PC-ul în continuare pe minus

Se pare că declinul pieții de PC-uri încă nu a fost stopat momentan, în ciuda eforturilor susținute ale producătorilor. Conform unui raport preliminar Gartner, livrările de PC-uri au însumat 68.9 milioane de unități în cel de-al treilea trimestru din 2016, în scădere cu 5.7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Practic, piața de PC-uri este în scădere de 8 trimestre consecutive.

În raportul acestora, termenul PC include sistemele desktop, portabilele dar și tabletele cu Windows, gen Microsoft Surface.

Analiștii Gartner susțin că scăderea cererii de PC-uri se datorează în primul rând supra-saturării cu device-uri inteligente și pentru că PC-ul nu mai este cel mai important echipament utilizat în mediile casnice.

În țările dezvoltate utilizatorii au cel puțin trei device-uri pe care le utilizează frecvent iar PC-ul nu este cel mai folosit dintre ele. Implicit, acesta are o durată de utilizare mai lungă și este schimbat sau upgradat mult mai rar. În unele cazuri chiar deloc, se renunță la el.

Iar în piețele emergente utilizatorii preferă să folosească mai degrabă un smartphone sau o tabletă pentru activitățile de bază, cererea de PC-uri noi fiind extrem de slabă aici. De exemplu, un recent studiu Intel le cam dă dreptate – aproximativ 40% din sistemele desktop utilizate de copii au cel puțin 5 ani vechime (la noi în țară).

Și clar că nu mai pot fi trase la răspundere numai tabletele, a căror situație nu este deloc una roz la ora actuală.

Cred că o parte din vină pentru situația PC-ului o are, culmea, tot… PC-ul.

Pentru că este tot mai performant de la an la an, astfel că este afectată direct nevoia schimbării sau a unui upgrade. De exemplu, platformele hardware Intel Core i5 sau i7 de acum 4-5 ani se pot dovedi la fel de utile și acum (de exemplu eu am același laptop cu Intel Core i5 de acum 6 ani și sunt mulți alții în aceeași situație).

Într-o situație asemănătoare a fost și industria auto prin anii ’70, când mașinile erau făcute atât de bine încât erau schimbate foarte rar, ceea ce a dus la o scădere a vânzărilor. Așa că producătorii au luat măsuri pentru creșterea consumului, îm detrimentul consumatorilor aș spune eu.

Iar marile companii schimbă flotele de computere doar când acestea nu mai sunt viabile din punct de vedere al productivității sau al cheltuielilor de mentenanță.

De asemenea, producătorii au mai temperat avalanșa lansărilor de echipamente hibrid, care se pare că nu se bucură de popularitatea scontată. Nu au mai fost lansate atât de multe portabile care se transformă într-o tabletă, forma clasică de laptop fiind în continuare cea mai apreciată. Se pare că utilizatorii sunt în general destul de conservatori. Ar cam trebui ca dezvoltatorii să inoveze la alte capitole, care să ne ajute cu adevărat la nivel ergonomic, nu să ne complice experiența de utilizare.
Așteptăm în continuare reinventarea PC-ului. Care pare să fi fost amânată, din nou.

Rămâne de văzut dacă salvarea industriei îl reprezintă segmentul de echipamente de gaming – performante și arătoase. Dar, acestea sunt și extrem de scumpe. Așa că…

Chiar, aș vrea să văd niște rapoarte cu veniturile companiilor care activează în industria IT&C. Pentru că scăderea numărului de unități livrate nu înseamnă neapărat și o scădere a veniturilor.

Cum arată topul celor mai importanți producători de PC-uri?

top

Liderul pieței este Lenovo, cu 20.9% cotă, despre care am auzit de curând că ar vrea și divizia de PC-uri de la Fujitsu. Normal, face acest lucru pentru consolidarea poziției pentru că HP îi suflă în ceafă.

HP nu este departe de Lenovo, cu o cotă de piață de 20.4%, în creștere față de trimestrul 3 al anului trecut, amenințând de fapt prima poziție. De remarcat că vânzările HP sunt generat în special de segmentul de business, pe care sunt mai activi.

Dell ocupă locul 3 al podiumului, cu 14% cotă și cea mai mare creștere dintre toți producătorii, de 2.6%.

Interesant este faptul că taiwanezii de la ASUS surclasează Apple și trec pe locul 4, cu o cotă de 7.8% din piață. Apple și Acer fiind pe scădere drastică, cu 13.4%, respectiv 14.1%. Clar este că ASUS stă mult mai bine anul acesta, raportat la situația de anul trecut.

Și nu, PC-ul nu a murit!

Update.

Au apărut pe internet și statisticile celor de la IDC. Rapoartele lor arată în felul următor.

idc

După cum vedeți, în raportul IDC scăderea de la an la an este ușor mai temperată, de 3.9%. Iar Apple face schimb de locuri cu ASUS, primele trei poziții fiind ocupate de aceiași integratori – Lenovo, HP și Dell. Lenovo în scădere cu 3.2%, HP și Dell pe creștere cu 3.3%, respectiv 6.2 procente.

De menționat că IDC include în măsurători și alte tipuri de sisteme, cum ar fi cele cu Chrome OS. Dar nu măsoară la categoria PC-uri și sistemele hibrid, la care tableta se detașează total de tastatură, cu orice sistem de operare (Chrome OS, Windows sau Android).

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *