Dell Precision 7710 Review – Desktop replacement pentru aplicații profesionale

 

Dell este cu siguranță unul dintre cei mai importanți producători de stații grafice portabile. Dacă la începutul anului am avut ocazia să folosesc modelul Dell Precision 5510, cu ecran de 15.6 inchi, iată că în pragul sărbătorilor de iarnă l-am utilizat pe fratele lui mai mare, cu ecran de 17.3 inchi – Dell Precision 7710.

Un adevărat desktop replacement dedicat în special zonelor profesionale în care aplicațiile CAD și pentru 3D sunt la mare căutare. Este performant, are un ecran excelent și destule atuuri pentru a se face remarcat și dorit în multe dintre departamentele productive, de proiectare sau creative ale unei firme multinaționale. 

Există o mulțime de configurații pentru acest tip de laptop, cu diferite procesoare și plăci grafice Nvidia sau AMD. Eu am avut la dispoziție un model cu un procesor Intel Core i7-6920HQ, o placă grafică AMD FirePro W5170M și 16GB memorie RAM.

Dell Precision 7710

Dell Precision 7710 – Design, construcție

Am apreciat cum se cuvine construcția de calitate a lui Dell Precision 7710, deși la nivel estetic nu impresionează neapărat. Are o ținută serioasă, un look profesional, cu linii simple și într-o paletă coloristică cu negru și argintiu. Un design practic, fără elemente colorate sau sclipitoare care să-l scoată  neapărat în evidență. 

dell_precision_7710_muchia_capac

Capacul ecranului a fost acoperit cu fibră din carbon în culoarea neagră, cu un finisaj ușor cauciucat și un model tip țesătură, iar pe zona de sprijin a palmelor este prezent tot un plastic negru, cauciucat, extrem de plăcut la atingere. Corpul cu tastatură este încadrat de o ramă din aluminiu în culoarea argintie, cu muchiile teșite la 45 de grade.

dell_precision_7710_contact

Zona de contact cu biroul este protejată cu un plastic dur vopsit tot în culoarea neagră. De remarcat că materialul din jurul tastaturii și de pe capacul ecranului este prietenos cu dizgrațioasele amprente. Așa că va trebui șters destul de des, cel puțin dacă utilizatorului îi place să aibă la dispoziție un echipament mereu curat.

Dell Precision 7710

Nu este deloc un echipament ușurel și subțirel. Ba din contră. Are o ținută masivă, cu o grosime maximă de 35mm și o greutate de aproximativ 3.5kg. Așa că poate fi destul de incomod la transport. Nu recomand să vă plimbați cu el în spate prin mijloacele de transport în comun.

Nu are acea ținută suplă și modernă pe care am văzut-o la modelul de 15.6 inchi. Dar nici nu se putea, mai ales dacă ținem cont de faptul că procesorul existent aici, precum și placa grafică, aveau nevoie de un sistem de răcire mai serios, implicit mai voluminos. De altfel chiar am remarcat la acel model Dell Precision 5510 că se încinge destul de tare și că, în acest fel, performanțele îi sunt afectate.

Dar cu siguranță că este construit pentru o utilizare intensă și în medii variate. Chiar este certificat conform standardului MIL-STD 810G, care confirmă faptul că poate fi folosit în diverse condiții de lucru și că poate scăpa nevătămat în urma unor mici șocuri accidentale. Nicio suprafață nu flambează, este un echipament rigid și extrem de bine făcut.

Dell Precision 7710

Pe muchia stângă sunt prezente portul USB-C, cel HDMI, unul miniDP, unul USB 3.0 și slotul pentru carduri smart. De remarcat că prin intermediul acestui port USB-C poate fi conectat un dock special care este capabil să extindă spațiul de lucru vizual pe încă trei ecrane.

Dell Precision 7710

Pe muchia dreaptă sunt prezente slotul pentru carduri SD, portul audio de 3.5mm și trei porturi USB 3.0.

Dell Precision 7710

Pe muchia din spate găsiți conectorul de alimentare și portul ethernet. Observați și grilele de evacuare ale aerului cald.

dell_precision_7710_andocare

În partea inferioară este prezent conectorul de andocare. Chiar, mai folosește cineva acest conector? Mai ales că la acest laptop ai cam tot ce trebuie din punct de vedere al soluțiilor de conectare. Îi lipsește doar o unitate optică, încă la mare căutare printre anumiți utilizatori.

Dell Precision 7710

În partea stângă a zonei de reazem a palmelor există un senzor NFC.

dell_precision_7710_amprenta

Iar în partea dreaptă un senzor de amprente tip FIPS.

La interior aveți acces rapid la baterie și la unitatea de 2.5 inchi, un SSD Samsung în cazul de față. Dacă se dorește acces la celelalte componente va trebui șurubărit un pic mai mult.

 

Dell Precision 7710 – Despre ecran, tastatură, touchpad și sistem audio

Dell Precision 7710

Ecranul este cu siguranță unul dintre punctele forte ale acestui laptop. În primul rând că este mare, cu o diagonală de 17.3 inchi. De asemenea, are o rezoluție foarte bună – 3840×2160 pixeli, astfel că permite afișarea unei cantități importante de informație digitală.

De asemenea, panelul IGZO este capabil să afișeze o  caractere text clare și imagini cu paletă coloristică extinsă, un contrast foarte bun și unghiuri excelente de vizualizare. Nu trec cu vederea că este destul de luminos și că are finisaj anti-reflexie, astfel că poate fi utilizat corespunzător și în afara biroului.

Dell Precision 7710

Tastatura este un instrument de calitate, cu o cursă confortabilă și care permite redactarea rapidă. De asemenea, are bloc numeric separat și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și în medii întunecoase.

Dell Precision 7710 Dell Precision 7710

Touchpad-ul are o suprafață destul de mică dar m-am descurcat excelent cu ajutorul lui, fără să am nevoie de un mouse. Desigur, în anumite aplicații mouse-ul se va dovedi mai eficient. Dar touchpad-ul răspunde foarte bine la atingerile tactile și preia comenzile imediat.

Există și un trackpad, de altfel un instrument de lucru pe care personal nu l-am înțeles niciodată. Mi se pare prea greoi de folosit.

Dell Precision 7710

Sistemul audio m-a dezamăgit. Aveam așteptări mai mari, mai ales dacă ținem cont de faptul că este un echipament destul de masiv, în care puteau fi integrate niște speakere mai acătării. Cel prezent este capabil să redea un sunet comun, fără sunete joase și un volum destul de redus.

Dell Precision 7710

Dell Precision 7710 – Funcționare și utilizare, Autonomie

Specificațiile tehnice ale acestui laptop Dell Precision 7710 sunt următoarele

 • Ecran – 17.3 inchi UltraSharpUHD IGZO (3840×2160 pixeli), finisare anti-reflexivă
 • Procesor – quad-core Intel Core i7-6920HQ tactat la 2.9GHz, cu HyperThreading și TurboBoost până la 3.8GHz
 • 16GB memorie RAM
 • Sistem grafic cu Intel HD Graphics 530 + AMD FirePro W5170M
 • Stocare pe un SSD Samsung M.2 de 256GB plus un SSD Samsung de 1TB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC Intel8260, Bluetooth 4.0, Conexiune NFC
 • Conectică – 4xUSB 3.0, 1x RJ45, 1xHDMI, 1x miniDP, 1x USB-C, 1x audio, 1x slot SDHC, 1x 
 • Dimensiuni – 417.04×281.44×28.5-34.49mm
 • Greutate – 3.42Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – cititor de amprente, webcam HD, smartcard reader

Din punct de vedere al fișei tehnice, Dell Precision 7710 este un adevărat desktop replacement, foarte bun pentru desfășurarea activităților profesionale în condiții de portabilitate. Are un procesor puternic, cu patru nuclee, un sistem grafic performant, stocare generoasă dar și rapidă, astfel că se poate dovedi util într-o paletă largă de aplicații de inginerie, grafică 3D, ba chiar și la prelucrare foto-video.

Dell Precision 7710

Deși în testele de benchmark 3D uzuale are scoruri mai mici decât GPU-urile de gaming, AMD FirePro este o placă grafică certificată și optimizată pentru aplicații CAD/CAM/CAE și pentru altele consumatoare de resurse. Are suport pentru aplicații de la Autodesk, Adobe, SolidWorks, Catia etc. Adică în genul de aplicații folosite ingineri, graficieni, videografi,  arhitecți etc.

La aplicații uzuale de navigare pe internet, comunicare, editare office, clienți ERP sau CRM, ba chiar și în cele pentru administrare baze de date și programare cred că nu mai are rost să spun că se descurcă foarte bine. Normal, pentru clipele de relaxare, permite accesarea conținutului multimedia la rezoluție 4K dar și a unor jocuri cu o grafică complexă, chiar dacă nu la rezoluție maximă.

hdtune_ssd_samsung1tb hdtune_ssd_samsung256

Am apreciat cum se cuvine și soluția de stocare duală – cu un SSD M.2 rapid de 256GB plus încă unul de 1TB. Normal, pe SSD-ul Samsung de 256GB pot fi instalate sistemul de operare și programele importante iar pe cel Samsung de 1TB pot fi depozitate fișierele.

Dell Precision 7710 impresionează și la capitolul conectică, având tot ceea ce este nevoie din acest punct de vedere. Pe lângă cele 4 porturi USB 3.0, are și unul USB-C cu posibilitate de încărcare, plus MiniDP și HDMI, pentru redarea imaginilor pe ecrane și mai mari. Dacă acest frumos 17.3 inchi IGZO nu vă este de ajuns.

Normal, nu trec cu vederea placa de rețea ethernet gigabit și nici modulul wi-fi AC, ambele capabile să susțină un transfer rapid al datelor prin rețea sau din internet.

De remarcat că un echipament atât de masiv nu are unitate optică. Dar, bănuiesc că se poate conecta la una prin intermediul unui sistem de andocare. Extrem de util se poate dovedi pentru securizare și senzorul de amprente, unul care funcționează chiar foarte bine după cum am remarcat.

dell_precision_7710_interior_1

Am rămas plăcut impresionat și la capitolul autonomie, mai ales dacă ținem cont de fișa sa hardware. În mod PowerSave, cu ecranul la o luminozitate de 40%, Wi-Fi activ și utilizat la sarcini uzuale, autonomia a fost de 4 ore și 30 de minute. Normal, dacă este utilizat la randare 3D, autonomia de utilizare va scădea sub 2 ore.

Utilă pe parcursul utilizării se poate dovedi și aplicație Dell Optimiser. Pe de o parte afișează informațiile hardware și permite realizarea de update-uri la drivere. Pe de alta, permite setarea unor diverse profiluri de utilizare pentru aplicații gen Adobe After Effects, 3dsmax, maya, autocad etc.

Dell Precision 7710

Aerul cald este redirectat eficient în partea din spate prin intermediul celor două grile de evacuare. De remarcat că în timpul sesiunilor de test cu simulare aplicații CAD s-a făcut simțită prezența ventilatoarelor de răcire.

Dell Precision 7710 – Benchmark-uri și informații hardware

În benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark a obținut următoarele rezultate

Rezultatele de productivitate, comparate cu cele obținute de alte sisteme, în continuare.

dell

După cum se observă, Dell Precision 7710 este unul dintre cele mai performante sisteme la capitolul productivitate. Performanțele sale fiind depășite doar de sistemele de gaming.

Nu prea avea rost să-l testez în aplicația de benchmark 3DMark, pentru că este optimizată în special pentru plăcile grafice de gaming, nu pentru acestea compatibile mai degrabă cu aplicații OpenCL. Dar am făcut-o.

În 3D Mark rezultatele plăcii AMD FirePro W5170M sunt inferioare celor obținute de orice placă grafică Nvidia 980M sau GTX 980. După cum o arată graficul comparativ de mai jos.

3dmarkdell

L-am testat într-o aplicație LuxMark v3.0, care randează o imagine. Rezultatele, mai jos.

luxmark_proc luxmark_proc_amd luxmark_proc_si_gpu

Testele au fost făcute în felul următor

 • doar procesor – 2075 puncte
 • doar plăcile grafice – 5577 puncte
 • procesor + plăcile grafice – 6558 puncte

Pentru a putea compara cumva rezultatul, am testat cu același soft un laptop HP cu placă grafică Nvidia Quadro M2000M și un procesor Intel Core i7-6700HQ.

luxmark_hp_cpu luxmark_hp_cpu_gpu luxmark_hp_quadro

Rezultatele testelor sunt

 • doar procesor – 1841 puncte
 • doar plăcile grafice – 5505 puncte
 • procesor + plăci grafice – 6325 puncte

După cum se observă, rezultatele sunt ușor în favoarea sistemului Dell Precision 7710 cu AMD FirePro. După cum o arată graficul comparativ de mai jos.

lux

Dar să vă arăt și un rezultat cu o placă grafică Nvidia GTX 1080, care echipează un laptop de gaming Acer Predator.

nvidia1080

Deci? Putem spune că plăcile grafice de gaming sunt cu mult mai performante la acest gen de activități? Normal, nu pot concluziona că sunt și mai stabile într-o aplicație CAD.

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, în continuare.

dell_cpuz

Informațiile celor două plăci grafice, mai jos.

dell_gpuz

 

Dell Precision 7710

Concluzii despre Dell Precision 7710

Pro

 • Laptop performant, cu o configurație de top
 • Autonomie chiar OK, mai ales dacă ținem cont de fișa sa hardware
 • Comportament ireproșabil
 • Construcție de calitate, robustă și rezistentă
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
 • Ecran excelent – mare, cu o paletă coloristică extinsă și o rezoluție UHD
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Conectică bogată
 • Are cititor de amprente, util la securizare
 • Are NFC, pentru conexiune rapidă cu un smartphone

Contra

 • Este masiv și greu, mai dificil de transportat
 • Touchpad-ul are o suprafață de lucru destul de mică
 • Preț destul de mare

Dell Precision 7710 este un laptop dedicat celor care lucrează cu aplicații de grafică asistată, de proiectare, de inginerie, de construcții sau pentru arhitectură. Sau, de ce nu, celor care montează și editează materiale video la nivel profesional. 

Este un desktop replacement complet, dispune de o construcție de calitate, robustă, are un ecran foarte bun dar și o fișă tehnică performantă, care poate garanta desfășurarea activităților de gen în condiții optime.

Nu am aflat prețul său de comercializare. Revin.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *