Acer Swift 7 Review – Subțire și ușor. Atrăgător și capabil pentru activitățile uzuale.

Finele anului 2016 vine cu o ofertă extrem de bogată de ultraportabile, chiar și la noi în țară. Cei care au nevoie de un astfel de echipament, ușor, subțire și performant, cu siguranță că au de unde alege, cei mai importanți integratori fiind prezenți pe piață cu modele demne de avut în vedere.

Iar unul dintre modelele pe care l-aș recomanda din prima este Acer Swift 3, un ultraportabil cu un raport preț/performanțe chiar ok. Și pe care mă gândesc să-l cumpăr și eu, că tot începe să dea semne de bătrânețe actualul meu ultraportabil, tot un Acer (care se apropie de 7 ani de utilizare).

Iată că de curând am avut ocazia să lucreze pe încă un exemplar al acestei mărci – Acer Swift 7, de altfel și unul dintre cele mai așteptate portabile la ora actuală. Acer Swift 7 este unul dintre cele mai subțiri ultraportabile din piață și primul cu platformă Intel Kaby Lake pe care am avut ocazia să-l testez.

Și încă de la început pot spune că este un echipament capabil să mulțumească categorii diverse de utilizatori, fie că va fi folosit în interes de serviciu sau pentru informare, studiu și alte activități uzuale.

Acer Swift 7

Specificațiile modelului Acer Swift 7 – 371 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
  • Ecran – 13.3 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli
  • Procesor – Intel Core m7-7Y75, tactat la 1.30GHz, cu Turbo Boost pana la 1.61GHz
  • Placă grafică – Intel HD Graphics 615
  • Memorie RAM – 8GB
  • Stocare – SSD Kingston de 256GB tip M.2 SATA
  • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4
  • Conectică – 2x USB-C, 1x Audio
  • Dimensiuni – 324.6 (W) x 229.6 (D) x 9.98 (H) mm
  • Greutate – 1.125Kg
  • Sistem de operare – Windows 10 Home Edition pe 64 de biți

Acer Swift 7 – Primele impresii, design.

Acer Swift 7

Acer Swift 7 atrage în primul rând prin silueta de numai 10mm, fiind unul dintre cele mai subțiri ultraportabile la ora actuală. Sincer să fiu, mai subțire de atât nu cred că se poate face un ultraportabil, cel puțin nu unul care să aibă o carcasă cât de cât rigidă, rezistentă, făcută pentru o utilizare intensă.

Apreciez la fel de mult și design-ul ultraportabilului, cu linii simple, o carcasă în mare parte metalică cu muchii tăiate și o combinație cromatică negru-auriu destul de atrăgătoare la nivel vizual. Corpul portabilului este realizat din aliaj de aluminiu finisat într-o culoare aurie, în timp ce capacul ecranului și partea de contact cu biroul au fost acoperite cu metal vopsit negru. Parcă aș fi vrut ca materialul de pe capacul ecranului să fie protejat cu un strat anti-amprente, pentru că acestea sunt extrem de vizibile pe suprafața lui.

De asemenea aș fi dorit ca ramele frontale ale ecranului și capacele balamalelor de prindere să fie tot metalice, pentru o ranforsare mai eficientă. La un echipament atât de subțire, era de evitat utilizarea plasticului în componența carcasei.

În orice caz, Acer Swift 7 mulțumește din punct de vedere al calității constructive și al finisajelor fără reproș, fiind unul dintre cele mai atrăgătoare echipamente portabile la ora actuală. Subțire, frumos, elegant, are tot ceea ce trebuie la nivel estetic pentru a fi pe placul oricărui utilizator.

Acer Swift 7

Normal, un echipament atât de subțire are un dezavantaj major – lipsa conectorilor pentru atașarea accesoriilor externe. Nu prea mai este loc pentru conectorii cu care suntem obișnuiți și care poate vor fi de domeniul trecutului peste câțiva ani.

Are doar două porturi USB 3.1 Tip-C pe muchia dreaptă și un conector de 3.5mm pentru căști. Atât. Totuși, pe muchia stângă cred că se putea găsi o soluție pentru integrarea unui slot pentru carduri SD. Nu știu dacă la pachet vine cu o soluție externă pentru extinderea capacităților de conectare, deși ar fi binevenită.

Pe de altă parte este normal să fie așa, nu le poți avea pe toate, și siluetă extra-slim, și port VGA sau un altul HDMI, plus 3 USB-uri să zicem. Dacă ai nevoie de mai mulți conectori sau de un slot SD, trebuie să îți îndrepți atenția către altă categorie de ultraportabile. Cum este acel Acer Swift 3 de care ți-am amintit la început.

Acer Swift 7 – Despre tastatură, touchpad, ecran și sistem audio

Acer Swift 7

Tastatura este un accesoriu de calitate, cu ajutorul căreia poți redacta confortabil, într-un ritm rapid. Din păcate nu are iluminare de fundal, ceea ce mă miră, pentru că se dorește a fi un ultraportabil dedicat celor cu pretenții.

Acer Swift 7

Acer Swift 7 are cel mai generos touchpad întâlnit de mine la un laptop. Este lat, foarte lat. Mare, foarte mare. Te poți desfășura în voie pe el și răspunde corect la toate comenzile. Nu ai nevoie de utilizarea unui mouse, cel puțin eu nu am simțit nevoia.

Dar, de menționat că dacă vei atinge din greșeală cu podul palmei pe el, nu va mai prelua comenzile pe care vrei să le faci cu degetul.

acer_swift_7_11_ecran

Ecranul IPS de 13.3 inchi are rezoluție full HD și este capabil să afișeze caractere text clare, imagini la fel, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri excelente de vizualizare.

Dacă ar fi fost aleasă o soluție de prindere cu rame mai subțiri, pesemne că ar fi fost posibilă integrarea unuia de 14 inchi în aceleași dimensiuni. În orice caz, are o diagonală și o rezoluție ergonomice, astfel că te poți descurca fără probleme din punct de vedere vizual în orice aplicație, de office sau pentru divertisment.

Normal, dacă ai nevoie de spațiu vizual mai generos, îl vei putea conecta la un ecran mai mare prin intermediul portului USB-C (dacă ai conectorii necesari).

De remarcat că este acoperit cu sticlă, pentru o ranforsare eficientă. Dar care reflectă destul de tare sursele puternice de lumină. Și pentru că nu este destul de luminos va fi mai greu lizibil în lumină naturală, într-o zi puternic însorită de exemplu.

Nu, nu este un ecran tactil. Personal nu am nevoie de astfel de funcții și bănuiesc că o mare parte a utilizatorilor sunt de acord cu mine. Nu are o construcție care să-l transforme într-o tabletă, așa că nu este nevoie de astfel de funcții tactile.

acer_swift_7_audio_2

Sistemul audio încorporat are speakere destul de mici, poziționate pe zona de contact cu biroul. Este capabil să redea un sunet destul de clar și cu un volum acceptabil, bun la vizualizarea clipurilor de pe net. Fără bași, fără pretenții de hi-fi.

Acer Swift 7 – Funcționare și utilizare

Acer Swift 7

Din punct de vedere al experienței de utilizare nu prea am ce-i reproșa acestui Acer Swift 7. Poate doar că am simțit lipsa conectorilor utilizați la scală largă acum – USB Tip-A, port HDMI și slotul SD. În rest nu am de ce ma plânge, ultraportabilul Acer Swift 7 a avut un comportament ireproșabil pe toată perioada de utilizare.

Dar, după cum am mai spus, nu poți avea și dimensiuni ultracompacte și toți conectorii de pe laptopurile mai groase și mai grele. Clar – dacă vrei un echipament subțire și ușor, va trebui să te obișnuiești fără accesorii sau să-ți cumperi unele potrivite. Chiar sunt curios ce se va întâmpla în continuare – dacă utilizatorii vor adopta rapid noul gen de conector USB-C sau îi vor prefera în continuare pe cei de acum.

Din punct de vedere al performanțelor hardware pot spune, de asemenea, că este un echipament care m-a mulțumit, deși are un procesor Core M, construit în special pentru o autonomie cât mai eficientă. Am lucrat fără probleme cu ajutorul lui în toate aplicațiile pe care le utilizez zilnic, atât la birou cât și acasă, pentru blogging.

Și ție îți poate fi de folos în toate activitățile uzuale, fie că sunt tip office, pentru informare și navigare pe internet, editare foto sau vizualizarea de materiale video la rezoluții High Definition. În anumite limite și la activități de complexitate minimală și de nivel mediu. De exemplu nu este cel mai potrivit echipament pentru editarea foilor de calcul stufoase, cu multe formule și pivoți, sau pentru fișierele powerpoint de sute de MB, că văd că se poartă de la o vreme. Funcționează și cu acestea dar mai greu, va trebui să ai răbdare în anumite situații.

utilizare2

utilziare3

 

După cum se observă mai sus, în momentul în care am redat un videoclip la rezoluție 4K de pe internet, sau când am avut mai multe tab-uri de internet deschise și active în același timp, sau când faci un montaj video minimal, procesorul atinge destul de repede limitele sale superioare, astfel că sistemul va funcționa cu ușoare lag-uri.

Așa că, dacă ai nevoie de o putere de procesare superioară, va trebui să-ți îndrepți atenția către modele cu procesoare mai puternice, cu Intel Core U de exemplu.

Dar, după cum am spus, avantajul acestei platforme este în primul rând autonomia de utilizare, producătorul indicând chiar 9 ore de funcționare fără alimentare la curent. În practică, cu luminozitatea ecranului la 30%, wi-fi activ, utilizat pentru sarcini obișnuit pe internet, acumulatorul din dotare mi-a fost de folos pentru aproximativ 6 ore și 30 de minute. De ajuns zic eu – dacă îl lași să intre în stand-by când nu-l folosești, acumulatorul îți poate fi de folos pentru toate cele 8-9 ore de la serviciu.

De remarcat că procesorul are un consum maxim de numai 4.5W, astfel că la răcirea lui s-a folosit un sistem fără ventilatoare, astfel că sistemul rămâne unul silențios în permanență. În momentele când este solicitat se mai încinge, însă numai în partea superioară a corpului, fără să te deranjeze când lucrezi.

acer_swift7_hdtune

Soluția de stocare aleasă este una Kingston cu o capacitate de 256GB. Nu cea mai performantă la ora actuală, dar mai rapidă decât orice alt hard disk. Ba chiar mai sigură în cazul unui accident de ordin fizic.

Cum nu are conector ethernet pentru rețea, va trebui să te bazezi exclusiv pe serviciile modulului wireless de tip AC, unul chiar performant de altfel. Iar la nivel de conectică, te vei folosi doar pe un conector USB-C de tip 3.1, atât pentru conectarea unor soluții externe de stocare, cât și pentru redarea imaginii pe ecrane mai mari.

Sper să apară cât de curând pe piață și astfel de accesorii.

Benchmark-uri de productivitate și informații hardware

Iti dai seama ca acest ultraportabil Acer Swift 7, cu această fișă tehnică, este mai degrabă potrivit sarcinilor de business uzuale sau celor pentru studiu și informare. Nu este făcut pentru gaming cu o grafică complexă sau prelucrare 3D, nici pentru montaj video la nivel profesional, deși pe amatori ar putea să-i ajute și la acest gen de activități, normal, în aplicații entry-level, de genul Windows Live Movie Maker.

Asa ca, l-am testat numai cu becnhmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark. Rezultatele, in continuare.

acer_swift_7_pcmark8_creative_accelerated acer_swift_7_pcmark8_creative_conventional acer_swift_7_pcmark8_home_accelerated acer_swift_7_pcmark8_home_conventional acer_swift_7_pcmark8_work_accelerated acer_swift_7_pcmark8_work_accelerated_graf acer_swift_7_pcmark8_work_conventional acer_swift_7_pcmark8_work_conventional_graf

Rezultatele, comparate cu cele obtinute de alte sisteme testate de mine.

acer_graf_2

Și încă o comparație, cu cele mai noi ultraportabile și tablete din piață.

graf_acer_1

După cum se observă, rezultatele benchmark ale lui acestui procesor Core M de generație Kaby Lake nu sunt atât de rele. Dar sunt sub cele obținute de sistem cu procesoare Intel Core i7 de generația a 6-a.

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, în continuare.

acer_swift7_cpuz

Cum arată la interior?

Eram curios să văd cum arată la interior, așa că l-am desfăcut. Am deșurubat frumos cele 8 șurubele iar capacul de protecție s-a desprins foarte ușor.

Impresionează cu siguranță dimensiunea bateriei, care ocupă cam două treimi din spațiu la interior. Pentru placa de bază, procesor, stocare, modul wi-fi și conectori a mai rămas doar o treime.

Upgrade nu prea ai cum face la acest ultraportabil, poți schimba doar soluția de stocare M2 cu una mai generoasă la o adică. Și cam atât.

Acer Swift 7

Concluzii

Pro

  • Subțire și ușor, facil de transportat
  • Construcție de calitate, design atrăgător
  • Touchpad mare, generos
  • Fișă tehnică destul de performantă, bună pentru majoritatea aplicațiilor uzuale
  • Autonomie eficientă
  • Ecran de calitate

Contra

  • Are doar conectori USB-C
  • Materialul negru de pe capac nu este protejat împotriva amprentelor
  • Capacul ecranului pare fragil, nu are carcasă metalică în întregime
  • Ecranul este mai greu lizibil în lumină naturală
  • Tastatura nu are iluminare de fundal

Avansul tehnologic este mai vizibil ca niciodată până acum la acest Acer Swift 7. Este cel mai subțire ultraportabil pe care am avut ocazia să-l utilizez și are un design atrăgător, astfel că poate fi pe gustul oricui și în special pe al celor care au nevoie de un echipament portabil extrem de ușor de transportat și de manevrat.

Normal, fiind atât de subțire și construit cu gândul la o autonomie cât mai eficientă, nu are integrată o platformă hardware extrem de puternică. Dar dispune de una destul de capabilă, bună pentru majoritatea aplicațiilor de birou sau pentru studiu, comunicare, informare dar și divertisment multimedia High Definition.

Din câte am înțeles din luna noiembrie ar trebui să fie disponibil comercial și la noi. Într-o configurație cu Core i5-7y54, 8GB memorie RAM, 256GB SSD și Win 10 Home va costa aproximativ 5000 Lei.

Acer Swift 7

Ce ar trebui să mai aibă Acer Swift 7?

  • În partea stângă cred că ar fi posibilă integrarea unui slot SD, chiar dacă nu cu un lăcaș în care cardul să intre total (am mai văzut soluții de genul ăsta)
  • I-ar trebui iluminare de fundal pentru tastatură
  • Ramele ecranului ar trebui să fie tot metalice, pentru o rezistență superioară
  • Ar fi util un cititor de amprente
  • Plus o soluție externă pentru extinderea conecticii, la pachet
  • Aș renunța la capacul negru și aș adopta aceeași finisare aurie. Sau l-aș trata mai eficient cu un strat anti-amprente.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Acer Swift 7 Review – Subțire și ușor. Atrăgător și capabil pentru activitățile uzuale.

  • October 20, 2016 at 8:00 am
    Permalink

    misto laptopul asta. imi place pentru ca este foarte subtire. cred ca o sa-l cumpar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *