ASUS Zenbook 3 UX390UA Review – Performanțele tehnologiei Intel Kaby Lake
Despre ASUS Zenbook 3 UX390UA v-am povestit în detaliu în luna septembrie și îl consider în continuare unul dintre cel mai atrăgătoare ultraportabile disponibile la comercializare la ora actuală.
Are o siluetă extra-slim și o carcasă metalică în întregime, cu un look premium care se poate dovedi pe gustul oricui. De asemenea, este subțire și ușor (grosime de 11.9mm și greutate de 910 grame), astfel că transportul și manevrarea lui sunt operațiuni extrem de facile.
Numai că atunci am avut la dispoziție un model cu procesor Intel Skylake iar în piață sunt disponibile comercial ultraportabile cu noua generație de procesoare Intel Kaby Lake. Așa că eram curios să văd cum se comportă cu aceste noi procesoare, mai exact cu Intel Core i7-7500U. Și mai ales dacă acestea aduc un sport de performanță cu mult superior față de generația precedentă.
În rest, rămân valabile concluziile review-ului precedent – ASUS Zenbook 3 UX390UA cu Intel Kaby Lake are un design reușit, un ecran excelent, soluție de stocare SSD cu o capacitate de stocare generoasă și nu-i lipsește funcție de iluminare a tastaturii, extrem de utilă când se lucrează la el pe întuneric. Mai mult, în cazul de față touchpad-ul se comportă corespunzător la acest model comercial, nu mai am ce-i reproșa.
De data asta am avut la dispoziție un model cu finisare în culoarea albastră, nu acel roz-gold de care am fost chiar încântat. Reproșez acestei nuanțe faptul că amprentele sunt extrem de vizibile pe ea. Așa că mă declar în continuare fanul nuanțelor deschise de culoare, pe care amprentele nu sunt chiar atât de vizbile.
Specificațiile modelului ASUS Zenbook 3 UX390UA pe care l-am avut la dispoziție acum sunt următoarele:
- Ecran – 12.5 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare lucioasa
- Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 3.5GHz
- Placă grafică – Intel HD620
- Memorie RAM – 16GB
- Stocare – SSD Toshiba de 512GB
- Rețea – Wi-Fi AC Intel AC8260, Bluetooth 4.1, WiDi
- Conectică – 1x USB 3.1 Tip-C, 1x audio
- Dimensiuni – 296 x 191.2 x 11.9 mm
- Greutate – 910 grame
- Sistem de operare – Windows 10 Home
- Baterie – Polimer cu sase celule de 40 Whrs
- Altele – Webcam HD, cititor de amprente
După cum se observă, configurația nu este cu mult diferită față de cea a modelului pe care l-am utilizat anterior – doar procesorul este acum un Intel Core i7-7500, implicit cu placă grafică Intel 620, față de cel Intel i7-6500 cu placă grafică integrată Intel 520.
Cu această configurație ASUS Zenbook 3 este un portabil performant, pe care poți să-ți desfășori eficient orice activitate electronică. Poți lucra la fel de bine în aplicații de office, în cele tip CRM sau ERP care necesită conectarea la resursele companiei prin conexiune internet, în cele de contabilitate sau financiare. Rămâne un instrument excelent pentru orice departament al unei companii și, de ce nu, chiar și pentru mediile casnice.
Personal eram curios să văd dacă în testele de productivitate, PcMark 8, obține rezultate cu mult diferite față de cele ale modelului cu procesor Skylake. L-am testat și rezultatele sunt disponibile mai jos.
După cum se observă, scorurile nu sunt cu mult mai mari. O comparație grafică, în continuare.
După cum am spus, performanțele de benchmark nu sunt cu mult superioare, o diferență de 10% fiind vizibilă în cazul testului Creative Conventional. Deci, cu maxim 10% mai mult în performanțe pentru noile procesoare Intel.
Și un comparativ cu rezultatele obținute de un alt sistem portabil cu procesor Intel Core i7 Kaby Lake, HP Probook 440 G4 în speță.
După cum se observă, ASUS Zenbook 3 UX390UA stă mai bine în majoritatea testelor de performanță.
Dacă la capitolul performanțe nu plusează cu mult față de generația anterioară, Intel Kaby Lake se pare că stă mult mai bine la capitolul autonomie. Care în cazul de față a crescut de la 5 ore și 30 de minute (la modelul cu Skylake) către o valoare de 7 ore de funcționare fără a fi nevoie să-l alimentezi la o priză.
De asemenea, mai acum ceva timp vă aduceam în atenție lipsa conectorilor pentru acest gen de portabile, extra-subțiri. Valabil și în cazul de față. Dar ASUS vă pune la dispoziție accesoriile necesare, cum este și acesta – care poate extinde conectarea la un USB normal și la un port HDMI.
Concluzia?
ASUS Zenbook 3 UX390UA cu Intel i7-7500U este un ultraportabil și mai interesant. Chiar dacă noile procesoare nu aduc un plus de performanță substanțial, la capitolul autonomie devine un echipament care poate fi utilizat fără reținere pentru o întreagă zi de activitate, dacă este lăsat să intre în hibernare când nu este nevoie de el.