Smartphone-urile vând bine în continuare. Samsung still number one.

smartphone

Conform celor de la IDC, în trimestrul al treilea din 2016 au fost livrate aproximativ 363 milioane de telefoane smartphone, cu 1% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut.

În ciuda problemelor cu Note7, Samsung ocupă din nou primul loc în topul producătorilor, cu 20% cotă din piață. Totuși, cu o scădere de 13.5% față de Q3 2015. De asemenea, bănuiesc că suflul exploziei lui Note7 se va simți la rapoartele din Q4.

Iar ultimele lor rapoarte financiare arată dezastrul – prima scădere a profitului în Q3 de la an la an. Compania coreeană a făcut în anul fiscal trecut un profict de 5.2 trilioane de woni (aproximativ 4.7 miliarde $), o scădere cu 2.19 trilioane de woni (aproximativ 1.93 miliarde $). Iar veniturile au fost de 42.1 miliarde de dolari, pe scădere și ele.

Apple ocupă locul doi în top, cu o cotă de 12.5%. Dar tot în scădere, cu 5.3%. Cred că noile iPhone 7 se vor vinde mai bine în Q4, chiar am citit că Apple a suplimentat producția lor.

Pe următoarele locuri din top 5 și pe creștere sunt la momentul actual doar companiile chinezești – Huawei, Oppo și Vivo. Huawei ocupă locul 3, cu 9.3% din piață, pe creștere cu 23%. Se pare că Huawei P9 a vândut bine.

Țin minte că acum vreo 2 ani Huawei țintea prima poziție a topului. Vroia să fie cel mai important producător de telefoane mobile. Mă îndoiesc că vor urca mai sus de treapta a treia a podiumului, în special dacă țin cont de ce se întâmplă actualmente în China, unde companiile Vivo și Oppo au vândut mai mult în trimestrul 3.

Cum se observă de altfel și în topul IDC, unde Oppo are o creștere de 121% iar Vivo de 102%. Rămâne de văzut dacă și Xiaomi își va reveni în Q4, pentru că au anunțat telefoane interesante de curând.

Dar acum vine cea mai importantă perioadă a anului în vânzările de telefoane și electronice. Să vedem ce se va întâmpla.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *