Grafice interesante – despre browsere, sisteme de operare, Windows și motoare de căutare
Cam de multișor nu mai trecusem pe site-ul Netmarketshare.com, unde pot fi consultate tot felul de grafice și date statistice despre situația browserelor de internet, a sistemelor de operare sau a motoarelor de căutare utilizate atât pe sistemele desktop cât și pe dispozitivele mobile.
Datele sunt colectate dintr-o rețea de peste 40.000 de site-uri de internet de pe tot globul, care înregistrează informațiile computerelor sau dispozitivelor portabile. Au o întreagă metodologie care poate fi consultată aici.
Care este cel mai utilizat browser de internet pe sistemele desktop la ora actuală?
După cum se observă Chrome a fost cel mai folosit browser de internet în luna octombrie, cu o cotă de aproape 55%. Următoarele browsere ca rată de utilizare sunt Internet Explorer, Firefox, Edge și Safari.
Iar situația din decembrie 2015 și până acum arată în felul următor.
Dramatic! Internet Explorer a pierdut supremația în mai puțin de 1 an. Totul fără ca Edge să fie adoptat la o scară mai largă. Deci, utilizatorii au preferat Chrome în detrimentul browser-ului preinstalat pe cel mai popular sistem de operare, Windows în speță.
Care este cel mai utilizat browser de internet pe dispozitivele portabile la ora actuală?
Cumva era de așteptat, doar sistemul de operare Android este mai utilizat la scară largă . Așa că, browser-ul Chrome este cel mai utilizat și pe dispozitivele portabile (smartphone-uri și tablete) în luna ce tocmai s-a încheiat (octombrie 2016).
Care este cel mai popular sistem de operare pe sistemele desktop la ora actuală?
O mare albastră, Windows-ul fiind campionul absolut printre sistemele de operare folosite pe computerele desktop, cu o cotă devastatoare de peste 90%.
Sunteți curioși să vedeți evoluția cotelor de utilizare a sistemelor de operare în decursul anului ce tocmai a trecut?
Din câte se observă, Windows-ul are o rată constantă de utilizare în timp ce OsX-ul a pierdut cam jumătate de procent.
Dar să vedem care este situația printre versiunile sistemelor de operare.
Surprize, surprize… În ciuda promovării agresive a celor de la Microsoft în favoarea lui Windows 10, se pare că Windows 7 rămâne cel mai folosit sistem de operare. Interesant este și faptul că Windows XP are o felie mai mare decât cea a sistemulului de operare OsX 10.11.
Dar mai avem un grafic interesant, poate cel mai cel.
Uitați-vă la datele din ultimele trei luni – august, septembrie, octombrie. Față de luna august Windows 7 a crescut ca rată de utilizare (nu cu mult, cu 1.13%). În timp ce Windows 10 a pierdut un procent de 0.4%. Nu este un capăt de țară dar momentan trendul este descrescător pentru acesta. Mai mult, Windows 8.1, cel mai nepopular dintre ele, a recuperat aproape jumătate de procent.
Care să fie motivele pentru care mulți utilizatori de Windows 7 nu au făcut acel upgrade gratuit la Windows 10?
Putem spune că Windows 7 a câștigat mai mulți useri decât Windows 10. Îmi aduc aminte de rapoartele Microsoft de acum câteva luni care anunțau cumva că Windows 10 este adoptat tot mai mult. Că tot mai mulți fac acel upgrade. Iată că aceste rapoarte susțin contrariul.
Personal nu mă miră, am avut destule surprize neplăcute din partea noului Windows 10.
Care este cel mai popular sistem de operare pe dispozitivele portabile la ora actuală?
Plăcinta spune totul. În afară de Android și iOS, celelalte sisteme de operare mobile nu prea mai contează. Doar acestea două au împreună o cotă de utilizare de peste 94%.
Cât despre versiunile sistemelor de operare mobile, observăm o creștere destul de persistentă pentru Android 6.0. În timp ce iOS-ul este pe ușoară descreștere printre utilizatorii de dispozitive portabile.
Care este cel mai utilizat motor de căutare?
Cred că nu era o surpriză. Google este cel mai utilizat motor de căutare la ora actuală pe sistemele desktop, urmat de Bing și de Baidu (motorul de căutare chinezesc). Observăm totuși că motorul de căutare Bing a cam pierdut destul de mult încrederea utilizatorilor în ultimul an.
Iar pe dispozitivele portabile Google este cel mai utilizat motor de căutare. Restul nu mai contează.
Notă. În aceste rapoarte considerăm sistem desktop toate echipamentele cu sistem de operare x86 sau x64 (PC-uri, computere desktop, laptopuri, sisteme hibrid sau convertibile, tablete – cu Windows, Mac OsX, Linux). Iar dispozitivele portabile sunt cele cu sistem de operare mobil ( Android, iOS, Windows 10 Mobile etc).
Numai eu stiu cati draci mi-am facut cu Windows 10 si update-urile sale. Care mi-au crapat un program de contabilitate la o colega de fiecare data. Asa ca, am retrecut pe Windows 7.
Da, am auzit si eu. Ba chiar a patit-o si sotia mea. As mai adauga si acel upgrade fortat, cand laptopul ei a trecut la Windows 10 singurel, fara sa-si dea acordul.