ASUS Zenfone 3 Review

În ultimul an am avut la dispoziție mai toate telefoanele ASUS lansate și la noi în țară – primul smartphone din lume cu 4GB memorie RAM, ASUS Zenfone 2, ASUS Zenfone Max, ASUS Zenfone Laser, ASUS Zenfone Selfie, ba chiar și modelul cu zoom optic ASUS Zenfone Zoom. Telefoane cu un comportament onorabil, fiecare cu atuurile sale și mai ales cu un preț corect, pe buzunarul oricui.

Iată că acum a fost lansat oficial și la noi în țară noul ASUS Zenfone 3, un smartphone care aduce un suflu nou în linia de design a gamei Zenfone, de la acel aspect comun și fără strălucire la unul dintr-o altă clasă, cu alte pretenții.

L-am utilizat destul de puțin, pentru numai 10 zile, dar a fost de ajuns să-mi dau seama că ASUS Zenfone 3 este un terminal de calitate, cu destule atuuri pentru a merita atenția voastră.

Deci, care sunt punctele forte ale noului terminal ASUS Zenfone 3?

ASUS Zenfone 3

Este un telefon care arată foarte bine, cu o construcție de calitate

Noul ASUS Zenfone 3 arată bine, chiar foarte bine aș spune, este altceva. Deși în linia sa de design sunt vizibile influențele altor terminale mai cunoscute, pe care le veți recunoaște cu siguranță și voi, este de lăudat construcția de calitate. Una actuală, cu muchii din aluminiu și sticlă pe capacul din spate, cu finisaje fără reproș, totul într-o formă cu o grosime de numai 7.7mm. Clar, noul ASUS Zenfone 3 este chiar o surpriză plăcut din punct de vedere al aspectului exterior.

Deși îi conferă un look aparte, sticla de pe spate îl face să alunece ușor aproape de pe orice suprafață. Aveți grijă cum și unde îl puneți, pentru a nu cădea accidental pe jos (mi s-a întâmplat de câteva ori, când l-am așezat pe brațul canapelei).

ASUS Zenfone 3

Mi-a dovedit că poate rezista fără probleme și șocului unei căderi pe asfalt de la aproape 1.5 metri înălțime. Eram la concert, îl butonam și când cineva mi-a dat peste mână am mai apucat să aud doar zgomotul de sticlă care lovește asfaltul. Mi-a stat inima în acel moment, pentru că nu ar fi fost primul terminal ASUS pe care l-aș fi dat gata. 😀 L-am cules imediat de pe jos, l-am studiat cu atenție și am constatat că nu pățise nimic, chiar nimic (doar o ușoară julitură pe unul dintre colțuri).

De asemenea, suprafața lucioasă pe fundal negru face extrem de vizibile amprentele, astfel că va trebui să aveți mereu grijă să îl ștergeți. Un tratament oleofobic era binevenit. Bănuiesc că amprentele nu vor fi la fel de vizibile pe terminalele finisate în nuanțe mai deschise la culoare.

ASUS Zenfone 3

De remarcat faptul că butoanele de control sunt poziționate în afara ecranului, un lucru pozitiv din punctul meu de vedere. Pe de altă parte remarc faptul că nu poate fi scos capacul de pe spate, deci nu există posibilitatea schimbării bateriei decât la un service autorizat.

ASUS Zenfone 3

Pe muchia inferioară este prezent portul USB-C de conectare și grila difuzorului.

ASUS Zenfone 3

Pe cea superioară este prezent conectorul de 3.5mm pentru căști și un microfon.

ASUS Zenfone 3

Pe muchia stângă este prezent slotul pentru cardul microSD și pentru sim-ul telecom.

ASUS Zenfone 3

Pe muchia dreaptă găsiți butoanele de ajustare ale volumului și pe cel de Power.

 

ASUS Zenfone 3

ASUS Zenfone 3 are o fișă tehnică destul de performantă, care permite accesul în orice aplicație de Android

Fișa tehnică a smartphone-ului ASUS Zenfone 3 ZE520KL este următoarea:

  • Ecran – Super IPS+ de 5.2 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli (~424 ppi), protejat cu Corning Gorilla Glass 3
  • Procesor – Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 cu opt nuclee
  • GPU – Adreno 506
  • Memorie RAM – 4GB
  • Stocare – 64GB plus slot microSD cu suport de până la 256GB
  • Cameră foto principală – senzor de 16 MP, lentile cu o diafragmă f/2.0, siste de autofocus cu laser și detecție de fază, sistem de stabilizare optic, flash dual-LED. Filmează 4k/30fps, 1080p/30fps.
  • Cameră foto frontală – 8Mpix, f/2.0, 1080p
  • Rețea – Wi-Fi AC, 4G, A-GPS
  • Dimensiuni – 146.9 x 74 x 7.7 mm
  • Greutate – 144 grame
  • Acumulator – Li-Ion cu o capacitate de 2600mAh
  • Sistem de operare – Android 6.0 Marschmallow

Fișa tehnică cu procesor octa-core Snapdragon 625 și 4GB memorie RAM este una chiar performantă iar cu ajutorul ei poți accesa fără reținere orice aplicație mobilă, de orice gen. Aplicațiile pornesc imediat, interfața este fluidă, terminalul nu s-a blocat deloc pe toată perioada de utilizare, experiența fiind una optimă. Cred că este cel mai performant terminal de nivel mediu la ora actuală.

Normal, ajutorul meu de nădejde l-a pus la lucru și în câteva jocuri, în care s-a descurcat foarte bine, după cum se poate vedea din videoclipul de mai jos.

Iar eu l-am testat cu trei aplicații de benchmark, pentru a-i putea compara performanțele cu cele ale altor terminale sau tablete testate în ultima perioadă.

bech_1

bech_2

bech_3

Rezultatele, comparate cu cele obținute de alte terminale și tablete, mai jos.

zenfone3_quadrant zenfone3_icestorm zenfone3_antut

După cum se observă, ASUS Zenfone 3 cu procesor Qualcomm Snapdragon 625 este un terminal destul de performant. Ba chiar printre cele mai performante în categoria de nivel mediu.

ASUS Zenfone 3

ASUS Zenfone 3 are un ecran de calitate, luminos și care se vede foarte bine

Ecranul Super IPS+ de 5.2 inchi este cu siguranță unul dintre atuurile telefonului. Are o rezoluție full HD, afișează o paletă coloristică vibrantă, saturată, cu un contrast bun și unghiuri bune de vizualizare. Bun atât pentru navigarea pe internet, socializare, pentru jocurile portabile sau vizionarea unor videoclipuri.

De remarcat că într-o zi însorită va fi mai greu lizibil, mai ales în aplicația foto. Funcțiile tactile asociate se comportă impecabil, răspund eficient la comenzi în orice aplicație sau în interfață.

Are slot pentru carduri SD, util la extinderea capacității de stocare

Este un accesoriu pe care îl apreciez în continuare la terminalele cu Android. Pe de o parte poți avea tot timpul la tine o importantă colecție multimedia, pe de altă parte ai mai mult spațiu pentru stocarea pozelor și filmulețelor realizate cu camera telefonului.

Are o autonomie OK

Acumulatorul din dotare permite cel puțin două zile de utilizare, cu luminozitatea ecranului setată pe automat, cu conexiuni 4G și Wi-Fi active permanent și sincronizare la gmail, facebook instagram. Da, la o utilizare normală, fără gaming sau streaming video online.

Desigur, dacă îl vei folosi mai mult, s-ar putea ca bateria să nu țină nici măcar o zi. De remarcat că la concert am reușit să fac nu mai puțin de 400 de poze și să filmez 30 de minute, fără a fi nevoit să-l conectez la un acumulator extern (pe care oricum nu-l aveam la mine).

ASUS Zenfone 3

Asigură conectivitate de top pentru transferul datelor iar GPS-ul funcționează corespunzător

Este compatibil cu rețelele 4G și are Wi-Fi AC, astfel că permite un transfer rapid al datelor de pe internet. Și l-am utilizat puțin la navigare prin oraș, ocazie în care am constatat că modulul GPS își face treaba cu brio.

ASUS Zenfone 3

ASUS Zenfone 3 are cititor de amprente, util pentru securizare

Cititorul de amprente este poziționat pe spate, sub camera foto și la îndemâna degetului arătător. Înregistrarea amprentei se face în câțiva pași simpli iar autentificarea prin intermediul ei a funcționat impecabil, de fiecare dată. Doar pui degetul deasupra cititorului și telefonul se deblochează imediat.

ASUS Zenfone 3

Îmi place cum face poze și cum filmează, este altceva

Da, pot spune că ASUS Zenfone 3 are cea mai bună cameră foto de până acum, pentru un terminal al acestei mărci. Camera foto a acestui model are un senzor Sony IMX298 de 16Mpix, lentile cu o diafragmă luminoasă f/2.0, sistem de focalizare cu detecție de fază și asistat cu laser, sistem de stabilizare optic (nefunctional la filmarea 4k) și flash dual-led.

Practic camera focalizează destul de repede, chiar și în condiții slabe de lumină, astfel că se poate dovedi utilă într-o mulțime de situații. Iar stabilizatorul optic este destul de eficient din câte am observat.

Pentru că nu l-am avut la dispoziție prea mult timp, nu prea am apucat să fac cine știe ce poze cu ajutorul lui. Mă refer la unele mai deosebite. Dar tot am câteva exemple să arăt, și poze, și filmări.

L-am dus la Dreamhack, unde am făcut câteva poze cu el în condiții de iluminare precară, în Mod Manual.

zenfone3_exfoto_intuneric_1

zenfone3_exfoto_intuneric_2

zenfone3_exfoto_intuneric_3

zenfone3_exfoto_intuneric_4

În aceeași zi am fost seara la concertul din Piața Constituției, unde am remarcat încă o dată că se descurcă foarte bine și pe întuneric, în mod Manual. Dacă îl veți utiliza în mod Automat pe întuneric, rezultatele foto vor prezenta un deranjant zgomot de imagine. În mod Manual, cu un ISO 400 și o prindere fermă, pe cât se poate, vor ieși niște poze cum sunt cele de mai jos.

Apoi am mers cu el duminica, în Herăstrău, unde m-am concentrat mai mult asupra imaginilor cu floricele și albinuțe.

asus_zenfone_3_poze_2

asus_zenfone_3_poze_3

asus_zenfone_3_poze_4

asus_zenfone_3_poze_5

Cam atât în materie de poze. Sper să revin cu altele, cât mai curând.

După cum se observă, ASUS Zenfone 3 are o cameră destul de bună, capabilă să realizeze imagini foto clare, cu o paletă coloristică frumoasă și cu un nivel destul de ok al detaliilor. Recomand utilizarea modului de fotografiere manual cu o sensibilitate ISO de maxim 400 pentru ca rezultatele să fie cât de cât ok.

De asemenea, am remarcat că acest telefon filmează foarte bine, chiar și la rezoluție 4K, chiar și la un concert. Două exemple mai jos. De fapt am filmat toată reprezentația formației Phoenix la concertul din Piața Constituției.

După cum se observă, a captat destul de ok și sunetul de la concert. Avem și un exemplu de filmare pe timp de zi la rezoluție 1080p/60fps.

După cum se observă, ASUS Zenfone 3 stă destul de bine la capitolul foto-video, fiind un telefon de utilizat fără reținere pentru captarea unor amintiri frumoase din vacanțe sau de la cine știe ce evenimente.

Pentru o cameră atât de bună, parcă ar fi fost mai potrivită o nouă interfață. Din păcate, nu este așa.

Este aceeași interfață anostă, întâlnită și la modelele Zenfone anterioare. La acest capitol mai au puțin de lucru. Este stufoasă, permite customizări multiple dar nu-mi place deloc de cum arată. Trebuia o schimbare.

ASUS Zenfone 3

Ce ar fi de criticat la ASUS Zenfone 3?

Deși îmi place cum arată, nu îi dau niciun plus la capitolul design, pentru că sunt prea multe elemente împrumutate de la alte modele. Îi reproșez că nu are o identitate proprie, care să-l facă remarcat printre celelalte terminale din piață. Dacă nu ar fi avut scrisă sigla ASUS pe spate, nimeni nu și-ar fi dat seama ce telefon este, ba chiar mulți au crezut la o primă vedere că este un terminal de origine coreeană.

Așteptăm următoarea serie de smartphone-uri ASUS, poate vor avea o linie de design unică, care să le deosebească de terminalele concurenței.

La capitolul interfață și aplicații nimic nou, bloatware-ul este în continuare prezent. De ce? Habar nu am. Se pare că nu prea le pasă de părerea utilizatorilor europeni.

ASUS Zenfone 3

Concluzii despre ASUS Zenfone 3

Pro

  • Construcție de calitate
  • Fișă tehnică destul de performantă, comportament impecabil
  • Are slot pentru exinderea capacității de stocare
  • Cameră foto foarte bună
  • Autonomie OK

Contra

  • Prea multe aplicații bloatware. Nu-mi place aplicația camerei foto.
  • Pe carcasa lucioasă rămân vizibile amprentele
  • Bateria nu poate fi schimbată fără a merge la un service autorizat

Zenfone 3 urcă o treaptă importantă pe scara evoluțională a terminalelor ASUS, cel puțin din punct de vedere al calității constructive și al comportamentului la nivel foto-video, domeniu în care poate concura acum de la egal cu telefoane mai scumpe.

ASUS Zenfone 3 ZE520KL este actual, performant, construit pentru a mulțumi orice gen de utilizator și în special pe cei care se folosesc de toate atuurile unui smartphone – de la cele dedicate comunicării, informării, socializării sau orientării și până la cele care se ocupă de divertismentul personal dar și de colectarea amintirilor în format multimedia foto și video.

Detalii despre prețuri și modelele seriei ASUS Zenfone 3!

Cum aș prefera să fie viitoarea serie ASUS Zenfone?

  • Aș încerca să îi imprim un look aparte, diferit de cel al concurenței.
  • Un tratament oleofobic al carcasei și ecranului fiind la fel de util.
  • Ba chiar aș face carcasa în întregime metalică. Aș renunța la sticla de pe spate.
  • L-aș certifica IPxx pentru rezistența la apă.
  • Aș renunța la aplicațiile bloatware.

Și cam atât. Nu mai sunt prea multe necunoscute de rezolvat pentru ca taiwanezii de la ASUS să reușească cu adevărat pe această atât de dinamică piață.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

9 thoughts on “ASUS Zenfone 3 Review

  • October 5, 2016 at 6:25 pm
    Permalink

    nice phone. cand va fi in magazine? il gasesc si la Vodafone sau orange?

    Reply
    • October 5, 2016 at 7:59 pm
      Permalink

      mai, mi-a placut cum se misca si de ce este capabil. daca mi-as permite, pesemne ca da. voi da un verdict final dupa o luna de utilizare. ca se pot intampla multe intr-o luna de zile.

      Reply
  • October 5, 2016 at 8:01 pm
    Permalink

    pai de aia te duci tu ma nene la concert? sa pierzi timpul filmand?

    Reply
    • October 5, 2016 at 8:03 pm
      Permalink

      mai fac si d-astea, recunosc. dar trebuia sa testez cumva telefonul. nu?

      Reply
  • October 20, 2016 at 7:54 am
    Permalink

    In comparatie cu modelul Zenfone 2, cum sta camera foto?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *