ASUS Zenfone 3 (ZE552KL) – Impresii după o lună de utilizare

Exact acum o lună am ales drept companion permanent noul smartphone ASUS Zenfone 3 ZE552KL, cel cu ecran de 5.5 inchi. Avusesem deja contact cu modelul de 5.2 inchi, știam de ce este capabil, care sunt calitățile lui, așa că am renunțat imediat la telefonul meu “de firmă”, chiar dacă am făcut-o pentru unul de nivel mediu.

Și nu regret deloc, ba din contră, momentan sunt extrem de mulțumit de alegerea făcută. ASUS Zenfone 3 este un terminal cu adevărat reușit din toate punctele de vedere – arată bine, este destul de performant, are capacitate de stocare internă generoasă și un ecran foarte bun, plus că se comportă foarte bine la captarea imaginilor foto și video.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

Specificațiile acestui terminal ASUS Zenfone 3 ZE552KL sunt următoarele:

  • Ecran – Super IPS+ de 5.5 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 3
  • Procesor – Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 cu opt nuclee
  • GPU – Adreno 506
  • Memorie RAM – 4GB
  • Stocare – 64GB plus slot microSD cu suport de până la 256GB
  • Cameră foto principală – senzor de 16 MP, lentile cu o diafragmă f/2.0, siste de autofocus cu laser și detecție de fază, sistem de stabilizare optic, flash dual-LED. Filmează 4k/30fps, 1080p/30fps.
  • Cameră foto frontală – 8Mpix, f/2.0, 1080p
  • Rețea – Wi-Fi AC, 4G, A-GPS
  • Dimensiuni – 152.59×77.38×6.69 mm
  • Greutate – 155 grame
  • Acumulator – Li-Ion cu o capacitate de 3000mAh
  • Sistem de operare – Android 6.0 Marshmallow

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

Ce-mi place la acest ASUS Zenfone 3 ZE552KL?

Pentru că nu am mai avut alte telefoane la test, de atunci l-am utilizat permanent și exclusiv numai pe el. Practic nu ar fi prea multe aspecte negative pe care le-am sesizat în toată această perioadă.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

Are un ecran foarte bun, luminos, care afișează imagini cu o paletă coloristică vibrantă, este o adevărată plăcere să te uiți la poze sau la filmulețe pe el. Are o diagonală mare, generoasă, și o rezoluție destul de ok, astfel că este confortabil în utilizare și la navigarea pe internet, în aplicațiile de socializare pe care le frecventez permanent (facebook, instagram), la citirea unor documente, revistelor sau a mesajelor e-mail. Foarte ok și pentru vizualizarea în condiții confortabile a unui videoclip pe internet. Iar funcțiile tactile asociate se comportă impecabil, la fel ca pe un terminal de top și cu mult mai scump. 

De asemenea, ASUS Zenfone 3 ZE552KL are o fișă hardware destul de puternică, care mă mulțumește pe deplin și nu văd de ce nu aș fi în asentimentul majorității utilizatorilor din acest punct de vedere. Nu m-am simțit limitat la nivel de performanță în nicio aplicație, terminalul a funcționat impecabil, fără să se blocheze.

Are destulă memorie RAM pentru a deschide multe aplicații în același timp, o capacitate de stocare internă generoasă de 64GB (52GB utili), plus slot microSD pentru extinderea acesteia. Practic, am pe el la dispoziție în acest moment 115GB capacitate de stocare. Destul pentru colecția mea de muzică preferată dar și pentru stocarea multor poze și filmulețe pe care le fac permanent. Să amintesc și de cei 100GB gratuiți pentru doi ani din Google Drive?

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

Că tot am adus vorba de poze și filmulețe, ASUS Zenfone 3 ZE552KL mă mulțumește pe deplin și la acest capitol. Sigur, nu se poate compara (încă) cu un SGS7 Edge sau cu un LG G5, dar calitatea fotografiilor și videoclipurilor realizate cu ajutorul lui este chiar foarte bună, în majoritatea condițiilor de iluminare. Bănuiesc că algoritmi mai buni de prelucrare a imaginilor ar fi de ajuns pentru a rivaliza cu adevărat cu terminalele amintite mai inainte.

Doar v-am arătat poze făcute cu ajutorul lui în Muzeul Satului din București dar și în Grădina Botanică, tot din capitala frumoasei noastre țări. Și vineri seama am realizat câteva cadre la un concert, unde s-a descurcat chiar foarte bine pentru un telefon. Câteva exemple în continuare.

conexiuni_1

conexiuni_2

conexiuni_3

conexiuni_4

conexiuni_5

conexiuni_6

Bănuiesc că voi mai posta poze și filmări realizate cu ajutorul lui. Numai subiecte interesante să fie. Pentru că poze cu cârlige, etichete de apă minerală, adidași, ușa din spatele blocului, rufele puse la uscat pe balcon etc nu o să vedeți pe aici. Dar mai am multe moduri în care nu l-am testat, de exemplu nu l-am pus încă pe un trepied, nu am colindat noaptea prin oraș cu el, nu am făcut niciun time lapse… mai am de lucru. Timp și voie bună să am…

De asemenea, sunt mulțumit și la capitolul autonomie, capacitatea de 3000mAh fiindu-mi în  general de ajuns pentru două zile de utilizare. Cu Wi-Fi și 4G active permanent, plus sincronizări la Facebook, Instagram, Gmail etc. 

Și, de ce să nu o recunosc, este ASUS Zenfone 3 ZE552KL este un terminal care arată foarte bine. Are o construcție de calitate, cu materiale și finisaje de top. Impresionați de aspectul lui exterior au fost și diverși amici sau prieteni care l-au văzut la mine. Unora chiar nu le-a venit să creadă că este un ASUS.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

Nu vreau să uit de căștile intra-auriculare din pachet. Care se aud foarte bine, capabile să redea sunetele înalte dar și pe cele joase, cu bass puternic, plus că îmi stau bine în ureche. De altfel cred că sunt primele căști de acest gen pe care le laud și cu ajutorul cărora ascult cu plăcere muzică, cu un nivel puternic al sound-ului redat și la o calitate care personal mă mulțumește pe deplin.

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

De asemenea, apreciez la fel de mult și senzorul de amprente. Util pentru securizare, care răspunde imediat și fără erori când citește amprenta corectă, din orice poziție ai apăsa cu degetul respectiv pe el. Nu trebuie apăsat deloc, doar pui degetul cu pricina pe senzor și ecranul este activat imediat.

update

De când îl folosesc am făcut deja două update-uri. Observ că ASUS încearcă să-l îmbunătățească permanent la nivel software, ceea ce nu poate fi decât un lucru pozitiv.

asus_zenfone3_front2

Dar ce nu-mi place la acest ASUS Zenfone 3 ZE552KL?

Cel mai mult și mai mult detest faptul că este un terminal alunecos. Extrem de alunecos. Și în mână îl țin cu mare atenție. Ca să nu mai vorbesc că sunt atent și unde îl pun, locul cu pricina nu trebuie să nu fie în pantă. Imediat alunecă și cade de pe masă sau de pe mânerul canapelei, dacă acestea nu sunt perfect plane.

Cred că este primul telefon la care mă gândesc serios să-i cumpăr o husă de protecție. Deși detest husele, nu le suport, pentru că îi măresc dimensiunile exterioare. Dar mi-e teamă ca la un moment dat va cădea și că ecranul se va sparge. Ceea ce se va întâmpla, cu siguranță dintr-o stupidă neatenție.

De asemenea, este un terminal destul de masiv, pe care îl manevrezi destul de greu cu o singură mână. M-am obișnuit cu el până la urmă, csf, ncsf. Aș fi preferat modelul cu ecran de 5.2 inchi, numai că acela vine cu o configurație cu 3GB memorie RAM.

Culmea, pentru că senzorul de amprentă se activează din orice poziție ai pune degetul, ecranul se poate aprinde când ții telefonul în buzunar. Cum? Dacă bagi mâna în buzunarul pantalonului și degetul cu amprenta trece pe lângă el, imediat pornește ecranul, implicit începe să facă cine știe ce prin aplicații.

Deși sunt mulțumit în general de calitatea rezultatelor foto și video, despre comportamentul aplicației foto nu pot spune același lucru.

De ce:

  • Sunt momente în care aceasta nu focalizează corespunzător. De asemenea, focalizarea prin apăsarea degetului într-un punct diferit pe ecran nu se comportă ok. Nu rămâne activ în acea zonă, revine imediat în punctul central.
  • Unele imagini nu sunt înregistrate corespunzător când faci multe consecutiv. Pe unele dintre ele nu el poți vizualiza ulterior.
  • Interfața aplicației este învechită, deloc prietenoasă.

Bănuiesc că toate aceste neajunsuri pot fi îndreptate cât de cât prin update-uri software. 

ASUS Zenfone 3 ZE552KL

De asemenea, când îl utilizez pe întuneric simt lipsa iluminării butoanelor de control de la baza ecranului. Dacă tot le-au făcut în afara acestuia, ar fi trebuit să fie iluminate. Da, m-am obișnuit cu poziția lor dar nu le nimeresc niciodată din prima.

Iar sticla lucioasă face vizibile amprentele când lumina se reflectă pe carcasa telefonului, chiar dacă această suprafață pare a fi tratată oleofobic. Și, când se va strica bateria va trebui să merg cu el la un service pentru a o înlocui (sper să nu se întâmple curând acest lucru).

Concluzia mea după o lună de utilizare a lui ASUS Zenfone 3 ZE552KL? Este o surpriză cu adevărat plăcută, fiind unul dintre cele mai performante terminale din categoria sa. Este un smartphone complet, care se poate dovedi util într-o mulțime de situații, la o mulțime de activități digitale, pentru informare, socializare, comunicare, orientare, ba chiar și pentru captarea amintirilor sau momentelor care contează, plus divertisment multimedia foto-video-audio. 

Cam atât momentan. Revin după 6 luni de utilizare.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

7 thoughts on “ASUS Zenfone 3 (ZE552KL) – Impresii după o lună de utilizare

  • November 6, 2016 at 9:23 pm
    Permalink

    Ce poze frumoase face la concerte! Sunt facute in modul automat sau intr-unul anume?

    Reply
    • November 6, 2016 at 9:26 pm
      Permalink

      Nope, nu automat. Sunt facute pe Manual cu ISO 400, timp de expunere 1/50 secunde.

      Reply
  • November 7, 2016 at 7:30 am
    Permalink

    Chiar asa de bine se aud castile alea? Nu prea imi vine sa cred.

    Reply
    • November 7, 2016 at 7:32 am
      Permalink

      Culmea, nici mie la inceput. Nu am pretentii de audiofil dar calitatea sunetului este importanta pentru mine. Si de telefonul asta, cu castile astea, sunt multumit – sunet puternic, tare, cu bass adevarat.

      Reply
  • November 10, 2016 at 6:26 pm
    Permalink

    Frumoase pozele… e un telefon ok…

    Reply
    • November 10, 2016 at 7:32 pm
      Permalink

      multumesc frumos. da, este ok.

      Reply
  • November 10, 2016 at 8:08 pm
    Permalink

    sper ca te referi la cele de la Muzeul Satului sau din Gradina Botanica…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *