Acer Switch Alpha 12 Review

Tabletele performante cu sistem de operare Windows, gen Microsoft Surface, sunt unelte de business de avut în vedere de către cei dornici să desfășoare activitățile obișnuite de oriunde s-ar afla, totul fără a transporta un echipament greu. Practic, într-o astfel de tabletă găsiți configurația unui ultraportabil de top, fiind un echipament portabil pe care puteți lucra cu adevărat, aproape în orice aplicație de business.

Am avut ocazia să lucrez pe câteva modele de acest gen, mai puțin pe Surface, pentru că este o “rara avis” la noi în țară. Chiar v-am detaliat impresiile mele despre noile modele ASUS Transformer 3 Pro și despre Lenovo Thinkpad X1 Tablet.

Iar acum o să vă atrag atenția asupra celui de la Acer, Switch Alpha 12, pe care am avut ocazia să o utilizez de curând. Și care mi-a demonstrat încă o dată că genul ăsta de echipamente portabile au un viitor, normal, numai dacă sunt asortate cu o husă cu tastatură. Pentru că altfel nu poate fi de folos în aplicațiile de productivitate și creativitate, unde o tastatură și un touchpad sunt accesorii esențiale.

Acer Switch Alpha 12

La Acer Switch Alpha 12 am apreciat în primul rând construcția de calitate, cu carcasă metalică și finisaje fără reproș. Este un echipament robust, rezistent, construit pentru o utilizare intensă.

Nu iese cu nimic în evidență la nivel stilistic, are un design cu linii simple și un look serios, practic, de business. Dar este un echipament portabil care arată bine, va fi pe placul tuturor.

Acer Switch Alpha 12

Pentru poziționarea stabilă pe un birou există o clemă rabatabilă în partea din spate, care permite înclinarea tabletei la un unghi maxim de 165 de grade. Aceasta este acoperită în partea inferioară cu un cauciuc pentru a preveni alunecarea pe birou (sau pe bordul mașinii).

Acer Switch Alpha 12

Ținând cont că este o tabletă, mă declar mulțumit la nivel de conectică – are un port USB 3.0, un altul USB-C dar și un slot microSD. Toate poziționate pe muchia dreaptă și de ajuns pentru atașarea unor accesorii externe, fie că ar fi o soluție de stocare, un mouse sau chiar un monitor sau un televizor. De ce nu, prin intermediul portului USB-C se va putea conecta la o soluție de extindere a conectorilor (când va fi așa ceva pe piață).

Acer Switch Alpha 12

Pe muchia stângă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului, cel de Power și încă unul pentru accesarea meniului de Start.

Sincer să fiu, aș fi vrut să aibă și un slot pentru SIM, implicit un modul 4G. Bun pentru accesarea serviciilor de internet de oriunde, fără a fi nevoie de conectarea la o rețea wireless. Mă rog, la o adică faci telefonul hotspot și ai acces la internet.

acer_switch_alpha_12_coenctor

Acer Switch Alpha 12

Husa cu tastatură se prinde de tabletă printr-un sistem magnetic iar comunicarea dintre cele două se face prin intermediul unui conector special. În perioada de utilizare s-a dovedit a fi o tastatură confortabilă, cu ajutorul căreia am redactat rapid. Din păcate nu are și iluminare de fundal, s-ar fi dovedit o caracteristică utilă în anumite situații.

Touchpad-ul a răspuns corect și rapid la comenzile tactile, nu am simțit nevoia unui mouse pentru manevrarea aplicațiilor. Și l-am utilizat zilnic vreme de două săptămăni, atât la serviciu cât și acasă.

Normal, ca și în cazul celorlalte tablete de acest gen, o să menționez faptul că nu are stabilitatea poziției unui laptop, cel puțin nu când vrei să o ții pe picioare. De asemenea, utilizatorul obișnuit nu are acces la principalele componente – memorie RAM, stocare și baterie, astfel că pentru înlocuirea lor trebuie mers la un service specializat.

Acer Switch Alpha 12

Ecranul de 12 inchi are o rezoluție de 2560×1440 pixeli și este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă și unghiuri largi de vizualizare. Finisajul lucios îl face mai greu lizibil într-o zi însorită. Funcțiile tactile asociat se comportă impecabil.

Acer Switch Alpha 12

Specificațiile tehnice ale tabletei Acer Switch Alpha 12 (Aspire SA5-271) sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 12 inchi cu rezoluție 2160×1440 pixeli
 • Procesor – Intel Core i5-6200U tactat la 2.3GHz
 • 4GB memorie RAM
 • Stocare pe un SSD Samsung de 256GB
 • Conectică – 1x USB 3.0, 1x USB C, 1x audio, 1x slot microSD
 • Rețea – Wireless AC Intel 7265, Bluetooth 4.0
 • Acumulator de 4870mAh
 • Dimensiuni – 15.2 x 292.1 x 200.7 mm
 • Greutate – 1.18Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți

Este o configurație destul de performantă, bună cam pentru orice aplicație de business, informare sau pentru divertisment multimedia HD. Personal aș fi apreciat o cantitate mai generoasă de memorie RAM, pentru că 4GB pot fi ocupați imediat doar cu niște tab-uri active în browser-ul de internet.

Dar mi-am desfășurat activitățile obișnuite fără probleme cu ajutorul ei. Am navigat pe internet, ams scris pe blog, am redactat documente office, am prelucrat poze, m-am uitat la videoclipuri 4K pe internet, am prelucrat video full HD cu Windows Live Movie Maker, am făcut tot ceea ce fac de obicei cu laptopul meu. 

acer_hdtune

Soluția de stocare aleasă nu este nici cea mai performantă, nici cu o capacitate foarte generoasă. Dar acest Samsung de 256GB este o soluție corectă, cu un spațiu destul de ok pentru orice utilizator și cu performanțe de citire cu o medie de 370-380Mbps.

acer_alpha12_retea_367

Placa de rețea wi-fi este de tip AC și capabilă de transferuri la viteze mari, totul pentru cea mai bună experiență la transferul datelor prin rețeaua locală sau prin internet. Practic nu mai este neapărată nevoie de o placă de rețea ethernet.

Tableta Acer Switch Alpha 12 are un sistem de răcire pasiv, fără ventilatoare, astfel că este un echipament silențios.

Singurul minus îl dau la capitolul autonomie, pentru că m-aș fi așteptat la cel puțin 6 ore de utilizare fără a fi nevoie de alimentare la curent. În schimb, la sarcini obișnuite, de navigare pe internet și scris pe blog, cu luminozitatea ecranului la 25% și wi-fi activ, autonomia tabletei Acer Switch Alpha 12 este de puțin peste 4 ore. Foarte puțin.

Acer Switch Alpha 12

Benchmark-uri și informații hardware

Am testat tableta Acer Switch Alpha 12 și cu suita PcMark 8 de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

acer_alpha12_pcmark8_creative_accelerated acer_alpha12_pcmark8_creative_conventional acer_alpha12_pcmark8_creative_conventional_graf acer_alpha12_pcmark8_home_accelerated acer_alpha12_pcmark8_home_conventional acer_alpha12_pcmark8_home_conventional_graf acer_alpha12_pcmark8_work_accelerated acer_alpha12_pcmark8_work_conventional acer_alpha12_pcmark8_work_conventional_graf

Apoi le-am comparat cu cele obținute de alte sisteme testate de noi…

alpha12_1

…și cu cele obținute de cele mai noi tablete gen Surface și ultraportabile cu configurații similare.

acer_switch_12

După cum se observă, cu această configurație cu procesor Intel Core i5-6200U, tableta Acer Switch Alpha 12 este unul dintre cele mai performante echipamente portabile. Astfel că se poate dovedi utilă pentru o paletă largă de activități digitale creative, productive sau pentru divertisment digital.

Acer Switch Alpha 12

Concluzii despre tableta Acer Switch Alpha 12

PRO

 • Construcție robustă, de calitate
 • Ecran foarte bun
 • Fișă tehnică performantă
 • Soluție de stocare performantă, plus slot microSD
 • Tastatură confortabilă în utilizare și touchpad ok
 • Are port USB 3.0 și un altul USB-C

Contra

 • Autonomie slabă
 • Tastatura nu are iluminare de fundal
 • Nu permite upgrade-ul
 • Nu are modul 4G

Acer Switch Alpha 12 are o configurație de ultraportabil performant iar comportamentul ei s-a dovedit ireproșabil pe toată perioada de utilizare. Singurul dezavantaj major îl reprezintă autonomia de utilizare, de numai 4 ore la o utilizare cu Wi-Fi activ. În rest nu este cu nimic mai prejos față de modelele concurenței, având tot ceea ce este necesar pentru a fi de un real folos oricărui utilizator.

Din câte văd, pe piață există acum doar modele cu procesor Intel Core i7, la prețuri între 4700 Lei și 5400 Lei, în funcție de capacitatea de stocare internă (256GB sau 512GB).

Acer Switch Alpha 12

Acer Switch Alpha 12

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *