Netgear Arlo Review – Sistem de supraveghere cu două camere și înregistrare în cloud
Camerele de supraveghere își pot dovedi utilitatea într-o mulțime de situații. Dacă se vrea supravegherea casei sau a mașinii din parcare, a copiilor și a modului în care bona se ocupă de ei, dacă se dorește un control mai strict asupra angajaților. Sunt o diversitate de moduri în care astfel de echipamente video conectate la internet se pot dovedi de folos.
Practic, de oriunde există acces internet, cu noile generații de camere de supraveghere se poate urmări în timp real ce se întâmplă acasă sau la birou, de pe orice tip de dispozitiv care are un ecran – computer, laptop, telefon sau tabletă.
De curând am avut ocazia să utilizez acest sistem de supraveghere Netgear Arlo, cu două camere de supraveghere. Este un sistem care permite stocarea datelor direct în cloud, astfel că Netgear vă pune la dispoziție tot ceea ce este necesar pentru acest lucru – două camere wireless și o stație principală, care se conectează prin fir la router-ul de internet al casei. Practic, această stație face legătura cu serverele Netgear.
Pe lângă acestea, la pachet mai există suporturi pentru prinderea pe un perete, 8 baterii CR17345 (câte patru la fiecare cameră), un fir ethernet și alimentatorul pentru stație.
De remarcat că aceste camere Arlo au un sistem magnetic care permite prinderea lor pe orice suport metalic, pe un frigider, de exemplu, sau pe orice traversă metalică. Pe același principiu se fixează și în acele suporturi din pachet.
Simplu și ușor, am putea spune, dar nu fix și sigur aș spune eu, camerele fiind în acest fel la cheremul oricui, mai ales la cel al unei persoane rău intenționate. Din acest punct de vedere, sistemul Netgear Arlo rămâne unul dedicat exclusiv uzului casnic, pentru supravegherea unei case și mai ales pentru a vedea ce fac copiii sau bebelușii când nu te afli în preajma lor.
Cele mai importante caracteristici ale camerelor Netgear Arlo
- Nu au nevoie de fire de conectare la rețea, sunt wireless. Doar stația principală trebuie conectată la rețea și alimentată.
- Camerele au unghi larg de cuprindere
- Camerele filmează la rezoluție 720p
- Camerele pot fi amplasate și afară, sunt rezistente la ploaie, soare, căldură și frig.
- Au sistem pentru detectarea mișcărilor.
- Au sistem de iluminare cu infraroșu pentru vizualizarea pe întuneric.
- Un astfel de sistem permite conectarea a până la 5 camere.
Mai multe detalii pot fi aflate de pe site-ul oficial.
Configurarea sistemului nu este una extrem de complicată. Stația principală se conectează la curent și prin fir la router-ul de internet, în camere se pun bateriile, se pornesc și se apasă pe butoanele de sincronizare. Sincronizarea între stație și camere se realizează imediat.
Apoi urmează procesul de înregistrare printr-un browser web pe site-ul oficial arlo.netgear.com sau printr-o aplicație de Android sau iOS. Eu am folosit aplicația de Android. Dar, după înregistrare vă puteți folosi la fel de bine și de interfața de administrare printr-un browser de internet de pe un computer. Interfațele web/Android/iOS sunt similare, pe un computer o veți vedea la dimensiuni mai confortabile pentru ochi.
Cum cele două camere sunt alimentate pe baterii, ar cam trebui să aveți grijă la economia de energie consumată. Nu de alta dar sunt destul de scumpe din câte am constatat.
La Netgear Arlo aveți la dispoziție patru moduri de funcționare
- Armed – cu detectarea de mișcare. Camerele vor înregistra videoclipuri de 10 secunde și veți primi notificări pe e-mail pentru vizualizarea lor
- Disarmed – cu vizualizarea imaginilor live când aveți chef
- Schedule – cu detectarea mișcării între anumite intervale orare de timp
- Geofencing – care începe înregistrarea când smartphone-ul de control părăsește zona casei sau a incintei unde sunt amplasate camerele (se folosește de coordonatele GPS). Sistemul Netgear Arlod se dezactivează când smartphone-ul este în zona prestabilită.
De remarcat că oricând se poate trece în modul vizualizare live, se pot face poze, se poate înregistra video iar acestea pot fi descărcate pe computer.
După cum am spus, interfața de administrare computer/mobil este cam aceeași. Numai că pe un computer veți putea viziona totul la dimensiuni mai confortabile pentru ochi. Aveți acces la vizualizarea live, la colecția de videoclipuri captate, la modurile de înregistrarea și la parametrii camerelor.
Nu puteți seta rezoluția de vizualizare, ci doar calitatea înregistrărilor – cu cât este mai bună, cu atât se consumă bateriile mai repede. De asemenea, în interfață puteți vedea gradul de încărcare al bateriilor.
Puteți descărca, partaja cu altcineva, șterge sau chiar descărca videoclipul înregistrat în cloud.
De asemenea, în modul Live puteți face poze, declanșa înregistrarea, ba chiar puteți face zoom și să schimbați gradul de luminozitate al camerei.
Iar calitatea imaginilor video este una destul de ok, atât pe lumină, cât și în mod nightvision. Nu sunt captate videoclipuri la o calitate extraordinară dar sunt de ajuns de clare pentru a distinge trăsăturile persoanelor sau detaliile spațiilor supravegheate.
Camerele au unghiuri de cuprindere destul de largi iar detectarea mișcării a funcționat impecabil de fiecare dată, atât pe lumină cât și pe întuneric.
Avem două exemple concludente, în continuare.
Unul înregistrat la lumină artificială…
… și un altul în nightvision.
Odată cu achiziționarea unui astfel de sistem Netgear Arlo aveți la dispoziție un abonament Basic. Care permite stocarea înregistrărilor pe o perioadă de 7 zile, în limita a 1GB, și conectarea a până la 5 camere.
Dacă aveți nevoie de mai mult, puteți opta pentru abonamentele contra cost – Premier la 9 Euro/lună și Elite la 14 Euro/lună. Premier permite stocarea în limita a 10Gb și până la 10 camere conectate iar Elite vă oferă stocare de până la 100GB și până la 15 camere.
În orice caz, pentru utilizatorii obișnuiți s-ar putea ca abonamentul Basic, fără costuri suplimentare, să fie de ajuns. Am văzut că există abonamente speciale și pentru firme, cu mai mult spațiu de stocare.
Concluzii
Pro
- Camerele filmează ok, chiar și pe întuneric
- Detectează mișcarea eficient, sistemul trimite notificări prin e-mail
- Au suport magnetic și pot fi amplasate aproape oriunde
- Pot fi vizualizate de oriunde din internet
- Sunt rezistente la apă și la temperaturi extreme
- Utilizatorii au la dispoziție un abonament gratuit cu 1GB spațiu de stocare
Contra
- Nu sunt prinse fix, astfel că pot fi mutate sau chiar furate, dacă sunt amplasate într-un spațiu deschis la care au acces și vizitatori
- Sistemul nu permite stocarea locală, camerele nu pot fi integrate unui sistem de supraveghere deja existent
- Pentru stocarea filmărilor pe mai mult timp va trebui plătit un abonament
- Nu înregistrează sunet
- Este un sistem destul de scump (echipament+camere) – peste 2000 de lei cu două camere
- Camerele sunt alimentate pe baterii iar aceste CR17345 sunt destul de scumpe
- Este un sistem dependent de conexiune activă la internet
Clar, un astfel de sistem Netgear Arlo se poate dovedi util în situații care impun o supraveghere continuă a unui anumit spațiu, acasă sau într-o mică companie. Este foarte simplu de administrat și de configurat iar înregistrările sunt salvate la loc sigur, în cloud. Dar funcționarea corespunzătoare este strict dependentă de conexiunea la internet. Dacă aceasta nu este funcțională, nu se vor salva înregistrări.
Netgear Arlo cu două camere are un preț de aproximativ 2000 de Lei.