QNAP TS-251+ Review – Pentru stocare în rețea, servicii de server și pentru divertisment

În orice infrastructură de rețea, casnică sau de mică companie, o soluție NAS – Network Attached Storage își poate dovedi cu siguranță utilitatea – pentru stocarea datelor, colecțiilor multimedia sau pentru backup, cu acces de pe orice device, fie că este portabil sau nu.

Iar noile generații de soluții de stocare în rețea sunt capabile să ofere servicii diverse, pentru scopuri profesionale dar și pentru divertisment, transformându-se la nevoie în adevărate mini-servere cu tot felul de funcții, unele dintre ele cu adevărat utile.

Cum este și acest QNAP TS-251+, o soluție NAS de nouă generație, cu o interfață de administrare modernă și caracteristici care se pot dovedi de folos într-o varietate de situații.

Qnap TS-251+

Configurație și construcție

QNAP TS251plus

Specificațiile tehnice ale acestei unități NAS QNAP TS251plus sunt următoarele

  • Procesor Intel Celeron J1900 tactat la 1.99Ghz
  • 8GB memorie RAM
  • permite integrarea a două unități de 3.5 inchi sau două de 2.5 inchi
  • are două porturi ethernet gigabit
  • are două porturi USB 3.0 și încă două USB 2.0 (pentru tastatură, mouse, imprimantă și hard disk extern)
  • are port HDMI pentru conectarea la un televizor sau monitor
  • vine cu telecomandă

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul QNAP.

Qnap TS-251+

În partea frontală sunt prezente led-urile de stare (status, lan, usb, hdd1, hdd2), butonul de pornire, unul Touch-To-Copy, un port USB 3.0 și sertarele hard-disk-urilor.

qnap_ts251plus_spate

În spatele unității NAS se observă ventilatorul, portul HDMI, două porturi USB 2.0, un altul USB 3.0, două porturi ethernet gigabit și portul de alimentare.

Portul HDMI permite conectarea acestuia la un televizor, pentru a-l utiliza în rol de media server. Iar în cele două porturi USB 2.0 pot fi conectate un mouse și o tastatură pentru a-l controla.

Qnap TS-251+

Sertarele unităților hard disk pot fi scoase extrem de ușor.

 Am vrut să văd cum arată la interior, așa că am pus șurubelnița pe el. După ce am desfăcut numai 6 șurubele am avut acces la placa de bază și la cele două module de memorie RAM.

Clar, nu oricine are nevoie de un astfel de NAS, mai ales dacă în cadrul acelei rețele există un servere de fișiere dedicat (într-o firmă de exemplu) sau un computer desktop în care pot fi încorporate mai multe hard disk-uri. Dar, dacă este nevoie de ceva compact, simplu de poziționat într-o încăpere și de administrat, pentru stocarea și backup-ul datelor de pe laptopuri, tablete sau smartphone-uri, un NAS poate fi o soluția potrivită.

QNAP TS-251+ permite integrarea unor hard disk-uri cu o capacitate de până la 10TB, după cum se observă pe pagina cu unitățile compatibile.

Interfață și aplicații

Puterea acestui QNAP TS-251+ stă în primul rând în aplicațiile pe care le pune la dispoziția utilizatorului. Aplicații și funcții care îl transformă într-un adevărat server la nevoie, ba chiar și într-o soluție cloud personală, care permite accesarea fișierelor digitale de oriunde din internet, de pe orice gen de dispozitiv.

Îmi place cum arată interfața de utilizare. Este colorată, dinamică, intuitivă, seamănă cu cele de pe smartphone-uri și tablete. Cu iconițe pentru aplicații și ferestre care pot fi minimizate, redimensionate sau închise, cu meniu de start și centru de notificări, cu monitor de resurse dar și cu bară de căutare rapidă.

Foarte important este centrul de aplicații. Poate cel mai important. Pentru că acolo vei găsi o mulțime de aplicații de care vei avea nevoie. Desigur, nu le poți instala chiar pe toate, pentru că hardware-ul nu va permite funcționarea tuturor în același timp. Însă cei 8GB memorie RAM sunt de ajuns pentru a permite activarea a destul de multe aplicații simultan.

Deci, ai la dispoziție aplicații pentru backup și stocare locală sau în cloud, altele pentru ERP sau eC0mmerce, altele pentru content management, aplicații de chat și e-mail, pentru dezvoltatori și programatori, pentru download, pentru divertisment sau pentru supraveghere, precum și utilitare sau aplicații educaționale.

Cu siguranță că puțini vor fi utilizatorii casnici (ba chiar și cei de business) care se vor folosi de marea majoritate a acestor aplicații, pe același NAS. Dar pentru fiecare situație și nevoie există soluția software pe acest NAS de la QNAP.

Ce-i drept, să răsfoiești printre atâtea aplicații poate fi frustrant câteodată. De exemplu, dacă mergi la backup, ai la dispoziție nu mai puțin de 27 de aplicații. Pe care ar trebui să o folosești?

De ce să nu o recunoaștem, multe dintre aceste funcții și aplicații vor fi folosite prea puțin de către majoritatea utilizatorilor. Dar ele sunt acolo. Dacă este nevoie de o anumită soluție, s-ar putea ca acest QNAP să o aibă și să te poți folosi de ea.

În Control Panel ai acces la setările de sistem, pentru serviciile de rețea, pentru cele de acces și pentru aplicații: setări de securitate, cum ar fi utilizatorii, grupurile, cât au voie să stocheze (quota) și la ce foldere au acces, management-ul volumelor de stocare și al RAID-ului, parametrii rețelei și ai serviciilor conexe (NFS, FTP, Telnet, SNMP etc), backup-ul (cu replicare chiar și în cloud).

Voi singuri stabiliți ce fel de RAID să folosiți. Dacă datele nu sunt importante puteți crea un singur volum din cele două hard disk-uri, pentru a avea la dispoziție maximum de spațiu de stocare disponibil. Dacă datele sunt importante, și în general așa este, atunci vă sfătuiesc să faceți un RAID mirroring, cu datele în oglindă pe ambele hard-uri sau ssd-uri. Dacă unul dintre ele se va strica, datele vor putea fi recuperate de pe celălalt.

De asemenea, acest NAS poate fi sincronizat cu Active Directory, având funcție LDAP, poate avea rol de server VPN sau de Syslog Server, poate gazdui baze de date mySQL sau mașini virtuale și are antivirus.

Pentru accesarea resurselor de oriunde din internet prin intermediul unui nume mai logic, că poate nu ții minte adresa IP pe de rost, poți crea un nume dinamic de domeniu cu ajutorul unuia dintre serviciile dedicate – dyn.com, noip.com etc.

qnapcloud_1

De asemenea, îl poți transforma într-un cloud personal, accesibil de oriunde. Poți seta o adresă mai logică, de genul nume.myqnapcloud.com sau https://qlink/nume. De menționat că pentru a putea fi accesat din internet vor trebui adăugate anumite reguli cu porturile accesate în firewall-ul routerului. 

 

Normal, din punctul de vedere al unui utilizator casnic, m-am folosit mai degrabă de aplicațiile de divertisment (Photo Station, Video Station, Music Station), precum și de soluțiile de sharing în rețea și de backup, chiar și în cloud. Nu aș neglija nici aplicația de supraveghere, care permite stocarea înregistrărilor camerelor video din apartament/casă/curte.

Photo Station și Music Station permit organizarea pozelor și fișierelor audio, precum și vizualizarea sau ascultarea lor, direct prin intermediul browserului de internet.  

video_1

Video Station vă pune la dispoziție într-un singur loc colecția de fișiere video, care pot fi vizualizate direct într-un browser de internet, cu transcodare în timp real. Normal, aceeeași colecție poate fi vizualizată și printr-un simplu share de Windows, cu player-ul preferat de pe computer.

Din păcate, player-ul online nu este compatibil chiar cu orice format de fișier. Nu are suport Dolby pentru sunet și am observat că nu rulează nici fișierele MTS filmate cu o cameră video. Aceeași problemă și cu formatele MKV. Mai degabă au funcționat prin aplicația Qvideo de pe Android, normal, tot fără sunet.

Așa că vă recomand ca mai degrabă să vizualizați filmele prin intermediul file sharing-ului de Windows. Pentru că playerele de pe un computer sunt cu mult mai potrivite pentru redarea formatelor video.

qnap_plex

Pentru a vedea cum trebuie prin intermediul unui browser fișiere video MKV și MTS, cu sunet, a trebuit să instalez aplicația Plex Media Server. Care funcționează corespunzător și cu ajutorul căreia am vizualizat fără probleme diverse formate video, cu sunet Dolby și cu subtitrare. Prin intermediul unui browser de internet, cu transcodare full HD în timp real.

Notes Station este un fel de jurnal electronic. Notițele pot fi modificate cu ajutorul unui editor în browser, pot fi preluate capturi de ecran printr-o extensie Google Chrome (chiar și o pagină de web pe toată înălțimea ei) și pot fi adăugate fișiere media stocate pe NAS. De menționat că Notes Station are suport pentru importul și exportul de fișiere în format PDF. Sau de importul unor formate epub. Utilizatorii au la dispoziție chiar și un calendar care poate fi sincronizat cu cel de pe Google.

apps_telefon

De asemenea, există o mulțime de aplicații disponibile pe Android, iOS și Windows Mobile pentru accesarea resurselor stocate pe NAS de pe telefoane și tablete.

Divertisment în fața televizorului și nu numai (cel puțin la nivel declarativ)

hybrid_desk_1

Dacă instalazi setul de aplicații Hybrid Desk Station vei avea acces la ele dacă conectezi NAS-ul Qnap TS-251+ la un televizor sau monitor prin intermediul portului HDMI. Iar interfața o vei putea controla de la distanță prin intermediul unei tastaturi și a unui mouse wireless. 

Direct pe ecranul televizorului vei avea aplicații de genul – Chrome, Firefox, FileStation, Skype, Facebook, HD Player, Spotify etc.

Din păcate, experiența nu este una tocmai cum mă așteptam să fie, cel puțin nu la vizualizarea conținului video. De exemplu, conținutul video cu sunet Dolby nu va avea parte de coloană sonoră, așa că nu-l vei putea vizualiza pe acest NAS. De asemenea, aplicația Plex nu a funcționat, deloc. 

Ce-i drept, cu fișierele video sau cu cele foto nu am avut probleme. Pe ele le-am redat fără probleme pe ecranul televizorului, normal, însoțite de sunet în cazul melodiilor.

Nu, nu oferă o experință completă de PC, ci numai una bazată pe aplicații, întocmai ca pe un telefon. Unele pot fi considerate utile, altele nu.

Pentru divertisment în fața televizorului aș considera mai utilă o soluție PC gen HTPC, mult mai versatilă, bună și pentru gaming. Dar mai scumpă.

qnap_ts251plus_front3

Concluzii

Pro

  • Soluție NAS performantă, cu multiple roluri de server
  • Interfață extrem de simplu de utilizat, intuitivă
  • Are două hard disk-uri, așa că permite redundanță
  • Are două porturi Ethernet Gigabit
  • Are destule porturi USB
  • Are HDMI pentru conectarea directă la un televizor
  • Aplicația Plex Media Server permite vizualizarea filmelor la rezoluție HD prin intermrediul browser-ului de internet

Contra

  • Nu toate aplicațiile video pentru browser au suport Dolby
  • Experiența multimedia pe televizor nu este completă. Sunt probleme cu formatele video MKV și MTS
  • Este o soluție destul de scumpă

Clar, QNAP TS-251+ este capabilă să asigure atât funcțiile de bază, clasice pentru un NAS să zicem, de file-sharing și backup, dar vine și cu o mulțime de alte caracteristici și aplicații care îi extind capacitățile către zona multimedia și divertisment. Funcții suplimentare care îi justifică pe deplin prețul de comercializare, de aproape 1400 Lei (fără unitățile hard disk).

Este o soluție hibrid, 2-în-1, o parte NAS, o parte media home server și care permite accesarea conținutului de pe orice dispozitiv, chiar și de pe smartphone-uri sau tablete. Toate aplicațiile se instalează rapid, fără bătăi de cap, numai că pentru accesarea unora din internet este nevoie de reguli speciale în routerul rețelei, așa că va trebui apelat la ajutor specializat.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *