Synology DS116 – Soluție NAS de stocare în rețea pentru acasă

Synology este unul dintre cei mai importanți și mai apreciați producători de soluții NAS de stocare în rețea (Network Atached Storage), cu echipamente dedicate atât mediilor profesionale cât și celor casnice.

Modelul Synology DS116 pe care am avut ocazia să-l utilizez de curând se adresează mai degrabă mediilor casnice sau firmelor foarte mici, celor care au nevoie de o soluție de backup compactă, simplu de conectat și de administrat. Și care la nivel software își depășește capacitățile hardware, fiind dotată cu întreg pachetul software de care beneficiază și modelele profesionale.

NAS Synology DS116

Pe scurt, specificațiile tehnice ale soluție NAS Synology DS116 sunt următoarele

 • procesor dual-core Marvell Armada 385 88F6820 pe 32 de biți
 • 1GB memorie RAM
 • suport pentru o unitate de stocare de 3.5 inchi sau 2.5inchi
 • conectică – 2x USB 3.0, 1x Ethernet Gigabit

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial.

Synology DS116

Din punct de vedere constructiv nu iese cu ceva notabil în evidență. Are un look obișnuit de soluție NAS, cu o construcție simplă, practică. Capacul se detașează extrem de ușor pentru a avea acces la unitatea de stocare. De remarcat că este o unitate compactă, simplu de poziționat într-un spațiu cu dimensiuni mici.

Synology DS116

Frontal sunt vizibile 4 indicatoare Led – pentru alimentare, starea echipamentului, activitatea în rețea și cea a unității de stocare. Mai este prezent și butonul de Pornire.

Synology DS116

Pe spate sunt prezente ventilatorul, portul Ethernet de rețea și cele două porturi USB 3.0.

Synology DS116

La interior se poate monta doar un hard disk de 3.5 inchi…

Synology DS116

iar pe cealaltă parte se află placa de bază.

Doar un singur hard disk?

Ca să o spun încă de la început, am o reținere referitoate la această soluție Synology DS116 – pentru că este atât de compactă oferă suport doar pentru o singură unitate de 3.5 inchi. Ceea ce înseamnă că nu poți face mirroring (aceleași informații pe ambele hard disk-uri), deci nu ai redundanță. Astfel că dacă hard disk-ul folosit se strică sunt mari șanse ca datele să nu mai poată fi recuperate. Sau va trebui apelat la un service dedicat pentru recuperarea lor, ceea ce implică costuri suplimentare.

Astfel că recomand utilizarea acestei soluții pentru stocarea datelor care nu sunt cu adevărat importante – o colecție multimedia de exemplu, a cărei pierdere nu este chiar o tragedie. Dacă vreți totuși să stocați date importante, fie că sunt documente de lucru sau colecția cu amintiri foto-video, recomand backup-ul acestora pe o soluție externă conectată prin unul dintre porturile USB 3.0, pentru că Synology DS116 oferă această posibilitate.

În orice caz, dacă sunteți în căutarea unei soluții NAS cu suport pentru un singur hard disk și la un preț bun, Synlogy DS116 este de avut în vedere, pentru că oferă o mulțime de facilități și caracteristici software care vă pot fi de folos. Și mai ales că acum sunt pe piață o mulțime de hard disk-uri cu capacități mari de stocare, de peste 4TB.

Despre interfață și principalele aplicații

Synology DS116 se remarcă în special la nivel software. Practic, noile generații de stocare în rețea NAS nu mai au aproape nimic în comun cu cele existente pe piață acum 5 sau 6 ani, care ofereau doar sharing de fișiere, creare de grupuri și utilizatori, cu diverse roluri de securitate, eventual acces prin servicii ftp. Iar acest NAS compact, deși este dedicat în principal arhitecturilor mici de rețea, are la dispoziție toată suita software existentă și pe modelele profesionale. În caz că este nevoie de o anumită facilitate sau de o anumită aplicație.

Synology DS116 funcționează pe baza sistemului de operare DSM 6, are o interfață intuitivă care răspunde destul de repede și o mulțime de aplicații care pot fi instalate prin intermediul magazinului Package Center. Funcții suplimentare și aplicații care îl transformă într-un adevărat server, cu diferite servicii. Poate fi un adevărat cloud personal, pentru a accesa fișierele de care ai nevoie de oriunde din internet, poți crea albume foto-video sau poți instala un blog pe el, acestea fiind doar câteva dintre scenariile de utilizare.

Normal, DS116 este compatibil cu orice platformă software, fie că este Windows, Mac OsX, Linux, astfel că permite accesarea conținutului digital stocat de pe oricare dintre aceste sisteme de operare. Accesul de pe sistemele de operare mobile, Android sau iOS, se realizează prin intermediul unor aplicații dedicate.  De asemenea, are suport pentru Windows ActiveDirectory și LDAP, astfel că poate fi integrat fără probleme chiar și în arhitecturi de rețea mai complexe. Normal, este capabil de streaming către device-urile compatibile DLNA sau AirPlay.

Practic, Synology DS116 are la dispoziție pachetul software folosit și de frații săi mai mari, cu servicii gen Dynamic DNS, VPN și Radius sau cu cele SpreadSheet, o platformă colaborativă care permite crearea și editarea de foi de calcul, sau cu cele de supraveghere video, pentru stocarea imaginilor filmate de camerele de supraveghere.

Interfața web de administrare este intuitivă, simplu de parcurs și de înțeles. Există shortcut-uri către zona de aplicații, către centrul de administrare Control Panel dar și către managerul de fișiere File Station. De asemenea, există un widget care afișează în permanență starea de funcționare a unității NAS.

Utilizatorii au la dispoziție două teme de vizualizare – una Light și o alta Dark. Se poate face update la pachetul software destul de rapid și pot fi activate servicii de notificări prin e-mail sau SMS.

interfata_storage_manager

Există și un Storage Manager, prin intermediul căruia puteți administra volumele de stocare și chiar adăuga unul de tip iSCSI (soluție mai corporate, nu neapărat una de uz casnic).

Normal, interfața NAS-ului Synology permite crearea de useri și grupuri cu diverse roluri și acces securizat. De asemenea, pot fi setate parole complexe, poți atribui un spațiu maxim de stocare pentru un grup sau utilizator, ba chiar și viteza maximă de transfer.

Sunt o mulțime de aplicații în Centrul de Pachete Synology. Vă dați seama că nu am cum să le prezint chiar pe toate. O să vi le arăt doar pe cele care mi s-au părut interesante – Audio Station, Cloud Station Server, Video Station, Photo Station, Media Server și Download Station. Sunt mult mai multe, unele pentru backup, soluție de antivirus, Spreadsheet și chiar WordPress, în caz că vreți să faceți un mic server de blog acasă, sau la micuța companie în care activați. Ba chiar îi puteți atribui și un rol de server de e-mail.

De asemenea, oferă integrarea cu mai multe soluții de backup în cloud, pentru stocarea datelor la loc sigur, undeva în internet. Normal, va trebui să aveți un abonament sau contract pentru spațiu de stocare suficient. Eu l-am sincronizat cu Google Drive.

cloud_1

Cloud Station permite sincronizarea datelor și backup-ul cu toate device-urile conectate la rețea, fie că sunt telefoane sau pc-uri. Mai mult, poate face sincronizare cu alt NAS Synology care are activă această aplicație. Pentru PC dar și pentru dispozitivele mobile trebuiesc instalate aplicații dedicate.

Cât despre Download Station vă cam dați seama ce face. Puteți descărca direct de pe internet anumite fișiere, fără să le mai treceți și prin PC sau laptop. Aplicația este compatibilă cu BitTorrents și eMule. Se poate face căutare de torrente chiar în aplicație.

photo

video

Audio Station permite streaming și play de fișiere audio pe orice device conectat la rețea. Photo Station face același lucru pentru poze iar Video Station pentru fișierele video, normal. În toate cele trei aplicații puteți organiza conținutul multimedia cum aveși chef iar acesta poate fi vizualizat în browserul de internet.

Normal, calitatea experienței video este dependentă de performanța rețelei, implicit a conexiunii dintre computerul/laptopul/tableta pe care se rulează filmul respectiv și NAS. Dacă aveți un Wi-Fi AC și o rețea LAN Gigabit nu ar trebui să fie probleme de vizualizare, nici în interfața web, nici prin share-ul de rețea.

Normal, tabletele și telefoanele îl pot accesa și prin streaming-ul DLNA, dacă este activată această opțiune. Are și funcție DMA care permite transcodarea anumitor tipuri de fișiere audio.

Note Station și SpreadSheet sunt un fel de soluție office accesibilă prin browser-ul de internet. Pot fi create notițe, documente, foi de calcul, la care puteți da acces numai anumitor utilizatori, în funcție de politicile de securitate.

login

Iar pentru fiecare dintre aceste servicii poate fi setată o cale de acces mai intuitivă în browser-ul de internet, ba chiar și un port anume.

Concluzii

Pro

 • Este o soluție compactă, simplu de administrat
 • Este silențiosă
 • Pachet stufos de aplicații
 • Roluri de server
 • Are porturi USB 3.0 pentru atașarea unor soluții externe de stocare
 • Funcționare ireproșabilă

Contra

 • Permite încorporarea unei singure unități de HDD, deci nu are redundanță

Clar este că acest micuț NAS de la Synology oferă cu mult peste ceea ce este nevoie într-un mediu casnic, chiar și într-o companie de mici dimensiuni. Dar, în caz că este nevoie de orice rol de server sau aplicație, aceasta poate fi instalată și utilizată fără reținere. Recomand totuși să nu fie activate prea multe roluri de server, pentru că soluția hardware disponibilă are totuși limitele sale.

Synology DS116 este o soluție NAS completă și își face treaba cu brio la backup, sharing și streaming multimedia în rețea. Singura ei problemă este cea legată de redundanță, în caz că hard disk-ul încorporat ar suferi o defecțiune. O soluție la îndemână ar fi conectarea unui hard disk extern, cu rol de backup al fișierelor importante. Dar acesta va costa mai mult decât un hard disk normal, pe care să-l fi introdus la interior.

Synology DS116 are un preț de aproximativ 820 de Lei (fără hard disk).

Un sfat pentru cei de la Synology legat de acest soluții NAS dedicate în primul rând mediilor casnice. Este de lăudat abundența de facilități și de aplicații dar ar trebui să se gândească și la implementarea unui rol de player multimedia cu port HDMI, pentru conectarea directă la un televizor. Ar atrage cu siguranță și simpatia celor care sunt în căutarea unui astfel de echipament pentru divertisment. De asemenea, ar fi de implementat și un modul wireless, pentru a nu mai fi dependent de un fir ethernet.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *