate cu o carcasă în întregime metalică, tastatură cu iluminare de fundal și o greutate de 1.5Kg. Stă foarte bine la capitolul conectică și are un preț foarte bun, de 3500 Lei cu procesor i5 și 4000 Lei cu procesor i7.

Minusuri – ecranul nu este destul de luminos și în medii puternic luminate are tendința de a se întuneca.

Mai multe impresii despre Acer Swift 3 puteți afla de aici.

ASUS Zenbook 3 UX390UA

Următorul pe listă este modelul ASUS Zenbook 3, pe care am avut ocazia să-l utilizez de curând.

Plusuri – Este o bijuterie de ultraportabil, extrem de compact și de ușor (numai 910 grame în greutate), are o fișă tehnică performantă (vine cu noua generație de procesoare Intel) și un ecran excelent. Nu-i lipsește iluminarea de fundal la tastatură.

Minusuri – Are doar un port USB-C pentru conectarea accesoriilor, așa că se impune prezența unui adaptor special.

ASUS Zenbook 3 are prețuri cuprinse între 6800 Lei și 8200 Lei, în funcție de configurație.

HP Spectre 13

De curând am avut ocazia să cumpăr și să configurez cel ma subțire ultraportabil din lume – HP Spectre 13.

Plusuri – Are un design plăcut, o construcție de calitate, cu o grosime de 10.4mm și o greutate de numai 1.11Kg, configurație de top (i7-6500U, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 256GB, Wi-Fi AC), tastatură cu iluminare de fundal, nu mai puțin de 3 porturi USB-C.

Minusuri – Partea aurie și metalică din spate nu a fost tratată oleofobic, așa că amprentele sunt extrem de vizibile pe ea. La pachet vine doar cu un adaptor USB-C la USB 3.0. Nu are slot SD.

HP Spectre 13 are un preț de aproximativ 6300 Lei.

Lenovo Thinkpad T460s

Un alt ultraportabil pe care am avut ocazia să-l cumpăr și să-l configurez de curând este modelul Lenovo Thinkpad T460s, un adevărat echipament portabil de business. Desigur, unul cu un preț pe măsura calităților sale, costând de la 7000 de Lei în sus, cu procesor Intel Core i7.

Plusuri – Construcție de calitate, look business, robust, greutate de 1.5Kg, ecran de 14 inchi cu finisare mată și o rezoluție foarte bună (2560×1440 pixeli), fișă tehnică performantă (i7, 8GB-16GB memorie RAM, SSD de 256GB sau de 512GB), conectică variată (3 porturi USB 3.0, slot pentru carduri SD, port Ethernet, plus Wi-Fi AC și opțional modul 4G).

Minusuri – Nu am ce-i reproșa acestui ultraportabil.

HP Probook 440 G3

Pentru cei cu bugete mai mici, o să le atrag atenția asupra modelului HP Probook 440 G3, care într-o configurație de top costă aproximativ 4000 de Lei. Am cumpărat și configurat de curând și acest model, așa că știu că funcționează chiar foarte bine.

Plusuri – Construcție de calitate, tipică pentru gama Probook, configurație puternică (i7, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 256GB), conectică variată (USB-uri, slot SD, rețea ethernet gigabit, HDMI, Wi-Fi AC), ecran de 14inchi cu rezoluție full HD și finisare mată.

Minusuri – Este un pic mai greu, cântărește 1.68Kg.

Am pus în listă deja cinci modele pe care am avut ocazia să le utilizez. Voi mai atrage atenția asupra altora, pe care le-am găsit prin magazinele online de la noi sau despre care știu că vor apărea în curând.

Acer Swift 7

Acer Swift 7 este un alt utraportabil care va fi pe piața noastră chiar în curând, bănuiesc că de luna viitoare. Și am promisiunea că îl voi primi curând pentru un review.

Are o grosime de numai 9.9mm și o greutate de aproximativ 1.1Kg, arată al naibii de bine, are un ecran IPS de 13.3 inchi cu rezoluție full HD, procesoare Intel de generația a 7-a, stocare pe SSD. Revin cu detalii despre el la momentul oportun.

Ultrabook Dell XPS 9350

Ultraportabilul Dell XPS 9350 este un alt model de luat în seamă. Are o greutate de numai 1.29Kg, ecran de 13.3 inchi full HD, procesor Intel Core i7-6560U, 8GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 256GB. Are două porturi USB 3.0, unul USB-C, slot pentru carduri SD și Wi-Fi AC. Costă aproximativ 7400 Lei.

Fujitsu Lifebook S936

Fujitsu Lifebook S936 este un alt utraportabil interesant. Modelul pe care l-am văzut la noi are un ecran de 13.3 inchi cu rezoluție full HD, finisare mată, procesor Intel Core i5, 12GB memorie RAM, stocare pe SSD de 256GB și o greutate de numai 1.19Kg. Are și tastatură cu iluminare de fundal, Wi-Fi AC și o mulțime de porturi de conectare (Ethernet, 3xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xVGA).Costă aproximativ 6500 Lei.

Dar există și modele cu ecran IGZO și rezoluție 2560×1440 pixeli, procesoare Intel Core i7, stocare pe SSD-uri de 512GB.

Ați văzut și alte ultraportabile care merită atenția? Dați de știre!

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Cele mai performante ultraportabile ( ediția de toamnă, 2016)

 • October 4, 2016 at 9:58 am
  Permalink

  mai erau cateva misto de la Toshiba. ai scris despre ele mai acu’ ceva timp.

  Reply
  • October 4, 2016 at 10:04 am
   Permalink

   da, erau. am cautat pe cateva magazine online dar nu am gasit niciun model nou. din pacate.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *